Klik op de poster om terug te gaan.

Shadow of the Thin Man US (1941)
Shadow of the Thin Man - Poster België "Afspraak met de dood"
Regisseur: W.S. Van Dyke II
Screenplay:  Irving Brecher and Harry Kurnitz
Productie: Hunt Stromberg
maken deel uit van de rolverdeling:
Nick Charles: William Powell
Nora Charles: Myrna Loy
Lt. Abrams: Sam Levene
Paul Clarke: Barry Nelson
Molly Ford: Donna Reed

97 min, zwart-wit

Boven rechts: Shadow of the Thin Man - Poster België Afspraak met de dood.

 

(Source Trailer YouTube)


"Er is zoiets bij een moordzaak" sprak Nick Charles de met verdachten volgestouwde kamer toe "als je de mensen maar lang genoeg laat ratelen dan praat er vroeg of laat ene zijn mond voorbij. Wel, dat is zonet gebeurd!" En hij wijst naar...de laatste persoon in de kamer die je zou verdenken tenzij je goed hebt opgelet.
En opletten zul je want je wil vast geen woord missen van de heerlijke, spitse, buitenissige woordenwisselingen tussen William Powell en Myrna Loy.
In dit winderig uitstapje komen Nick en Nora in contact met ruiters en gokkers en figuren luisterend naar namen als Rainbow Benny. Er is ook nog een lijk in de douche, een ander hangt aan de luchter en men vindt ook een diamanten armband in de radiator. Asta, de terriër veroorzaakt een groots gevecht in het restaurant. Maar de allergrootste verrassing komt wanneer Nick Jr. zijn met martini doorweekte vader dwingt een glas melk te drinken terwijl de meid Louise Beavers met grote ogen toekijkt!

        "Godzijdank zat geen van ons beide achter het stuur," grapt Nick wanneer een agent hem staande houdt. Asta kijkt over Nick Jr. en zijn trotse ouders
      
Boven links: "Godzijdank zat geen van ons beide achter het stuur," grapt Nick wanneer een agent hem staande houdt.
Boven en onder rechts: Asta kijkt over Nick Jr. en zijn trotse ouders.

Eigenlijk geen EQ film op welke manier dan ook, maar toch deel uitmakend van onze lijst omdat Dannay en Lee aan het script meeschreven. Ze schenen niet echt genoeg te hebben gedaan om in de rolverdeling te worden vermeld maar naar men zegt is de scene waar Nick een wapen vindt in een afvoerpijp pure EQ logica! Dit vierde deel in MGM's Thin Man serie kon net zo goed "Nick en Nora Charles gaan naar de Drafrennen" hebben genoemd. Officieel op rust gesteld probeert Nick Charles zijn best te doen  om een plichtbewust echtgenoot voor zijn mooie vrouw Nora en een goede vader voor zijn jonge zoon Nick Jr. te zijn  Wanneer op het lokale ren parcours moord de kop opsteekt wordt hulp ingeroepen door de burgemeester Jason I. Sculley, hoofd van de New Yorkse atletiekcommissie. Zoals gebruikelijk aan verdachten geen gebrek. Dit keer vinden we in de galerij van slechteriken de zwaar gokkende Link Stevens en Fred Macy; Link's trutterige vriendin Claire Porter;  klantenwerver "Rainbow" Benny Loomis,   reporters Whitey Barrow en Paul Clarke en Clarke's hartsvriendin Molly Ford. Onder de hoogtepunten een knotsgek fragment op de winkelkermis, een buitenissig gevecht in het gesofisticeerd zeevruchten restaurant en het bijna onvermijdelijk samenbrengen van alle verdachten in de burelen van politieluitenant Abrams (Sam Levene). Tijdens een van de hoogtepunten, de gewoonlijke laatste confrontatie met alle verdachten kan  Nora nog nauwelijks de spanning aan en roept het uiteindelijk: "Nick! Who is it? Is it me??". De totaal geflipte aard van Shadow of the Thin Man kan worden toegeschreven aan de schrijvers Irving Brecher en Harry Kurnitz, beide levenslange vrienden en zakenpartners van de komiek Groucho Marx.

Lobbykaart: "Kijk hoe je er uitziet na één ritje op de kindermolen ... en ik die dacht dat je stoer was!
Lobbykaart:"He, je hebt de verkeerde vast!" Lobbykaart: "Zoek de eigenaar van dit ding...en je hebt de moordenaar!"
Lobbykaart:"Dag zoetje! Ik moet een man gaan spreken over een moord!" Lobbykaart:"Soms is Nick blij dat hij je nooit inruilde voor een nieuwer model"
Boven: zes van een set van acht zgn. lobby kaarten                                    

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.