Klik op de poster om terug te gaan.

vorige gedetailleerde filmbespreking ...Ellery Queen and the Murder Ring  US (1941) volgende gedetailleerde filmbespreking ...

Producer: Larry Darmour
Regisseur: James Hogan
Screenplay: Eric Taylor & Gertrude Purcell
Fotografie: James S. Brown Jr.
Editeur: Dwight Caldwell
Muziek: Lee Zahler
maken deel uit van de rolverdeling
EQ: Ralph Bellamy
Inspector Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Miss Marian Tracy: Mona Barrie
Page: Paul Hurst
Lou Thomas: Tom Dugan
Dr. Janney: George Zucco
John Stack: Leon Ames
Mrs. Augusta Stack: Blanche Yurka
Alice Stack: Jean Fenwick
Verpleegster (microscoop):
Evelyn Brent (uncredited)
Dr. Williams: Olin Howland (Howlin)
Dr. Dunn: Dennis Moore
Miss Fox: Charlotte Wynters,
Ziekenhuishulp: Byron Foulger
Crothers: Pierre Watkin
Martin Butler: Barlow Borland (uncredited)
Onthaalbediende ziekenhuis: Don Brodie (uncredited)
Verpleegster in de gang: Claire Du Brey  (uncredited)
Verpleger: Byron Foulger.

Bron:
The Dutch Shoe Mystery
65-68 min, zwart-wit
Release: 18 november 1941

Catchline:
 "Nikki finally solves a mystery
" 
 

Boven: Ellery Queen & the Murder Ring werd vertoond in Loews American (San Diego).
 
The Film Bulletin "Confused Mystery Comedy" by Leyendecker, 1 november 1941

"De Ellery Queen-films lijken zich in een groef te hebben genesteld - en dan nog in een minder belangrijke programmaslot. Zoals het geval was in twee van de recente films in de reeks, heeft 'Ellery Queen and the Murder Ring' een eersteklas cast van bekende spelers wiens beste inspanningen verspild worden aan een warrig script. Terwijl de openingsscènes de basis leggen voor een goede mysterieuze thriller, wordt de spanning al snel verdreven door de introductie van twee stripgangsters die de spanning begraven in een overdosis slapstick. Regisseur James Hogan behandelt het merendeel van de scènes en personages zo onhandig dat alleen de slotscène een huiveringwekkende kwaliteit heeft. De populariteit van de Queen-romans en de namen van de acteurs zullen zorgen voor goede boekingen op de openingsdag, maar de mond-tot-mondreclame zal de volgende dagen de bruto-opbrengsten zeker drukken!

In het verhaal wordt Blanche Yurka, miljonair en oprichtster van het ziekenhuis, gewurgd op de operatietafel kort nadat ze gewond is geraakt door een doorrijder. De romanschrijver Ellery Queen (Ralph Bellamy) veinst een keelkwaal om toegang tot het ziekenhuis te krijgen en de zaak te onderzoeken, terwijl zijn bemoeizuchtige secretaresse (Margaret Lindsay) zich voordoet als een verpleegster. Al snel blijkt dat de zoon van Miss Yurka twee gangsters had ingehuurd om zijn moeder te vermoorden en deze gangsters lopen in en rond het schijnbaar goed beheerde ziekenhuis vermomd als verpleegsters, lijken, enz. Een andere verpleegster en, tenslotte, de zoon vinden de dood voordat de sluwe moordenaar wordt ontmaskerd door Miss Lindsay.

Mona Barrie levert een uitstekende prestatie als de evenwichtige, zachtmoedige verpleegster ... en George Zucco is ook effectief, maar Blanche Yurka, Evelyn Brent en Leon Ames worden verspild. Ralph Bellamy is overtuigender in de weinige serieuze momenten die het personage van Ellery Queen toelaat. Paul Hurst en Tom Dugan acteren domme gangsters in de beste Mack Sennett stijl."


 
Ellery Queen and the Murder Ring - Titel Lobbykaart Ellery Queen and the Murder Ring - lobbykaart
Ellery Queen and the Murder Ring - lobbykaart B
Ellery Queen and the Murder Ring - lobbykaart DEllery Queen and the Murder Ring - lobbykaart
Ellery Queen and the Murder Ring - lobbycard FEllery Queen and the Murder Ring - lobbykaart
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten 
 
Wanneer het filmen werd gestart op 21 juli 1941 begon Bellamy aan zijn vierde en laatste vertolking als Ellery Queen. Dit keer worden Ellery en zijn vader geroepen naar een privaat ziekenhuis door zijn  eigenares en weldoenster Mrs. Stack. Er speelden zich de laatste tijd vreemde zaken af in het ziekenhuis en Mrs. Stack wil het fijne van de zaak te weten komen. Ellery Queen and the Murder Ring - 3 sheet poster (81x41)Na Ellery's aankomst wordt de oude vrouw verwond tijdens een verdacht auto-ongeval en tenslotte gewurgd op de operatietafel. Onder de verdachten Mrs. Stack's hebzuchtige zoon John, hoofdverpleegster Juffrouw Tracy en de hoofdgeneesheer Dr. Janney. Ondanks het feit dat Ellery zo dom als een kalf blijkt te zijn slaagt hij er toch in het mysterie op te helderen. Het wordt Bellamy's laatste optreden in een ontgoochelende serie. Ondanks het feit dat ze gebaseerd is op Patiënt overleden, Operatie geslaagd  is deze bastardisatie pijnlijk om zien. Slapstick van de slechtste soort met Hurst en Dugan als een duo incompetente huurmoordenaars, omgewisselde lijken, gebroken benen en andere bulderende stommiteiten. Bosley Crowther merkte in de New York Times op dat de film "zo deprimerend routineus was dat er niets is om de film aan te bevelen behalve het feit dat er eindelijk een einde aan komt". Niet verwonderlijk dat Ralph Bellamy er na deze de brui aan gaf.  
 
Margaret LindsayRalph Bellamy in "Ellery Queen and the Murder Ring"
George Zucco en Charley Grapewin
Barlow Borland en Jean Fenwick
  Ralph Bellamy, Margaret LindsayRalph Bellamy in "Ellery Queen and the Murder Ring"
 
Showmen's Trade Review   20 september 1941

"REACTIE PUBLIEK (Familie) Op maat gemaakt voor de whodunit fans, maar zou alle klassen van het patronaat moeten behagen. Doet niet onder voor de voorgangers in de serie.
BOX OFFICE reactie: Goede gok voor "familie" uitjes.

Commentaar: Het mooie mengen van mysterie en komedie maakt deze vierde Ellery Queen een goede weddenschap voor de familiehandel. Het overtreft zijn drie voorgangers en zou aan de populariteit van de reeks moeten toevoegen. De actie wordt nooit minder, zelfs niet in de scènes waarin de komedie hoogtij viert. De slimme regie van James Hogan en de goede prestaties van de vaste cast van de serie, waaronder Ralph Bellamy, Margaret Lindsay, Charley Grapewin en James Burke, en het goede komische werk van Paul Hurst en Tom Dugan, dragen allemaal bij tot het plezier. De spanning wordt zo goed gehandhaafd dat maar weinig bioscoopbezoekers de echte misdadiger tot het einde zullen kunnen ontdekken. Producent Larry Darmour laat weer eens zien dat hij in staat is om intelligente films af te leveren. Gebruik de gebruikelijke ideeën om mysteries te verkopen, zoals boekhandels die de Ellery Queen-werken aan de man brengen. Probeer radio-advertenties voor deze film te krijgen na het Ellery radio-uurtje."


 


(Colorized version - Source YouTube - Scott Lord Mystery Film - dec 2021)


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over deze film

(1) Ellery Queen and the Murder Ring - Film Noirish 2014
(2) Ellery Queen and the Murder Ring - Movie (B&W) YouTube Sorlien9
(3) Ellery Queen and the Murder Ring - Movie (Colorized) archive.org
(4) IMDb

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.