Klik op de poster om terug te gaan.

vorige gedetailleerde filmbespreking ...A  Desperate Chance for Ellery Queen US (1942) volgende gedetailleerde filmbespreking ...

Producer: Larry Darmour, Rudolph Flothow
Regisseur: James Hogan
"A Desperate Chance for Ellery Queen" - filmposterScreenplay: Eric Taylor

maken deel uit van de rolverdeling
EQ: William Gargan
Inspecteur Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Norman Hadley: John Litel
Adele Belden: Lilian Bond
Ray Stafford: Morgan Conway
Mrs. Norman Hadley (Irene Evington): Charlotte Wynters  
Tommy Hold: Jack LaRue

Bron: EQ radioverhaal "The Good Samaritan" 06-09-40
Werktitel: "Ellery Queen and the Living Corpse"
70 min, zwart-wit
Nat'l Release: 7 mei 1942

 
Harrison's Reports - 16 mei 1942

"Als deze laatste van de 'Ellery Queen' reeks mysterie melodrama's een voorbeeld is van wat men kan verwachten van de volgende films, zou de producent er goed aan doen de serie stop te zetten. Niet alleen is het verhaal bekend, maar er is ook een overvloed aan dialoog, wat de actie natuurlijk vertraagt. De plot is onsamenhangend, en de vertolkingen niet overtuigend. Dat is niet de schuld van de acteurs; zij hebben slecht materiaal gekregen. Discriminerende toeschouwers zullen het zeker vermoeiend vinden. Dat maakt deze film enkel geschikt voor de tweede helft van een midweek double bill:-

William Gargan krijgt bezoek van Charlotte Wynters, echtgenote van John Litel, een vooraanstaand bankier, die dood gewaand wordt; hij was verdwenen op het moment dat er verduistering bij zijn bank had plaatsgevonden. Juffrouw Wynters deelt Gargan mee dat haar man, naar zij meent, nog leeft en in San Francisco is. Hij stemt ermee in naar hem te zoeken. Tegelijkertijd vliegen Noel Madison, een louche figuur, en Lillian Bond, een burlesque koningin, naar San Francisco. Madison had "hot" geld in zijn bezit. Een van de biljetten die hij had doorgegeven was onder de aandacht gekomen van politie-inspecteur Charley Grapewin, Gargan's vader, die het identificeert als geld dat van Litel's bank is gestolen. In San Francisco slaagt Gargan erin Litel te vinden door Margaret Lindsay, zijn secretaresse, in een hotel onder te brengen onder de naam van Litels vrouw en haar komst bekend te maken. Litel vertelt Gargan dat hij onschuldig is, maar voordat hij zijn verhaal kan afmaken worden ze onderbroken door de komst van Grapewin. Gargan verbergt Litel in een slaapkamer, maar Litel vertrekt via de brandtrap. Gargan verneemt van zijn vader dat de politie Litel en Madison verdacht van de verduistering, en dat hij naar het westen was gevlogen om hen te volgen. Als Litel terugkeert naar zijn appartement, ontdekt hij dat Madison is vermoord. Gargan verneemt van Litel dat Madison, een voormalig kassier in zijn bank, wist dat Litel ooit een gevangenisstraf had uitgezeten. Madison had geld gestolen van de bank en Litel gechanteerd om het te vervangen. Litel was gevlucht om aan de gemene praktijken te ontsnappen. Gargan stelt de politie op de hoogte van de moord, maar verbergt Litel in het appartement van Miss Lindsay. Gargan komt te weten dat Miss Bond, Madisons "weduwe", werkt in een nachtclub waarvan de eigenaar, Morgan Conway, had aangeboden het "warme" geld door te geven. Ondertussen was Litel door de politie opgepakt en beschuldigd van de moord op Madison. Gargan slaagt erin Conway te overmeesteren en het geld te bemachtigen, en dwingt dan Miss Bond te bekennen dat zij de moordenaar is. Litel is vrij om naar zijn familie terug te keren. ....

Ongeschikt voor kinderen vanwege de moord."


 
A Desperate Chance for Ellery Queen - Filmposter op halfbladformaatA Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartje
A Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartjeA Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartje
A Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartjeA Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartje
A Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaartjeA Desperate Chance for Ellery Queen - lobbykaart
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten
Gargan's tweede poging is al niet veel beter dan de eerste. Dit deel van de serie volgt Queen terwijl hij een vrouw haar verdwenen man, een bankier, zoekt. Samen met Nikki, reist Ellery naar San Francisco om na te kijken of men daar inderdaad de zogezegd dode man zag rondlopen. Dit is zowat de meest verrassende wending die de film te bieden heeft. Lilian Bond als de burleske koningin is zowat het meest levendige in deze hele film. 
Op zijn best was Desperate chance for Ellery Queen een routineuze film. Kaft "Silver Screen" tijdschrift van mei 1942 met daarin een gefictionaliseerde versie van "A Desperate chance for Ellery Queen".Om gelijkaardige redenen als Nikki werd toegevoegd aan de Queen-series kreeg ook Margaret Lindsay een rol in de eerste film. Ondanks het succes van de film werd beslist Lindsay na haar huidige contract, dat net ten einde liep, te laten gaan.
Nog voor deze productie echt van wal kon steken overleed Larry Darmour. Zijn weduwe, Alice Darmour, kondigde aan dat ze de intentie had om o.a. de twee Ellery Queen films die voor dat jaar voorzien waren af te werken. Toendertijd waren Dannay en Lee vrij tevreden van de reeks en wilden eigenlijk dat het aantal producties per jaar van drie naar vier werd opgedreven. Columbia stak hier echter een stokje tussen, en na de twee producties die nog in 1942 moesten voltooid worden, maakten ze een eind aan de reeks om die te vervangen door The Crime Doctor. Naar verluid was het Darmour's bedoeling geweest om met Ellery Queen's Greek Coffin Mystery en Ellery Queen and the Woman in Black (The Lady in Black) een, zevende en achtste toevoeging te brengen aan de populaire reeks. Maar helaas ging dit dus niet door.

Boven rechts: Kaft Silver Screen tijdschrift van mei 1942 met daarin een gefictionaliseerde versie van A Desperate Chance for Ellery Queen.

Ray Stafford (Morgan Conway) toont zijn privé-gokcasino boven aan Ellery Queen (William Gargan). Later speelde Conway Dick Tracy in twee films.
Lindsay, Gargan en Jack LaRue.Gargan met Lilian Bond en Jack LaRue
 
Film Bulletin, door Denley - 7 september 1942

"Onder het gemiddelde voor de serie

Het verwarrende plot met zijn overvloed aan verdachte personages plaatst 'A Desperate Chance For Ellery Queen' lichtjes onder het gemiddelde van de reeks. De film opent in New York maar schakelt al snel over naar San Francisco waar Ellery Queen en zijn bemoeizuchtige vriendin, Nikki Porter, verwikkeld raken in een wild web van mysterie en misdaad. De komedie is zwakker dan gewoonlijk, door de weinige scènes die zijn toebedeeld aan de onbetrouwbare oude inspecteur Queen en zijn domme assistent, sergeant Velie. Regisseur James Hogan is er echter in geslaagd om de identiteit van de moordenaar tot het einde te verbergen en de vele patroons met speurneus-gevoelens zullen het een matig vermakelijk mysterie vinden. De cast en de titel van de serie zorgen voor een redelijk rendement als bijrolletje.

Ellery Queen (William Gargan) begint aan een nieuwe zaak op verzoek van een rijke vrouw die hem vraagt te helpen haar man te vinden, van wie zij gelooft dat hij nog leeft in San Francisco, ondanks berichten over zijn dood. In de kuststad haalt Queen zijn secretaresse (Margaret Lindsay) over om zich voor te doen als de weduwe en de resulterende publiciteit in de krant brengt de vermiste man uit zijn schuilplaats om zijn vrouw te zien. Queen komt erachter dat de verdwijning te wijten was aan een complot van chantage en verduistering. Nadat er weer een moord is gepleegd, duiken Queen en zijn secretaresse op in een nachtclub waar de chanteurs zich schuilhouden. Hoewel de politie van San Francisco Queen van de misdaad verdenkt, zorgt hij ervoor dat de echte moordenaar bekent en daarmee zichzelf vrijpleit.

William Gargan, als de superspeurder, en Margaret Lindsay, als zijn secretaresse die op jacht is naar de misdaad, geven opnieuw een licht en amusant tintje aan hun vertrouwde rollen. Charles Grapewin is uitstekend in zijn weinige korte scènes en John Litel levert uitstekend werk als de ondergedoken bankier. Charlotte Winters en Jack LaRue spelen ook serieuze rollen."


 
"If I hadn't just come from church, I'd call her a dirty name!"
"Oh! I'd call her one anyway and pray twice as hard next time I go!"
(Bron YouTube Scott Lord Mystery)
Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere artikels over deze film

(1) IMDb

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.