Klik op de poster om terug te gaan.

Enemy Agents Meet Ellery Queen US (1942)Enemy Agents Meet Ellery Queen - 3 delige poster
                 aka
The Lido Mystery  UK  (1942 )

Regisseur: James Hogan
Scenario: Eric Taylor naar een verhaal van Ellery Queen

maken deel uit van de rolverdeling
EQ: William Gargan
Inspecteur Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Mrs. Van Dom: Gale Sondergaard
Paul Gilette: Gilbert Roland
Heinrich: Sig Rumann
Kommissaris Bracken: John Hamilton
Reece: Ludwig Donath
Morse: Ernst Doetsch

64 min, kleur


Columbia's "Ellery Queen" serie kwam aan zijn eind met dit deel uit 1942.  Vijandelijke agenten staan op de uitkijk, een lading verborgen diamanten zullen binnengesmokkeld worden vanuit Nederland, via Egypte naar de Verenigde Staten. Om zowel de Nazi als Amerikaanse autoriteiten te slim af te zijn zij de stenen verborgen in een mummies kist. Wanneer de smokkelaar Paul Gilette, kort na zijn aankomst met de diamanten in de VS wordt vermoord wordt de hulp van Ellery Queen en zijn vader ingeroepen  Ellery voert een olijke klopjacht doorheen een juwelenwinkel, kunstgalerie, atletiekclub en kerkhof en Nikki Porter beland zelfs even in de klauwen van de Nazi's. Eigenlijk is het op zich geen mysterie te noemen daar de titel al de helft van de oplossing weggeeft! 

"Enemy Agents Meet Ellery Queen"  "Enemy Agents meet Ellery Queen" - Persfoto
"Enemy Agents meet Ellery Queen" - Persfoto Duitse marine-officiers in een onderzeeër. "Enemy Agents meet Ellery Queen"


Met een vooraanstaande lijst van "zwaargewichten" (Gale Sondergaard, Sig Ruman, et. al.), kan Enemy Agents Meet Ellery Queen zich makkelijk de beste van een onopvallende serie noemen en zorgt die uiteindelijk nog voor een vermakelijke 64 minuten.  Uiteindelijk niet echt een detective verhaal te noemen werd nog een ogenblik gedacht om de film Ellery Queen Across the Atlantic te noemen, met ging uiteindelijk voor de andere titel die het plot eigenlijk weggaf.

Het verhaal vroeg om een collectie juwelen die dan werden gestolen, dus kwam James Hogan, de regisseur, in actie en huurde de juwelen. Wat uiteindelijk ook Marlene Dietrich goed uitkwam, zij mocht ze lenen om te dragen in The Lady is Willing.
(1942)

        


Met dezelfde regisseur maakten Gargan en Lindsey in 1943 ook de film No Place for a Lady een film die qua thematiek aansluit bij de Queen-reeks en waarin Gargan de rol van detective Jess Arno voor zijn rekening neemt en Lindsey deze van de verloofde June Terry. Hierin wordt een waardevolle vracht banden gestolen (vitaal in de oorlog!) door een rijke weduwe die kort daarop wordt vermoord. De verdenking valt op Dolly Adair (Phyllis Brooks), maar Arno meent hieraan te mogen twijfelen en gaat op zoek naar de echte moordenaar. 


Enemy Agents Meet Ellery Queen Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "In Germany we know how to handle people like you!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Lobbykaart: "Now, Madam Gestapo, will you please be silent!" Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "We've got to get out of here. - Adieu!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Ellery Queen meets enemy agents - and matches wits with the best of them!"  Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Listen Inspector, I want a promotion and I want it right now!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Hey! That's come a long way...from Egypt" Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Take your time Mr.Queen. You're gonna be here a long, long time!"
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten                                      

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.