Klik op de poster om terug te gaan.

vorige gedetailleerde filmbespreking ...Enemy Agents Meet Ellery Queen US (1942) volgende gedetailleerde filmbespreking ...
                 aka
The Lido Mystery  UK  (1942 )

Producer: Ralph Cohn
Enemy Agents Meet Ellery Queen - 3 delige posterAssociate producer: Rudolph C. Flothow
Regisseur: James Hogan
Scenario: Eric Taylor naar een verhaal van Ellery Queen
Toegevoegde dialogen: Arthur Strawn
Muziek: Lee Zahler
Cinematografie: James S. Brown Jr.
Editor: Dwight Caldwell
Art direction: Richard Irvine


maken deel uit van de rolverdeling
EQ: William Gargan
Inspecteur Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Mrs. Van Dorn: Gale Sondergaard
Paul Gilette: Gilbert Roland
Heinrich: Sig Rumann
Commissioner Bracken: John Hamilton
Reece: Ludwig Donath
Dr. Morse: Ernst Doetsch

64 min, zwart-wit
Working Title: Ellery Queen across the Atlantic
Nat'l Release: 30 juli 1942

Catchline:
"When Nazis meet Ellery, they meet their Waterloo."
 
 
Showman's Trade Review "The Box Office Slant", 29 augustus 1942

"REACTIE VAN PUBLIEK: (Familie)Een klein mysterie dat geschikt is om in het weekend te worden opgenomen. Zou acceptabele kost moeten zijn voor de Ellery Queen fans.
BOX-OFFICE REACTIE: Waar de Queen-mysteries populair zijn, zou deze naar tevredenheid moeten trekken.

Korte inhoud: Nazi-agenten in de Verenigde Staten vernemen dat er diamanten uit Amsterdam naar dit land zijn gesmokkeld, vermoorden de smokkelaar en komen in het bezit van de diamanten. Ellery Queen vindt de spionagebende, en vernietigt ze.

Commentaar: Voorheen bezig met het oplossen van vreemde moordzaken, gaat Ellery Queen, fictieve speurneus, in dit spionagemysterie op oorlogssterkte. Het is een onbeduidend item, geschikt voor actieboekingen in het weekend in de volgende afleveringen, ondanks het feit dat er weinig actie komt tot het einde wanneer mariniers en matrozen de detective te hulp schieten. William Gargan, blijkbaar een nieuwkomer in de titelrol, mist de kleur en glamour die de gemiddelde lezer of radioluisteraar zich voorstelt, hoewel hij het goed doet. Margaret Lindsay doet het veel beter als zijn mooie, blunderende secretaresse. Waar men Ellery Queen mysteries graag leest, zou deze acceptabel moeten zijn. Koppelingen met de Ellery Queen-boeken, teasers met codeboodschappen, campagnes over "losse praatjes helpen vijandelijke agenten" zijn de belangrijkste verkoopargumenten voor deze film."

 
Enemy Agents Meet Ellery QueenEnemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "In Germany we know how to handle people like you!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Lobbykaart: "Now, Madam Gestapo, will you please be silent!"Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "We've got to get out of here. - Adieu!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Ellery Queen meets enemy agents - and matches wits with the best of them!"Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Listen Inspector, I want a promotion and I want it right now!"
Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Hey! That's come a long way...from Egypt"Enemy Agents Meet Ellery Queen - Uit de reeks van 8 lobbykaarten: "Take your time Mr.Queen. You're gonna be here a long, long time!"
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten.
Columbia's "Ellery Queen" serie kwam aan zijn eind met dit deel uit 1942.  Vijandelijke agenten staan op de uitkijk, een lading verborgen diamanten zullen binnengesmokkeld worden vanuit Nederland, via Egypte naar de Verenigde Staten. Om zowel de Nazi als Amerikaanse autoriteiten te slim af te zijn zij de stenen verborgen in een mummies kist. Wanneer de smokkelaar Paul Gilette, kort na zijn aankomst met de diamanten in de VS wordt vermoord wordt de hulp van Ellery Queen en zijn vader ingeroepen  Ellery voert een olijke klopjacht doorheen een juwelenwinkel, kunstgalerie, atletiekclub en kerkhof en Nikki Porter beland zelfs even in de klauwen van de Nazi's. Eigenlijk is het op zich geen mysterie te noemen daar de titel al de helft van de oplossing weggeeft! 
Enemy Agents Meet Ellery Queen
 Met een vooraanstaande lijst van "zwaargewichten" (Gale Sondergaard, Sig Ruman, et. al.), kan Enemy Agents Meet Ellery Queen zich makkelijk de beste van een onopvallende serie noemen en zorgt die uiteindelijk nog voor een vermakelijke 64 minuten.  Uiteindelijk niet echt een detective verhaal te noemen werd nog een ogenblik gedacht om de film Ellery Queen Across the Atlantic te noemen, met ging uiteindelijk voor de andere titel die het plot eigenlijk weggaf.

Het verhaal vroeg om een collectie juwelen die dan werden gestolen, dus kwam James Hogan, de regisseur, in actie en huurde de juwelen. Wat uiteindelijk ook Marlène Dietrich goed uitkwam, zij mocht ze lenen om te dragen in The Lady is Willing.
(1942)

Met dezelfde regisseur maakten Gargan en Lindsey in 1943 ook de film No Place for a Lady een film die qua thematiek aansluit bij de Queen-reeks en waarin Gargan de rol van detective Jess Arno voor zijn rekening neemt en Lindsey deze van de verloofde June Terry. Hierin wordt een waardevolle vracht banden gestolen (vitaal in de oorlog!) door een rijke weduwe die kort daarop wordt vermoord. De verdenking valt op Dolly Adair (Phyllis Brooks), maar Arno meent hieraan te mogen twijfelen en gaat op zoek naar de echte moordenaar. 
 
Mrs. Van Dorn (Gale Sondergaard) heeft het voorzien op Ellery Queen (William Gargan). In mysteriefilms is Sondergaard het meest bekend door de rol van het titelpersonage in "The Spider Woman" (1944), uit de Sherlock Holmes serie.


Clancy Cooper
 
Motion Picture Herald by Charles S. Aaronson - 29 augustus 1942

"Spionnen opgespoord.

Ellery Queen, die als fictieve detective een aanzienlijke aanhang geniet in boekvorm, raakt hier in de persoon van William Gargan betrokken bij wat een geval van smokkel lijkt te zijn, en dat zich ontwikkelt tot het opsporen en vangen van een bende Nazi-spionnen. ...

De film opent met actie en een flinke dosis spanning, ontwikkelt moordmysterie-elementen en een portie opwinding, maar ontaardt in een vechtpartij tussen matroos en marinier en de spionnen, die het interieur van een club, die het spionnenfront is, vernielt, en de neiging heeft de conclusie van de film af te zwakken. ...

Een publiek in het Central theater op Broadway, New York, op een doordeweekse middag gaf de film redelijk aandacht en leek gematigd vermaakt door de handelingen. Recensie's beoordeling : Redelijk."


 

(Bron ingekleurde film YouTube Scott Lord Mystery Film - 31 okt 2021)
 
Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere artikels over deze film

(1) IMDb
(2) Archive.org - Colorized Movie

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.