Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... De Dood schoot met Scherp (1933) volgende detail bespreking ...

In de arena van het enorme New York sportpaleis, lag er een man dood neer, vermoord tijdens de openingsscene van een spectaculaire rodeo.
Kun jij, net als Ellery Queen, de aanwijzingen volgen tot je de moordenaar volgt? - De gordel van een dode man
Wat was de betekenis van de diepe inkervingen in het leder?
Een revolver met ivoren greep
Hoe kon het 'aanvoelen' van het wapeneind nu een aanwijzing vormen?
De gebroken sloten van een groene doos
Kon de manier waarop de sloten waren geforceerd in de richting van de moord wijzen?  Dit waren de grote punten in een van de moeilijkste mysteries ooit door Ellery Queen aangepakt. Het ging hier om een moord waarvan 20,000 mensen getuige waren, maar alleen Ellery kon oplossen.
Denk jij het ook te kunnen?

Dit mysterie gaat over...

 • Een $5000 paard
 • Glazen bollen geschoten in de lucht
 • Een vreselijk litteken
 • Een dorstig paard dat maar niet wou drinken
 • Een $3000 cheque
 • De ivoren inleg in een oude six-shooter
 • Een zoektocht tussen 20,000 verdachten
 • Een kleine bankrekening
 • Een journaalscoop over een moord
 • Een $42,000 grote gokschuld
 • De 41ste cowboy die er geen was
"Herinner u dat ik voorspelde dat "The American Gun Mystery" een bestseller zou worden? Wel dat is het nu ook. "  -- Lionel Houser, The Indianapolis Times

"A humdinger." -- New York Times

"Om redenen die mijn petje te boven gaan, hebben deze Ellery Queen verhalen grote aantrek op mysteriefans. Ze lijken me echter pompeus, overgeschreven en saai, en deze hier is geen uitzondering." -- Bruce Catton, The Indianapolis Times

"Queen begint langzaam een web van het mysterie te spinnen, versnelt tot een wervelende actie en vertraagt dan weer ​​voor een laatste, enigszins gecompliceerde oplossing van de misdaad."
--
The Western Maryland Voice of Industrial Labor

".. hoewel misschien  wat over-geschreven, is ingenieus complex." --  Scribner's Magazine
 
The American Gun Mystery - stofkaft Stokes uitgave, 1933The American Gun Mystery - harde kaft Stokes uitgave, 1933The American Gun Mystery - stofkaft voor Grosset & Dunlap uitgave, 1933The American Gun Mystery - harde kaft voor Grosset & Dunlap uitgave, 1933The American Gun Mystery (aka Death at the Rodeo) - stofkaft Triangle uitgave, januari 1941
The American Gun Mystery (aka Death at the Rodeo) - harde kaft Triangle uitgave, januari 1941 (verschillende variaties in harde kaft)The American Gun Mystery - harde kaft Triangle uitgave, januari 1941 (verschillende variaties in harde kaft)The American Gun Mystery - harde kaft Triangle uitgave, januari 1941 (verschillende variaties in harde kaft)
The American Gun Mystery - stofkaft World Publishing Company, Tower Books, 1946The American Gun Mystery - 'harde' kaft World Publishing Company, Tower Books, 1946
Hierboven bovenste rij (van L naar R): Eerste uitgaven hadden identieke kaften. De opdruk op de rug verschillende naargelang de uitgever. Bovenste rij van links naar rechts telkens stofkaft en harde kaft voor respectievelijk de uitgaven van Stokes, Grosset & Dunlap eindigend met stofkaft voor de Triangle uitgave. Onderste rij (van L naar R): Drie variaties voor de harde kaft van de Triangle uitgave eindigend met stof en harde kaft van de Tower uitgave. (Klik op de kaften zelf om die verschillen te zien) *
 
The Evening Star, Washington D.C., "New Books at Random" by Margaret Germond - Tuesday, June 13. 1933

"Ellery Queen biedt opnieuw een probleem in deductie aan dat, voor zover het zijn hoofdrolspelers en zijn actie betreft, zich net zo goed had kunnen afspelen in de pionierstijd van Texas of Wyoming waar zich een oplossing had kunnen aandienen, maar het wordt geprojecteerd in de, zeker niet minder, wilde en woelige setting van New York City in de huidige tijd.
Samen in het grote Colosseum van Tony Mars, promotor van diverse soorten van ontspanning, en twintig duizend toeschouwers die zichzelf hees riepen in bewondering van de gebruikelijke stunts eigen aan een eerste klasse rodeovoorstelling. Ook aanwezig in die immense menigte van de mensen: Inspecteur Queen, zijn zoon Ellery en de immer trouwe Djuna, aan wiens smeekbede om hem mee te nemen naar de rodeo zijn niet konden weerstaan.
Naast de grote Tony Mars zelf zaten naast de Queens en Djuna in dezelfde box, onder andere Mara Gay, actrice uit Hollywood, en Kit Home, de geadopteerde dochter van Buck Horne, ooit een goede ruiter en schutter. Horne werd hier zijn kans gegeven op een heuse comeback door een ogenschijnlijk helderziende en box-Office specialist Tony.
Dan is de tijd aangebroken waarbij Buck Horne's in de arena verschijnt luid aangekondigd door zijn oude en volleerde vriend Wild Bill Grant, die de menigte toeschreeuwt dat de grote Buck Horne, met achter zich wel veertig ruiters, de grootste stunt van de rodeo zal uitvoeren. Buck rijdt binnen, met eenenveertig en niet veertig paarden achter zich met daarop mannen die het zaagsel in een wolk achter zich opkloppen, op om op aangeven van hun leider gelijktijdig te schieten. Een ogenblik later stort de onfortuinlijke Buck van zijn paard, recht door het hart geschoten.
Eenenveertig ruiters en twintigduizend toeschouwers, en elk van hen een mogelijke verdachte!  Geen makkelijk taak voor de boeg voor de Inspecteur en zijn nieuwsgierige zoon maar ze beginnen er aan. Zowat een week later herstarten de voorstelling van de rodeo alhoewel het mysterie van Buck's dood nog niet is opgelost. Bij de heropening zijn opnieuw twintig duizend toeschouwers aanwezig en precies dezelfde groep genodigden in de box van Tony Mars, met een identieke voorstelling als diegene waarin Buck zijn leven verloor, en zowaar op precies dezelfde plaats in de arena wordt een andere ruiter gedood met een kogel door het hart uit exact dezelfde revolver waarmee ook de eerste man om het leven kwam.
De lezer krijgt de gelegenheid op de moordenaar te identificeren en te veroordelen. Een grote uitdaging zelfs voor de meest verstokte fans van detective verhalen.
"

 
 
The American Gun Mystery - kaft Mercury Mysteries #164, 1933The American Gun Mystery - kaft Mercury Mysteries #164 of #42The American Gun Mystery - kaft Dell Nr.4 Pocket Book, 1933The American Gun Mystery - kaft Avon T-292The American Gun Mystery - kaft Avon
The American Gun Mystery - kaft Penguin editie, 1956The American Gun Mystery - kaft Ballantine Books, 12 oktober 1979The American Gun Mystery - kaft The American Gun Mystery - kaft Large Print Library

De Moordenaar schoot met Scherp (1933) heeft een oplossing die wel zeer vergezocht is zelfs naar de standaard eigen aan de "Golden Age" auteurs. De oplossing is bedrog, hierbij de Golden Age regels van fair play overtredend. Ze is ook ongewoon omdat ze gebruik maakt van een heel complexe, publieke onderneming achter de misdaad die zowel aspecten van de rodeo als van de showbizz beslaat. Er zijn reeds zoveel Golden Age boeken waarin één crimineel zich rond een afgelegen huis schuilhoudt dat het heel verfrissend werd om hier precies het tegenovergestelde te zien uitgewerkt.  Het laatste hoofdstuk, hoe knullig ook, heeft de grandeur van zijn opzet niet verloren. Hoe "oneerlijk" ook, toont ze toch wat wilde verbeelding vermag in een detective boek. Ze toon ook de surrealisme die EQ in zijn werk bracht. Er is verder ook een groot stuk interessante logica en deductie in de Queen finale; het geheel hangt samen als een verbonden en intern logische verhaallijn, hoe onwaarschijnlijk ook. Het boek lijdt ook door het feit dat het verhaal dat naar de ontknoping leidt stijf en ongeïnspireerd aandoet. Een vaak terugkerend probleem bij EQ; vele van de eerste boeken hadden betere ontknopingen dan hun verhalen tussen misdaad en oplossing. De manier waarop het wapen verdwijnt is dan weer zeer goed gedaan en kan elke vergelijking doorstaan.

Advertenties van vier opeenvolgende New York Times boekbesprekingen in 1933 geven aan dat in de eerste maand van publicatie "The American Gun Mystery" van Ellery Queen elke week werd herdrukt.
Boven: Advertenties van vier opeenvolgende New York Times boekbesprekingen in 1933 geven aan dat in de eerste maand van publicatie The American Gun Mystery van Ellery Queen elke week werd herdrukt.

In 1933 publiceerde Dorothy Sayers een bespreking van The American Gun Mystery met de ondertitel “An American Nut Worth Cracking.” In haar eerste paragraaf beschrijft ze zeven excessen eigen aan de Queen’s stijl. Haar openingszin: “Mr. Ellery Queen is vastbesloten om literair te zijn dan wel te sterven.” Eén van haar bewijsstukken hiervoor: “hij zat in een stoel, zijn ongelooflijke omvang rustend als pasgegoten staal.” “Desalniettemin,” zo gaat ze verder is het boek “een doorratelend tijdverdrijf  met een zeer goed geconstrueerd mysterie. (Joe R. Christopher)

Het kon bijna doorgaan als een soort van politiek commentaar dat, toen het de beurt was om een "Amerikaans" deel aan de EQ serie van landstitels toe te voegen, hij koos voor het Amerikaans geweer. Wat meteen ook Amerika's enthousiasme voor vuurwapens illustreert. Minstens één rodeo moet New York in dit tijdperk hebben aangedaan en een diepe indruk hebben nagelaten. Een gelijkaardige rodeo wordt omschreven in Stuart Palmer's Murder on Wheels (1932) en ze hebben waarschijnlijk beide eenzelfde gemeenschappelijke voorouder in het echte leven.

Buck Horne wordt neergeschoten met een .25 automatic in N.Y's nieuw Colosseum op Broadway. Dr.Prouty doet z'n herintreden en van het N.Y.P.D. mogen we rekenen op de assistentie van Thomas Velie, Hesse (blond), Pigott (dun en schuchter), Ritter (luid), Johnson, inspecteur Knowles, Hagstrom en Flint. Ellery, met pince-nez, ontvangt hier een telegram van Hollywood hem verzoekend om een verhaal die hij ook opstuurt. Met een plattegrond en uitdaging aan de lezer.

The American Gun Mystery - stofkaft Gollancz uitgave, LondenThe American Gun Mystery - stofkaft Gollancz uitgave, LondenThe American Gun Mystery - stofkaft Victor Gollancz, 1949The American Gun Mystery - stofkaft Gollancz uitgave (Complete Crime Novels of Ellery Queen), 1971
The American Gun Mystery - kaft eBook uitgave MysteriousPress.com/Open Road, 5 februari 2013The American Gun Mystery - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Dan Butler, 1 oktober 2013The American Gun Mystery - kaft Penzler Publishers 'American Mystery Classics', 5 oktober 2021The American Gun Mystery - harde kaft Thorndike Large Print uitgave, 23 februari 2022
 
America: A Catholic Review of the Week - 22 juli 1933

"De Ellery Queen mysterie verhalen schijnen de hele wereld rond te gaan. Tot nu toe hebben we Egyptische, Griekse, Nederlandse, Franse en Romeinse gehad. Nu is het Amerikaans en 100 procent Amerikaans in 'The American Gun Mystery' (Stokes. $2,00). Een rodeo in het nieuwe Colosseum in New York vlak bij Broadway; de dood rijdt met de rodeo mee voor de ogen van 20.000 toeschouwers en filmcameramannen die zonder enige waarschuwing een moord filmen. Uw mysterie-verslaafde heeft een smaak die gemakkelijk afgemat, over-exact en zeer kritisch tegelijk is. Voor hen stuurt de auteur een pamflet mee, waarin hij genoeg van zijn techniek uitlegt om de lezer een eerlijke uitdaging te bieden. Het ontrafelen van de plot wordt dan een spel, waarbij het verstand van de lezer op scherp staat, in het vertrouwen dat de auteur het eerlijk zal spelen en voldoende aanwijzingen zal geven om de plot op te lossen, die, zo belooft hij, slechts één oplossing en één misdadiger heeft. Zonder de openhartige uitdaging om zich met de auteur te meten, is het verhaal misschien niet helemaal bevredigend of overtuigend voor de eerlijke fan die zijn mysterie eerlijk wil aangeboden krijgen."

 
Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 , Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap.
Boven links: Franstalig magazine Mon Magazine Policier (Revue Moderne) gepubliceerd in Montreal, Canada, december 1945, met daarin La Mort A Cheval.
Boven rechts: Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 , Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap.*
 


De Dood schoot met Scherp - Prisma-detective nr.175La Mort a Cheval - Gepubliceerd in Canada in Montreal door Editions de Demain, deze editie was number 12, uit december 1945La Mort a Cheval - kaft Franse uitgave, Éditions La Nouvelle Revue, Collection L'Empreinte, 1937 (5 Francs en 7 Francs)La mort a cheval - kaft Franse uitgave, Garnier/Les Classiques De L'enigme - 1980La mort a cheval - kaft Franse uitgave J'ai Lu, 1991Der verschwundene Revolver - kaft Duitse uitgave Signum Taschenbücher Nr 136
Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, Mondadori, 1935Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgaveCinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, N°256, 1964Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, series 'I classici del giallo' N°366Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, Sfida al lettore Nr.13 April 1985Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, series 'I Classici del Giallo', N° 993, june 2004Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, I Giallo Mondadori Classici, juli 2019

The American Gun Mystery Vertalingen:  
Braziliaans: O Misterio da Arma Desaparecida  
AKA O Misterio do Revolver Americano
  
Chinees: 美國槍的秘密
  
Deens: Rodeo-mysteriet  
Nederlands/Vlaams: De dood schoot met scherp  
Estlands: Ameerika püstoli mõistatus  
Frans: La mort à cheval  
Duits: Der verschwundene Revolver  
Grieks: ΘANATOS ΣTO PONTEO  
Italiaans: Cinquemila hanno visto  
(aka Ventimila hanno visto)  
Japanees: アメリカ銃の謎 (amerikajyuunonazo)  
Koreaans: 미국 총 미스터리  
Russisch: ТАЙНА АМЕРИКАНСКОГО ПИСТОЛЕТА  
Spaans: El misterio de la pistola americana  
(aka La Muerte va al Circo)  
Tjechisch: Záhada americké pistole  

La Muerte va al Circo - kaft Spaanstalige uitgave, Libreria Hachette, Buenos Aires, Argentinie, 1945El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Coleccion El Buho Grandes Novelas Policiacas, Cliper, 1958El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Editorial Picazo, Morgue 65 N°5, 1965.El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Editorial Picazo, Barcelona, 1981O Misterio do Revolver Americano - kaft Portugese uitgave, Colecção Xis 101, Editora Minerva Lisboa Minerva, 1960O Misterio da Arma Desaparecida - kaft Portugese uitgave, Publicações Europa-América, april 1987
ΘANATOS ΣTO PONTEO - kaft Griekse uitgaveAmeerika püstoli mõistatus - kaft Estlandse uitgave, Eesti Raamat, 1986Дом на полпути - kaft Russische compilatie (Nr.6), bevat "Halfway House" (Дом на полпути) & "The American Gun Mystery" (Тайна американского пистолета), uitgeverij Centrograph (Центрполиграф), 2005. The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, April 14. 1961 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1963アメリカ・ロデオ射殺事件 (American Rodeo Shooting) - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1963
 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, 4de uitgave 1965 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, 16de uitgave 23 april 1971).The American Gun Mystery (アメリカ銃の謎 - amerikajyuunonazo) - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1960 (jan 1963 - 16de editie 1978) The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, 1981The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave
The American Gun Mystery (アメリカ銃の謎 - amerikajyuunonazo) - kaft Japanese uitgave, 1992The American Gun Mystery - kaft Japanse uitgave, 25 juni 2014, illustratie van TakenakaThe American Gun Mystery - kaft Japanse uitgave, Sogensha Tokyo, 2017The American Mystery/The Glass Village - kaft Chinese editie, Masses Press, december 2000The American Mystery - kaft Taiwanese editie, 1990sThe American Mystery - kaft Taiwanese editie
The American Mystery - kaft Chinese uitgave (?)The American Mystery - kaft Taiwanese uitgave, 20 november 2004The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, augustus 2010The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, Chemical Industry Press, 1 januari 2016The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, Shinsei Publishing Co., Ltd. , april 2019미국 총 미스터리(The American Gun Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 24 mei 2012
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen Jon Mathewson (Nov 2013)
(2) The Poetry of Ellery Queen Pinakothek (Dec 2, 2008)
(3) Mysteries Ahoy! Aiden Brack (May 2019)
(4) The Heel of Achilles Ho-Ling (May 14. 2013)
(5) My Reader's Block Bev Hankins (November 12. 2021)
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.