Klik op de kaft om terug te gaan

De Dood schoot met Scherp (1933)

In de arena van het enorme New York sportpaleis, lag er een man dood neer, vermoord tijdens de openingsscene van een spectaculaire rodeo.
Kun jij, net als Ellery Queen, de aanwijzingen volgen tot je de moordenaar volgt? - De gordel van een dode man
Wat was de betekenis van de diepe inkervingen in het leder?
Een revolver met ivoren greep
Hoe kon het 'aanvoelen' van het wapeneind nu een aanwijzing vormen?
De gebroken sloten van een groene doos
Kon de manier waarop de sloten waren geforceerd in de richting van de moord wijzen?  Dit waren de grote punten in een van de moeilijkste mysteries ooit door Ellery Queen aangepakt. Het ging hier om een moord waarvan 20,000 mensen getuige waren, maar alleen Ellery kon oplossen.
Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 , Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap. Denk jij het ook te kunnen?

Dit mysterie gaat over...

 • Een $5000 paard
 • Glazen bollen geschoten in de lucht
 • Een vreselijk litteken
 • Een dorstig paard dat maar niet wou drinken
 • Een $3000 cheque
 • De ivoren inleg in een oude six-shooter
 • Een zoektocht tussen 20,000 verdachten
 • Een kleine bankrekening
 • Een journaalscoop over een moord
 • Een $42,000 grote gokschuld
 • De 41ste cowboy die er geen was


Boven rechts: Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 , Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap.

 
The Evening Star, Washington D.C., "New Books at Random" by Margaret Germond - Tuesday, June 13. 1933

Ellery Queen biedt opnieuw een probleem in deductie aan dat, voor zover het zijn hoofdrolspelers en zijn actie betreft, zich net zo goed had kunnen afspelen in de pionierstijd van Texas of Wyoming waar zich een oplossing had kunnen aandienen, maar het wordt geprojecteerd in de, zeker niet minder, wilde en woelige setting van New York City in de huidige tijd.
Samen in het grote Colosseum van Tony Mars, promotor van diverse soorten van ontspanning, en twintig duizend toeschouwers die zichzelf hees riepen in bewondering van de gebruikelijke stunts eigen aan een eerste klasse rodeovoorstelling. Ook aanwezig in die immense menigte van de mensen: Inspecteur Queen, zijn zoon Ellery en de immer trouwe Djuna, aan wiens smeekbede om hem mee te nemen naar de rodeo zijn niet konden weerstaan.
Naast de grote Tony Mars zelf zaten naast de Queens en Djuna in dezelfde box, onder andere Mara Gay, actrice uit Hollywood, en Kit Home, de geadopteerde dochter van Buck Horne, ooit een goede ruiter en schutter. Horne werd hier zijn kans gegeven op een heuse comeback door een ogenschijnlijk helderziende en box-Office specialist Tony.
Dan is de tijd aangebroken waarbij Buck Horne's in de arena verschijnt luid aangekondigd door zijn oude en volleerde vriend Wild Bill Grant, die de menigte toeschreeuwt dat de grote Buck Horne, met achter zich wel veertig ruiters, de grootste stunt van de rodeo zal uitvoeren. Buck rijdt binnen, met eenenveertig en niet veertig paarden achter zich met daarop mannen die het zaagsel in een wolk achter zich opkloppen, op om op aangeven van hun leider gelijktijdig te schieten. Een ogenblik later stort de onfortuinlijke Buck van zijn paard, recht door het hart geschoten.
Eenenveertig ruiters en twintigduizend toeschouwers, en elk van hen een mogelijke verdachte!  Geen makkelijk taak voor de boeg voor de Inspecteur en zijn nieuwsgierige zoon maar ze beginnen er aan. Zowat een week later herstarten de voorstelling van de rodeo alhoewel het mysterie van Buck's dood nog niet is opgelost. Bij de heropening zijn opnieuw twintig duizend toeschouwers aanwezig en precies dezelfde groep genodigden in de box van Tony Mars, met een identieke voorstelling als diegene waarin Buck zijn leven verloor, en zowaar op precies dezelfde plaats in de arena wordt een andere ruiter gedood met een kogel door het hart uit exact dezelfde revolver waarmee ook de eerste man om het leven kwam.
De lezer krijgt de gelegenheid op de moordenaar te identificeren en te veroordelen. Een grote uitdaging zelfs voor de meest verstokte fans van detective verhalen.
 
The American Gun Mystery - kaft Dell Nr.4 Pocket Book, 1933The American Gun Mystery - kaft Avon T-292The American Gun Mystery - kaft AvonThe American Gun Mystery - kaft Mercury Mysteries #164, 1933The American Gun Mystery - kaft Mercury Mysteries #164 of #42
The American Gun Mystery - kaft Penguin editie, 1956The American Gun Mystery - kaft The American Gun Mystery - kaft eBook uitgave MysteriousPress.com/Open Road, 5 februari 2013The American Gun Mystery - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Dan Butler, 1 oktober 2013The American Gun Mystery - kaft Large Print Library


De Moordenaar schoot met Scherp
(1933) heeft een oplossing die wel zeer vergezocht is zelfs naar de standaard eigen aan de "Golden Age" auteurs. De oplossing is bedrog, hierbij de Golden Age regels van fair play overtredend. Ze is ook ongewoon omdat ze gebruik maakt van een heel complexe, publieke onderneming achter de misdaad die zowel aspecten van de rodeo als van de showbizz beslaat. Er zijn reeds zoveel Golden Age boeken waarin één crimineel zich rond een afgelegen huis schuilhoudt dat het heel verfrissend werd om hier precies het tegenovergestelde te zien uitgewerkt.  Het laatste hoofdstuk, hoe knullig ook, heeft de grandeur van zijn opzet niet verloren. Hoe "oneerlijk" ook, toont ze toch wat wilde verbeelding vermag in een detective boek. Ze toon ook de surrealisme die EQ in zijn werk bracht. Er is verder ook een groot stuk interessante logica en deductie in de Queen finale; het geheel hangt samen als een verbonden en intern logische verhaallijn, hoe onwaarschijnlijk ook. Het boek lijdt ook door het feit dat het verhaal dat naar de ontknoping leidt stijf en ongeïnspireerd aandoet. Een vaak terugkerend probleem bij EQ; vele van de eerste boeken hadden betere ontknopingen dan hun verhalen tussen misdaad en oplossing. De manier waarop het wapen verdwijnt is dan weer zeer goed gedaan en kan elke vergelijking doorstaan.

The American Gun Mystery (aka Death at the Rodeo) - Triangle stofkaft januari 1941The American Gun Mystery - Triangle kaft januari 1941The American Gun Mystery - kaftThe American Gun Mystery - kaft Triangle Books, 1933The American Gun Mystery - kaft Ballantine Books, 12 oktober 1979The American Gun Mystery - kaft
The American Gun Mystery - kaftThe American Gun Mystery - kaft Victor Gollancz, 1949The American Gun Mystery - stofkaft World Publishing Company, Tower Books, 1946The American Gun Mystery - 'harde' kaft World Publishing Company, Tower Books, 1946The American Gun Mystery - kaft Penzler Publishers 'American Mystery Classics', 5 oktober 2021

In 1933 publiceerde Dorothy Sayers een bespreking van The American Gun Mystery met de ondertitel “An American Nut Worth Cracking.” In haar eerste paragraaf beschrijft ze zeven excessen eigen aan de Queen’s stijl. Haar openingszin: “Mr. Ellery Queen is vastbesloten om literair te zijn dan wel te sterven.” Eén van haar bewijsstukken hiervoor: “hij zat in een stoel, zijn ongelooflijke omvang rustend als pasgegoten staal.” “Desalniettemin,” zo gaat ze verder is het boek “een doorratelend tijdverdrijf  met een zeer goed geconstrueerd mysterie. (Joe R. Christopher)

Het kon bijna doorgaan als een soort van politiek commentaar dat, toen het de beurt was om een "Amerikaans" deel aan de EQ serie van landstitels toe te voegen, hij koos voor het Amerikaans geweer. Wat meteen ook Amerika's enthousiasme voor vuurwapens illustreert. Minstens één rodeo moet New York in dit tijdperk hebben aangedaan en een diepe indruk hebben nagelaten. Een gelijkaardige rodeo wordt omschreven in Stuart Palmer's Murder on Wheels (1932) en ze hebben waarschijnlijk beide eenzelfde gemeenschappelijke voorouder in het echte leven.

Buck Horne wordt neergeschoten met een .25 automatic in N.Y's nieuw Colosseum op Broadway. Dr.Prouty doet z'n herintreden en van het N.Y.P.D. mogen we rekenen op de assistentie van Thomas Velie, Hesse (blond), Pigott (dun en schuchter), Ritter (luid), Johnson, inspecteur Knowles, Hagstrom en Flint. Ellery, met pince-nez, ontvangt hier een telegram van Hollywood hem verzoekend om een verhaal die hij ook opstuurt. Met een plattegrond en uitdaging aan de lezer.De Dood schoot met Scherp - Prisma-detective nr.175La Mort a Cheval - Gepubliceerd in Canada in Montreal door Editions de Demain, deze editie was number 12, uit december 1945La Mort a Cheval - kaft Franse uitgave, Éditions La Nouvelle Revue, Collection L'Empreinte, 1937 (5 Francs)La Mort a Cheval - kaft Franse uitgave, Éditions La Nouvelle Revue, 1937 (7 Francs)La mort a cheval - kaft Franse uitgave, Garnier/Les Classiques De L'enigme - 1980
La mort a cheval - kaft Franse uitgave J'ai Lu, 1991Der verschwundene Revolver - kaft Duitse uitgave Signum Taschenbücher Nr 136Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, Mondadori, 1935Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgaveCinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, N°256, 1964

The American Gun Mystery Vertalingen:  
Braziliaans: O Misterio da Arma Desaparecida  
AKA O Misterio do Revolver Americano
  
Chinees: 美國槍的秘密
  
Deens: Rodeo-mysteriet  
Nederlands/Vlaams: De dood schoot met scherp  
Estlands: Ameerika püstoli mõistatus  
Frans: La mort à cheval  
Duits: Der verschwundene Revolver  
Grieks: ΘANATOS ΣTO PONTEO  
Italiaans: Cinquemila hanno visto  
(aka Ventimila hanno visto)  
Japanees: アメリカ銃の謎 (amerikajyuunonazo)  
Koreaans: 미국 총 미스터리  
Russisch: ТАЙНА АМЕРИКАНСКОГО ПИСТОЛЕТА  
Spaans: El misterio de la pistola americana  
(aka La Muerte va al Circo)  
Tjechisch: Záhada americké pistole  

Cinquemila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, series 'I classici del giallo' N°366Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, Sfida al lettore Nr.13 April 1985Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, series 'I Classici del Giallo', N° 993, june 2004Ventimila hanno visto - kaft Italiaanse uitgave, I Giallo Mondadori Classici, juli 2019La Muerte va al Circo - kaft Spaanstalige uitgave, Libreria Hachette, Buenos Aires, Argentinie, 1945El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Coleccion El Buho Grandes Novelas Policiacas, Cliper, 1958
El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Editorial Picazo, Morgue 65 N°5, 1965.El misterio de la pistola americana - kaft Spaanse uitgave, Editorial Picazo, Barcelona, 1981O Misterio do Revolver Americano - kaft Portugese uitgave, Colecção Xis 101, Editora Minerva Lisboa Minerva, 1960O Misterio da Arma Desaparecida - kaft Portugese uitgave, Publicações Europa-América, april 1987ΘANATOS ΣTO PONTEO - kaft Griekse uitgaveAmeerika püstoli mõistatus - kaft Estlandse uitgave, Eesti Raamat, 1986
ТАЙНА АМЕРИКАНСКОГО ПИСТОЛЕТА - Kaft Russische uitgave, 2005 (bevat ook Het Huis Halverwege) The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, April 14. 1961The American Gun Mystery (アメリカ銃の謎 - amerikajyuunonazo) - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1960 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Shogensha, April 14, 1961 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1963The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave
The American Gun Mystery (アメリカ銃の謎 - amerikajyuunonazo) - kaft Japanese uitgave, 1992The American Gun Mystery - kaft Japanse uitgave, 25 juni 2014, illustratie van TakenakaThe American Gun Mystery - kaft Japanse uitgave, Sogensha Tokyo, 2017The American Mystery/The Glass Village - kaft Chinese editie, Masses Press, december 2000The American Mystery - kaft Taiwanese editie, 1990sThe American Mystery - kaft Taiwanese editie
The American Mystery - kaft Chinese uitgave (?)The American Mystery - kaft Taiwanese uitgave, 20 november 2004The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, augustus 2010The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, Chemical Industry Press, 1 januari 2016The American Gun Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, Shinsei Publishing Co., Ltd. , april 2019미국 총 미스터리(The American Gun Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 24 mei 2012
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen Jon Mathewson (Nov 2013)
(2) The Poetry of Ellery Queen Pinakothek (Dec 2, 2008)
(3) Mysteries Ahoy! Aiden Brack (May 2019)
(4) The Heel of Achilles Ho-Ling (May 14. 2013)
 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.