NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1933-1935   ELLERY QUEEN

De Dood schoot met Scherp (1933)

De dood schoot met Scherp - Q.B.I.Buck Horne werd neergeschoten voor 20,000 fans wachtend op zijn terugkeer in 's werelds grootste rodeoshow. Ellery zat in het publiek. Maar na een maand onderzoek stond ook de briljante detective perplex. Er werd geen motief gevonden noch een moordwapen. Dus de rodeoshow heropende zonder dat de moord werd opgelost... en opnieuw sterft iemand op precies dezelfde manier als Buck Horne... opnieuw zijn zowel het motief als het moordwapen zoek!

Een iets te slim idee voor zijn eigen goed. De premise blijft moeilijk te slikken en de methode waarop men zich van het wapen heeft ontdaan helpt de geloofwaardigheid niet.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Siamese Tweeling (1933)

De Siamese Tweeling - Q.B.I.Een bosbrand doen Ellery en zijn vader onderdak zoeken aan het eind van een bergroute,bij de mysterieuze Dr. Xavier. Maar hun gast wordt vermoord en de Queens zitten vast in het onheilshuis samen met verschillende verdachten tot er een opnieuw moord gebeurd... Kooien vol dieren, een kleptomaan, de helft van een schoppenzes en een paar Siamese tweelingen zijn maar een aantal van de meer bizarre elementen in deze klassieker.

Eens wat anders voor de Queens, met een afgelegen huis, een razende bosbrand en een aantal vreemde personen. De oplossing is toch wat te veel gebaseerd op giswerk in plaats van deductie.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Avonturen van Ellery Queen (1933-34)

De Avonturen van Ellery Queen - Q.B.I.Een vreemd en beangstigende wereld...waarin gedurende een 'gekke' theevisite het lijk maar niet wil blijven liggen! Waarin een postzegel voor een verslaafde zorgt en een dief! Dit is de mysterieuze wereld van Ellery Queen. Zoals altijd, speelt hij het spel eerlijk, elke aanwijzing wordt met de lezer gedeeld; en zoals altijd is de oplossing zowel verrassend als logisch en zoals altijd is de actie en het mysterie zelf niet te weerstaan.

Een verzameling kortverhalen die natuurlijk de diepte van de volledige verhalen missen maar vrij genietbaar blijven. Het beste kortverhaal werd voor TV verfilmd: The Mad Tea Party.  "Adventure of the Mad Tea Party" (Hutton/Wayne serie).  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord achterstevoren (1934)

Moord Achterstevoren - Q.B.I.Er waren verschillende vreemde dingen aan de hand met de dikke man. Niemand had hem de weelderige suite zien binnengaan en niemand wist zijn naam. Op de één of andere manier werd zijn kledij hem achterstevoren aangedaan en alle meubels in de kamer omgekeerd. De kamer waarin hij werd teruggevonden was van binnenuit gesloten en buiten hem bevond zich niemand in de kamer.

Alhoewel argumenteerbaar zijn EQ's deducties toch wat moeilijk te slikken zijn en zijn reconstructie moeilijk voor ogen te zien. Al bij al is het geheel toch nog slim uitgewerkt. Film (min of meer): The Mandarin Mystery.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Naakte Waarheid (1935)

De Naakte Waarheid - Q.B.I.Zoveel als John Marco door mannen werd gehaat zoveel werd hij door vrouwen bewonderd. Immers de vrouwen van anderen waren zijn doel, het was misschien ook passend dat hij om het leven kwam terwijl hij naakt de liefde bedreef. Vanaf het moment dat Ellery de mantel van Marco's naakte lichaam verwijderde, wist hij dat de naakte waarheid er nog slechter uitzag. Elke gast in het landhuis had wel een binding met Marco-- wie van hen had de knoop ook werkelijk aangehaald...?

Verschillende hints worden aangeboden en alhoewel EQ's oplossing eerlijk is en de gevolgtrekkingen geldig kan het best zijn dat de oplossing door een aantal lezers zal worden geraden. Door sommigen aanzien als de meest pure vorm van logica in een EQ-verhaal. Film: The Spanish Cape Mystery.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.