klik op de kaft om terug te gaan

The Red Chipmunk Mystery (1946)

Wonderlijk avontuur van een jongen Djuna, die zijn ogen en hersenen gebruikt en van zijn kleine hond (terrier), Champ die zijn neus gebruikt. Daarnaast is er ook Mr. Scissors, de rondtrekkende scharenslijper die het land doorrijdt in een wonderlijke caravan (zie kaft) met zijn jonge kleindochter, Joan Verder zijn er nog twee boosaardige mannen die wreed zijn tegenover Mr. Scissors en ook nog een reporter Socker Furlong genaamd en Juffrouw Annie. Ellery krijgt een verrassend rol tijdens het slot van het verhaal.

"...Mr.Furlong, een krantenjournalist was bevriend met de jongen. Ze bewonderden hem, omdat hij een uitstekend reporter was, die graag deed alsof hij lui was. Waterbury keek verschrikt bij het zien van zoveel mensen en trok haastig zijn hoofd in zijn huis terug ..."

Een nieuw Ellery Queen, Jr. boek is een gebeurtenis niet op gejuich wordt onthaald bij alle jongens en meisjes die van een goed detective verhaal houden.
Een te meer krijgt Djuna, de jongen met de flair voor onderzoek en de held uit vorige Ellery Queen, Jr. boeken, te maken met een mysterie -- dit keer is dit het mysterie van de "gestolen juwelen" en ware het niet voor zijn hond, Champ, was hij misschien nooit betrokken geweest.
Wanneer Champ wegloopt in een tussenstation op weg naar huis na een vakantie, missen ze de trein en begint het avontuur. Kort nadat Djuna zijn toevlucht tot liften heeft gezocht volgt de ene vreemde gebeurtenis de andere op en wel met zo'n snelheid dat hij wel bijzonder scherpzinnig moet zijn om dit mysterie, waarbij zelfs de politie het antwoord op schuldig blijft, op te lossen.

Samuel McCoy (1882-1964) had een contract met de "Queens" voor eerste acht boeken: van The Black Dog Mystery tot The Blue Herring Mystery maar schreef er uiteindelijk geen enkele zelf.
Mogelijks zijn echter meerdere van zijn bijdragen in "onderaanneming" doorgegeven. Wanneer Jeffrey Marks een eerste editie van The Red Chipmunk Mystery met de volgende inscriptie vond:  "Rhinebeck, NY Aug. 31/48 For Karen Rose from the only real ghost who had anything to do with this book- Harold Montanye". Zocht hij verder en vond meteen ook het bewijs dat Montanye alle laatste zes boeken voor 1954 schreef. Harold had zelfs moeite om bij McCoy duidelijk te maken dat hij als schrijver duidelijk aanspraak kon maken op de helft van het halve deel van McCoy. (Om meer te lezen over het Ellery Queen Jr auteurschap klik hier...)

The Red Chipmunk Mystery - stofkaft Collins, London, 1948. Tekeningen van E.A.Watson.The Red Chipmunk Mystery - kaft Collins, London, 1948.The Red Chipmunk Mystery - kaft J. P. Lippencott Co, 1946The Red Chipmunk Mystery - harde kaft J. P. Lippencott Co, 1946The Red Chipmunk Mystery - harde kaft J.P.Lippencott, 1946 tekeningen E.A.Watson
The Red Chipmunk Mystery - kaft J. B. Lippencott Co, 1946 (derde druk)The Green Turtle Mystery -  kaft eBook publicatie, Open Road Media Teen & Tween (10 maart 2015)The Red Chipmunk Mystery - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Traber Burns, 1 augustus 2015

 


Milo und der Scherenschleifer - kaft Duitse uitgave Jr .Albert Müller-Verlag, Rüschlikon, 1963.
Omnibus: Milo und die Gelbe Katze/Milo un der Scherenschleifer - kaft Duitse uitgave, Bertelsmann club, 1983Il Mistero Dello Scoiattolo Rosso  - kaft Italiaanse uitgave, Nr.11, 1957Duffy och det försvunna arvet - kaft Zweedse uitgave B.Wahlströms UngdomsböckerThe Red Chipmunk Mystery - kaft Japanese uitgave, maart 1961The Red Chipmunk Mystery - kaft Japanese uitgave, Hayakawa PublishingThe Red Chipmunk Mystery - kaft Chinese uitgave, Jieli Publishing House, juni 2015

The Red Chipmunk Mystery  Vertalingen
Chinees: 紅栗鼠之謎  
Duits
: Milo und der Scherenschleifer 
Italiaans: Il Mistero Dello Scoiattolo Rosso 
Japanese: 赤いりすの秘密 (akai risu no himitsu) 
Zweeds: Duffy och det försvunna arvet 

Click if you think you can help out...!

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.