Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Uitgekookt Alibi (april 1966) volgende detail bespreking ...

Politie Kapitein Bartholdi permitteert zich soms een onschuldige fantasie. Zijn gedachten, zo stelde hij zich voor, waren onverantwoordelijke kronkels die zich een weg uit zijn hoofd baanden en rondzwierven dat het niet mooi meer was. Een vrouw werd gekidnapt. De vrouw was dood. Bartholdi was ervan overtuigd dat de moordenaar zich ten koste van hem kosteloos amuseerde. Hij wist wie de moordenaar was. Hij zou er zijn pensioen en zijn ziel op hebben verwed. Maar hij moest , desondanks het feit dat hij het wist, staven waar hij weet van had. Hij moest enkel nog bevestiging hebben van één kritisch punt. Vanuit de kronkels van zijn geest haalde hij de drie zaken die hem in zijn huidige situatie hadden gebracht:

  • een krant teveel.
  • een te vast slapend meisje.
  • en, het belangrijkste van al, een ragout met teveel uien.
The Devil's Cook - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book N° 50495, April 1966. (1st)The Devil's Cook - kaft pocketboek uitgave, Signet 451-Q6645, August 5. 1975.The Killer Touch/The Devil's Cook - kaft pocketboek uitgave, Signet Double Mystery, 451 AZ3204, October 2 1978The Devil's Cook - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Mark Peckham, 1 januari 2015The Devil's Cook - kaft MysteriousPress.com/Open Road, 11 augustus 2015 
De studenten en junior-faculteitsbewoners van een klein appartementencomplex in een universiteitsstadje komen in een lastig parket terecht wanneer de sexbom van het huis plotseling verdwijnt, en de hoffelijke kapitein Bartholdi onderzoekt of het mogelijk is dat zij is vermoord door haar bedrogen professor-echtgenoot of door een van haar minnaars of door een vrouw op wier man het slachtoffer had gemunt.

Derde boek dat Fletcher Flora in opdracht schreef voor Ellery Queen. Nevins noemde het een ongeloofwaardig verhaal, slecht opgezet en gekarakteriseerd en geschreven in een weerzinwekkende boogstijl die veel minder humoristisch is dan het probeert te zijn. Hij verklaarde verder dat Anthony Boucher om de een of andere reden (misschien omdat hij zelf een gourmet chef was) dit boek geweldig vond en het beschreef (19 juni 1966) als "veel en veel beter dan de meeste originelen van Ellery Queen: een goede conservatieve whodunit over een universiteitsstad in het Midwesten, met een goed uitgewerkte puzzel, een aantrekkelijke (en nogal non-procedurele) politiedetective, en een veelbelovend recept voor Students' Ragout als de kern van het moordprobleem". 
Het culinaire aspect uit dit boek is dan ook de reden waarom men Ellery tot in een kookboek kan terugvinden met  "Ellery Queen's Student Ragout". Bepaalde commentaren zeiden dat het wat op 'gestampte hersenen' leek maar laat dat je vooral niet weerhouden om deze winterkost eens uit te proberen:

Spek 
1 pond malse ronde steak (rundvlees)
peper en zout 
2 dun gesneden wortelen
2 (medium) uien dun gesneden
4 ( medium) aardappelen die wat dikkere schijfjes
water 
1 kop rode wijn 

Je hebt er een goede oven voor nodig. Neem een pan met dikke bodem en plaats de spekreepjes op de bodem. Plaats het nu op een laag vuurtje. Snij de steak in hapklare stukjes en voeg ze aan de spek toe. Doe hetzelfde met de wortelen, de uien en laatst de aardappelen allen telkens in een afzonderlijke laag. Voeg nu peper en zout toe naar wens en voeg, zo gewenst wat peterselie toe. Giet de kop rode wijn in de pot en daarna het water zodanig dat je genoeg vloeistof hebt om de aardappelen volledig te bedekken. Afdekken en zachtjes op het vuur laten gedurende 2 uren. Voeg water toe indien de 'saus' te dik lijkt te worden. Na ongeveer anderhalf uur wat dooreen roeren. Dit is een lekker maaltijd met wat lookbrood en een salade.   ( Columbus Jr.League cookbook)

In het boek zelf is sprake van 3 middelgrote wortelen, 3 flinke uien en geen wijn.
 

Uitgekookt Alibi - Prisma-detective nr.186Dochter van een Gangster/Uitgekookt Alibi - kaft Nederlandstalige pocketboek uitgave, Prisma dubbel detective N°535, 1984 (1ste)Im eigenen Saft - kaft Duitse uitgave Ullstein 1132, 1967 vertaling Mechtild SandbergIm eigenen Saft - kaft Duitse uitgave Ullstein, 1981La ricetta del diavolo - kaft Italiaanse uitgave I Giallo Mondadori Nr.1020, augustus 1968Receita Diabolica - Kaft Braziliaans/Portugese uitgave
El Cocinero del Diablo - kaft Spaanse uitgaveEl Cocinero del Diablo - harde kaft Spaanse uitgave,  Planeta, 1976El Cocinero del Diablo - kaft Spaanse uitgave, 1986El Cocinero del Diablo - kaft Spaanse uitgave, 1987, Editors S.A.Dábelské ragú - kaft Tjechische uitgave, Vysehrad, 1984Dábelské ragú - cover Czech edition, 2011Οι Νεκροί δεν γυρίζουν - kaft Griekse uitgave, Viper editions Νο. 603, 1976

The Devil's Cook Vertalingen: 
Tjechisch: Dábelské ragú 
Nederlands/Vlaams: Uitgekookt alibi 
Duits: Im eigenen Saft 
Grieks: Οι Νεκροί δεν γυρίζουν 
Italiaans: La ricetta del diavolo 
Portugees: Receita Diabolica 
Spaans:El Cocinero del Diablo 

 

Click if you think you can help out...!
 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright © MCMXCIX-MMXXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.