NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

WIE-DEED-HET?

Beeld je maar eens in dat je je naam door een ander laat gebruiken om een verhaal te publiceren. Dit moet voor
een schrijver, zeker één met het succes van Ellery Queen toch wat afschrikwekkend zijn geweest. Net zoals een broodschrijver ook een klik dient te maken en misschien wel  mogelijke roem aan zijn neus ziet voorbijgaan.
Het was niet iets waartoe plots werd besloten en het was niet altijd wit-zwart.
Bijna
van in 1950 begonnen ze met de rekrutering en opleiding van een aantal "spookschrijvers" of "broodschrijvers", een concept welke ze al hadden aangewend bij een aantal adaptaties van Queen-films voor de jeugd en de radioverhalen.
Op het eind van de jaren 60 kreeg Manfred een aantal hartaanvallen waardoor hij op dieet werd geplaatst. Lee ontwikkelde een aantal klachten waaronder schrijversblok en ze deden beroep op een beproefde methode. Vele van de schrijvers die werk verrichten voor deze verhalen waren verbonden aan Manhunt magazine, een project van Scott Meredith, de EQ (literaire) agent die verschillende van de auteurs uit zijn 'stal' aansprak om de boeken te schrijven. Het procedé werd aangewend zowel voor de Queen-verhalen als voor originele pocketboeken (waarin dan geen Ellery voorkwam).

Avram Davidson ((23 april 1923 - 8 mei 1993) is de auteur van 17 verhalen en meer dan 200 kortverhalen. Davidson, geboren in Yonkers, N.Y, schreef fantasie- en sciencefictionverhalen naast Avram Davidson (1923 - 1993)mysteries. Davidson's eerste wijd erkende verhaal verscheen in 1954, hoewel hij reeds jaren aan de slag was. Enkele jaren (1962-1965), stelde hij The Magazine of Fantasy & Science Fiction samen. In 1957 verscheen er een Davidson-verhaal in aprilnummer van EQMM, wat misschien de aandacht van Ellery Queen op dhr.Davidson. Davidson won meerdere prijzen waaronder een Edgar en de "World Fantasy Award" voor zijn hele carrière. Hij overleed in Bremerton, Washington.

 

Richard Deming (25 april 1915 - 5 september 1983) Kapitein in het Amerikaans leger, sociaal werker, bediende in het Amerikaanse Rode Kruis, 1976-83;  schreef vele verhalen voor Mod Squad, Dragnet, en andere series. Voor deze werken en zijn werk op het gebied van mysteries was Richard Deming (1915-1983)Deming nog het meest gekend. Hij maakte deel uit van het bestuur van "The Mystery Writers of America" van 1976 tot zijn dood in 1983.  In één interview liet Deming zich uit over zijn contract met de neven: "Ik schreef een aantal boeken waarvan het contract stipuleert dat ik nooit zou onthullen dewelke. Zo schreef ik tien* boeken onder de naam Ellery Queen. In geen enkele van de boeken komt de held zelf voor. Het zijn tien originele verhalen als direct resultaat van een overeenkomst met Manfred B. Lee. Fred Dannay werd in de overeenkomst niet betrokken en ik denk zelf dat hij geen vrede met de boeken zou hebben genomen maar Manfred zijn gang liet gaan om zich zelf met zijn grote passie: EQMM, bezig te houden."
Andere pseudoniemen waren: Halsey Clark, Richard Hale Curtis, Richard Deeming, Max Franklin, Ellery Queen, Lee Davis Willoughby, Emily Moor en Nick Morino.

* Death Spins the Platter - Wife or Death - The Copper Frame - Shoot the Scene - 
   Losers, Weepers - Why So Dead? - How goes the Murder? -Which way to Die? -
   What's in the Dark - The Black Hearts Murder

 

Fletcher Flora (1914-1968) schreef meerdere "sensationele" verhalen gedurende de jaren 40 en 50. Flora begon met schrijven aan het eind van de pulp era, voor magazines als Dime Detective. Vervolgens legde hij zich toe op verhalen voor digests uit de jaren 60 (Pursuit, EQMM, Suspect, enz). Hij schreef samen met Stuart Palmer Hildegarde Withers' Makes the Scene, en als broodschrijver werkte hij een aantal boeken af voor Ellery Queen. Hij schreef zo'n 15 paperback originals onder zijn eigen naam (allen over spanning en lust).Zijn detective-output omvat een zestigtal kortverhalen en zestien boeken. The Hot Shot en Strange Sisters zijn de meest verdienstelijke.

 

Henry Kane, geboren in 1918, kreeg eigenlijk een opleiding de rechten, auteur van To Die or Not to Die, The Midnight Man, en andere werken is misschien wel de minst bekende van de Ellery Queen "spook"schrijvers. Mogelijks trok, Deadly Finger, een medische thriller, de aandacht van de Queenneven. Pseudoniem: Anthony McCall.

 

Milton Lesser, geboren in 1928, is beter bekend als sciencefiction auteur "Stephen Marlowe", vooral voor The Lighthouse at the End of the World, zijn detectivewerk (bvb., Model For Murder) bracht hem onder de aandacht bij Ellery Queen. Ook hij begon zijn carrière met het schrijver voor kioskbladeren (pulps, zoals het legendarische Amazing Stories) en ging door om terug te kijken op een lange schrijverscarrière. In 1997 bedacht "The Private Eye Writers of America" hem met hun "lifetime achievement award" ook nog "The Eye"genoemd. Andere pseudoniemen: Adam Chase, Andrew Frazer, Stephen Marlowe, Jason Ridgway en C.H. Thames

Talmage Powell  (1920-2000)  Powell startte zijn schrijverscarrière in 1942. Hij als auteur een echte veelschrijver van wel meer dan 200 verhalen voor "pulp fiction magazines" als Black Mask en Dime Mystery en schreef dan ook in praktisch alle genres in alle top magazines. Na de teloorgang van deze tijdschriften, ging Powell door met het schrijven van wel Talmage Powell ca 1950 - click for a covermeer dan 300 kortverhalen voor bladen als Ellery Queen's Mystery Magazine, Alfred Hitchcock, Mike Shayne, Manhunt en Suspense. gedurende de jaren 50 en 60 werden dan ook een aantal succesvolle boeken gepubliceerd. Zijn Ed Rivers serie wordt algemeen erkend als de beste detectiveserie van dat tijdperk. Powell schreef ook een aantal boeken onder de naam Ellery Queen (Tim Corrigans-series). Verder stelde hij zijn creatieve talenten ook ter beschikking van toneel en televisiewerk. Alhoewel nog steeds werkzaam kan Talmage Powell terugkijken op een lange succesvolle loopbaan waarin hij spannende, intelligente en actievolle verhalen afleverde die zowat elke lezer kunnen boeien. Hij stierf in een ziekenhuis in Asheville, North Carolina op 9 maart 2000, hij werd 79 jaar.  Andere pseudoniemen: Robert Hart Davis, Robert Henry, Milton T. Lamb, Milton T. Land, Jack McCready, Anne Talmage en Dave Sands.

 

Walt Sheldon of Walter J.Sheldon (9 jan 1917 - 9 jun 1996) schreef reeds in 1940 voor pulpbladeren. Hij publiceerde meer dan 30 verhalen voor pulpbladen. Hij was als schrijver voor hedendaagse detectivebladen dan ook bijna een natuurlijke keuze om onder de naam Ellery Queen te gaan schrijven, wat hij echter maar eens deed. Het ziet er naar uit dat hij in de jaren 60 en 70 koos voor de eindeloos reeks spionageboeken: The Blue Kimono Kill (1965), Devil's Box (1968), Gold Bait (1973), The House of Happy Mayhem (1967), The Red Flower Kill (1971), The Rites of Murder (1984) en The Yellow Music Kill (1974). Als Shelly Walters schreef hij The Dunes (1974), en als Shel Walker publiceerde hij The Man I Killed (1952) en Tokyo Escapade (1955).

 

Jack Vance (28 augustus 1916 - 26 mei 2013) John Holbrook Vance verkocht zijn eerste verhaal, "The World Thinker," in 1945. Zijn eerste boek, Vandals of the Void werd in 1953 gepubliceerd. Hij is John Holbrook Vance (1916 -  )beter gekend als sciencefiction en fantasy-schrijver, een veld waarin Vance verschillende prijzen won, ondermeer de "World Fantasy Award for lifetime achievement". Vance nam het aanbod van de neven aan omdat ze hem toen 3000 dollars per boek aanboden, veel geld voor die tijd! In zijn contract stond onder andere vermeld dat hij nooit mocht toegeven de boeken te hebben geschreven. Theoretisch nam hij dus ook niet echt het pseudoniem over. Vandaar waarschijnlijk ook het feit dat Vance contractueel aan banden werd gelegd voor wat betreft het ondertekenen van de boeken zelf met "Jack Vance" onder het Ellery Queen pseudoniem. Hij tekende echter wel met "Ellery Queen" en de initialen "JV". Jack voegde er verder aan toe: "Ze namen hoe dan ook mijn goeie proza en deden het voorkomen alsof ze het zelf hadden geschreven om er zelf voordeel uit te halen". Hij weigerde zelfs de EQ-verhalen op te nemen in een geplande VIE boekenset omdat de verhalen onherkenbaar waren of zoals hij het zelf zegt "te opgesmukt". Dus de manuscripten gingen verloren... om uiteindelijk gedeeltelijk te zijn teruggevonden op de achterkant van andere manuscripten. Een overeenkomst met alle partijen werd gesloten en de drie boeken zouden gaan verschijnen als een speciale EQ-annex. De drie Queen boeken: The Four Johns, A Room to die In en The Madman Theory zullen allen worden weergegeven met hun originele titels: Strange She hasn't Written, Death of a Solitairy Chess Player (1962) en The Man who Walks Behind (1964?).
Pseudoniemen: Peter Held, John Holbrook, Ellery Queen, John van See, Jack Vance en Alan Wade. John Holbrook Vance werd voorbehouden voor de detectives. Jack Van See was de naam voor het book First Star I See Tonight. De bedoeling van het gebruiken van meerdere namen was oorspronkelijk om in verschillende genres te diversifiëren en zo meer boeken te verkopen. Uiteindelijk heeft dit nooit gewerkt daar Vance nooit aan de vraag kon voldoen en het idee eigenlijk onuitvoerbaar was.

 

Paul W. Fairman (1916-1977) Auteur van ondermeer I, The Machine en The Golden Ape deze laatste met Milton Lesser.
Hij was een redacteur en schrijver in meerdere genres en publiceerde zowel onder zijn eigen naam als onder pseudoniemen. In 1952, was hij een stichtend redacteur van If, maar werkte uiteindelijk zelf maar aan vier nummers. In 1955, werd hij redacteur bij Amazing Stories and Fantastic. Hij behield die twee posities tot 1958. Nadat hij Ziff-Davis verliet werd hij voor een korte tijd ook de "managing editor" bij EQMM. Zijn sciencefiction kortverhalen "Deadly City" en "The Cosmic Frame" werden verfilmd. Hij schreef de "Man from S.T.U.D." serie van spionage spoofs onder het pseudoniem van F W Paul.
Andere pseudoniemen: Adam Chase, Ivar Jorgensen, Robert Eggert Lee, Paul Lohrman, F.W. Paul, Gerald Vance, Lester del Rey, Clee Garson, E.K. Jarvis en Mallory Storm.

 

William Roos, (1911-1987)
Schreef samen met zijn vrouw Audrey Roos (1912-1982) onder de naam Kelley Roos. In hun verhalen spelen de gebeurtenissen zich dan ook beurtelings af bekeken door de ogen van de mannelijke en vrouwelijke personages. Ze schreven ook over een gehuwd team amateur detectives die woonden in Greenwich Village, N.Y. namelijk Jeff Troy en Haila Rodgers.
Andere pseudoniemen: William Rand, Kelley Roos, Clarissa Ross, Dana Ross, Marilyn Ross.

 

Theodore Sturgeon (26 februari 1918, Staten Island, N.Y.- Eugene, Oregon, 8 mei 1985) Geboren als Edward Hamilton Waldo. In 1927 scheidden zijn ouders en zijn moeder Christine hertrouwd in 1929 met William Sturgeon. Rond deze tijd laat Edward zijn naam wettelijk veranderen in Theodore Hamilton Theodore Sturgeon (1918 - 1985)Sturgeon, omdat hij de koosnaam "Ted" graag hoorde. Werkte aanvankelijk aan TV scripts, gaf lezingen, was leraar, schreef boekbesprekingen en introducties van andermans boeken. Van de 23 boeken die hij schreef in de loop van zijn carrière zijn er maar drie vandaag de dag nog in druk in de Verenigde Staten. Hij gebruikte sciencefiction om ernstige thema's te belichten. Het overgrote deel van zijn fictie wordt gekenmerkt door ironische, verrassende eindes. Sturgeon's bestgekende werk is een boek (eigenlijk drie verwante verhalen) genaamd More than Human, waarmee hij in1954 de internationale Fantasy Award won, het is het verhaal van zeven misfits die zichzelf en de gemeenschap kunnen voorzien door hun extrasensoriële perceptie. Sturgeon stierf op 8 mei 1985, aan de gevolgen van pneumonie.
Pseudoniemen: Frederick R. Ewing, Ellery Queen, E. Waldo Hunter, Billy Watson.

 

Gil Brewer (1922- 9 jan 1983) soldaat, arbeider in een grootwarenhuis, pompbediende, arbeider in conservenfabriek, boekenverkopen, woonachtig in Florida.
Pseudoniemen: Eric Fitzgerald, Bailey Morgan (Al Mundy series 1951-70).

 

Edward D.Hoch, (22 feb 1930- 17 jan 2008) "Levenslang" detective schrijver en samensteller Edward Dentinger Hoch wordt bijna aanzien als een institutie in dat veld.  Hij publiceerde meer dan achthonderd (!) mysteries. In december 1962 publiceerde hij voor het eerst in EQMM met "Death in the Harbor", #229. Hij publiceerde sindsdien nog wel eens maar sedert in mei 1973 "The Theft of the Circus Poster", werd gepubliceerd (nummer 354), bracht hij er een ononderbroken serie van meer dan 335 originele verhalen die werden gepubliceerd tot mei 1998. Onder zijn werk voor TV behoren scriptwerk voor feuilletons als MacMillan and Wife, Night Gallery, The Alfred Hitchcock Show, en Tales of the Unexpected. Mr. Hoch was ook enige tijd voorzitter van de Mystery Writers of America en is woonachtig in Rochester, New York. Hij schreef ook nog mysteries onder de pseudoniemen Irwin Booth, Anthony Circus, Stephen Dentinger, Pat McMahon, R.E. Porter, Ellery Queen, R.L. Stevens en Mr. X. Hij kreeg in  2001 "The Grand Master Award". 
Gevraagd naar zijn grote voorbeelden antwoordde hij in een 1996 interview als volgt: "...Natuurlijk werd ik grotendeels door Ellery Queen beïnvloed. Het eerste volwassenen boek dat ik ooit las was Queen's The Chinese Orange Mystery.
                                      Volledig interview met Edward D.HochJames Holding (James Clark Carlisle, Jr.) (Ben Avon, Pennsylvania 27 april 1907 - Pittsburgh, Pennsylvania 29 maa 1997) Schreef o.m. voor Alfred Hitchcock's, EQMM en Mike Shayne's Mystery Magazines, onder het pseudoniem van Ellery Queen en Clark Carlisle (zijn echte naam) Schreef ook meerdere boeken voor de jeugd. In de jaren zestig nam hij de verhalen van Ellery Queen Jr. voor zijn rekening The Mystery of the Merry Magician (1961),  The Mystery of the Vanished Victim (1962) en The Purple Bird Mystery (1966) De auteur van deze 3 boeken haalde Lee's toorn op zijn hals toen deze, op zijn beurt, minstens één verhaal "in onderaanneming" uitgaf. Dit maakte het uitzoeken van de rechtmatige auteur niet eenvoudiger.  Voor James Holding (1907-1997) - Foto Laurie HoldingEQMM schreef hij onder meer een serie pastiches die op zich waardige mysteries te noemen zijn. Het betrof een serie waarin King Danforth en Martin Leroy bedenkers van de detective "Leroy King" misdaden ophelderen gedurende hun trip rond de wereld. De titels van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken. Deze avonturen op zee waren stuk voor stuk meesterwerken van deductie en logica die meer dan waarschijnlijk ook de goedkeuring van Dannay kregen aangezien de verhalen ook werden gepubliceerd in Ellery Queen’s Mystery Magazine. 

  "The Norwegian Apple Mystery", #204, november, 1960
  "The African Fish Mystery",  april 1961
  "The Italian Tile Mystery", september, 1961
  "The Hong Kong Jewel Mystery", #240, november, 1963.
  "The Zanzibar Shirt Mystery", #241, december, 1963.
  "The Tahitian Powder Box Mystery", #251, oktober, 1964.
  "The Japanese Card Mystery", #263, oktober, 1965.
  "The New Zealand Bird Mystery", januari, 1967
  "The Philippine Key Mystery", #291, februari, 1968.
  "The Borneo Snapshot Mystery", #338, januari, 1972.

In 2018 verscheen bij Crippen & Landru een verzameling van alle tien deze verhalen samen met een korte biografie van Holding en de meest volledige bibliografie van de kortverhalen van de hand van Holding. In 2018 verscheen bij Crippen & Landru The Zanzibar Shirt Mystery and other stories, een verzameling van alle tien deze verhalen samen met een korte biografie van Holding en de meest volledige bibliografie van de kortverhalen van de hand van Holding. Te koop bij Crippen and Landru.

Holding zou nog meer kortverhalen schrijven om uiteindelijk tot meer dan 100 detectiveverhalen op zijn actief te hebben staan. Naast Leroy King, schreef hij verhalen rond Manuel Andrada, ook gekend als "De Fotograaf" een huurmoordenaar en Hal Johnson, de bibliotheek detective.

Zijn eerste boek:  The Lazy Little Zulu. New York, Morrow, 1962, en Kingswood, World's Work, 1963. - Mr. Moonlight and Omar - 1963 (Morrow) - Cato the Kiwi Bird - 1963 (Putnam) - The Mystery of the False Fingertips - 1964 (Harper) - Sherlock on the Trail - 1964 (Morrow) - Three Wishes of Hu - 1965 (Putnam) - Poko and the Golden Demon - 1968 (Abelard) - The Mystery of Dolphin Inlet - 1968 (MacMillan) - Robber of Featherbed Lane - 1970 (Putnam)- A Bottle of Pop - 1970 (Putnam)

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

 

Charles (West) Runyon (9 juni 1928 Sheridan, MO - 8 juni 2015 Cedar Park, TX) Auteur van verschillende detective en sf-verhalen. Schreef o.a. voor Manhunt magazine.
Power Kill (1972) werd genomineerd voor een Edgar in de categorie van beste originele paperback En het sf-verhaal I, Weapon (1974) werd vertaald als Ik, wapen (Gradivus SF) waar in een postapocalyptisch tijdperk  "kuddemensen" werden gehouden door mensen die taboes hadden tegen seks met de kudde enzovoort....  In 2007 gaf hij nog het volgende antwoord op de vraag "Welke van je verhalen zou je willen herdrukt zien en waarom?"  - ... The Last Score werd te snel afgewerkt als een huurwerk, voor Manfred Lee en Fred Dannay, en ook gepubliceerd onder de naam Ellery Queen. Ik heb nog steeds vaderlijke gevoelens voor het boek en zou het dan ook graag heruitgegeven zien onder zijn feitelijke ouderschap. " Charles woonde in Lampasas, Texas en gaf er les in  Engelse compositie (feb 2013).

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.