Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Uw liefhebbende Moordenaar (maart 1964) volgende detail bespreking ...

De man wiens gedachten en handelingen de schrijver ons in dit boek laat volgen, is Melvyn Gray, lector aan de universiteit van San Francisco. Een jonge, mooie vrouw, Mary Hazelwood, die tot zijn kennissenkring behoort en die bekend staat als een oppervlakkige flirt, wordt vermoord. De omstandigheid dat zij verleidelijk en verleidend door het leven ging, maakt het vinden van de moordenaar niet gemakkelijker. Maar wat erger is, de dader heeft zijn uiterste best gedaan om Mervyn Gray de moord in de schoenen te schuiven. Daar het om zijn leven gaat, is Gray genoodzaakt om alles in het werk te stellen en de werkelijke schuldige te ontmaskeren, maar met het oog op zijn milieu en carrière kan zich daarbij niet beroepen op de politie. Van de vier mannen die hij op grond van hun relatie met de vermoorde moet verdenken, kent hij aanvankelijk alleen de voornaam: ze heten allen John. Welke John doodde Mary?

 
The Four Johns - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book N° 4706, March 1964 (1st)The Four Johns - kaft pocketboek uitgave, Signet 451-Q5909, 1974.The Four Johns/Blow Hot Blow Cold - kaft pocketboek uitgave, Signet Double Mystery, 451 E8221, August 1 1978Four Men Called John - stofkaft Gollancz, London, 1976
The Four Johns - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Mark Peckham, 1 januari 2015The Four Johns - kaft MysteriousPress.com/Open Road, 11 augustus 2015Recentelijk werden delen van manuscripten van de drie "Vance Queens" ontdekt. Ze werden hersteld in hun originele vorm en gepubliceerd. Zo werd dit verhaal onder zijn originele titel Strange She hasn't Written heruitgegeven als een supplement bij de Vance Integral Edition in 2006.
 
Situeert zich op en rond de campus van de Universiteit van Californië - Berkeley. Mary Hazelwood, één van campus' "meest drukst bezette dames" verdwijnt op een dag. De hoofdverdachten voor deze verdwijning zijn allen John genaamd, gaande van John Pilgrim, een "vooraanstaande beatnik", tot bibliothecaris en magazijnverantwoordelijke John Thompson. Thompson is "overtuigend, hedonistisch en ondernemend, een bibliothecaris die zijn assistentes goed geordend wil." Hij is een compacte, zongebrande man van 35, met een milde ingesteldheid maar met een echter vreemd bestaan: elke vrijdag na het werk verdwijnt hij van de campus,om alleen op maandagochtend terug tevoorschijn te komen. Wanneer een detective Thompson volgt terwijl deze laatste wegschuurt in zijn MG laat op een vrijdagavond, komt de verbazingwekkende waarheid aan het licht: John Thompson lijdt een dubbelleven. Gedurende de week, is hij de magazijnverantwoordelijke en leeft als op zijn vrijgezellenappartement in stad. Van vrijdag tot maandagmorgen is hij een toegewijde echtgenoot die in de stadswijken woont met vrouw en kinderen. Is hij schuldig aan meer dan dubbelhartigheid? Dit is een competente Ellery Queen broodschrijverij.   (Librarians in Fiction: A Critical Bibliography Grant Burns)
Een cast van personages is opgenomen. Hoewel hij het nooit publiekelijk heeft toegegeven, is dit boek geschreven door Jack Vance. De titel verwijst naar het kwartet vrijers van een overdreven flirtende jonge vrouw, die de hoofdverdachten worden als ze verdwijnt. Een universiteitsassistent wordt amateurspeurneus wanneer het lichaam van de dame in de koffer van zijn auto wordt gevonden en hij zich realiseert dat iemand hem erin wil luizen. Over zijn speurderscapaciteiten kan men maar beter zwijgen. Het plot en de hoofdpersonages zijn achteraf gezien ongeloofwaardig, maar het milieu van Berkeley van voor de opstand en enkele mooi geobserveerde universiteitshangers redden dit vluggertje van totale vergeetachtigheid. (Nevins)
Boucher (17 mei 1964) recenseerde gelijktijdig dit boek en The Golden Goose: hoewel "nog steeds een paar treden onder het niveau van Queen's hardcover zijn het detective puzzels, met een aantal redelijk slimme misleidingen en mooi afgehandelde dubbele eindes." Een wel zeer vriendelijk oordeel.

Vance-specialist Richard Chandler vroeg zich af of er aanwijzingen in de romans zelf waren die hun ware eigenaar weggaven. Hij begint met te zeggen dat alle drie de verhalen die Vance schreef voor Queen zich afspelen in Californië met een zeer sterk gevoel van plaats. En vervolgt met te zeggen dat er twee aanwijzingen zijn in The Four Johns die praktisch de naam van de auteur uitschreeuwen. Kan een Vance liefhebber het volgende lezen en niet denken aan 'Jack Vance'?

The lamb was a great success: succulent, with a crisp crust redolent of garlic, herbs and pepper.

Hoeveel van zulke enthousiaste beschrijvingen van eten
het Vanciaanse landschap? Wie gebruikt het woord 'redolent' zo liefdevol en toepasselijk? Misschien nog sprekender is echter een eerdere passage waarbij Harriet en Mary aan het praten zijn.

“Going somewhere?” asked Harriet, eyes dancing with curiosity.
“Timbuktu. Around the moon. The robber woods of Tartary. Possibly even Los Angeles.”

Ellery Queen die uit een obscuur gedicht van
Robert Louis Stevenson citeerde? Niet bekend? Nee? Laat me citeren uit een ander Vance werk Ecce en Old Earth:

“Do you want to hear the poem? It is quite short and it goes like this:
'On we rode, the others and I,
Over the mountains blue and by
The Silver River, the Sounding Sea,
And the robber woods of Tartary.’”

("The Case of the Missing Vance", Richard Chandler in Cosmopolis N° 37, April 2003)

Recentelijk werden delen van manuscripten van de drie "Vance Queens" ontdekt. Ze werden hersteld in hun originele vorm en gepubliceerd. Zo werd dit verhaal onder zijn originele titel Strange She hasn't Written heruitgegeven als een supplement bij de Vance Integral Edition in 2006. Klaarblijkelijk één van de 400 gedrukte exemplaren. Bronnen melden dat er slechts 100 exemplaren van dit volume werden gedrukt, wat verklaart waarom het een zeer zeldzame vondst is die wordt aangeboden voor prijzen variërend van $45 tot $122,5.

12 pagina lange "Star Weekly" Novel bijvoegsel (18 april 1964) getiteld "Four Men Called John", de eerste publicatie in Canada. Het bevat 3 magazine secties, een verhaal en strips.
Boven: 12 pagina lange Star Weekly Novel bijvoegsel (18 april 1964) getiteld Four Men Called John, de eerste publicatie in Canada. Het bevat 3 magazine secties, een verhaal en strips.
 

Uw Liefhebbende Moordenaar - kaft Nederlandstalige pocketboek uitgave, Het Spectrum Prisma-Detective N° 59, 1966.Uw Liefhebbende Moordenaar - kaft Nederlandstalige pocketboek uitgave, Het Spectrum Prisma-Detective N° 410, 1978 (2de)Die Vier Johns - kaft Duitse uitgave, Heyne Bücher, KriminalromanHeyne Nr. 1145, 1964Die vier Johns - kaft Duitse uitgave Ullstein Krimi, KrimiVerlag 1978 (Nr. 1941)Confessa o morirai - kaft Italiaanse uitgave I Gialli Mondadori n. 846Los Cuatro Johns - cover Spanish edition, Ediciones Picazo España 1967
Los Cuatro Johns - kaft Spaanse uitgave Picazo, 1975Los Cuatro Johns - kaftLos Cuatro Johns - harde kaft Spaanse uitgave,  Planeta, 1976, BarcelonaLos Cuatro Johns - kaft Spaanse uitgave, Editions Plaza and Jan�s, 1981.Los Cuatro Johns - kaft Spaanse uitgave, Barcelona, Ed. Dalmau Socias, Coleccion Enigma & Crimen, 1987Os Quatro Suspeitos - kaft Portugese uitgave,  Livros de Bolso / Serie Clube do Crime, Publicações Europa-América, april 1993

The Four Johns  
(aka Four men called John) Vertalingen
:
 
Nederlands/Vlaams: Uw liefhebbende moordenaar 
Duits: Die vier Johns 
Fins: Neljä epäiltyä (aka Neljä murhaajaa
) 
Grieks: Ο Πέμπτος Ύποπτος  
 Israelisch:  מי רצח בשלג  
Italiaans: Confessa o morirai 
Persisch: چهار جان  
Portugees:  Os Quatro Suspeitos 
Spaans: Los cuatro Johns  

Neljä murhaajaa - Kaft Finse uitgave, 1966Neljä murhaajaa - kaft Finse uitgave, 1966Neljä epäiltyä - kaft Finse uitgave, 1984Ο Πέμπτος Ύποπτος - Cover Greek edition, Viper, 1975מי רצח בשלג  The Four Johns - Israelische uitgave, 1970چهار جان - kaft Persische uitgave door Hazarafsan 2006

 

Click if you think you can help out...!
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.