NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1961-1964 PAPERBACK ORIGINALS

Bijna van in 1941 begonnen ze met de rekrutering en opleiding van een aantal "spook"schrijvers, een kneepje die ze
al hadden aangewend bij een aantal adaptaties van Queen-films alsook voor zowel de jeugd- als de radioverhalen.
Hoewel writer's block wordt genoemd in The King is Dead (1952) wordt aangenomen dat Manfred een reeks andere psychologische kwalen ontwikkelde, waaronder writer's block aan het eind van de jaren vijftig, waardoor beide neven de manier waarop ze romans schreven, moesten herzien.

Hun literaire agentschap Scott Meredith wou het lezerspubliek van Queen uit te breiden gezien het langzaam vervagende succes van de formele detectivefictie en naar het bloeiende gebied van de originele misdaadromans zonder detectie. Afhankelijk van de goedkeuring van de neven stemden zij in met de publicatie van een reeks niet-serie originele paperbacks, geschreven door andere Meredith cliënten (veelal verbonden aan Manhunt magazine, een ander project van Scott Meredith) voor een vast bedrag van ongeveer 2000 dollar per boek en gepubliceerd onder de naam Queen, met alle royalty's verdeeld tussen Fred en Manny nadat het agentschap zijn commissie had geïnd. Manny, die een groot gezin te onderhouden had en nog steeds last had van writer's block, was voorstander van het idee. Fred was er fel tegen maar vond dat de financiële en creatieve problemen van zijn neef hem weinig keus lieten om mee te gaan aangezien Manny de Queen radioserie had gered toen de dood van Fred's eerste vrouw hem in de onmogelijkheid bracht die functie uit te oefenen. Lee zorgde voor het basisidee en de uitgeschreven manuscripten werden door verschillende gastschrijvers geschreven en terug aan Manny voorgelegd die ze min of meer redigeerde zoals Fred de verhalen redigeerde die hij voor EQMM kocht. Maar Fred weigerde ook maar één van de boeken die volgens deze regeling werden gepubliceerd zelf te lezen en beëindigde de regeling kort na Manny's dood.

Over het algemeen zijn deze zogenaamde "paperback originals" toch boeken van een minder hoog niveau een enkele uitzondering niet nagesproken. Zo is Een Plaats om te Sterven  zeker één van de betere gesloten-kamermoorden. De kritieken over het auteurschap en het bijhorende gebrek aan kwaliteit van de uitbestede boeken werd zoveel mogelijk vermeden door hun precieze aandeel te verzwijgen. De reden hiervoor was het mogelijk negatief effect op Lee's gezondheid. Dit werd ook jaren volgehouden en toen dit bij mondjesmaat toch gebeurde ontstond hier ook discussie over het ware auteurschap.

De eerste deal die Meridith sloot was met Pocket Books voor 15 ghostwritten Queens ...

Dead Man's Tale (1961)

Dead Man's Tale - Q.B.I.Toen Barney Street, in Nederland verbleef gedurende Wereldoorlog II werd zijn leven er gered door een Duits soldaat. Nu was Barney dood; zijn landgoed $2,000,000 waard en in zijn testament liet hij alles na aan Hacha, de Duitse soldaat. Barney's vrouw, Estelle, had haar zinnen op het geld gezet. Als Hacha nu eens dood was, dan zou zij recht hebben op het geld. Anders...? Dus zond ze Steve Longacre naar Europa. Vind Milo Hacha of anders!

Tot op heden niet vertaald gevonden, werd in opdracht van geschreven door Stephen Marlowe (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Dood aan de Draaitafel (1962)

De Dood aan de Draaitafel - Q.B.I. Elke keer hij een plaat draaide in zijn "The King's Session," kwam er goud uit voort. Tutter was een vrolijke jonge kerel die zijn het goed kon vinden in de stad. Hij was verwikkeld in een onfris zaakje met zijn mooie blonde assistente, Lola Arkwright. Tot het   kaartenhuis ineenstortte... een onderzoekscommissie vanuit de senaat.  Arme Tutter, het zag er naar uit dat hij op het punt stond alles te verliezen, zelfs zijn leven! Ja, Tutter King had het gemaakt!

In opdracht geschreven door Richard Deming (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

Moord met een Verleden (1963)

Moord met een Verleden - Q.B.I. Wie had Cox, de dief vermoord? Was het Ruth Tully, die Crandall Cox de nacht van zijn dood had bezocht? En wat gezegd van Sandra Jean die zeker  meer wist over het plotse heengaan van de afperser? Of had een oud schandaal de advocaat Ollie Hurst en zijn vrouw, Norma ertoe aangezet Cox het leven te ontnemen? Dave Tully wist niet wie de moordenaar was en als hij het niet snel te weten kwam zou hij dit met de dood moeten bekopen...!

Met een lijst van personages en in opdracht geschreven door Talmage Powell (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord volgens Instructie (1963)

Kill as Directed - Q.B.I.De competente en gerespecteerde Dr.Harry Brown - falen? Tot de dag waarop de oude Gresham, met zijn miljoenen en zijn rondborstige jonge wederhelft Harry als dokter inhuurden. Dan werd het al geld, luxe en liefde wat de klok sloeg.  Hoe kan Harry zijn rijkste patiënt nu zeggen dat hij een affaire heeft met diens vrouw? Genoeg om iemand een hartaanval te bezorgen, maar wie?


Voorzien van een lijst van personages en in opdracht geschreven door Henry Kane
(Klik op de kaft om meer te lezen)

Rendez-vous met de Dood (1963)

Rendez-vous met de Dood - Q.B.I.Jim Denton, redacteur-eigenaar van een plaatselijke krant, die in een vlaag van jeugdige hartstocht getrouwd is met een mooi, maar wat al te temperamentvol meisje van het grote stadsasfalt.   Tot het mooie schepseltje haar vleugels verbrandt. Haar laatste 'verovering' leidt haar naar een rendez-vous dat ze niet overleeft. Wie is die laatste minnaar? Jim Denton besluit het zelf uit te zoeken.

Met een lijst van personages en in opdracht geschreven door Richard Deming (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

Suikeroompje R.I.P. (1964)

Suikeroompje R.I.P. - Q.B.I.Slater O'Shea, de kip met de gouden eieren, heerste over een speciale kippenren. We maken kennis met het gekakel van de O'Sheas die luierend rond het herenhuis hingen terwijl ze wachten op zijn dood en het bijhorend geld. Maar iemands geduld geraakte op! Het was nu aan de Cibola City's meest gewiekste om uit te zoeken wie de kip met de gouden eieren had geslacht, alvorens de aardige O'Sheas verder gingen met hun zwartgallig spel voor het goud van de kip.

Met een lijst van verdachten en geschreven door gastschrijver Fletcher Flora (Klik op de kaft om meer te lezen)

Uw liefhebbende Moordenaar (1964)

Uw Liefhebbende Moordenaar - Q.B.I.Melvyn Gray is lector aan de universiteit van San Francisco. Een jonge, mooie vrouw, Mary Hazelwood, die tot zijn kennissenkring behoort en die bekend als een oppervlakkige flirt, wordt vermoord. De dader heeft zijn uiterste best gedaan om Mervyn Gray de moord in de schoenen te schuiven.  De vier mannen die hij op grond van hun relatie met de vermoorde moet verdenken heten allen John. Welke John doodde Mary?

Met een lijst van verdachten en geschreven door gastschrijver Jack Vance (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.