NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1954-1963   ELLERY QUEEN

Bijna van in 1950 begonnen ze met de rekrutering en opleiding van een aantal "spook"schrijvers, een kneepje die ze
al hadden aangewend bij een aantal adaptaties van Queen-films voor zowel de jeugd- als de radioverhalen.
Op het eind van de jaren 60 kreeg Manfred een aantal hartaanvallen waardoor hij op dieet werd geplaatst. Bovendien leed hij aan een aantal psychische stoornissen waaronder ook schrijversblok. Zo bleef men naambekendheid  garanderen zelfs al kwam de Ellery figuur niet in de boeken voor.
De kritieken over het auteurschap en het bijhorende gebrek aan kwaliteit van de uitbestede boeken werd zoveel mogelijk vermeden door hun precieze aandeel te verzwijgen. De reden hiervoor het mogelijk negatief effect op Lee's gezondheid. Dit werd ook jaren volgehouden en toen dit bij mondjesmaat toch gebeurde ontstond hier ook discussie over het ware auteurschap. Elke keer voorzag Manfred Lee de premisse van het verhaal en voorzag in de eindregie van de boeken tot aan zijn dood. Hij overwon uiteindelijk wel zijn schrijversblok met Cop Out (Uitgeteld).
Over het algemeen betreft het toch boeken van een minder hoog niveau een enkele uitzondering niet nagesproken (Een Plaats om te Sterven bevat één van de betere gesloten-kamermoorden) alsook de twee echte Queens zonder Ellery (Het Glazen Dorp en Uitgeteld).

Het Glazen Dorp (1954)

Het Glazen Dorp - Q.B.I.Wanneer louter beschuldiging de plaats inneemt van bewijslevering dan is de vrijheid in gevaar. Wat er na de moord gebeurde is het verhaal van Johnny Shinn -- voormalige lid van de inlichtingendienst van het leger en legerveteraan van twee oorlogen- en wat hij, ondanks zichzelf, eraan gaat doen. De gespannen 'rechtszaak'  waarop alle ogen zijn gericht is in werkelijkheid de rechtszaak van Johnny Shinn als Amerikaan.

Het verhaal wordt veronderstelt tezelfdertijd een verheerlijking en een aanval op McCarthyism te zijn. Samen met Uitgeteld (1968) de enige twee aanbevelenswaardige boeken zonder Ellery/Drury door Queen "zelf'"geschreven.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Dead Man's Tale (1961)

Dead Man's Tale - Q.B.I.Toen Barney Street, in Nederland verbleef gedurende Wereldoorlog II werd zijn leven er gered door een Duits soldaat. Nu was Barney dood; zijn landgoed $2,000,000 waard en in zijn testament liet hij alles na aan Hacha, de Duitse soldaat. Barney's vrouw, Estelle, had haar zinnen op het geld gezet. Als Hacha nu eens dood was, dan zou zij recht hebben op het geld. Anders...? Dus zond ze Steve Longacre naar Europa. Vind Milo Hacha of anders!

Tot op heden niet vertaald gevonden, werd in opdracht van geschreven door Stephen Marlowe (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Dood aan de Draaitafel (1962)

De Dood aan de Draaitafel - Q.B.I. Elke keer hij een plaat draaide in zijn "The King's Session," kwam er goud uit voort. Tutter was een vrolijke jonge kerel die zijn het goed kon vinden in de stad. Hij was verwikkeld in een onfris zaakje met zijn mooie blonde assistente, Lola Arkwright. Tot het   kaartenhuis ineenstortte... een onderzoekscommissie vanuit de senaat.  Arme Tutter, het zag er naar uit dat hij op het punt stond alles te verliezen, zelfs zijn leven! Ja, Tutter King had het gemaakt!

In opdracht geschreven door Richard Deming (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord met een Verleden (1963)

Moord met een Verleden - Q.B.I. Wie had Cox, de dief vermoord? Was het Ruth Tully, die Crandall Cox de nacht van zijn dood had bezocht? En wat gezegd van Sandra Jean die zeker  meer wist over het plotse heengaan van de afperser? Of had een oud schandaal de advocaat Ollie Hurst en zijn vrouw, Norma ertoe aangezet Cox het leven te ontnemen? Dave Tully wist niet wie de moordenaar was en als hij het niet snel te weten kwam zou hij dit met de dood moeten bekopen...!

Met een lijst van personages en in opdracht geschreven door Talmage Powell (Klik op de kaft om meer te lezen)

Rendez-vous met de Dood (1963)

Rendez-vous met de Dood - Q.B.I.Jim Denton, redacteur-eigenaar van een plaatselijke krant, die in een vlaag van jeugdige hartstocht getrouwd is met een mooi, maar wat al te temperamentvol meisje van het grote stadsasfalt.   Tot het mooie schepseltje haar vleugels verbrandt. Haar laatste 'verovering' leidt haar naar een rendez-vous dat ze niet overleeft. Wie is die laatste minnaar? Jim Denton besluit het zelf uit te zoeken.

Met een lijst van personages en in opdracht geschreven door Richard Deming (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord volgens Instructie (1963)

Kill as Directed - Q.B.I.De competente en gerespecteerde Dr.Harry Brown - falen? Tot de dag waarop de oude Gresham, met zijn miljoenen en zijn rondborstige jonge wederhelft Harry als dokter inhuurden. Dan werd het al geld, luxe en liefde wat de klok sloeg.  Hoe kan Harry zijn rijkste patiënt nu zeggen dat hij een affaire heeft met diens vrouw? Genoeg om iemand een hartaanval te bezorgen, maar wie?


Voorzien van een lijst van personages en in opdracht geschreven door Henry Kane
(Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.