NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1929-1932   ELLERY QUEEN

Ellery Queen begon meteen met een verhaal waarin de grote detective zelf optrad. Zoals vrij algemeen aanvaard
vormen de eerste tien boeken, de 'nationale' serie, de eerste periode van de Queen saga. Sommigen voegen daar zelfs Halfway House (The Swedish Match Mystery) aan toe of noemen het op zijn minst een overgangsboek. Velen denken dat hij de reeks te snel opgaf om "Hollywood" te gaan. Om pas veel later terug te keren met de echt bizarre omstandigheden. Ellery het hier ook zelden bij het verkeerde eind. Zowel in vorm als inhoud werden de boeken uiterst zorgzaam geplot. Ze waren complexe oefeningen - in plotten voor hun schrijvers, - in deductie voor hun lezers. Duidelijk gebaseerd op figuren en het format waar S.S. Van Dine succes mee had, variëren de boeken in kwaliteit. Ellery Queen was de eerste Amerikaanse mysterieschrijver die het echt "eerlijk" speelde, door alle aanwijzingen te geven en zelfs zijn lezers uit te dagen de moordenaar te vinden voordat de detective dat deed. In de jaren dertig schreef Queen over bizarre misdaden, waarbij de puzzels belangrijker waren dan de personages. Een Ellery Queen boek biedt echter steeds ook steeds iets extra: een nieuw onderwerp in wetenschap of een verrijking van je woordenschat. Er is gewoon weg ook iets "groots" aan de opzet van een dergelijke serie die precies ook deed waarvoor het werd opgezet. Boeken verkopen, de lezer benieuwd maken of het volgend boek net zo goed zal zijn als het voorgaande...
Het laat ons tot op de dag van vandaag afvragen of er niet wat meer meesterwerken in de "Nationale" serie zaten ...

Het Mysterie van de Hoge Hoeden (1929)

Het Mysterie van de Hoge Hoeden - Q.B.I.Plotseling klonk een scherpe kreet door de schouwburg. De toeschouwers opgewonden door de snelle opeenvolging van de gebeurtenissen op het toneel, rekten vol verwachting de halzen in de richting van die kreet. Op de achterste rij, zit de advocaat van kwade zaken, Monte Field, keurig in avondkleding. Twee merkwaardige gegevens tarten Ellery Queens speurzin: Field is dood en er is nergens een spoor van zijn hoge hoed.

Slimme ontwikkeling van het plot met verschillende punten die het wat moeilijk verteerbaar maken. EQ is  een stijve pannenlat.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Het Lippenstiftmysterie (1930)

Het Lippenstiftmysterie - Q.B.I.Het grootwarenhuis gekend voor zijn kwaliteit  kon dit keer niet trots zijn op hun nieuwste etalageversiering: het bebloede lijk van de eigenaars' vrouw. Ellery Queen ontdekt binnen de kortste keren dat dit handelspaleis een addernest was waar angst, jaloezie, verdachtmakingen en haat welig tierden. Om elke hoek werd hij verrast door een mastermind die er op uit was het warenhuis om te toveren tot de koopjeshoek voor moord.

Beter dan zijn voorganger, de logica wordt beter gevolgd en de verhaallijn vertoont nog meer prachtige wendingen. EQ is vrij stug en meer dan een beetje  zelfingenomen.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Patiënt overleden, operatie geslaagd (1931)
                            aka  
Misdaad op de operatietafel

Patiënt overleden, operatie geslaagd - Q.B.I.Ellery was op de uitnodiging ingegaan om in het ziekenhuis getuige te zijn van een operatie door de beroemde dokter Janney. Dat was weer eens wat anders en bovendien was de patiënte de schatrijke oprichtster van het ziekenhuis. Als de patiënte de operatiezaal wordt binnengebracht en de dokter het laken oplicht, staart hij ontzet naar het lichaam van de vrouw. Haar gezicht is blauw en opgezwollen. Rond haar hals zit een koord. Zij is dood en Ellery Queen is speurder tegen wil en dank.

Van alle EQs, misschien de meest voorzichtig opgebouwde: de aanwijzingen leiden gewoon en onvermijdelijk naar de vastliggende conclusie en geen detectiveschrijver die het spel eerlijker speelt.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Griekse Doodskist (1932)

De Griekse doodskist - Q.B.I.De gebruikelijke voorbereidingen, een doodgraver, de bedompte lucht, de lijkkist die voorzichtig werd neergelaten, bezige werklieden, een paar haastig gefluisterde woorden, de aarde en de graszoden die er weer op werden geworpen.  De begrafenis was in alle rust verlopen, slechts enkelen hadden een niet te definiëren dreiging in de lucht voelen hangen. Toen de treurenden weer thuis waren, barstte de bom: het testament was spoorloos verdwenen.

De meest van het stuk brengende en briljant geplotte Queen ooit! EQ's eerste vastgelegde onderzoek is een hoogtepunt en naast The Finishing Stroke één van mijn favorieten, deze laatste heeft enkel een menselijker Ellery voor maar op punt van verrassende wendingen is dit boek het summum. Lees hem!  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Het Egyptische Teken (1932)

Het Egyptische Teken - Q.B.I.Op kerstavond wordt in het kleine Arroyo de wat zonderlinge schoolmeester brutaal vermoord. Hij wordt onthoofd teruggevonden, gekruisigd aan een richtingaanwijzer op een kruispunt. In het jaar daarop worden meerdere mannen op dezelfde wijze gevonden. Ook Ellery lijkt van de wijs gebracht tot hij die ene aanwijzing kan plaatsen waardoor de ganse puzzel op zijn plaats valt. De aanwijzing komt pas bij de vierde moord.

Opnieuw een meesterlijk geconstrueerde aaneenschakeling van aanwijzingen, met een aantal originele elementen die sindsdien reeds meerder malen werden ontleend en misschien door "nieuwe" lezers herkend zullen worden.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.