Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Een Plaats om te Sterven (juli 1965) volgende detail bespreking ...

Hoe kon een man nu vermoord zijn, dood in zijn bureel aangetroffen met een geweer in de hand en de deur van binnenuit gesloten? Het moest wel zelfmoord zijn, meende de politie. Er was trouwens een brief waaruit bleek dat Roland Nelson al enkele maanden gechanteerd werd. Voor zijn dochter Ann, die hij maar met tussenpozen had ontmoet nadat hij haar moeder had verlaten toen Ann nog een baby was,  bleven er echter enkele vragen onbeantwoord. Zij was ervan overtuigd dat haar vader geen zelfmoord zou plegen.Voor zij de antwoorden vond, werden twee mensen gewurgd, van wie één in haar eigen flat. En de moordenaar was op pad om ook haar het zwijgen op te leggen.

 
A Room to Die In - kaft pocket boek uitgave, Pocket Book N° 50492, July 1965.A Room to Die In - kaft pocket boek uitgave, Signet 451 Q6365,  March 4. 1975.The Copper Frame/A Room to die In - kaft pocketboek uitgave, Signet Double Mystery 451-AE3120, 1984A Room to Die In - stofkaft Kinnell Books uitgave, V.K., 1987 (kaft illustratie door Mark Foreman)
Death of a Solitary Chess Player - 2005 (kaft door Howard Kistle, cover art gemaakt door fan)A Room To Die In - cover audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Traber Burns, 1 mei 2015A Room To Die In - kaft MysteriousPress.com/Open Road (22 september 2015)Recentelijk werden delen van manuscripten van de drie Vance Queens ontdekt. Ze werden hersteld in hun originele vorm en gepubliceerd. Zo werd dit verhaal onder zijn originele titel Death of a Solitary Chess Player heruitgegeven als een supplement bij de Vance Integral Edition in 2006.
 

De recensie van Boucher (12 september 1965) was gemengd. " 'Een kamer om in te sterven' ... lijkt tenminste op een hardcover Queen-roman in de vorm van een bonafide puzzel: een afgesloten kamer, niet minder, en een slimme. Maar het is vlak geschreven en de constructie is verrassend amateuristisch." Mike Nevins vond dat zeker de motivatie voor de moord en sommige van de daaropvolgende listen van de moordenaar misschien niet al te goed doordacht zijn, maar oordeelde uiteindelijk dat met zijn uitstekend geconstrueerde puzzel en de lastige maar eerlijke aanwijzing die naar de oplossing leidt, deze roman veel dichter bij het echte EQ werk aanleunde dan het merendeel van de Queen paperbacks.

Geschreven door gastschrijver Jack Vance. Vance-specialist Richard Chandler vroeg zich af of er aanwijzingen in de romans zelf waren die hun ware eigenaar weggaven. Hij begint met te zeggen dat alle drie de verhalen die Vance voor Queen schreef zich afspelen in Californië met een zeer sterk gevoel voor plaats. Hij gaat verder met te stellen dat A Room to Die  opnieuw een degelijk mysterie is met interessante en ongewone personages, waarvan sommige me enigszins doen denken aan die in Strange People, Queer Notions.
Het Vanciaanse gevoel is hier het duidelijkst in het sterke vrouwelijke hoofdpersonage, beslist niet gebruikelijk in mysteriefictie uit de jaren zestig. Het volgende is echter een duidelijke aanwijzing. Ann rijdt en komt het bord tegen:

PLEASANT VALLEY ESTATES
Top Value for Discriminating Home Buyers
A MARTIN JONES Development


Het kan bijna niet anders dan dat Vance hier een subtiele aankondiging van zijn twee Joe Bain mysteries, The Fox Valley Murders en The Pleasant Grove Murders. Respectievelijk gepubliceerd in 1966 en 1967.

("The Case of the Missing Vance", Richard Chandler in Cosmopolis N° 37, April 2003)

Recentelijk werden delen van manuscripten van de drie Vance Queens ontdekt. Ze werden hersteld in hun originele vorm en gepubliceerd. Zo werd dit verhaal onder zijn originele titel Death of a Solitary Chess Player heruitgegeven als een supplement bij de Vance Integral Edition in 2006. Klaarblijkelijk één van de 400 gedrukte exemplaren. Bronnen melden dat er slechts 100 exemplaren van dit volume werden gedrukt, wat verklaart waarom het een zeer zeldzame vondst is die wordt aangeboden voor prijzen variërend van $45 tot $122,5.

 
Vance was door zijn contract verboden om exemplaren van boeken geschreven onder het Ellery Queen pseudoniem te signeren. Toen Vance een eigen aanhang kreeg (hij was een uitgebreid sci-fi schrijver), signeerde hij de Queen-boeken uiteindelijk als "Jack Vance" of "Ellery Queen" (en parafeerde "JV").*
Boven: Vance was door zijn contract verboden om exemplaren van boeken geschreven onder het Ellery Queen pseudoniem te signeren. Toen Vance een eigen aanhang kreeg (hij was een uitgebreid sci-fi schrijver), signeerde hij de Queen-boeken uiteindelijk als "Jack Vance" of "Ellery Queen" (en parafeerde "JV").*
 


Een Plaats om te Sterven - kaft Prisma-Detective 143Mit drei Beinen im Grab - kaft Duitse editie Ullstein bucherUne piece pour mourir - kaft Franse uitgave Presses De La Cité, 1967Mit drei Beinen im Grab - kaft Duitse editie Kaiser KrimiMit drei Beinen im Grab - kaft Duitse editie Scherz Krimi
Una stanza per morirci - kaft Italiaanse uitgave Mondadori, series 'Il Giallo Mondadori', Nr.905,1966Una stanza per morirci - kaft Italiaanse uitgave Mondadori, serie 'Il Classici del Giallo Mondadori' Nr.739, 1995O Camera In Care Se Poate Muri - kaft Roemeense uitgave, 1992Φόνος στο Κλειστό Δωμάτιο - Kaft Griekse uitgave, 1975A Room To Die In - kaft Japanese uitgave, Hara Shobo, januari 2016

A room to die in Vertalingen:  
Nederlands/Vlaams: Een plaats om te sterven  
Frans: Une piece pour mourir  
Duits:Mit drei Beinen im Grab  
Grieks: Φόνος στο Κλειστό Δωμάτιο  
Italiaans: Una stanza per morirci  
Japanees: チェスプレイヤーの密室  
Roemeens: O Camera In Care Se Poate Muri  


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Recensie Een Plaats om te Sterven Thrillerauteur M.P.O. Books
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.