Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ...Where is Bianca? (1966) volgende detail bespreking ...

Verbergt de mooie jonge erfgename zich ergens in de blinkende stalen toren van Manhattan? Of is zij het vreselijk verminkte lijk uit de riolen van de stad opgevist? Kapitein Timothy Corrigan, de koele flik met de oogklep, vastbesloten de puzzel op te lossen - ziet zichzelf een fantastisch spel verstoppertje spelen in een glinsterende wereld waar alles maar nep is behalve de plotse schokkende dood.

Ze kan in St. Moritz zijn om te skiën of op een jet-set leeuwerik naar de Griekse eilanden.

Ze zou in Reno kunnen zijn of in een van die kleine Mexicaanse stadjes waar scheidingen vloeien als tequila.

Ze zou door de straten van Portofino kunnen lopen met een blonde pruik op en een zeer donkere bril op, in het gezelschap van een te knappe jongeman.

Maar ze kan ook in het politie mortuarium liggen, onherkenbaar verminkt.

Bianca kon bijna overal zijn, bijna alles doen - ze kon heel erg levend zijn of heel, heel erg dood. Bianca hield ervan haar vrienden te shockeren, maar misschien maakte ze een keer een dodelijke fout en shockeerde een zeer moorddadige vijand.

 
Where is Bianca? - kaft pocketboek uitgave, Popular Library N° 50-447, 1966Where is Bianca? - kaft pocketboek uitgave, Popular Library N° 445-02576-060, 1966 (ander logo)Where is Bianca? - kaft paperback uitgave, Four Square, 1966 (1st)Where is Bianca? - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Traber Burns, 1 juni 2015Where is Bianca? - kaft MysteriousPress.com/Open Road, 29 september 2015
 
Boek, geschreven door Talmage Powell, waarin het lichaam van een vrouw wordt gevonden in een riool in New York, het gezicht is aangevreten door ratten en drie verschillende mensen maken een tegenstrijdige identificatie van het lijk. De jacht op haar identiteit en moordenaar leidt Corrigan en Baer naar het off-Broadway theatermilieu, dat Powell beschouwt als de exclusieve provincie van gedegenereerden en valse personen.

Nevins vond dit een routinematig leesbare werk noch de omstandigheden overtuigend genoeg voor een goede politieprocedure, noch intellectueel betrokken genoeg voor een goede detectiveroman, maar een deductie uit de afwezigheid van het scherm in een open haard is bijna Ellery zelf waardig.

Anthony Boucher (22 mei 1966) noemde het "een rechttoe rechtaan whodunit" met "een goede New Yorkse theaterachtergrond, maar een vlakke schrijfstijl en een zwakke plot".

We maken kennis met de hoofdpersonen. Te beginnen met Kapitein Tim Corrigan, de eenogige agent rijdend met  wagen 40 van de NYPD. Zijn lichaamsbouw deed vermoeden dat hij trainde. Zijn gelaatstrekken waren allemaal hoekig, hun scherpte verzacht door een beminnelijke uitdrukking. Hij verloor een van zijn bruine ogen in de Koreaanse oorlog en het dragen van een ooglapje maakte hem zeker een zeer ongewone politieagent.
Tijdens hun OSS-tijd (Office of Strategic Services) vormden Chuck Baer en hij een team, waarbij ieder zijn leven meerdere malen aan de ander te danken had. Terwijl Corrigan terugkeerde naar het departement opende Baer een privé detective bureau. Gebouwd als een stier was Baer bijna lelijk. Zijn huid was donker en dik, zijn neus was groot, zijn lippen waren zwaar en hij had rood haar. Hij zag eruit als een zwaar op de hand zijnde, vriendelijke oude oom.

Niet vertaald in het Nederlands teruggevonden.
 


Who steckt Bianca? - kaft Duitse uitgave Ullstein KrimiWho steckt Bianca? - kaft italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori N� 1100 - 1970Που είναι η Μπιάνκα - kaft Griekse uitgave, Viper, 1974

Where is Bianca? Vertalingen:  
Duits: Who Steckt Bianca? 
Grieks: Που είναι η Μπιάνκα
 
Italiaans: Bianca come cadavere 
 

Click if you think you can help out...!
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.