Klik op de kaft om terug te gaan

The Spanish Cape Mystery US (1935) volgende gedetailleerde filmbespreking ...

Publiciteitsfoto Donald Cook (1930s)Producer: M.H.Hoffman
Productie  manager: Rudolph C.Flothow
Regisseur: Lewis D. Collins
maken deel uit van de rolverdeling:
EQ: Donald Cook (rechts)
Inspecteur Queen: Guy Usher
Stella Godfrey: Helen Twelvetrees
Godfrey: Frank Sheridan
Kummer: Huntley Gordon
Mrs. Godfrey: Betty Blythe
Dupre: Olaf Hytten
Tuinman: Jack LaRue
Tiller: Frank Leigh
Mrs. Munn: Barbara Bedford
Hendricks: Donald Kerr
Jorum: George Cleveland
Kapitein Kidd: Richard Cramer
Sheriff Moley: Harry Stubbs
Judge Macklin: Berton Churchill
Mrs.Constable: Ruth Gillette
verder met George Baxter, Arnold Gray, Katherine Morrow, Lee Prather

Bron: The Spanish Cape Mystery
72 - 65 min, 54 min voor TV, zwart-wit

Release - 25 oktober 1935

 
The Billboard, 19 nov 1935

"Op zich een goed geproduceerde detective, maar alweer een reeks gehandicapt door een gebrek aan grote boxoffice sterren. Grootste attractie is het auteurschap - de film is gebaseerd op één van de vele "
Ellery Queen" whodunit boeken, met Donald Cook die de rol van Queen op zich neemt. De boeken worden goed verkocht en kunnen rekenen op een grote schare fans het wereldje van de amateur speurders. Hoofdrollen zijn voor Cook en Helen Twelvetrees, die bevredigend overkomen. Miss Twelvetrees ziet er dan ook schitterend uit.
Het verhaal is vrij ingewikkeld en gaat over de moorden op een aantal van de gasten en gelukszoekers in het huis van Miss
Twelvetrees' vader. Zoals kon worden verwacht zijn er vele verwarrende verwijzingen en omstandigheden alom, met een hillbilly sheriff die probeert de zaak op te lossen. De sheriff en Queen, die eigenlijk op vakantie is en niet wil betrokken worden in de zaak, hebben dan ook één van die typische komische woordenwisselingen, waarbij Queen, vanzelfsprekend, uiteindelijk ook aantoont hoe gemakkelijk het eigenlijk allemaal was. Productie over het algemene zeer bevredigend."


 
The Spanish Cape Mystery - Title Card
The Spanish Cape Mystery - "lobby card" met daarop Ellery (Donald Cook), Helen Twelvetrees en de slechterik die door agenten wordt overmeesterd. The Spanish Cape Mystery - lobbycard
The Spanish Cape Mystery - lobbycardThe Spanish Cape Mystery - lobbycard
In deze eerste film vinden we onze meesterspeurder terug terwijl hij een moord onderzoekt op een vakantiedomein aan zee en verliefd wordt op de hoofdverdachte. Ellery, op vakantie met zijn vriend rechter Macklin, gaan er een weelderig strandhuis binnen om er een mooie Stella Godfrey terug te vinden vastgebonden aan een stoel. Meer verontwaardigd dan bang vertelt deze aan Ellery wat het publiek op dat ogenblik reeds heeft gezien: terwijl ze de avond voordien naar huis terugkeerde met haar stiefvader werd Stella weggeleid door een gewapende man.

Deze sloeg haar stiefvader buiten westen en droeg hem weg, de eerste van de vele moorden die in deze toch korte film plaatsgrijpen. Het mysterie en het motief worden ontrafeld wanneer Stella akkoord gaat om als lokaas te dienen voor de moordenaar. Een gulle Ellery laat de lokale sheriff Moley toe de eer op te strijken. Ondanks enkele vrijheden ten aanzien van het originele verhaal (het naakte slachtoffer wordt een zwembroek aangemeten en het verhaal wordt gespeeld aan de Amerikaanse Westkust) blijft het een vrij aangename verfilming met een verhaal dat er vrij intact uitkomt. Jammer genoeg, is Cook's flirterig gedrag niet te rijmen met eender welk EQ verhaal en de sheriff is de meest beroerde soort ontspanning. De rechten van de film behoorden toe aan Republic, die jaren geleden ook een ingekorte versie voor televisie vrijgaf. Hierbij dachten ze de verwijderde delen nooit meer van doen te hebben en zo dacht men dat de openingsscene (het enige deel waarin de Inspecteur is te zien) waarschijnlijk voor altijd was verloren (origineel 65, ingekort 54 minuten). De link naar de volledige film onderaan bewijst echter het tegendeel.
Publiciteit voor "The Spanish Cape Mystery" (Picture courtesy Greenbriar).
Boven: Publiciteit voor The Spanish Cape Mystery (Picture courtesy Greenbriar).
Het enige boek met aardrijkskundige titel dat door Hollywood ook onder die naam werd uitgebracht. Ellery Queen, de amateur detective, werd op het witte doek geïntroduceerd in deze low budget detective. Donald Cook speelt Ellery op een weinig opvallende, stugge manier, niet vrij opwindend maar eigenlijk dichter bij het originele concept dan de meeste andere films.  De film bood misschien de meest effectieve fotografie op locatie van alle B-thrillers gedurende de jaren dertig.

Advertentie voor de film "The Spanish Cape Mystery" uit "Boxoffice", 12 oktober 1935.Republic doet Ellery Queen, en nog verdomd goed ook. Donald Cook speelt de detective als een wat apathische toeschouwer van "moorden aan zee", de lichamen stapelen zich al hoog op vooraleer hij actief geïnteresseerd raakt. Cook zelf vraagt ook wat gewenning, vermits we ons hem nog het meest identificeren met de rol van de "pietje precies" en broer van James Cagney in Public Enemy. Helen Twelvetrees net op het punt het sterrendom te betreden kreeg hier de hoofdrol. Er zijn de buitenlocaties die je van de titel mag verwachten, gefilmd in Laguna overeenkomstig de toenmalige gewoontes. Cook als Ellery vertrekt op vakantie met de de oudere en irriteerbare rechter Berton Churchill, een raadsel wat deze twee gemeen zouden hebben om meer dan een maand samen in een huurhuisje te spenderen. Toch is dit getrouw aan het boek en Churchill komt verfrissend over in een, voor een keer, sympathieke rol. (John McElwee)

Rechtsboven: Advertentie voor de film The Spanish Cape Mystery uit Boxoffice, 12 oktober 1935.

Variety noemde de film een "redelijk intrigerend detective mysterie," maar voegde eraan toe dat het niet lukt "om de inherente mogelijkheden te verzilveren, zowel door een zwakke adaptatie als door een wiebelige regie..." De recensent verklaarde verder: "Detective Queen voldoet echter niet aan de verwachtingen van het personage. Regisseur en auteur hebben het nodig gevonden om een bombastische sheriff op te voeren die de moorden wil oplossen. Luide uiteenzettingen over de theorieën van deze lokale gendarme vertragen niet alleen de actie, maar zijn zo absurd dat ze irritant worden. Tegen het einde bouwt de regisseur een spanning op die klikt. ... Rijke omgevingen en enkele uitstekende landschappen helpen daarbij."
Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'
Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen film "The Spanish Cape Mystery" (1935)
 
Syracuse Journal, 1935

"I
n "The Spanish Cape Mystery", wie denk je dat de Sherlock Holmes-dingen doet? Niemand minder dan de knappe Donald Cook, die vroeger bij Ralph Murphy's gezelschap in The Empire optrad. Oh, er zijn verschillende moorden, heel slim gedaan door een van de minst verdachte personages. Helen Twelvetrees speelt het beschuldigde meisje, maar Don is natuurlijk verliefd op haar en weet natuurlijk dat het niet logisch is dat ze een moord heeft gepleegd. Hij lost de dingen logisch op, terwijl de komische sheriff, gespeeld door Harry Stubbs, zowat iedereen als schuldig beschouwt en moet worden weerhouden dat hij zowat iedereen arresteert. Het gezelschap omvat ook enkele oude vrienden zoals Berton Churchill, Frank Sheridan, Jack LaRue en Huntley Gordon."

 

(Source Full Movie YouTube)

Click if you think you can help out...!Referenties
(1) The Great Detective Pictures - James Robert Parish

Andere artikels over deze film

(1) The Spanish Cape Mystery - Film Noirish 2015


Laatste update 29 oktober 2022

       t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.