The Spanish Cape Mystery - Reclame vanuit "Boxoffice" 12 okt 1935

The Spanish Cape Mystery US (1935)

Publiciteitsfoto Donald Cook (1930s)Producer: M.H.Hoffman
Productie  manager: Rudolph C.Flothow
Regisseur: Lewis D. Collins
maken deel uit van de rolverdeling:
EQ: Donald Cook (rechts)
Inspecteur Queen: Guy Usher
Stella Godfrey: Helen Twelvetrees
Godfrey: Frank Sheridan
Kapitein Kidd: Richard Cramer
Sherif: Harry Stubbs
Rechter Macklin: Berton Churchill

Bron: The Spanish Cape Mystery
65 min, zwart-wit(Source Full Movie YouTube)

Het enige boek met aardrijkskundige titel dat aan Hollywood werd verkocht. Ellery Queen, de amateur detective, werd op het witte doek geïntroduceerd in deze low budget detective. Donald Cook speelt Ellery op een weinig opvallende, stugge manier, niet vrij opwindend maar eigenlijk dichter bij het originele concept dan de meeste andere films.  De film bood misschien de meest effectieve fotografie op locatie van alle B-thrillers gedurende de jaren dertig.

"Republic doet Ellery Queen, en nog verdomd goed ook. Donald Cook speelt de detective als een wat apathische toeschouwer van 'moorden aan zee', de lichamen stapelen zich al hoog op vooraleer hij actief geïnteresseerd raakt. Cook zelf vraagt ook wat gewenning, vermits we ons hem nog het meest identificeren met de rol van de "pietje precies" en broer van James Cagney in Public Enemy. Helen Twelvetrees net op het punt het sterrendom te betreden kreeg hier de hoofdrol. Er zijn de buitenlocaties die je van de titel mag verwachten, gefilmd in Laguna overeenkomstig de toenmalige gewoontes. Cook als Ellery vertrekt op vakantie met de de oudere en irriteerbare rechter Berton Churchill, een raadsel wat deze twee gemeen zouden hebben om meer dan een maand samen in een huurhuisje te spenderen. Toch is dit getrouw aan het boek en Churchill komt verfrissend over in een, voor een keer, sympathieke rol." (
John McElwee)

Publiciteit voor "The Spanish Cape Mystery" (Picture courtesy Greenbriar).
Boven: Publiciteit voor The Spanish Cape Mystery (Picture courtesy Greenbriar).

In deze eerste film vinden we onze meesterspeurder terug terwijl hij een moord onderzoekt op een vakantiedomein aan zee en verliefd wordt op de hoofdverdachte.
Ellery, op vakantie met zijn vriend rechter Macklin, gaan er een weelderig strandhuis binnen om er een mooie Stella Godfrey terug te vinden vastgebonden aan een stoel. Meer verontwaardigd dan bang vertelt deze aan Ellery wat het publiek op dat ogenblik reeds heeft gezien: terwijl ze de avond voordien naar huis terugkeerde met haar stiefvader werd Stella weggeleid door een gewapende man.

 Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'
Donald Cook en Helen Twelvetrees in 'The Spanish Cape Mystery'Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen film "The Spanish Cape Mystery" (1935)

Deze sloeg haar stiefvader buiten westen en droeg hem weg, de eerste van de vele moorden die in deze toch korte film plaatsgrijpen. Het mysterie en het motief worden ontrafeld wanneer Stella akkoord gaat om als lokaas te dienen voor de moordenaar. Een gulle Ellery laat de lokale sheriff Moley toe de eer op te strijken. Ondanks enkele vrijheden ten aanzien van het originele verhaal (het naakte slachtoffer wordt een zwembroek aangemeten en het verhaal wordt gespeeld aan de Amerikaanse Westkust) blijft het een vrij aangename verfilming met een verhaal dat er vrij intact uitkomt. Jammer genoeg, is Cook's flirterig gedrag niet te rijmen met eender welk EQ verhaal en de sheriff is de meest beroerde soort ontspanning. De rechten van de film behoorden toe aan Republic, die jaren geleden ook een ingekorte versie voor televisie vrijgaf. Hierbij dachten ze de verwijderde delen nooit meer van doen te hebben en zo dacht men dat de openingsscene (het enige deel waarin de Inspecteur is te zien) waarschijnlijk voor altijd was verloren (origineel 65, ingekort 54 minuten). De bovenstaande link bewijst echter het tegendeel.

The Spanish Cape Mystery - Title Card
The Spanish Cape Mystery - "lobby card" met daarop Ellery (Donald Cook), Helen Twelvetrees en de slechterik die door agenten wordt overmeesterd. The Spanish Cape Mystery - lobbycard
The Spanish Cape Mystery - lobbycard The Spanish Cape Mystery - lobbycard

       t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.