Klik op de kaft om terug te gaan

vorige gedetailleerde filmbespreking ...The Mandarin Mystery US (1937) volgende gedetailleerde filmbespreking ...

Regisseur: Ralph Staub
Assistent regisseur: Phil Ford
"The Mandarin Mystery" - Film posterScriptschrijver:  Rex Taylor, John Francis Larkin, Gertrude Orr, Cortland Fitzsimmons.
Producer:  Nat Levine
Associate Producer: Victor Zobel
Cinematograaf: Jack A. Marta
Componist (score): Harry Grey
maken deel uit van de rolverdeling
EQ: Eddie Quillan
Inspecteur Queen: Wade Boteler
Josephine Temple: Charlotte Henry
Mellish: Franklin Pangborn
Martha Kirk: Rita La Roy
Dr. Alexander Kirk: George Irving
Irene Kirk: Kaye Hughes
Detective Guffy: William Newell
Donald Trent: George Walcott
Howard Bronson: Edwin Stanley
Reporter: Edgar Allen
Craig, the thief: Walter (Anthony) Merrill
Reporter: Richard Beach
First detective: Monte Vande(r)grift
Meisjes op straathoek: Grace Durkin & Mary Russell
Meisjes aan de bar: June Johnson & Mary Bovard

Bron: The Chinese Orange Mystery
Werktitel: The Chinese Orange Mystery
63-65 min (54 min tv-film), zwart-wit
R'leased: December 7. 1937

Boven rechts: The Mandarin Mystery -filmposter.

 
The Film Daily - woensdag 23 juni 1937

"Snel vooruitgaande moordmysterie met veel verrassingen voor de fans.
Een zeer ingenieus moordmysterie welk snel vooruitgaat, en de spanning wegneemt met goede komische interacties. Eddie Quillan is te zien in de rol van
Ellery Queen, de beroemde auteur/detective, die de zaak opneemt rond de verdwijning van een een zeer waardevolle Chinese postzegel. De zegel is ontvreemd aan Charlotte Henry waarop een reeks gebeurtenissen zich voltrekken die uiteindelijk resulteren in twee moorden alvorens het verbazingwekkend mysterie wordt opgelost en de moordenaar ontmaskerd. Quillan's techniek is gladjes, en het grappige element speelt een grote rol in deze prent. Een dief genaamd Craig die de postzegel stal wordt later teruggevonden in een kamer die van binnenuit gesloten is. De jonge detective ontrafeld uiteindelijk deze uiterst complexe moord, en gaat daarbij rustig over tot het ontmaskeren van de schuldige, zelfs deze delen blijven met spanning gevuld. Charlotte Henry zorgt bekwaam voor de romantische toets De ondersteunende cast is zeer goed gekozen. Franklin Pangborn en William Newell voeren hun komische opdrachten met het juiste effect uit. Rita La Roy en Kay Hughes zijn twee andere goede toevoegingen. Regisseur Ralph Staub vermengd zeer slim zijn komische en spannende elementen zonder dat de film hierbij aan snelheid verliest. Dit zal de fans van spanning behagen, zeker diegene die houden van enkel lachbuien tussen de algemene opwinding op het scherm."

 

Charlotte Henry en Eddie Quillan mogen het uitleggen in "'The Mandarin Mystery".Charlotte Henry en Eddie Quillan.
Wade Boteler (L) en Eddie Quillan (R).Charlotte Henry en Eddie Quillan.
Boven: Charlotte Henry en Eddie Quillan in The Mandarin Mystery.
Onder links: Quillan with Wade Boteler.

 
Victor Zobel had The Chinese Orange Mystery gebaseerd op het Ellery Queen boek, in productie rond 15 oktober. Herman Ruby werd ook aangekondigd als één van de scriptschrijvers maar werd niet vermeld in de rolverdeling. De film was te zien in de theaters vanaf 23 december 1936.

"The Mandarin Mystery" - British poster voor de detailhandel - De grotere afmetingen van de Britse bladen (ze waren gemiddeld 3 keer zo groot als hun tegenhangers in Hollywood) bezorgden een ideaal forum voor uitgebreide en gesofisticeerd reclamemateriaal voor doorgevoerde lobbypubliciteit.Achteraf bekeken was deze film zelfs nog slechter dan de voorgaande. Het leek voor de scriptschrijvers voor de hand liggend om het verhaal te benaderen als een absurde komedie. De bekende speurder Ellery Queen lost twee moorden op - beide gepleegd in ontoegankelijke gesloten kamers en vindt een gestolen postzegel terug ter waarde van $50,000. De hoofdverdachte is Jo Temple, de oorspronkelijke eigenaar van de zegel. Verliefd geworden op Jo, begint Ellery aan de zaak van de gestolen voorwerpen en de beide moorden. Wat begon als iets "nieuws" namelijk het feit dat een acteur met de initialen E.Q. de intellectuele speurder vertolkte bleek al snel een vergissing. Eddie Quillan, een nochtans getalenteerd acteur was totaal misplaatst als Queen. Waarschijnlijk realiserend dat Quillan in de hoofdrol nooit ernstig zou worden genomen verkoos, Republic dit keer om The Mandarin Mystery als komedie uit te spelen -- opnieuw een grove vergissing.   Ondanks de duidelijke basis uit het boek geven het hopeloos verknoeide script en de totaal misplaatste Quillan deze low budget detective totaal geen kans. Twee delen kinderachtig acteerwerk en de niet effectieve regie  betekenden het eind van deze eerste serie van EQ films.

Boven rechts: The Mandarin Mystery - British poster voor de detailhandel - De grotere afmetingen van de Britse bladen (ze waren gemiddeld 3 keer zo groot als hun tegenhangers in Hollywood) bezorgden een ideaal forum voor uitgebreide en gesofisticeerd reclamemateriaal voor doorgevoerde lobbypubliciteit.

Ondanks het feit dat The Mandarin Mystery plottechnisch een puinhoop was, waren de productiewaarden meer dan behoorlijk. Variety meldde: "Producer Nat Levine heeft de film een uitstekende achtergrond gegeven. De muzikale leiding van Harry Grey is een hoogtepunt. Foutloze fotografie is geleverd door Jack Marta." Over Quillan als Queen merkte dezelfde krant op: "Eddie Quillan overwint gedeeltelijk de handicap dat hij een bijdehante detective is. Alleen zijn slimme aanpak van de rol maakt het geloofwaardig."
 
Motion Picture Herald, by G.M. - 28 november 1936

"Het idee van deze film was om mysterieuze komedie te maken met een vleugje actualiteit om het goed te maken. Geen van de dingen waar de producenten op hoopten, of het publiek of de vertoners, wordt geleverd op een manier die iemand zal opwinden. Het verhaal is saai, wat nog saaier wordt door de manier waarop de situaties zo in telegramstijl worden gebracht dat zelfs de meest stompzinnige kijker geen mentale gymnastiek nodig heeft om erop te anticiperen. Acteerwerk en regie zijn van hetzelfde lage niveau, de komedie is niet grappig en het mysterie niet verbijsterend.

Het geheel, zoals het is, heeft te maken met een advocaat zonder scrupules die een paar meisjes probeert op te lichten, voor wier nalatenschap hij de executeur is. Hij handelt in waardevolle postzegels, maar in plaats van de echte, levert hij valse. Er komt een meisje binnen met een zeer gezochte Chinese postzegel. Komt ook een detectivejongen. Er volgen een paar moorden en een hoop ingewikkeld gedoe, waarbij de amateurspeurder de politie meer hindert dan helpt, ook al ontdekt hij wel de moordenaar en zijn motief.

Beladen met zoveel ongeloofwaardig materiaal, komen de weinige goede namen in de cast helemaal nergens aan de bak. De handicaps waaronder zij gebukt gaan zijn ook handicaps voor elk soort publiek. Op welk gebied dan ook, de enige mogelijkheid van de film is om een programma in te vullen."


 
(Bron Full Movie YouTube)
Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Andere artikels over deze film

(1)
  IMDb
(2) The Mandarin Mystery - Vintage45's blog 2012
(3) The Mandarin Mystery - Criminal Background 2016 Robert Odierna
(4) The Mandarin Mystery - Classic Movie Ramblings 2017 dfordoomLaatste update 30 december 2021

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.