Klik op de kaft om terug te gaan

The Mandarin Mystery US (1937)

"The Mandarin Mystery" - British poster voor de detailhandel - De grotere afmetingen van de Britse bladen (ze waren gemiddeld 3 keer zo groot als hun tegenhangers in Hollywood) bezorgden een ideaal forum voor uitgebreide en gesofisticeerd reclamemateriaal voor doorgevoerde lobbypubliciteit.Regisseur: Ralph Staub
Assistent regisseur: Phil Ford
Scriptschrijver:  Rex Taylor
Producer:  Nat Levine
Cinematograaf: Jack A. Marta
Componist (score): Harry Grey

maken deel uit van de rolverdeling
EQ: Eddie Quillan
Inspecteur Queen: Wade Boteler
Josephine Temple: Charlotte Henry
Mellish: Franklin Pangborn
Martha Kirk: Rita La Roy
Dr. Alexander Kirk: George Irving
Irene Kirk: Kaye Hughes
Huffy: William Newell

Bron: The Chinese Orange Mystery
63 min (54 min tv-film), zwart-wit

Boven rechts: The Mandarin Mystery - British poster voor de detailhandel - De grotere afmetingen van de Britse bladen (ze waren gemiddeld 3 keer zo groot als hun tegenhangers in Hollywood) bezorgden een ideaal forum voor uitgebreide en gesofisticeerd reclamemateriaal voor doorgevoerde lobbypubliciteit.

(Source Full Movie YouTube)

Achteraf bekeken was deze film zelfs nog slechter dan de voorgaande. Het leek voor de scriptschrijvers voor de hand liggend om het verhaal te benaderen als een absurde komedie. De bekende speurder Ellery Queen lost twee moorden op - beide gepleegd in ontoegankelijke gesloten kamers en vindt een gestolen postzegel terug ter waarde van $50,000. De hoofdverdachte is Jo Temple, de oorspronkelijke eigenaar van de zegel. Verliefd geworden op Jo, begint Ellery aan de zaak van de gestolen voorwerpen en de beide moorden. Wat begon als iets "nieuws" namelijk het feit dat een acteur met de initialen E.Q. de intellectuele speurder vertolkte bleek al snel een vergissing. Eddie Quillan, een nochtans getalenteerd acteur was totaal misplaatst als Queen. Waarschijnlijk realiserend dat Quillan in de hoofdrol nooit ernstig zou worden genomen verkoos, Republic dit keer om The Mandarin Mystery als komedie uit te spelen -- opnieuw een grove vergissing.   Ondanks de duidelijke basis uit het boek geven het hopeloos verknoeide script en de totaal misplaatste Quillan deze low budget detective totaal geen kans. Twee delen kinderachtig acteerwerk en de niet effectieve regie  betekenden het eind van deze eerste serie van EQ films.

 Charlotte Henry en Eddie Quillan mogen het uitleggen in "'The Mandarin Mystery". Charlotte Henry en Eddie Quillan.
Boven links en rechts: Charlotte Henry en Eddie Quillan in "'The Mandarin Mystery".

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.