NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

RICHARD QUEEN

Je kunt het een "trouvaille" noemen om inspecteur Queen in de boeken te laten verschijnen als de vader van de
briljante Ellery, die zelf een amateurspeurder bleef. Zijn vader was Inspecteur bij het "New York Homicide Bureau". Deze combinatie liet toe officiële politieactiviteiten  te combineren met de onofficiële interventies van Ellery Queen, de vele mogelijkheden die dit bood werden zeker niet onbetuigd gelaten door de schrijvers. Naar mijn mening biedt het ten tonele voeren van de inspecteur hem niet alleen de gelegenheid om van het officiële onderzoek te kunnen genieten maar draagt het enorm bij tot de nostalgie die de verhalen toch omgeeft. Zo bedoelt of niet, een NYPD korps dat de misdaad te lijf ging met denkwerk en veel hard werk is alomtegenwoordig. De dagen waar politiewerk meer van mensen dan van middelen afhing! Het is pas toen de neven vonden dat die balans in de andere richting doorsloeg dat ze de tijd rijp achten om Ellery's laatste boek te schrijven (De Dertiende Gast).

Inspecteur Queen zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"Weinig boeken kunnen echte Richard Queen boeken worden genoemd. Inspector Queen's Own Case natuurlijk en tot op een bepaald niveau ook het vervolg The House of Brass waarin uiteindelijk ook Ellery op de proppen komt.  "Manny gaf ooit toe dat de figuur van Ellery's vader gebaseerd was op zowel zijn eigen vader Benjamin Lepofsky als op zijn schoonvader Robert Hugh Brinker". (Steinbock EQMM jan 2005 - Rand B. Lee) Volgens Rand B.Lee was Lee bijzonder dol op deze laatste.

Boven rechts: Inspecteur Queen zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van The Chinese Murder Mystery.


Richard is ongeveer 1,62 m groot wat krom met dik grijs haar en een snor. Hij heeft fijn grijze ogen en fijne handen. Hij is ook extreem mager,  "... De inspecteur had zich nu geheel uitgekleed. - een klein zestig jarig mannetje, zo mager als een lat. ..." 28.


Zijn bureel bevond zich in Central Street. Vroeger was hij kapitein in één van de buitendistricten van N.Y. Zijn telefoonnummer op het bureau was SP 7-3100. Richard Queen verscheen voor het eerst in Het Mysterie van de Hoge Hoeden en sindsdien maakt hij frequent gebruikt van zijn oude gegraveerde bruine snuifdoos 1.  Hij nadert de zestig en draagt een goedkope huwelijksring. Richard studeerde in Heidelberg (soms foutief als Neurenberg aangegeven). JJMcC vermelde reeds in zijn eerste voorwoord dat de Inspecteur uiteindelijk moest zwichten voor de zoete woordjes van een charmante oude dame wiens naam hij had gezuiverd. Hij hertrouwde met Jessie Sherwood (wiens naam hij inderdaad zuiverde). De inspecteur deed er twee hele boeken over vooraleer de sprong te wagen.

         Modern visie of Ellery Queen en Richard Queen, niet toevallig uit Japan, een tekening van de hand van de Japanse artist Takenaka (uit Osaka) voor de Japanese editie van "The French Powder Mystery".
Boven :Modern visie of Ellery Queen en Richard Queen, niet toevallig uit Japan, een tekening van de hand van de Japanse artiest Takenaka (uit Osaka) voor de Japanse editie van The French Powder Mystery.


Guy Usher -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmGuy Usher 9 mei 1883 of 1885 - 16 jun 1944

De eerste die, zij het zeer kort,  Inspecteur Queen speelde. In The Spanish Cape Mystery (1935) zien we hem, in de openingscene, de hulp van zijn zoon inroepen. (klik op de foto voor meer)

Wade Boteler -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmWade Boteler 3 okt 1888 -  7 mei 1943

Wade speelde frequent de rol van politie inspecteur. Geen verrassing dus in The Mandarin Mystery (1937) waar hij als Inspecteur Queen in een makkelijk te vergeten film terecht kwam. (klik op de foto voor meer)

Carlos Ortega -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSantos Ortega 30 jun 1899 - 10 apr 1976

Zeer bedrijvige radioacteur (opa Hughes in As The World Turns), verteller,... die op radio voor het eerst Inspecteur Queen een stem gaf in Ellery Queen (klik op de foto voor meer)

Charles Grapewin -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmCharles Grapewin 20 dec 1869-2 feb 1956

Nog het meest bekend als Oom Henry in The Wizard of Oz. In de onsuccesvolle Ellery Queen filmserie speelde hij de rol van  Inspecteur Queen. (klik op de foto voor meer)

Bill Smith (William Smith) -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaBill Smith 4 jun 1906 - 1992

Eén van de vele ingrepen in de radio reeks uit 1947 was de introductie van Bill Smith als Inspecteur Richard Queen. (klik op de foto voor meer)

Herb Butterfield -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaHerb Butterfield 28 okt 1895 - 2 mei 1957

Verving snel Bill Smith in 1947 en werd zo de laatste acteur die in de radioseries Inspecteur Queen gestalte gaf. (klik op de foto voor meer)

Speelde in een EQ tv-showFlorenz Ames 6 jan 1883 - 11 feb 1958

Toen Dumont Ellery Queen's (1950-1952) zijn eerste stappen op televisie liet nemen werd de rol van Inspecteur Queen gespeeld door Florenz Ames naast Lee Bowman's Ellery. (klik op de foto voor meer)

Les Tremayne -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLes Tremayne 16 apr 1913 - 19 dec 2003

Engelsman, ooit genaamd als één van de drie meest herkenbare stemmen op de Amerikaanse radio, speelde hij Inspecteur Queen in The Further Adventures of Ellery Queen (1958-1959). ... (klik op de foto voor meer)

Harry Morgan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showHarry Morgan 10 apr 1915 - 7 dec 2011

In TV's Ellery Queen Don't Look Behind You werd Morgan, herschreven als moegetergde oom! Zo werd het verschil in accent en leeftijd tussen de acteurs opgelost.  ... (klik op de foto voor meer)

David Wayne -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showDavid Wayne 30 jan 1914 - 9 feb 1995

Ondanks de, in de boeken geroemde, snor zal Wayne's korzelige Inspecteur Queen aanzien worden als de definitieve vertolking van de oude man in de Tv-reeks Ellery Queen uit 1975-76.   (klik op de foto voor meer)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.