NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

RICHARD QUEEN

Je kunt het een 'trouvaille' noemen om inspecteur Queen in de boeken te laten verschijnen als de vader van de briljante
Ellery, die zelf een amateurspeurder bleef. Zijn vader was Inspecteur bij het "New York Homicide Bureau". Deze combinatie liet toe officiële politieactiviteiten  te combineren met de onofficïele interventies van Ellery Queen, de vele mogelijkheden die dit boodt werden zeker niet onbetuigd gelaten door de schrijvers. Naar mijn mening biedt het ten tonele voeren van de inspecteur hem niet alleen de gelegenheid om van het officïele onderzoek te kunnen genieten maar draagt het enorm bij tot de nostalgie die de verhalen toch omgeeft. Zo bedoelt of niet, een NYPD korps dat de misdaad te lijf ging met denkwerk en veel hard werk is alomtegenwoordig. De dagen waar politiewerk meer van mensen dan van middelen afhing! Het is pas toen de neven vonden dat die balans in de andere richting doorsloeg dat ze de tijd rijp achten om Ellery's laatste boek te schrijven (De Dertiende Gast).

Inspecteur Queen zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van "the Chinese Murder Mystery"Weinig boeken kunnen echte Richard Queen boeken worden genoemd. Inspector Queen's Own Case natuurlijk en tot op een bepaald niveau ook het vervolg The House of Brass waarin uiteindelijk ook Ellery op de proppen komt.  "Manny gaf ooit toe dat de figuur van Ellery's vader gebaseerd was op zowel zijn eigen vader Benjamin Lepofsky als op zijn schoonvader Robert Hugh Brinker". (Steinbock EQMM jan 2005 - Rand B. Lee) Volgens Rand B.Lee was Lee bijzonder dol op deze laatste.
Richard is ongeveer 1,62 m groot wat krom met dik grijs haar en een snor. Hij heeft fijngrijze ogen en fijne handen. Hij is ook extreem mager, 
"... . De inspecteur had zich nu geheel uitgekleed. - een klein zestig jarig mannetje, zo mager als een lat. ..." 28.

Zijn bureel bevondt zich in Central Street. Vroeger was hij kapitein in één van de buitendistricten van N.Y. Zijn telefoonnummer op het bureau was SP 7-3100. Richard Queen verscheen voor het eerst in Het Mysterie van de Hoge Hoeden en sindsdien maakt hij frequent gebruikt van zijn oude gegraveerde bruine snuifdoos 1.  Hij nadert de zestig en draagt een goedkope huwelijksring. Richard studeerde in Heidelberg (soms foutief als Neurenberg aangegeven). JJMcC vermelde reeds in zijn eerste voorwoord dat de Inspecteur uiteindelijk moest zwichten voor de zoete woordjes van een charmante oude dame wiens naam hij had gezuiverd. Hij hertrouwde met Jessie Sherwood (wiens naam hij inderdaad zuiverde). De inspecteur deed er twee hele boeken over vooraleer de sprong te wagen.

Modern visie of Ellery Queen en Richard Queen, niet toevallig uit Japan, een tekening van de hand van de Japanse artist Takenaka (uit Osaka) voor de Japanese editie van The French Powder Mystery


Guy UsherSpeelde in een EQ speelfilmGuy Usher (9 mei 1883 - 16 jun 1944)

In 1935 was Guy de allereerste die, zij het uiterst kort,  Inspector Queen in 'The Spanish Cape Mystery' gestalte gaf . Enkel in de openingsscene, ooit verloren gewaand, zien we de Inspecteur de hulp van zijn zoon inroepen om een juwelendiefstal op te lossen.

Wade BotelerSpeelde in een EQ speelfilmWade Boteler (3 okt 1888 -  7 mei 1943)

Wade speelde in zijn carrière verschillende malen de rol van politie inspecteur. Dus geen verrassing toen hij dit ook deed in  'The Mandarin Mystery' (1937), waar hij de rol van Inspecteur Queen voor zijn rekening nam in een makkelijk te vergeten film.

Carlos Ortega -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSantos Ortega (30 jun 1899 - 10 apr 1976)

Zeer bedrijvige radioacteur die gestalte gaf aan opa Hughes in As The World Turns; Hij was verteller in de Gangbusters en gaf voor het eerst Inspecteur Queen een stem in Ellery Queen (klik op de foto voor meer)

Charles Grapewin -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmCharles Grapewin (20 dec 1869 - 2 feb 1956)

Nog het meest gekend voor drie van zijn rollen: grootvader in "The Grapes of Wrath",  Jeeter Lester in "Tobacco Road" en Oom Henry in "The Wizard of Oz". In de onsuccesvolle Ellery Queen filmserie speelde hij de rol van  Inspecteur Queen. (klik op de foto voor meer)

 

Speelde in een EQ radiodramaBill Smith ( - )

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!In 1947 werd in de radio series drastisch ingegrepen, één van de vele wijzigingen was de introductie van Bill Smith als Inspecteur Richard Queen.

 

Herb ButterfieldSpeelde in een EQ radiodramaHerb Butterfield (28 okt 1895 - 02 mei 1957)

Bill Smith werd na een korte passage in 1947 vervangen door Herb en die werd zo de laatste acteur die in de radioseries Inspecteur Queen gestalte gaf.

Speelde in een EQ tv-showFlorenz Ames (6 jan 1883 - 6 maa 1961)

Toen het Dumont netwerk Ellery Queen's (1950-1952) eerste stappen op televisie liet nemen werd de rol van Inspecteur Queen gespeeld door Florenz Ames naast Lee Bowman (Ellery Queen). (klik op de foto voor meer)
  

Les Tremayne -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLes Tremayne (16 apr 1913 - 19 dec 2003)

Eén van radio’s populairste sterren, geboren in Engeland, speelde Inspector Queen in The Further Adventures of Ellery Queen  (1958-1959) Tremayne werd ooit genaamd als één van de drie meest herkenbare stemmen op de Amerikaanse radio (klik op de foto voor meer)

Harry MorganSpeelde in een EQ tv-showHarry Morgan (10 apr 1915 - 7 dec 2011)

"Ellery Queen Don't Look Behind You" werd uitgebracht als pilot door Universal in 1971 met Morgan, hoe zeer ook geschikt als moegetergde vader, als moegetergde oom! Zo werd het duidelijk hoorbaar verschil in accent tussen de acteurs aanvaardbaar.  

David Wayne -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showDavid Wayne (30 jan 1914 - 9 feb 1995)

Ondanks het ontbreken van de in de boeken geroemde snor zal Wayne's korzelige Inspecteur Queen aanzien worden als de definitieve vertolking van de oude man) in de tv-serie Ellery Queen uit 1975-76.   (klik op de foto voor meer)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.