NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

ELLERY QUEEN

De portretteringen in de media die nog het meest impact hadden
moeten worden gezocht in film en televisie. Zelfs ondanks het beperkte succes in de zalen of op televisie zelf werkte de vedettecultus wel herkenbaarheid in de hand. Het is dan ook begrijpelijk dat de acteurs een enorme invloed hadden op de beeldvorming van de Ellery Queen bij het publiek.
In de televisieserie werd de sloddervos zijn wel meer geaccentueerd dan in de boeken. Makers Richard Levinson en William Link zijn hier grotendeels voor verantwoordelijk. Zij maakten later ook de succesreeks Columbo. De figuur van Columbo baseerden ze op een personage uit Dostojevski's Crime and Punishment.  Volgens mij vonden ze het karakter van de figuur Ellery Queen ook wat dunnetjes en te Boven rechts: Terwijl Link een Dannay-adept was had Levinson een hoog Marlowe gehalte vandaar waarschijnlijk de regenjas. Sommige artiesten slaagden er zelfs in op de kaften Queen een "net" Columbo uitzicht te geven...betweterig en gaven hem nog voor Columbo dat beetje Dostojevski ingespoten wat de figuur zeker ten goede kwam. Peter Falk gaf Columbo zeker gestalte als sloddervos en imiteerde zelfs een karakteristiek gebaar welke Jim Hutton eerst invoerde: wanneer hij al wandelend werd aangesproken zien we Hutton stoppen en terwijl hij nadenkt zijn ene arm omhoog heffen om daar te pauzeren.

Boven rechts: Terwijl Link een Dannay-adept was had Levinson een hoog Marlowe gehalte vandaar waarschijnlijk de regenjas. Sommige artiesten slaagden er zelfs in op de kaften Queen een "net" Columbo uitzicht te geven...

Deze Ellery Queen tv-reeks is bepalend geweest voor het beeld dat de meesten van Ellery hebben. De Ellery Queen figuur in de serie gaf duidelijk Hutton's eigen smaak van kledij weer daar hij bij de producers ging pleiten om van Queen geen stijve plank te maken. Ze gaven hem dan ook carte blanche voor wat betreft de keuze van kledij. Hij stevende recht op Brooks Bros. winkel af en vermeed alle trendy gedoe, resoluut kiezend voor een degelijke conservatieve elegantie. Meer specifiek hield hij van truien waar de hemden aan de nek uitstaken. Kende je Ellery reeds uit de boeken dan viel de sloddervos tegen. De serie Ellery Queen  gaf deze "authentieke" Ellery weer: een sloddervos in zijn huis, het appartement dat hij met zijn vader deelt; en toch is hij mentaal zeer goed gedisciplineerd. Hij zal een aanwijzing zo obscuur als het aantal lucifers in een lucifersdoosje opmerken en dan weer zo opgeslokt worden door zijn schrijven dat hij zelfs de telefoon niet hoort rinkelen.  Alhoewel ik toen reeds meerdere boeken had gelezen beïnvloedde het mijn beeld van zowel Ellery als zijn vader enorm. Stelt u zich de verwondering voor wanneer ik tijdens het lezen van de eerste tien boeken een vrij aristocratische Ellery kreeg voorgeschoteld, een houten plank met pince-nez. Een figuur die nog het meest gelijkt op de, in diezelfde tv-serie aangevoerde Simon Brimmer, die echter nooit in de boeken verscheen. Zo'n figuur zou het altijd moeilijk krijgen om het publiek voor zich te winnen. Eén ding is meer enerverend dan iemand die altijd gelijk wil hebben en dat is iemand die altijd gelijk heeft.

Japanese anime gebaseerd op de Amerikaanse filmindustrie: Ralph Bellamy (Murder Ring) stond duidelijk model voor deze tekening van Ellery Queen...
Boven: Japanese anime gebaseerd op de Amerikaanse filmindustrie: Ralph Bellamy (Murder Ring) stond duidelijk model voor deze tekening van Ellery Queen...
 
Donald Cook -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmDonald Cook  26 sep 1901 - 01 okt 1961

Speelde Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet opwindend maar dichter bij het concept dan in de andere films. Maar dan zonder Cook's flirterig gedrag. ... (klik op de foto voor meer)
Eddie Quillan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmEddie Quillan  31 maa 1907 - 19 jul 1990

Getalenteerd acteur, misplaatst als Ellery Queen in The Mandarin Mystery (1937). Men verkoos bovendien om de film als komedie uit te spelen - een nieuwe vergissing.  ... (klik op de foto voor meer)

Hugh Marlowe -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSpeelde in een EQ tv-showHugh Marlowe  30 jan 1911 - 2 mei 1982

Bekend in van zijn ondersteunende hoofdrollen was hij de eerste Ellery Queen op radio in 1940, een rol die hij ook voor TV opnam zo'n 14 jaar later. ... (klik op de foto voor meer)

Ralph Bellamy -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmRalph Bellamy  17 jun 1904 - 29 nov 1991

In zijn filmrollen meestal een wat saaie verleider steeds weer afgewezen door hoofdrolspeelsters. Zo speelde hij Ellery Queen in vier afschuwelijke 1940-41 B's films.  ... (klik op de foto voor meer)

Carleton G. Young -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaCarleton G. Young  26 mei 1907-11 jul 1971

Eén zeer succesvolle en bedrijvige radioacteur die op radio
de rol van Ellery Queen over nam van Hugh Marlowe in 1942-43.... (klik op de foto voor meer)

William Gargan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmWilliam Gargan 17 jul 1905 - 16 feb 1979

Speelde in de meeste van zijn filmoptredens eigenlijk zichzelf: een robuuste, knappe, stoutmoedige Ier.  Hij speelde Ellery Queen in drie in 1942 uitgebrachte Columbia films  ... (klik op de foto voor meer)

Sydney Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSydney Smith  25 nov 1909 - 3 maa 1978

Vanaf het 4de radioseizoen (1943-1944) nam Sydney de rol van Ellery Queen over, tot in 1947. Hij had reeds wat succes geboekt op radio alvorens hij de rol van de beroemde detective aannam.
 ... (klik op de foto voor meer)

Richard Coogan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaRichard Coogan 4 apr 1914 - 12 maa 2014

Verving Sydney Smith slechts voor enkele maanden Ellery. Als ster van de eerste sf-serie Captain Video (1949-1950) was hij één van de weinigen die succesvol de overgang naar TV maakten. ...
(klik op de foto voor meer)

Lawrence Dobkin -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaLawrence Dobkin 16 sep 1919-28 okt 2002

In 1947 werd Larry gevraagd om radio's beroemde Ellery Queen te spelen.  Een rol die hij twee jaar zou opnemen. Later was hij ook nog regisseur voor de
Ellery Queen tv-series. ... (klik op de foto voor meer)

Howard Culver -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaHoward Culver 2 jun 1918 - 4 aug 1984

Werd in april-mei 1948 de laatste die Ellery Queen speelde op de Amerikaanse radio.
Hij vertrouwde zijn dochters later lachend toe dat hij Ellery Queen "vermoorde". ... (klik op de foto voor meer)

Richard Hart -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showRichard Hart 14 apr 1915 - 2 jan 1951

De ster van The Adventures of Ellery Queen (1950) de eerste TV-serie die Ellery Queen tot leven bracht en die ook volledig live uitzond.  ... (klik op de foto voor meer)

Lee Bowman -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLee Bowman 28 dec 1914 - 25 dec 1979

Vaak in ondersteunende rollen, dankzij zijn gladde, elegante stijl en goed verzorgde, knappe uiterlijk. Hij verscheen kort in The Adventures of Ellery Queen (1951-52). ... (klik op de foto voor meer)

Richard Derr  -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showRichard Derr 15 jun 1917 - 8 mei 1992

Speelde welgeteld eenmaal Ellery Queen in de aflevering "Confidential Agent" (8-27-52) van The Adventures of Ellery Queen ter vervanging van Lee Bowman die op vakantie was...... (klik op de foto voor meer)

George Nader -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showGeorge Nader 19 okt 1921 - 4 feb 2002

Na zijn filmcarrière zagen we Nader in drie korte TV-series: The Further Adventures of Ellery Queen (1958), The Man and The Challenge (1960) en Shannon (1961)... (klik op de foto voor meer)

Lee Philips -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLee Philips 10 jan 1927 - 3 maa 1999

Voorbij de helft van TV's The Further Adventures of Ellery Queen (1958) nam hij de rol van EQ over, die hij neerzette als een bewuste man vol mededogen. ... (klik op de foto voor meer)

Bill Owen -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaBill Owen 02/01/1931 - 

Bill was Ellery in de gesyndiceerde series Ellery Queen's Minute Mysteries (1965-67). Vele jaren op radiostations  ... (klik op de foto voor meer)

Peter Lawford -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showPeter Lawford 7 sep 1923 - 24 dec 1984

In 1971 bracht Universal een Ellery Queen pilootaflevering waarin men Lawford Ellery liet spelen als een overjarige, hippe, swingende Londense ster.  ... (klik op de foto voor meer)

Jim Hutton -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showJim Hutton 31 mei 1934 - 2 jun 1979

De" Ellery Queen omwille van zijn vertolking in de NBC-TV serie. Hutton overleed op 45 jarige leeftijd, net voor de doorbraak van zijn zoon Timothy .... (klik op de foto voor meer)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.