NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

ELLERY QUEEN

De portreteringen in de media die nog het meest impact hadden
moeten worden gezocht in film en televisie. Zelfs ondanks het beperkte succes in de zalen of op televisie zelf werkte de vedettencultus wel herkenbaarheid in de hand. Het is dan ook begrijpelijk dat de acteurs een enorme invloed hadden op de beeldvorming van de Ellery Queen bij het publiek.
In de televisieserie werd de sloddervos zijn wel meer geaccentueerd dan in de boeken. Makers Richard Levinson en William Link zijn hier grotendeels voor verantwoordelijk. Zij maakten later ook de succesreeks 'Columbo'. De figuur van Columbo baseerden ze op een personage uit Dostojevski's (Crime and Punishment). Terwijl Link een Dannay-adept was had Levinson een hoog Marlowe gehalte vandaar waarschijnlijk de regenjas. Sommige artiesten slaagden er zelfs in op de kaften Queen een 'net' Columbo uitzicht te geven... Volgens mij vonden ze het karakter van de figuur Ellery Queen ook wat dunnetjes en te betweterig en gaven hem nog voor 'Columbo' dat beetje Dostojevski ingespoten wat de figuur zeker ten goede kwam. Peter Falk gaf Columbo zeker gestalte als sloddervos en imiteerde zelfs een karakteristiek gebaar welke Jim Hutton eerst invoerde: wanneer hij al wandelend werd aangesproken zien we Hutton stoppen en terwijl hij nadenkt zijn ene arm omhoog heffen om daar te pauzeren. Deze Ellery Queen tv-reeks is bepalend geweest voor het beeld dat de meesten van Ellery hebben. De Ellery Queen figuur in de serie gaf duidelijk Hutton's eigen smaak van kledij weer daar hij bij de producers ging pleiten om van Queen geen stijve plank te maken. Ze gaven hem dan ook carte blanche voor wat betreft de keuze van kledij. Hij stevende recht op Brooks Bros. winkel af en vermeed alle trendy gedoe, resoluut kiezend voor een degelijke conservatieve elegantie. Meer specifiek hield hij van truien waar de hemden aan de nek uitstaken. Kende je Ellery reeds uit de boeken dan viel de sloddervos tegen. De serie Ellery Queen  gaf deze 'authentieke' Ellery weer: een sloddervos in zijn huis, het appartement dat hij met zijn vader deelt; en toch is hij mentaal zeer goed gedisciplineerd.Hij zal een aanwijzing zo obscuur als het aantal lucifers in een lucifersdoosje opmerken en dan weer zo opgeslokt worden door zijn schrijven dat hij zelfs de telefoon niet hoort rinkelen.  Alhoewel ik toenertijd reeds meerdere boeken had gelezen beïnvloedde het mijn beeld van zowel Ellery als zijn vader enorm. Stelt u zich de verwondering voor wanneer ik tijdens het lezen van de eerste tien boeken een vrij aristocratische Ellery kreeg voorgeschoteld, een houten plank met pince-nez. Een figuur die nog het meest gelijkt op de, in diezelfde tv-serie aangevoerde Simon Brimmer, die echter nooit in de boeken verscheen. Zo'n figuur zou het altijd moeilijk krijgen om het publiek voor zich te winnen. Eén ding is meer enerverend dan iemand die altijd gelijk wil hebben en dat is iemand die altijd gelijk heeft.
 

Japanese anime gebaseerd op de Amerikaanse filmindustrie: Ralph Bellamy (Murder Ring) stond duidelijk model voor deze tekening van Ellery Queen...

Donald Cook -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmDonald Cook (26 sep 1901 - 01 okt 1961)

Cook speelt Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet vrij opwindend maar dichter bij het originele concept dan de meeste andere films. Cook's flirterig gedrag is evenwel niet te rijmen met eender welk EQ verhaal. ... (klik op de foto voor meer)

Eddie Quillan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmEddie Quillan (31 maa 1907 - 19 jul 1990)

Deze, nochtans, getalenteerd acteur, was totaal misplaatst als Ellery Queen in "The Mandarin Mystery" (1937). Republic koos er bovendien voor om de film als komedie uit te spelen -- een nieuwe vergissing.  ... (klik op de foto voor meer)

Hugh Marlowe -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSpeelde in een EQ tv-showHugh Marlowe (30 jan 1911 - 2  mei 1982)

Hugh Marlowe kreeg meestal ondersteunende hoofdrollen. Hij was de eerste Ellery Queen op radio in 1940 een rol welke hij ook voor tv opnam zo'n 14 jaar later ... (klik op de foto voor meer)

Ralph Bellamy -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmRalph Bellamy (17 jun 1904 - 29 nov 1991)

Meestal in films, waarbij hij de sterk principiële maar wat saaie verleider speelde die steeds weer werd afgewezen door levendige hoofdrolspeelsters. Zo speelde hij superspeurder Ellery Queen in vier afschuwelijke 1940-41 B's films.  ... (klik op de foto voor meer)

Carleton G. Young -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaCarleton G. Young  (26 mei 1907 - 11 jul 1971)

Eén zeer succesvolle en bedrijvige radioacteur. Zijn ongelofelijke stem werd dan ook gebruikt voor menig radio format.  Op radio nam hij de rol van Ellery Queen van Hugh Marlowe over in 1942-43.... (klik op de foto voor meer)

William Gargan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmWilliam Gargan (17 jul 1905 - 17 feb 1979)

In de meeste van zijn filmoptredens speelde Gargan eigenlijk zichzelf: een robuuste, knappe, stoutmoedige Ier.  Hij speelde de meesterdetective Ellery Queen in drie in 1942 uitgebrachte Columbia films  ... (klik op de foto voor meer)

Sydney Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSydney Smith  (25 nov 1909 - 4 maa 1978)

Vanaf het 4de seizoen radio (1943-1944) nam Sydney de rol van Ellery Queen over, tot in 1947. Hij had reeds wat succes geboekt in de rol van Abie Levy in 'Abie's Irish Rose' (1942) alvorens hij de rol van de beroemde detective aannam. ... (klik op de foto voor meer)

Richard Coogan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaRichard Coogan (04 apr 1914 - 12 maa 2014) 

Verving op radio Sydney Smith als Ellery Queen, ook voor maar enkele maanden. Hij maakte als één van de weinigen succesvol de overgang naar televisie waar hij de ster werd van de eerste, live uitgezonden, sf-serie Captain Video (1949-1950). (klik op de foto voor meer)

Lawrence Dobkin -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaLawrence Dobkin (16 sep 1919 - 28 okt 2002)

In 1947 werd Larry gevraagd om gestalte te geven aan radio's beroemde Ellery Queen.  Hij zou de rol van de detective voor twee jaar spelen en later ook als regisseur fungeren voor de Ellery Queen tv-series. ... (klik op de foto voor meer)

Howard Culver -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaHoward Culver (2 jun 1918 - 4 aug 1984)

In april-mei 1948 werd Howard de laatste in de reeks van de acteurs die Ellery Queen speelden in een Amerikaanse radio reeks. Hij vertrouwde zijn dochters later lachend toe dat hij "Ellery Queen vermoorde". ... (klik op de foto voor meer)

Richard Hart -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showRichard Hart (14 apr 1915 - 2 jan 1951)

Hart was de ster van "The Adventures of Ellery Queen" de eerste serie die Ellery Queen tot leven bracht en ze volledig live uitzond. De show verscheen op tv in het begin van 1950 en elke episode telde 25 minuten. ... (klik op de foto voor meer)

Lee Bowman -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLee Bowman (28 dec 1914 - 25 dec 1979)

Na zijn debuut speelde hij vaak ondersteunende rollen, vaak als 'playboy' dankzij zijn gladde, elegante stijl en goed verzorgde, knappe uiterlijk. Hij trad ook kort op in The Adventures of Ellery Queen (1950-51) ... (klik op de foto voor meer)

George Nader -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showGeorge Nader (19 okt 1921 - 4 feb 2002)

Toen zijn filmcarrière reeds over zijn hoogtepunt was zagen we Nader in drie korte Tv-series: 'The Further Adventures of Ellery Queen' (1958), 'The Man and The Challenge' (1960) en 'Shannon'(1961)... (klik op de foto voor meer)

Lee Philips -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showLee Philips (10 jan 1927 - 3  maa 1999)

Speelde naast Lana Turner in de filmversie van Peyton Place. Over de helft van The Further Adventures of Ellery Queen (1958) nam hij de rol over van EQ, die Philips neerzetten als een bewuste man met mededogen. ... (klik op de foto voor meer)

Bill OwenSpeelde in een EQ radiodramaBill Owen (02/01/1931 - )

Bill was Ellery Queen in de gesyndiceerde series "Ellery Queen's Minute Mysteries" (1965-67). Ze werden vele jaren op radio stations uitgezonden, en lieten toe tussen opgave en oplossing lokale publiciteit te laten horen.

Peter Lawford -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showPeter Lawford (7 sep 1923 - 24 dec 1984)

In 1971 toen Universal Pictures met een 2 uur durend piloot Ellery Queen, Don't Look Behind You een nieuwe EQ serie wilde lanceren lieten ze Lawford Ellery Queen spelen als een overjarige, hippe, swingende Londense ster.  ... (klik op de foto voor meer)

Jim Hutton -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showJim Hutton (31 mei 1934 - 2 jun 1979 )

De 'definitieve' Ellery Queen omwille van zijn zeer genietbare vertolking in de NBC-TV serie. Hutton overleed aan kanker op 45 jarige leeftijd -- net voor het succes van zijn zoon Timothy Hutton (Oscar voor 'Ordinary People').... (klik op de foto voor meer)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.