Klik op de poster om terug te gaan.

Ellery Queen, Master Detective US (1940)

Ellery Queen Master Detective - Venster kaartRegisseur: Kurt Neumann
 maken deel uit van de rolverdeling
EQ: Ralph Bellamy
Inspecteur Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Dr James Rogers: Michael Whalen
John Braun: Fred Niblo Sr
Barbara Braun: Marsha Hunt
Doc Prouty: Charles Lane
Douglas Fowley, Katherine De Mille.

Bron: The Door Between
Werktitel: John Braun's Body
66 min, zwart-wit


(Part 1: Bron Film Daily Motion - LiliPowers)


De eerste uit de Ellery Queen serie die door Larry Darmour voor Columbia werd gemaakt ging in productie op 16 september 1940 met als voorlopige werktitel "John Braun's Body", op 30 november datzelfde jaar beleefde het zijn première.

Om deze nieuwe serie B-filmavonturen met EQ te beginnen, nam schrijver Eric Taylor het verhaal en plaatste het ergens anders, hij nam elke gelegenheid ten baat om de komische elementen te benadrukken en bovendien onthulde hij één van het boek's grote verrassende wendingen reeds vroeg in de film. De meesterspeurder wordt omgevormd tot een 'baviaan' in deze eersteling die zich vooral toelegt op de moord van een miljonair. Waarom de studio verkoos om van de briljante, analytische Queen een hopeloze stuntelaar te maken, niet eens in staat om zijn eigen schoenveters te knopen laat staan een moord op te lossen is nog het grootste mysterie van allemaal. Het verhaal komt goed op gang als in een deftige gezondheidsinstituut een rijk propagandist van de lichaamscultuur, John Braun (voormalig Ben-Hur regisseur Fred Niblo) wordt vermoord. Deze had net gedreigd Ellery Queen, Master Detective (1940) om al zijn erfgenamen uit het testament te schrappen. Onderzoekers van dienst zijn de detectiveschrijver Ellery Queen, zijn vader de politie-inspecteur en een ander detective schrijfster Nikki Porter. Lindsay kent een paar goede momenten als Nikki Porter, maar er is veel te veel gekeuvel en te weinig intrige. Achtereenvolgens verdwijnen het stoffelijk overschot, het testament, een set radiologiefoto's en een ziekenwagen! Op de een of andere manier kan Ellery de puzzelstukken bijeen krijgen en de misdaad ophelderen. Lichtvoetigheid voerde het hoge woord en de "grappige" scènes waarin het lijk steeds maar gestolen en verplaatst wordt overschaduwen het verhaal. Ellery is zo verrukt over Nikki dat hij haar uiteindelijk ook een gedurf voorstel doet: "Wil je mijn...secretaresse worden?"! Het is overduidelijk dat zij meer hersenen in haar kleine teen heeft dan hij in het ganse lichaam.

 (Part 2: Bron Film Daily Motion - LiliPowers)


Ralph Bellamy tekende voor vier Ellery Queen films en verdiende 
$ 25 000 per film. Larry Darmour was de eigenlijke producer maar was er nooit. Rudolph Flothow was er echter altijd. "Regisseur" James Hogan moest niet veel meer doen dan te zorgen dat de film op tijd klaar geraakte. Bellamy ging wel naar New York voor een rondleiding met Lee en Dannay. Ze namen hem mee om de werking van verschillende politiekantoren te laten zien. Bellamy beschreef de Queen-films als "vluggertjes" die op maar tien dagen werden gefilmd. Het filmverhaal zelf werd later door niet Queen handen te boek gezet en later nog heruitgebracht als Lijk aan de Haal.

Hun eerste korte filmervaring was minder gelukkig, alhoewel de neven wel hielden van de manier waarop Ralph Bellamy's Ellery gestalte gaf in de eerste reeks. "Maar het geheel leek met gekken gevuld" bekloeg Dannay zich. "Ik zeg nog tegen Manny — al moet ik voor de rest van mijn leven grachten delven, dit doe ik nooit meer." (Dannay, 1979)

Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaartje: eerste uit de gebruikelijke serie van acht stuks Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart
Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart
Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart
Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart Ellery Queen, Master Detective - Lobbykaart
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten
                                    

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties

(1)
  IMDb  

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.