NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1936-1939   ELLERY QUEEN

Het Huis Halverwege (1936)

Het Huis Halverwege - Q.B.I.In het huisje lag één lijk maar niemand kon ontkennen dat in deze man twee personen gestorven waren. Zo identificeerden twee vrouwen de dode als hun man. Een tweede aspect van deze zaak: de man was vermoord. Voor EQ hangt de oplossing van deze moord af van deze vraag: wie heeft men willen vermoorden, Joseph Gimball of Joe Wilson? Is één van de twee weduwen misschien alleen uiterlijk in de rouw?

EQ's schrijfsels verdiepen zich nu iets meer in het karakter en de personaliteit van de figuren, alhoewel de eigenlijke puzzels van de hoogste kwaliteit blijven. (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Halve Schaar (1937)

De Halve Schaar - Q.B.I.Karen Leith was dood. Ze stierf alleen in een kleine afgelegen kamer van haar vreemde huis in Greenwich. Het was, natuurlijk, zelfmoord. Een afschuwelijk geheim had Karen lang geleden veranderd in een stille, ongelukkige vrouw. Ellery  was één van de weinigen die aan de zelfmoord twijfelde. Hoe meer hij Karen's verleden kon doorgronden, hoe meer hij overtuigd was van het feit dat de vrouw eigenlijk vermoord was.

Ellery's briljante oplossing(en) voor dit "gesloten kamermysterie" zijn  niet in staat het verhaal te redden. Daarvoor is het teveel gebaseerd op giswerk in plaats van pure deductie. Sterk gewijzigde film: Ellery Queen, Master Detective. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord in Hollywood (1938)

Moord in Hollywood - Q.B.I.Solly Spaeth werd vermoord en een zeer populair lijk. Solly's manipulatie met aandelen had menigeen geruïneerd, waaronder zijn eigen partner. Nog zelfs vooraleer Ellery ten tonele verschijnt is er een overschot aan verdachten. In de ogen van de politie was de zaak een lachertje  -- tot Ellery vervelende   vragen stelde waarop men niet kon antwoorden. Tijdens het vinden van die antwoorden vond Queen ook de moordenaar.

De eerste van de Hollywood verhalen en ook het eerste EQ-verhaal met een lichte politieke ondertoon. Hoe vreemd toch dat de politie de moordenaar niet bij de lurven vatte terwijl de aanwijzingen die EQ vond voor het grijpen lagen. Film: Ellery Queen and the Perfect Crime. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Hartenvier (1938)

Hartenvier - Q.B.I.Als in een echt Hollywoodscript: de spectaculaire trouwpartij van twee supersterren na een met schandalen gevulde relatie...een wilde reis met een privévliegtuig naar een exclusief schuiloord.... een dubbele overdosis drugs... Alleen figureerden de lijken niet in een film. Eens temeer werd Ellery de rol van meesterspeurder aangemeten. Niets was wat het leek in dit Fantasieland van de film behalve de dood..

EQ nog steeds in Hollywood, gaat verder waar Moord in Hollywood ophield. Prachtige verhaallijn die ons even terug meeneemt naar de eerste Queens, met de uiteindelijke onthullingen eerlijk te ontcijferen uit de aangeboden aanwijzingen. (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Tanden van een Draak (1939)

De Tanden van de Draak - Q.B.I.Een werkelijk duizelingwekkend schepsel uit Hollywood met een talent om zowel knappe mannen als lelijk geweld aan te trekken. Het andere meisje kwam net van de Franse Riviera, waar zich zich had toegelegd op plezier en spelen. Ellery had een dode miljonair om handen, twee prachtige hellefeeksen en  steeds aanwezig gevaar om de hoek. Hij zet zijn leven op het spel om te weten te komen wie van zijn twee verdachten dodelijker is dan eender welke man.

Valse identiteiten waaronder zelfs een valse Ellery Queen! Allemaal wat stripverhaalachtig. De ultieme deducties nemen forse sprongen maar het subplot rond romance & trouw is vrij onderhoudend. (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.