Klik op de poster om terug te gaan.

vorige gedetailleerde filmbespreking ...Ellery Queen's Penthouse Mystery US (1941) volgende gedetailleerde filmbespreking ...

Producer: Larry Darmour
Regisseur: James Hogan
Assistent regisseur: Carl Hiecke
Screenplay: Eric Taylor
Fotografie: James Brown Jr.
Editor: Dwight Caldwell

maken deel uit van de rolverdeling
EQ: Ralph Bellamy
Inspecteur Queen: Charley Grapewin
Nikki Porter: Margaret Lindsay
Sgt. Velie: James Burke
Lois Ling: Anna May Wong
Count Brett: Eduardo Ciannelli
Sanders: Frank Albertson
Doc Prouty: Charles Lane
Walsh:  Russell Hicks
Sheila Cobb: Ann Doran
Gordon Cobb: Noel Madison
McGrath: Tom(my) Dugan
Roy: Mantan Moreland
Jim Ritter: Theodore Von Eltz

Werktitel: The Three Scratches  (radio play 12-17-39 episode 27)

69 min, zwart-wit
Release: 21 maart 1941

 
Harrison's Reports  15 maart 1941

"Gewoon een matig onderhoudend programma moord-mysterie melodrama. Het verhaal is vergezocht en de actie is niet bijzonder spannend. Toch zal het misschien in de smaak vallen bij de regelmatige volgers van dit soort verhalen, die graag in het ongewisse worden gelaten, want de oplossing wordt pas aan het eind gegeven. De methode die wordt gebruikt om het motief voor de misdaad en de identiteit van de moordenaar te onthullen, is wat zwak. De romance is routineus:-

Noel Madison wordt door Chinese ambtenaren uitgekozen als hun agent om een fortuin aan juwelen te verkopen in Amerika, waarbij het geld wordt overhandigd aan hun agent, die op zijn beurt levensmiddelen voor hen koopt en verscheept. Op de dag dat Madison in New York aankomt, wordt hij vermoord en wordt zijn lichaam in een koffer verstopt. Zijn dochter (Ann Doran), die vermoedt dat er iets mis was, communiceert met een oude vriendin (Margaret Lindsay), die werkte voor Ralph Bellamy, een auteur die als hobby detectivewerk deed. Bellamy vindt het lijk en belt onmiddellijk zijn vader, de politie-inspecteur (Charley Grapewin). Miss Lindsay wil graag verder met het onderzoek, maar Bellamy wil dat ze aandacht besteedt aan haar plichten als zijn secretaresse; ze krijgen ruzie en ze neemt ontslag. Ze gaat zelf verder met de zaak. Ze gaat naar het appartement van het slachtoffer voor aanwijzingen; daar krijgt ze ruzie met een mysterieuze Chinese vrouw (Anna May Wong). De politie en Bellamy arriveren uiteindelijk; tegen die tijd vinden ze nog een lijk. Bellamy lost de zaak op door te bewijzen dat het tweede slachtoffer Madison had vermoord, en dat hij op zijn beurt was vermoord door Frank Albertson, een krantenjournalist, die had geprobeerd de juwelen te vinden. De juwelen blijken op het douanekantoor te liggen, wachtend op de juiste persoon om ze op te eisen. Bellamy vindt het officiële ontvangstbewijs, dat hij overhandigt aan Miss Wong, de Amerikaanse vertegenwoordiger voor China. Miss Lindsay en Bellamy leggen hun ruzie bij.

Ellery Queen schreef het verhaal en Eric Taylor het scenario; James Hogan regisseerde het en Larry Darmour produceerde het. In de cast zitten James Burke, Eduardo Ciannelli, Charles Lane, Russell Hicks, en Mantan Moreland. Niet voor kinderen. Klasse B."

 
Penthouse Mystery - lobbykaartPenthouse Mystery - lobbykaart
Penthouse Mystery - lobbykaartPenthouse Mystery - lobbykaart
Penthouse Mystery - lobbykaartPenthouse Mystery - lobbykaart  
Penthouse Mystery - lobbykaartPenthouse Mystery - lobbykaart
Boven: volledige set van acht zgn. lobby kaarten.
Sneak-previews van de film werden zo enthousiast ontvangen door het publiek, dat er plannen werden gemaakt voor de onmiddellijke verfilming van de tweede film uit de serie. Dus stelde producer Larry Darmour "The Three Scratches" vrijwel onmiddellijk voor als de tweede in zijn "Ellery Queen" serie voor Columbia. Hij leende James Hogan van Paramount om te regisseren. De opnames begonnen al in de eerste week van januari 1941.

Net als de eerste Columbia's "Ellery Queen" serie, schildert deze film onze amateur criminoloog af als een onwetende sul. Scenarist Eric Taylor ging hier nog iets verder dan in de vorige aflevering ingeslagen weg door alle komische elementen extra in de verf te zetten. Dit keer wordt een Chinees buikspreker Gordon Cobb, die juwelen smokkelde, vermoord door een bende juwelendieven. Halfsheet van "Penthouse Mystery"Verstomd door de conflicterende aanwijzingen vraagt de inspecteur zijn zoon om ter hulp te komen. Op de verdachtenlijst staan Cobb's ex-partner Walsh, een valse edelman Graaf Brett, de vingervlugge artist Jim Ritter, de Chinese vaderlandslievende Lois Ling en de vermomde reporter Sanders. Ondanks zijn onkunde om zich voor te bewegen zonder iets te breken of languit op zijn bek te gaan, lost Ellery Queen de zaak op. Anna May Wong is, zoals altijd, goed maar parels voor de zwijnen in dit tergend traag verhaal. 
De invloed van het succes van MGM's "Thin Man" reeks was voor de handliggend, Ellery en Nikki moeten dan ook meer komische dialogen onderhouden dan speurwerk. Het verhaal over de twee moorden gepleegd om wille van het bezit van Chinese juwelen die de V.S. worden binnengesmokkeld om er te worden verkocht om de oorlog in China te steunen is gebaseerd op één van de Ellery Queen luisterspelen “The Three (Four) Scratches” (12-17-39), en werd zoals in alle overblijvende Columbia delen, geschreven door Eric Taylor en geregisseerd door James Hogan. Het verhaal werd enkele maanden laten herwerkt voor een Lone Wolf film. Ze bevat een meer dan interessante rolverdeling maar daar blijft het dan ook bij. Het verhaal werd ook te boek gezet, maar niet door de neven geschreven. 
Motion Picture Herald    1 maart 1941

" Ellery Queen's Penthouse Mystery', de tweede in de reeks misdaadmelodrama's over en door Ellery Queen, die Larry Darmour produceert voor Columbia, gaat over de pogingen van criminelen om juwelen te kapen die vanuit China naar de Verenigde Staten worden gestuurd om geld in te zamelen voor hongerende vluchtelingen. De film komt traag op gang en blijft een groot deel van de speelduur achter, waardoor er weinig actie in zit.
... De brede aanhang van het radioprogramma en de romans van 'Ellery Queen' zal een extra bron van boxoffice-patroon zijn om uit te putten voor dit."


The New York Post 
"New 'Ellery Queen' Murder Movie at Rialto" door Irene Thirer - 7 maart 1941

"Snelle verandering in de Rialto. Presto een nieuwe whodunit arriveerde gisteren 'Ellery Queen's Penthouse Mystery,' tweede in deze Columbia serie, met Ralph Bellamy in de titelrol van een detective garen schrijver die zijn smerige vader helpt misdaden op te lossen voor het politie departement.
Inspecteur Queen wordt gladgeschoren verpersoonlijkt door dezelfde Charley Grapewin die ons de bewhiskered Jeeter Lester geeft in de Roxy's huidige 'Tobacco Road'.
De nieuwe 'Ellery Queen' presenteert een tamelijk suspensevol assortiment van misdaad en aanwijzingen - de locatie verschuift van China naar 'Frisco' naar New York, en de actie centreert zich, zoals de titel impliceert, in een penthouse suite waar een zekere Cordon Cobb (Noel Madison) is ondergebracht bij zijn aankomst uit China (op een geheime hulponderneming waarbij het transport van miljoenen dollars aan juwelen is betrokken) - om twee dagen na zijn registratie in het hotel dood in zijn eigen koffer te worden aangetroffen.

Naast Ellery en zijn secretaresse Nikki, Margaret Lindsay, die op de zaak stuit wanneer de dochter van het slachtoffer de verdwijning van haar vader meldt, zijn er een aantal verdachten bij betrokken. Cobb was, als hij niet op vakantie was, een wereldberoemde buikspreker. Zijn act werd jarenlang geboekt door ene Walsh, ogenschijnlijk een vriend, maar in werkelijkheid een schurk die op de hoogte is van de missie van zijn cliënt en erop uit is de onbetaalbare juwelen in handen te krijgen voordat ze in dit land kunnen worden aangekocht ten bate van de behoeftige Chinezen. Dan is er een graaf Brett (Eduardo Ciannelli), sinister en glad - die een team vormt met Walsh. Ook is er nog een derde boef, die eigenlijk de vuilste is - ene Jim Ritter, kaartspeler en goochelaar, die niet levend uit de film komt omdat een krantenman (Frankie Albertson), die zich voordoet als een piccolo, hem uit zelfverdediging doodt. Hij zou hoe dan ook naar de stoel zijn gegaan. Geven we teveel van het plot weg?

Mr. Bellamy maakt van de jongere Mr. Queen een sympathieke kerel, en Mr. Grapewin doet leuk en wat excentriek met de inspecteur. Margaret Lindsay is een mooie en aantrekkelijke Nikki. Anna May Wong levert een heel charmante bijdrage als Amerikaans-Chinees meisje, zo goed als maar zijn kan - helemaal niet in haar gebruikelijke rol van sirene."

 

     (Source YouTube - Scott Lord)                                                       

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere artikels over deze film

(1)  IMDb

vorige gedetailleerde filmbespreking ...  t e r u g  volgende gedetailleerde filmbespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.