NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1940-1942   ELLERY QUEEN

Ellery Queen's jaren in Hollywood! De grote detective wordt geconfronteerd met romantiek omdat de critici vonden
dat hij wat meer pit kon gebruiken. Eerlijkheid gebiedt ons hier enigszins toe te geven dat Nikki Porter een zekere charme in de verhalen bracht. We kunnen zelfs rustig stellen dat de Hollywood boeken plezant om lezen zijn, maar ook niet meer dan dat. De glitterstad beviel Dannay en Lee allerminst. Ze vonden dat hun talent er werd vergooid aan te kleine films. Bezwaard door het gebrek aan succes lieten ze deze negatieve gevoelens toch doorsijpelen in wat, zonder die gevoelens, veel betere boeken hadden kunnen zijn. Pas jaren later keert hij nog eens naar Hollywood terug voor een derde verhaal De Bron van het Kwaad (1950). Het was in die tijd ook gebruikelijk om filmscripts te herwerken in boekvorm die dan in het zog van de film werd gecommercialiseerd. Zo werden ook een aantal van de scenario's voor de Columbia B-films gepubliceerd. Noch Dannay noch Lee werkten er actief aan mee. Maar uiteindelijk zijn het toch adaptaties van film - of radiomateriaal waaraan ze wel meewerkten. Ze werden in de lijst opgenomen maar worden niet als "pur sang" beschouwd.

 

De Nieuwe Avonturen van Ellery Queen (1940)

De Nieuwe Avonturen van EQ - Q.B.I.Het eerste wat verdwijnt is een waardeloze deurknop. Daarna verdwijnt zijn rijke eigenaar. Voor de finale verschijnen ze beide opnieuw -- beide zo dood als de ander. Als piece de resistance verdwijnt een volledig huis, een echte solide huis waar Ellery Queen de dag voordien nog in had verbleven... In zijn plaats verscheen een van de meest ongelofelijke conundrums ooit voor een meesterspeurder klaargezet.

Het verdwijnende huis lijkt spectaculair maar kan na wat doordenken toch worden doorzien en zoals ze hier wordt gebracht strookt de logica niet helemaal. Verscheidene Hollywood verhalen laten EQ flirten met Paula Paris uit Hartenvier.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Lijk aan de Haal (1941)

Lijk aan de Haal - Q.B.I.De politie was overtuigd dat de Nikki Porter John Braun had vermoord, maar Ellery was vastbesloten om haar onschuld te bewijzen. Op zijn eentje, mat hij zijn kunde met die van even briljante misdadiger die tot tweemaal toe het lijk vanonder de neus van de politie stal. Waar is het lijk van John Braun; directeur van een instituut voor dikke mannen en vrouwen? Waar is Nikki de gedoodverfde moordenares? Waar is het moordwapen?

Losjes gebaseerd op De Halve Schaar en later heruitgegeven als The Vanishing Corpse (Naar de verfilming Ellery Queen, Master Detective). Geschreven door Laurence Dwight Smith. Een Ellery Queen verhaal maar geen echte Queen, met Nikki Porter in een hoofdrol.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Penthouse Mystery (1941)

The Penthouse Mystery - Q.B.I.Een moordende cocktail van aanwijzingen en figuren, waarbij Ellery, zijn volledige trukendoos moet bovenhalen om de zaak tot een goed einde te brengen. Toen haar vader was verdwenen had Sheila Cobb zich ten einde raad tot Ellery Queen gewend. Binnen het half uur had deze Gordon Cobb gevonden maar deze oplossing bracht hem niet ver. Gordon Cobb was dood zijn lichaam zat verborgen in zijn eigen klerenkoffer.

Niet vertaald in het Nederlands en opnieuw een Ellery Queen verhaal maar geen echte Queen gerecycleerd van een B-film op zijn beurt gebaseerd op het radioverhaal The Three (Four) Scratches(12-17-39) van de Queens.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Adventure of the Murdered Millionaire (1941)

The Murdered Millionaire - Q.B.I.Er was niemand die Peter Jordan de dood toewenste. Toch telefoneerde de hopeloze miljonair naar Ellery Queen met het verzoek hem te helpen...en Nikki en Ellery vonden hem dood terug. Geen motief... geen sporen. Het leek erop alsof Ellery voor het eerst zich bij de feiten moest neerleggen...tot een stuk kauwgom werd gevonden.

Opnieuw een niet vertaald en non-Queen verhaal waarin Ellery de speurneus is. Gebaseerd op een luisterspel van EQ. In 1942 gepubliceerd als één van de  Better Little Books (1472).  Door Pyramid books heruitgegeven met The Last Man Club  (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Last Man Club (1941)

The Last Man Club - Q.B.I.
100 000 dollar uit te betalen aan de laatste overlevende van de eigenaardig Club van de Laatste Man. Nog verwonderlijk dat ze elkaar niet te lijf gingen...wat ze uiteindelijk ook deden. Ellery Queen en Nikki Porter in een uitdagende jacht op een schijnbare onverwoestbare doder stortend.

Niet vertaald en dit keer terug met de basis uit een luisterspel van Ellery Queen. Ondanks zijn hoofdrol geen echte Queen.  Verscheen als één van de Better Little Books (1406) in 1941. Door Pyramid books heruitgegeven samen met The Adventure of the Murdered Millionaire.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

Mr.Misdaad (1942)

The Perfect Crime - Q.B.I.Met 250 000 dollar op zak vermaakte Ellery zich kostelijk met het opkopen van de beroemde Garten boekenverzameling. Het bleef niet duren, nog voor het vallen van de avond werd John Mathews, verantwoordelijk Garten's ondergang, vermoord. Noch de boekenverzamelaar noch de vermoorde man's neef, Walter, verloofd met Garten's dochter,hadden ook maar iets dan op een alibi leek.

In het Nederlands vertaalde non-Queen gebaseerd op de film Ellery Queen and the Perfect Crime  waarin dus opnieuw de verhaallijn van Moord in Hollywood werd gerecycleerd. Nikki Porter deed een heroptreden. (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.