Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... De Verliefde Detective (1942) volgende detail bespreking ...

Het begint allemaal wanneer Ellery Queen een kleine stad bezoekt vermomt als Ellery Smith om er een boek te schrijven. Hij neemt er zijn intrek in een klein huis gebouwd voor Nora Wright, wiens verloofde Jim Haight haar, nu drie jaar geleden, in de steek liet op de vooravond van hun huwelijk. Dan keert Jim plots terug en er aantal vreemde voorvallen gebeuren. Zo zijn er bijvoorbeeld de drie vooraf gedateerde brieven en de vergiftigingspogingen met arsenicum die Ellery ervan overtuigen dat er iemand naar het leven wordt gestaan - maar wie? En waarom? 

Er is ook nog de vergiftigde cocktail op Nora's Oudejaarsnachtfeestje en het publieke proces in de straat wat uitdraait op een verkeerde beslissing in de rechtszaal. Er volgen nog twee doden met min of meer natuurlijke oorzaken alvorens Patricia, Nora's zus Ellery voorziet van dat ene feit waardoor hij een perfect en logisch geheel kan maken van wat hij noemt "de vreemdste zaak van verwarde mensen en emoties die ik ooit kreeg voorgeschoteld" Dit is één van de beste Queens.

 
"Zou wel eens kunnen geprezen worden als grote klassieker."  -- New York Times

"Boordevol actie, romantiek en mysterie - een werkelijk geweldige roman."
 -- Southern Cayuga Tribune
, King Ferry, N.Y.

"Helaas is het mysterie vanaf het begin nogal doorzichtig, en in de slotscène, wanneer Queen de personages naar adem snakken bij het onthullen van de waarheid, zal de lezer waarschijnlijk op de gebruikelijke manier blijven adem halen." -- The New York Sun

"Ellery Queen rechtvaardigt zijn reputatie als een van de beste moderne schrijvers van detectivefictie in de dubbele hoedanigheid van auteur en detective van misdaad." -- The West Australian
 
Calamity Town - stofkaft Little, Brown & co. uitgave, April 1942 (1st)Calamity Town - harde kaft Little, Brown & co. uitgave, April 1942 (1st)Calamity Town - cover Little, Brown & co., Book Club uitgave, 1942Calamity Town - harde kaft Little, Brown & co., Book Club uitgave, 1942 (Rood met gouden belettering op rug)
Calamity Town - stofkaft Grosset & Dunlap, eerste druk juni 1943, 2de druk oktober 1943Calamity Town - stofkaft Triangle Blakiston Co., Philadelphia, March 1947Calamity Town - harde kaft Triangle Blakiston Co., Philadelphia, March 1947Calamity Town - harde kaft Little, Brown & co. uitgave, 1952
Bovenaan van links naar rechts: stof en hardcover voor Little, Brown & co. editie (1942, er waren 5 drukken tussen april 1942 en maart 1943); stof en hardcover voor Little, Brown & co., Book Club Edition 1942.
Onderaan van links naar rechts: stofomslag voor Grosset & Dunlap (eerste druk juni 1943, 2e oktober 1943); stof en hardcover Triangle Blakiston 1947 herdruk; hardcover Little, Brown & co. 1952 editie (Klik op de kaften om de verschillen te zien) *
 
The Sydney Morning Herald, 6 juni 1942

"Wanneer op de omslag van een roman een legende vermeldt staat: "Eindelijk, een nieuw Ellery Queen detectiveverhaal." kan alvast deze recensent het, voor een keer, volmondig met de uitgever eens zijn over de voortreffelijkheid van het te verwachten tarief. Men kan op Mr. Queen vertrouwen, niet alleen om een ​​eersteklas mysterie te serveren, maar ook om een ​​eersteklas verhaal af te leveren; zijn kneep om als pseudoniem de naam van zijn eigen hoofdpersoon aan te nemen, brengt een zekere warmte en intimiteit in het verhaal, zonder de irritante trekken die kenmerkend zijn voor het gebruik van de eerste persoon enkelvoud. Zoals gebruikelijk in zijn boeken zijn de personages in deze nieuwe roman volledig menselijk, karakters die in elke gemeenschap voorkomen en niet, zoals zo vaak het geval is in verder overigens goede detectiveverhalen, poppen die mechanisch lijken te bewegen zoals het plot vereist. De familie Wright lijkt misschien meer dan hun aandeel in de huishoudelijke problemen te hebben, maar menige oude en rijke familie zou, als ze gedwongen werden, meer skeletten uit de kast kunnen halen dan deze aristocraten uit een klein stadje.
De heer Queen vertelt met zijn gebruikelijke vaardigheid de vreemde gebeurtenissen die leidden tot het huwelijk van Tim Haight en Nora Wright, van de vondst van drie brieven die een voorbode zijn van moord, de twee gelegenheden waarbij Nora Wright, nu Nora Haight, bijna omkwam van arseenvergiftiging, en van de gebeurtenissen die plaatsvinden nadat de moord daadwerkelijk is gepleegd. De oplossing zoals aan het eind voorgesteld door detective Queen is heel subtiel en een mooi stukje psychologie.
Deze toevoeging aan een lange lijst van succesvolle romans kan niets anders doen dan de reputatie van deze auteur vergroten en hem nieuwe vrienden opleveren. Het is goed om te lezen van de eerste tot de laatste pagina."Perry Record, Perry N.Y. 28 mei 1942

"Dit is het eerste mysterie dat in jaren is geproduceerd door het schrijversteam dat het pseudoniem Ellery Queen gebruikt. De uitgevers in een flaptekst op de boekomslag suggereren schuchter dat dit kan worden beschouwd als 'een kleine klassieker op het gebied van de Amerikaanse mysterieroman', en ze zouden gerust zelfs nog extravaganter mogen zijn met hun lof. In dit mysterie bezoekt Ellery Queen het stadje Wrightsville als een incognito auteur die aan een roman werkt. Hij raakt bevriend met veel van de vooraanstaande burgers, hij ziet dat een moord wordt beraamd, is aanwezig wanneer het wordt gepleegd, maar weet nog steeds niet wie het heeft gedaan of hoe. Hij lost het mysterie bijna geheel bij toeval op wanneer een klein feit hem wordt onthuld door een van de personages. Dit is een van de meest raadselachtige en een van de beste."

 
Calamity Town - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book #283, April 1945 (1st) (minstens 5 drukken tot november 1945)Calamity Town - cover Armed Service uitgave Book #680 issued to service men in WWII. Calamity Town - kaft pocketboek uitgave, Pocket Books N°2283, 1955Calamity Town - kaft pocketboek uitgave Great Pan, Pan Books G386, London, 1960 (zie volledige kaft bovenaan deze pagina)
Calamity Town - kaft pocketboek uitgave Great Pan, Pan Books G386, London, 1960 (cover variation see right corner below)Calamity Town - kaft pocketboek uitgave, Penguin books, 1966Calamity Town - kaft pocketboek uitgave, Signet T4887, 1970The Dragon's Teeth/Calamity Town - cover paperback uitgave, Signet Double Mystery, J9208, May 1 1980 (with mistake in naming of the pictures?)Calamity Town/The Dragon's Teeth - cover paperback uitgave, Signet Double Mystery, J9208, May 1 1980 (with correction in the naming of the pictures?)Calamity Town/The Dragon's Teeth - cover paperback uitgave, Signet Double Mystery, J9208, May 1 1980 (without correction in names)
Blijkbaar ontsproot het idee voor dit verhaal hier toen één van de schrijvers  toevallig enkele zinnen las, in een populaire biografie, die verwezen naar voorgedateerde brieven. (Bainbridge)

Dit eerste Wrightsville verhaal een meesterwerk op gebied van karaktertekening en enscenering. De sleutelpunten van de misdaad zelf zijn echter niet zo moeilijk te achterhalen. Desalniettemin blijft dit een verdiend erkende klassieker. Deze tragedie heeft een opmerkelijke zin voor structuur. Het hele verhaal lijkt op sporen gezet voortgestuwd door krachtige logica. In 1979 maakteYoshitaro Nomura van dit EQ-verhaal een Japanese film genaamd The Three Undelivered Letters/Haitatsu Sarenai Santsu no Tegami'. 
Calamity Town - stofkaft Gollancz  First uitgave, 1942Calamity Town - stofkaft Gollancz uitgave, First Cheap uitgave books, 1948.Calamity Town - stofkaft Victor Gollancz uitgave, Cheap uitgave books, Third uitgave, 1949.Calamity Town - stofkaft Gollancz uitgave, 26 juli 1973.Calamity Town - kaft Scherz Phoenix Books, Berne, 1947
 
Daily Telegraph, Sydney 4 juli 1942 "Mystery of the Week: Virtues of Death by Poison" door Dr. Watson Jun.

"Ik ben blij te kunnen melden dat Ellery Queen gifgas (een van de bestanddelen van arsenicum) gebruikt in zijn laatste moordmysterie 'Calamity Town.'
Echte artisticiteit in beschaafde moord, waarop ik zo vaak heb aangedrongen, kan alleen worden bereikt door het toedienen van gif.
Vergif elimineert ruw geweld, worsteling, bloed, of tumult. Er is geen schreeuw, geen gekreun, of zelfs maar een doffe, misselijkmakende plof nodig.
Andere wapens, luidruchtig en slordig, moedigen brute kracht aan in plaats van koel verstand. . "in zulke omstandigheden kan geen sprake zijn van echte vaardigheid  . . .
In 'Calamity Town' behandelt Ellery Queen de complexiteit van vergif ingenieus - zoals gewoonlijk - maar ongeloofwaardig - ook zoals gewoonlijk.
Ik was onder de indruk van zijn eenvoudige methode om ervoor te zorgen dat, wanneer slechts één glas op een dienblad met een dozijn cocktails is aangelengd, het vergiftigde glas veilig en zonder verwarring of vergissing het beoogde slachtoffer zal bereiken.
Dit is altijd een cruciaal probleem geweest bij sociale moord. Tenzij men een etiket op het glas plakt, wat de aandacht trekt, is de techniek van positieve identificatie gevaarlijk en onbevredigend.
Ik heb altijd aangeraden verschillende glazen op het dienblad te vergiftigen om elke foutmarge uit te sluiten - een handelwijze die bovendien "de verdienste heeft de verbijsterde agenten met verschillende lijken te confronteren en in verwarring te brengen.
Ik verwerp echter, onder ongeduldige ede, Ellery Queen's belachelijke bewering dat een van plan zijnde vrouwenvergiftiger droevige brieven zou schrijven aan familieleden, waarin hij de stadia van de mysterieuze "ziekten" van zijn echtgenote zou beschrijven, maanden voordat hij haar zou gaan vergiftigen. en de brieven dan verborgen zou houden in een boek over toxicologie totdat hij serieus aan de slag zou gaan.
En ik wou, godslasterlijk, dat Ellery Queen zou stoppen te proberen vrouwen te bekoren. Liefde en opsporing gaan niet samen."

 
Calamity Town - kaft Blackstone Audio BooksCalamity Town - kaft "Large Print" uitgave series, Thorndike Press, Jan 1992Calamity Town - kaft Perennial uitgave, 1 Jan. 1992 (mogelijks verkocht met audiocassettes)Calamity Town - harde kaft uitgave Impress Mystery (Reader’s Digest Association), 2003Calamity Town - kaft audio book uitgave, Blackstone Audio, Inc., June 15. 2010 (Read by Scott Harrison on CD's)
Calamity Town - kaft MysteriousPress.com/Open Road uitgave, October 25. 2011Calamity Town - kaft audio book uitgave, Blackstone Audio, Inc., April 1. 2013 (Read by Scott Harrison on CD's)
Calamity Town - kaft audiobook Blackstone Audio, Inc., read by Richard Waterhouse, January 1. 2014Calamity Town - harde kaft uitgave, Readers Digest, 2019
 
In het theater ...

Op 29 januari 2013 bracht toneelschrijver en 
West 87th Street Irregular
Joe Goodrich ons Calamity Town in de
New Dramatists, NYC.  De regie lag er in handen van Dan Winerman en Tony Award nominee John Cariani (Fiddler on the Roof) nam in deze proeflezing van Calamity Town de rol van detective Ellery Queen op zich. Met verder ook met Farah Alvin, Jeffrey M. Bender, Stephen C. Bradbury, Julia Coffey, Katie Northlich, Jim Stanek, Dan Truman en Jennifer Dorr White.

Daarop volgde de een reeks opvoeringen van 23 januari tot 21 februari 2016 in het Vertigo theatre in Calgary, Canada waar het deel uitmaakte van BD&P Mystery Theatre Series, en werd geregisseerd door Hall and Pronyshyn.


Het is 1940, en nergens in het land is er een schijnbaar meer charmant stadje dan Wrightsville. De gevolgen van de depressie lijken achter de rug, en het stadje in New England is terug in volle bloei. Er is hoop in Wrightsville, maar Ellery Queen komt de dood opzoeken. De misdaadauteur hoopt inspiratie op te doen voor een roman, en voelt de corruptie die sluimert achter de façade van appeltaart. Een behekst huis, vergiftigingen en moord staan allemaal op het menu terwijl Queen rustig achterover leunend wacht tot de misdaad tot hem komt...Rechts: Het is 1940, en nergens in het land is er een schijnbaar meer charmant stadje dan Wrightsville. De gevolgen van de depressie lijken achter de rug, en het stadje in New England is terug in volle bloei. Er is hoop in Wrightsville, maar Ellery Queen komt de dood opzoeken. De misdaadauteur hoopt inspiratie op te doen voor een roman, en voelt de corruptie die sluimert achter de façade van appeltaart. Een behekst huis, vergiftigingen en moord staan allemaal op het menu terwijl Queen rustig achterover leunend wacht tot de misdaad tot hem komt...Tyrell Crews speelt Ellery Queen (Foto Tim Nguyen, Calgary Herald).

Boven: Tyrell Crews speelt Ellery Queen (Foto Tim Nguyen, Calgary Herald).Tyrell Crews speelt Ellery Queen, Julie Orton geeft Nora Wright gestalte en Lindsey Angell haar zus Patty die uiteindelijk Queen’s (liefdes)interesse zal wegdragen en hem uiteindelijk ook overhaalt de misdaden in Wrightsville op te lossen.

Mijn Calamity Town is Our Town maar dan met moord. Da's niet enkel een boutade", Joseph Goodrich wijst ook op de grote gelijkenissen tussen zijn toneelstuk en deze van Thornton Wilder te wijzen. “Beide situeren zich in een klein stad in New England tijdens de jaren '40. Beide maken gebruik van minimalistische settings om hun verhaal te vertellen. Er zijn geen grote decorstukken en het zijn de acteurs die kleine zaken als stoelen en andere kleine decorstukken aanbrengen. Beide toneelstukken zijn compleet en openlijk theatraal. Je bent je er altijd bewust van dat je een toneelstuk aan het bekijken bent maar je bent toch tot het leven, hoop en dromen van de mensen aangetrokken. Tot slot, in beide toneelstukken, liggen onder wat uiterlijk vredevol en idyllisch lijkt verborgen zorgen verborgen."


 Ze maken gebruik van minimalistische settings om hun verhaal te vertellen. Er zijn geen grote decorstukken en het zijn de acteurs die kleine zaken als stoelen en andere kleine decorstukken aanbrengen" ... (Foto Tim Nguyen, Calgary Herald).
Boven: Ze maken gebruik van minimalistische settings om hun verhaal te vertellen. Er zijn geen grote decorstukken en het zijn de acteurs die kleine zaken als stoelen en andere kleine decorstukken aanbrengen" ... (Foto Tim Nguyen, Calgary Herald).


Het toneelstuk kreeg dan ook uitstekende kritieken:

"Vertigo Theatre’s Calamity Town is mijn soort stad. Het is een droombestemming voor elke fan van levend theater en specifiek voor fans van whodunits. Ik geef het vijf sterren..."
(Louis B. Hobson, Calgary Herald)

"
Het is een fascinerende manier op een toneelstuk op te zetten en werkt echt goed." (Jenna Shummoogum, getdown.ca)

"Ondanks zijn naam is Calamity Town alles behalve rampzalig. Vertigo Theatre heeft hier een echte winnaar te pakken. Voorzien van een sterrencast voegen Hall & Pronyshyn’s door hun ingenieus opzet meerdere lagen toneelplezier aan de reeds briljante adaptatie van Goodrich.  Een must-see."
(Rodrigo Flores, Joyful Magpies)


In juni 2016 werd de 5de jaarlijkse Calgary Theatre Critics' Awards afgerond met de uitreiking van die awards aan de winnaars. Deze laatste werden gekozen uit maar liefst 95 genomineerden in 19 categorieën en 80 producties. Calamity Town kreeg 2 van die awards:  "Best technical design" voor Jamie Nebitt voor zijn duizelingwekkende projecties en "Best new script" voor Joseph Goodrich.

 
                  De Verliefde detective verscheen als fotoroman in het Belgische weekblad Het Rijk der Vrouw (en zusterblad Femmes d'Aujourdhui) in 20 afleveringen, nrs 14 (2 apr 1985) en nrs 33 (13 aug 1985). Een realisatie van Hubert Serra met foto's van Jean Lepeltier.
Boven: De Verliefde detective verscheen als fotoroman in het Belgische weekblad Het Rijk der Vrouw (en zusterblad Femmes d'Aujourdhui) in 20 afleveringen, nrs 14 (2 apr 1985) en nrs 33 (13 aug 1985). Een realisatie van Hubert Serra met foto's van Jean Lepeltier. Hierboven een frame uit de reeks.
 


De Verliefde detective - kaft
De Verliefde Detective - kaft Prisma-Detective N°519De Verliefde Detective - kaft Hema pockets, 1987La Ville Maudite - kaft Franse uitgave Le LimierLa Ville Maudite - kaft Franse uitgave N° 6 coll. Le Limier. P, Albin Michel, 1947La Ville Maudite - Zwitserse uitgave LA GUILDE DU LIVRE 1972, alleen voor ingetekende lezers
La Ville Maudite - kaft Franse uitgave éditions J'ai lu, Paris, Nr.1445, 1983 en 26 feb 2001La ville maudite - kaft ed. J'ai LuLa ville maudite - kaft Franse uitgave, J'ai Lu,Paris, 1985La ville maudite - kaft Franse uitgave éditions J'ai Lu, Parijs, 1987Schatten über Wrightsville - kaft Duitse uitgave, Die Schwarzen Kriminalromane N°24, Scherz Verlag, jan 1949Schatten über Wrightsville  - kaft Duitse uitgave, Ullstein, Nr.1809Il Paese Del Maleficio - Kaft Italiaanse uitgave, I Gialli Mondadori, Nr. 133 , 1951

Calamity Town Vertalingen:  
Deens: Ulykkesbyen  
Nederlands/Vlaams: De Verliefde Detective  
Fins: Salaperäiset varoitukset  
Frans: La Ville Maudite  
Duits: Schatten über Wrightsville  
Hebreeuws: הקוקטייל   
Italiaans: Il Paese del Maleficio  
Mexicaans: La Casa Maldita  
Japanees: 災厄の町 (saiyakunomachi)  
Koreaans: 재앙의 거리   
Noors: Arsenikk-mordet  
Persisch: شهر مصیبت  
Pools: Przeklęte miasto  
Portugees: Vivenda calamidade  
(aka Um Crime de Encomenda)  
Russisch:Несчастливый город  
Spaans: La ciudad desgraciada  
Tjechisch:
Město malérů   
Zweeds: Mr Queen har otur  

Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgaveIl Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgaveIl Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave, I Grandi Bestsellers, Mondadori Agostini, Economic pocket uitgave, 1987Calamity Town - kaft Italiaanse uitgave I Classici Del Giallo Nr.626, juni 1991Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave Amelibri Oscar varia N°1827, 2002.Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave, 2008Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave
Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori classici, 7 juli 2020La Casa Maldita - kaft Spaanstalige uitgave, Colección Caimán, nº 93. Ed. Diana, 1957, MexicoLa Casa Maldita - kaft Spaanse uitgave, Colección Caimán, nº ??. Ed. Diana, 19??, MexicoLa Casa Maldita - kaft Mexicaanse uitgave, 1971, Ed. DianaLa ciudad desgraciada - kaft Spaanse uitgave, editorial Maucci, Las Novelas de la Palma, Barcelona, 1948La ciudad desgraciada - kaft Spaanse uitgave, G.P.Policiaca, Plaza & Janes, Barcelona, 1958La ciudad desgraciada - kaft Spaanse uitgave, G.P.Policiaca, Plaza & Janes, Barcelona, 1961
Vivenda Calamidade - kaft Braziliaanse uitgave Livros do Brasil, 2de druk, Vampiro Nr.8, 1983Um Crime de Encomenda - kaft Portugese uitgave, Editora Livraria do Globo, Coleção Amarela, 1944Um Crime de Encomenda - kaft Portugese uitgave, 1983Um Crime de Encomenda - kaft Portugese uitgave, 1984Vivenda calamidade - kaft Portugese uitgave, book/e-book,  Vampiro, Livros do Brasil, juli 2016Salaperäiset varoitukset - kaft Finse uitgave, Pellervo, 1948
Salaperäiset varoitukset - kaft Finse uitgaveUlykkesbyen - kaft Deense uitgave, Martins Kriminal-Club, KobenhavnUlykkesbyen  - kaft Deense uitgave, Lademann 1979Ulykkesbyen - kaft Deense uitgave, 2015, Rosenkilde & BahnhofMr Queen har otur - stofkaft Zweedse uitgave Bonniers,  1964Mr Queen har otur - harde kaft Zweedse uitgave Bonniers 1964
Mr Queen har otur - kaft Zweedse uitgave, Bonniers, 1943Mr Queen har otur - kaft Zweedse uitgave Acacia 1990הקוקטייל - Kaft Hebreeuwse uitgave (Israel), 1965Przeklęte miasto - Zachte kaft Poolse uitgave, 1972, SKRY Warszawa 1972Przeklęte miasto - Zachte kaft Poolse uitgave, Zysk i S-ka, 31 maart 2014Město malérů - Kaft Tjechische uitgave, Odeon, 1976
Město malérů - Kaft Tjechische uitgave, 2007Město malérů - Kaft Tjechische uitgave, 2012, Naše vojskoZáhada troch listov - Kaft Sloveense uitgave, Smena Bratislava, 1967
Яд в коктейле - kaft Russische compilatie, bevat "Calamity Town" (Яд в коктейле) by Ellery Queen & Robert Leslie Bellem's "The Lake of the left-hand moon" (Озеро странной луны), Uitgeverij Panas (Панас), 1992.Яд в коктейле - kaft Russische compilatie, bevat "Calamity Town" (Яд в коктейле), "The Door Between" (Дверь между…) & "The Dutch Shoe Mystery" (Тайна голландского башмака), Editions Центрполиграф, Альба (Tsentrpoligraf, Alba), 1995.Несчастливый город - kaft Russische compilatie, bevat "Calamity Town" (Несчастливый город) & "The Murderer is a Fox" (Убийца — Лис), uitgeverij Centrograph (Центрполиграф), 2005.
شهر مصیبت - kaft Persische uitgave door نشر ویدا (Vida Publishing) 2014Calamity Town - kaft Japanese uitgave, Arakisha Publishing, Black Book Selection, 1950Calamity Town - kaft Japanese uitgave, Arakisha Publishing, Black Book Selection N°6, 1950Calamity Town - kaft Japanese uitgave, Hayakawa, 15 juli 1955 (eerste uitgave)Calamity Town - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket Mystery Book, 1975
Calamity Town - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing (volledige kaft), 30 januari 1977
Calamity Town - kaft Japanese uitgave, 1979Calamity Town - kaft Japanse uitgave, December 2014, Kadokawa ShotenCalamity Town - kaft Taiwanese uitgave, 1990sCalamity Town - kaft Taiwanese uitgave, 20 december 1995Calamity Town - kaftTaiwaneese uitgave, Face Press, 31 augustus 2005Calamity Town - kaft Taiwanese uitgave, Yuan Liu Publisher, 2007
Calamity Town - kaft Chinese uitgave, Masses Press, 1 januari 2000Calamity Town - kaft Chinese uitgave, New Star Press, januari 2009Calamity Town - kaft Chinese uitgave, Chemical Industry Press, 1 augustus 2013재앙의 거리(Calamity Town) - Kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Sigma Books, 1 mei 1994재앙의 거리(Calamity Town) - Kaft Zuid-Koreaanse uitgav, Dongsuh Mystery Books, 검은숲, 1 jan 2003재앙의 거리(Calamity Town) - Kaft Zuid-Koreaanse uitgave,  검은숲, Ellery Queen Collection, 20 mei 2014


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - Calamity Town Jon Mathewson (Feb 2015)
(2) Famed author to live in Wrightsville Ho-Ling (Sep 2016)
(3) The Green Capsule (Aug 14 2021)
(4) Vintage Pop Fictions dfordoom (Jan 29. 2016)
(5) In Search of the Classic Mystery Novel - Puzzle Doctor (Jan 8. 2014)
(6) The Grandest Game in the World Nick Fuller (Aug 18. 2021)
(7) Paperbook Warrior: Ellery Queen 16 Calamity Town (Feb 27 2023)
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.