NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1942-1949   ELLERY QUEEN

Wrightsville USA! Het klinkt als een kreet uit de popindustrie ... Elke echte Queen fan's hart slaat dan ook een slag
over telkens wanneer onze speurder Wrightsville aandoet, het doorsnee Amerikaanse stadje met een duidelijke minder mooie kant. Alle Wrightsville-moorden zijn dan ook goed daar duidelijk meer ruimte wordt gegeven aan karakterontwikkeling en humorDe manier waarop feiten en figuren naar elkaar verwijzen vergroot alleen de pret, de lezers ervaren Wrightsville bijna als een thuiskomst. Dit is bij uitstek het tijdperk waarin Ellery Queen experimenteert met minimalisme en het werk wordt herleid tot zijn meest fundamentele onderdelen. Zelden vertoond, zeker niet in de detective literatuur.

Hartenvier (1938), De Verliefde Detective (1942) en De Moordenaar heet Fox (1945) vertonen duidelijke gelijkenissen. In alle drie krijgen we te maken met een vergiftiging waarbij het moeilijk uit te maken is hoe die precies werd uitgevoerd.  Verder wordt Ellery in Wrightsville onveranderlijk gescheiden van het New Yorkse Politie Departement en aldus van zijn normale werkwijze. Hij moet er rekenen op zijn reputatie als speurder om tot het politieonderzoek te worden toegelaten. Ook de meer feilbare zijde van Ellery wordt in de verf gezet. Tegen het begin van de jaren 1940 was er een beweging in de richting van meer realisme in mysterieverhalen, karakterisering werd belangrijker en het gebruik van psychologie werd geloofwaardiger, evenals personages die getraumatiseerd waren door de Tweede Wereldoorlog en moeite hadden zich aan te passen aan het burgerleven. Nergens worden de grenzen van de rede beter aangetoond dan in De Tiende Dag (1948). Ellery ging er door een tumultueuze fase van zelftwijfel om uiteindelijk zelfs bijna het detectiveschap op te geven.

 

De Verliefde Detective (1942)

De Verliefde Detective - Q.B.I.Wrightsville was een typisch Amerikaanse stad, die in het Amerikaanse binnenland begraven tot aan de nek in het goede oude Amerikaanse graan. Geen andere familie in deze stad was, natuurlijk, meer gerespecteerd dan de Wrights. En dan de vergiftigingspogingen met arsenicum: het was nu precies aan de grote stadsbezoeker Ellery Queen om te zien of zich onder de Wrights de gifmenger bevond die de stad onveilig maakte.

Het eerste Wrightsville verhaal en een meesterwerk op gebied van karaktertekening en enscenering. De sleutelpunten van de misdaad zelf zijn echter niet zo moeilijk te achterhalen. Desalniettemin blijft dit een verdiend erkende klassieker. In 1979 werd een Japanese film uitgebracht gebaseerd op dit boek. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Dood in de Schoenen (1943)

Dood in de Schoenen - Q.B.I.Er was eens, in slechte tijden, een stoute oude dame met vele miljoenen, een geterroriseerde man en zes ongelukkige kinderen. Tot op een dag de dood op bezoek kwam in het groteske Pott-huis --en één voor één de inwoners ging opeisen. Tijd om Ellery Queen te inviteren om dit brouwsel van duivelse moord en verbazingwekkend mysterie te verorberen - het werd een zaak waarbij zelfs de meest angstaanjagende misdaden uit zijn carrière sprookjesafmetingen kregen.

Je denkt steeds EQ een stap voor te zijn wanneer je de oplossing leest - maar dit blijkt dan niet echt de oplossing te zijn. Of toch? De eerste van een serie met een meermogelijkheden slot. Introduceert Nikki Porter (voor de tweede maal). (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Moordenaar heet Fox (1945)

De Moordenaar heet Fox - Q.B.I.Davy Fox wist dat hij van zijn vrouw hield...net zo goed als hij wist dat hij haar zou doden. Alleen wist hij niet wanneer het precies zou gebeuren - wanneer iemand is voorbestemd een moordenaar te zijn, is het alleen een kwestie van tijd wanneer zijn lot er aan komt. Liefde blijkt nu een kwestie van leven of dood te worden en het is aan Ellery Queen om de keuze te maken!

EQ's tweede bezoek aan Wrightsville brengt op het gebied van karakterstudies zijn meest levendige boek, op dit gebied EQ's meesterwerk. Alleen spijtig dat de uiteindelijke ontknoping gesteund is op toch wel zeer 'dun' bewijs. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Case Book of Ellery Queen (1945)
  • The CaseBook of Ellery Queen - Q.B.I.The House of Darkness (uit New Adv. of EQ)
  • The Teakwood Case (uit The Adv. of EQ)
  • The Hollow Dragon (uit New Adv. of EQ)
  • Long Shot (uit in New Adv. of EQ)
  • Mind Over Matter (uit in New Adv. of EQ)
  • The Double Triangle (radioscript)
  • The Invisible Clock (radioscript)
  • Honeymoon House (radioscript)

De vijf Mercury pockets bevatten "ingekorte" versies van populaire verhalen, waaronder verschillende van Ellery Queen. Deze was eigenlijk de enige met "nieuw"materiaal, al waren de werken maar nieuw in de technische betekenis daar ze al een vorig leven als luisterspel hadden gekend. Natuurlijk ook door Dannay en Lee geschreven, blijft deze pocket grote interesse opwekken bij EQ-verzamelaars en net als alle andere Mercury uitgaves is het een hele opdracht er één te vinden. Niet vertaald in het Nederlands teruggevonden. (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Tiende Dag (1948)

De Tiende Dag - Q.B.I.Howard Van Horn's knappe gezicht was tot moes geklopt en het bloed aan zijn handen en kledij was niet enkel van zichzelf. Erger nog hij had bovendien geen idee waar hij de vorige 19 dagen had uitgehangen! Howard viel bij Ellery in de smaak. Hij had dus geen keuze en moest proberen op de bodem te geraken van deze nachtmerrie die Howard's geest en leven vernietigde. Hij had moeilijk kunnen voorzien dat zijn eigen nachtmerrie nog maar net begonnen was.

Opnieuw een uitstapje naar Wrightsville, de eerste van de "aan-zichzelf-twijfelende" verhalen met opnieuw een "meermogelijkheden" slot. Briljante portrettering niettegenstaande ze iets ver gezocht zijn. Film: Ten Days' Wonder. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Four of Hearts Mystery (1949)

Ellery Queen, de wereld beroemde detective krijgt een wel zeer vreemde maar ook opwindende opdracht. Hollywood's twee meest beroemde kibbelende families gaan samen een film maken, ondanks het feit dat ze nog geen goedendag kunnen zeggen zonder te ruzien. Ellery Queen wordt consulent voor de film. Hij krijgt, echter, al snel een veel grimmiger en veeleisende taak. Te midden van de grote hype met publiciteit komt de jarenlange vete tot een abrupt eind wanneer de twee hoofden van de families in het huwelijk treden. Dat doen ze ondanks een lange reeks mysterieuze verwittigingen. Tragisch genoeg worden zo ook kort nadien vermoord.
Bij het delen van hun verdriet ontdekken de kinderen dat ze elkaar helemaal niet gaten maar eigenlijk hopeloos verliefd zijn. Een huwelijk wordt gepland en vrijwel onmiddellijk krijgen ook zij dezelfde onheilspellende bedreigingen. In een poging om hem te redden begint Ellery Queen met een jacht op de moordenaar die één van de zaken uit zijn carrière zal zijn die hem meest op de proef stelt en zijn publiek zo gespannen als een pianodraad. De moordenaar slaagt er immers in om het jonge koppel op te sluiten en terwijl ze langzaam om lucht beginnen te happen begint Ellery Queen aan zijn race tegen de tijd en de dood. In één van de spannendste finales die uw publiek ooit zal doorzweten, zal Ellery Queen een spectaculaire reddingsactie afronden met het vangen van de moordenaar.


Drie bedrijven; 9 mannen, 7 vrouwen. Royalty, $25.00 Prijs, 75c

Gebaseerd op het echte EQ verhaal en hier gedramatiseerd door William Rand (een pseudoniem voor William Roos). Dit toneelstuk werd uitgegeven in 1949 door Dramatic Publishing Co. Deze uitgave is zeldzaam ...

Boven rechts: De kaart met de verwittiging!

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.