Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Bron van het Kwaad (april 1951) volgende detail bespreking ...

Ellery Queen is waarschijnlijk de enige schrijver van detectiveverhalen ter wereld die deze roman had kunnen bedenken en schrijven.

Wanneer het verhaal begint, is Amerika's bekendste detective in Hollywood, ogenschijnlijk om een boek te schrijven, maar hij is nauwelijks begonnen of hij krijgt bezoek van de negentienjarige Lauren Hill.
Laurens pleegvader, Leander, was samen met Roger Priam partner in een internationale juwelenzaak. Nu was hij overleden aan een hartaanval, maar Laurel is er zeker van dat hij vermoord is. Leander Hill had een dode hond voor zijn deur gevonden, met een aan hem gericht briefje in een zilveren pillendoosje dat aan de halsband om de nek van de hond was bevestigd. De dode hond en de inhoud van dat briefje hadden Leander Hill letterlijk de stuipen op het lijf gejaagd. Terwijl Laurel zijn verhaal aan Ellery vertelt, meldt zich een tweede bezoeker: mevrouw Roger Priam.

"Delia Priam was groot wild, één blik vertelde hem dat. In zijn deuropening zag hij de meest fantastische vrouw die hij ooit had gezien. ***  Haar voor de eerste keer zien was net alsof je een oerwoud binnenstapte. Ze greep en hield de zintuigen vast; alles was aangelijnd, lieflijk en gevaarlijk."
Mevrouw Priam was ook gekomen om de diensten van Ellery Queen in te huren. Haar man had ook een pakje ontvangen, dat op mysterieuze wijze was bezorgd en waarvan hij de inhoud niet wilde onthullen.

Ellery aanvaardt de zaak en maakt spoedig kennis met het onconventionele huishouden van Priam. Het is duidelijk dat de dood van Leander Hill niet los staat van de vreemde waarschuwingen die de geheimzinnige en dominante Priam begint te ontvangen. Ellery wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt door zijn niet-coöperatieve cliënten - maar geleidelijk aan komt er een bijzonder gruwelijk en effectief moordpatroon naar voren.

In Bron van het kwaad, moet Ellery Queen het opnemen tegen een genie.

 

"Als u niet vertrouwd bent met Queen, probeer deze - en ontdek dat u geboeid geraakt door een meester van fascinatie nauw verwant aan het grootse, fantastische, zelfs onwaarschijnlijke, maar vooral zeer meeslepende geconstrueerde moordprobleem."
-- New York Times

"Ellery Queen in uitstekende vorm." -- Kirkus Reviews

"Zoals in alle Ellery Queen boeken ligt de nadruk op de puzzel... deze keer hebben de Queen's, door het boek zo rijkelijk te bevolken, hun puzzel extra diepte en warmte gegeven."
-- New York Herald Tribune

Ellery Queen in prachtvorm... Eerste klasse" -- Norman Blood Time and Tide

"Zelfs deze meester van het plot, verrassing en het bizarre heeft nooit iets beter geproduceerd... Alleen op basis van vindingrijkheid en het opeenstapelen van de ene verrassing na de andere zelfs wanneer men denkt dat het verhaal op zijn eind loopt, is dit een absolute winnaar... De maestro overtreft zichzelf" -- Joseph Taggart  The Star

"Onwaarschijnlijk dat hij ooit een meer plagend verhaal zal schrijven dan 'The Origin of Evil', maar zeker dat hij het nooit eerder deed."
-- Daniel George

"De oude fascinatie is zo sterk als ooit. De verhaallijn heft niet alleen ongeloof op maar ook al het andere op aandacht na" -- Punch

"Bijna ongelofelijke ingenuïteit" -- Manchester Evening News

"Duivelse ingenuïteit... Van wereldkampioenenklasse" -- Birmingham Post

"Even inventief als altijd, maar vooral ook meer sexy."
 
-- J.J.Q. - The Sydney Morning Herald

 
The Origin of Evil - stofkaft uitgave, Little & Brown, april 1951 (cover design Samuel Bryant)The Origin of Evil - harde kaft uitgave, Little & Brown, april 1951The Origin of Evil - stofkaft Little Brown, 1951, Book Club uitgaveThe Origin of Evil - harde kaft Little Brown, 1951, Book Club uitgave (Rood met vergulde letters op de boekrug)
The Origin of Evil - stofkaft Gollancz uitgave, London, July 1951. (Rode harde kaft met vergulde letters op boekrug)The Origin of Evil - stofkaft Gollancz uitgave, London, 1953The Origin of Evil - stofkaft Gollancz uitgave, London, 1953 (2nd) (Rode harde kaft met zwarte letters op boekrug)The Origin of Evil - stofkaft Gollancz uitgave, London, 1976. (Volume XXI from the Complete Crime novels)
Boven van links naar rechts: stof en harde kaft voor Little, Brown & co., april 1951; stof en harde kaft Book Club editie
Onder van links naar rechts: stofomslagen voor Gollancz edities (1951, 1953, 1953 en 1976) (Klik op de kaften om de verschillen te zien) *
 
The Advertiser, Adelaide - 3 november 1951

"Een dreigend briefje van 99 woorden, waarin de schrijver geen enkele letter 'T' heeft gebruikt, begint een opeenvolging van fantastische gebeurtenissen die 'The Origin of Evil' tot een van de betere mysterieverhalen van Ellery Queen maken.
De opeenvolgende waarschuwingen zijn: een dode lamprei, een dode vis, dode kikkers en padden, een dode alligator in de vorm van een portefeuille, een verminkt en verbrand boek met de titel 'The Birds', en tenslotte waardeloze aandelencertificaten, in de volksmond bekend als 'cats and dogs'.
Al deze 'sinistere' waarschuwingen, die tot de ladder van de evolutie opklauteren, zijn de uiterlijke tekenen van een duivels moordcomplot, dat alleen een detective met de bekwaamheid van Ellery Queen zou kunnen oplossen.
De actie speelt zich af in Hollywood, en geeft schrijver - of schrijvers - Ellery Queen ruimschoots de gelegenheid voor het brengen van enkele pittoreske terzijdes over de meer bizarre aspecten van de filmhoofdstad, en de introductie van een paar van de vreemde personages die alleen Hollywood voortbrengt.
Er is ook een provocerende, verfijnde schoonheid die detective Ellery bijna van het rechte pad afleidt."


The Sun,
Sydney - October 21, 1951

"Mr. Queen zou zijn laatste roman 'The Origin Of Evil' waarschijnlijk klasseren als een fundamentele deductie. Het is een goed verhaal totdat Ellery de knopen begint te ontwarren - dit duurt te lang en laat ons nog steeds niet overtuigd achter.
Inderdaad, Mr. Queen, alleen omdat we aarzelen het plezier van veel van uw volgelingen te bederven, onthouden we ons van het ontmaskeren van een bedriegerij die zo schaamteloos is dat hij u voorgoed uit de boekenkast van de kenners zou doen vallen."

 
The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book N° 926, April 1953 (1st)The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book N° 2926, August 1956 (3rd). (Cover Artist Larry Newquist)The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Pan books PAN G517, 1961The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Pan books PAN G517, 1961 (variatie zonder nummers in de linker benedenhoek)
Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Penguin, 1970 (1st) (cover design Goodwin Sorrell)The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Signet T5000, 1972There was an old woman/The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Signet Double Mystery, N° 451-J9306, January 1, 1980There was an old woman/The Origin of Evil - kaft pocketboek uitgave, Signet Double Mystery, N° 451-J9306, January 3, 1984
Ellery Queen was aan het genieten van de zon in de opening van zijn slaapkamer in Hollywood toen het mooie jonge meisje verscheen. Ze was gekleed in een gestreepte slip en  een topje van heldergroene zijde. "Ik denk niet dat er iets grappigs is aan een dode hond, denk je niet?" vroeg ze. "Er sterven voortdurend honden," zei Ellery met een vriendelijke stem. Het meisje staarde naar haar sigaret. "Het was een geschenk en nu heeft het mijn vader gedood" "Hoe kan een dode hond jouw vader hebben 'gedood'?" "Hij heeft hem vermoord" 
EQ keert voor een derde verhaal terug naar Hollywood. Het boek is gevuld met vrij onaangename figuren, en net als in Moord in Hollywood, krijgen we te maken met corrupte zakenmensen uit L.A., en niet met de filmindustrie. Het verhaal spitst zich toe op één enkel thema (de wreker uit het verleden) als ware het een buiten proportie uitgegroeid kortverhaal van Jack Ritchie. Alhoewel er bepaalde vondsten in terug te vinden zijn is het in zijn geheel toch eerder minder van kwaliteit.

Het boek is eerder pessimistisch over de wapenwedloop en omschrijft Joegoslavië, Iran en Korea als mogelijke oorlogshaarden:  een kleine 50 jaren later kan dit angstwekkend profetisch worden genoemd. De naam van de jonge held, die als Tarzan in een boomhut leeft, Crowe Macgowan, is schijnbaar geïnspireerd op de Cro-Magnon mens, een evolutionaire achteruitgang suggererend en een gepaste keuze voor een boek die zijn titel baseerde op Darwin's The Origin of the Species. De naam van de verdachte (net als in Moord achterstevoren) Macgowan (met een kleine g) kan echter ook een verwijzing zijn naar Kenneth Macgowan, die de anthologie Sleuths (1931) samenstelde. (Michael E.Grost)
The Origin of Evil - kaft paperback uitgave, Harper Perennial, 1982The Origin of Evil - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Fred Sullivan, 1 maart 2014The Origin of Evil - kaft paperback uitgave, Orion Books (UK), Jun 19. 2014The Origin of Evil - cover MysteriousPress.com/Open Road, 29 september 2015
Verschillende referenties naar Hollywood sterren en films als Mutiny on the Bounty, 1935 (Laughton), The Beachcomber,1938 (Laughton),... 

Ellery herneemt zijn rookgewoontes met sigaretten en pijp. Hij rijdt rond in een gehuurde wagen van het merk Kaiser. Dit had ongetwijfeld te maken met Ellery's verschijning op televisie in 1950-51 in The Adventures of Ellery Queen (ook gekend als
"a Kaiser-Frazer Adventure in Mystery"). Ellery is er een seksueel wezen! 
 
The Mail, Adelaide - by A. R. McElwain, 20 oktober 1951

"Het berekend laten doodschrikken van een slachtoffer is, tot mijn opluchting, een vorm van moord waar bekwame hedendaagse moordenaars geen voorstander van zijn. Het is, ziet u, onzeker en, als zodanig, tijdverspilling. Mensen schrikken niet zo snel. Maar een zeer originele moordenaar in dit nieuwe Ellery Queen boek slaagt erin door de eenvoudige maar doeltreffende methode om zijn potentiële slachtoffer een dode hond te sturen. De hond is natuurlijk meer dan dood. Het is ook een kwaadaardig symbool, in die zin dat het de ontvanger zo hevig aan iets uit zijn vorige leven herinnert dat hij ter plekke van de schrik flauwvalt.

De grimmige humorist laat het hier niet bij. Hij stuurt een reeks groteske waarschuwingen naar een andere kerel - elke waarschuwing heeft betrekking op een dier - en elk dier is dood.
Ik betwijfel of al die fantastische voorbedachte rade, al die symboliek, al die capriolen van iemand die op een maffe naturalist lijkt, veel bijdragen tot een plausibele misdaad of een overtuigende opsporing.
'The Origin of Evil' leidt echter tot een duivels ingenieuze en gecompliceerde thesis, die ik niet graag door iemand zou willen laten proberen die minder bedreven is dan onze geleerde heer Queen. Ik beveel het aan bij de kritische aandacht van gevorderde studenten. (Als iemand me doodsangst wil aanjagen, besluip me dan en roep 'boe!' Geen dode honden - alstublieft!)"

 
Ellery Queen's "The Origin of Evil" werd gepubliceerd in "Toronto Star Weekly" als "complete roman", 5 januari. 1952. Dit was meer waarschijnlijk een "condensatie". 
Boven: The Origin of Evil werd gepubliceerd in Toronto Star Weekly als "complete roman", 5 januari. 1952. Dit was meer waarschijnlijk een "condensatie".
 


Bron van het Kwaad - kaft Servire uitgave, omslag getekend door Auke A. TademaDe Bron van het Kwaad - kaft Prisma-Detective nr.150Bron van het Kwaad - kaft Prisma Detective uitgaveBron van het Kwaad - kaftL'arche de Noé - kaft Franse editie Un Mystere N°91,1952 L'arche de Noé - kaft Franse editie J'ai Lu, N°1978, 1986
L'arche de Noé - kaft Franse uitgave, J'ai Lu, 19/05/1998Vom Teufel gehetzt - Duitse kaft Ullstein KrimiVom Ursprong der Bösen - kaft Duitse uitgave, Dumonts, 2002Vom Ursprong der Böse - kaft Duitse uitgave, e-book DuMonts Digitale Kriminal-Bibliothek, 27 maart 2014L'Origine del Male - kaft Italiaanse editie,uitgaves GarzantiL'Origine del Male - kaft Italiaanse editie,uitgaves Garzanti, 1953.

The Origin of Evil Vertalingen
Brazilian: O mistério da Arca de Noé 
Deens: Det manglende T 
Nederlands/Vlaams:De bron van het kwaad 
Frans: L'arche de Noé 
Duits: Vom Ursprong der Bösen 
(aka Vom Teufel gehetzt) 
Grieks: Τό μάτι τοῦ Σατανά 
Hebreews:
האיש שחזר מהעבר  
Hongaars: A bűn eredete  
Italiaans: L'origine del male 
Japanees: akunokigen 
Koreaans: 악의 기원 
Russisch: Происхождение зла 
Spaans:El origen del mal 
Tjechisch: Koreny zla 
Zweeds: Roten till det onda 

L'Origine del Male - kaft Italiaanse uitgave, uitgaves I Classici del Giallo Mondadori, Nr 200, 24 september 1974L'origine del male - kaft Italiaanse uitgave Classici del giallo Mondadori N° 844L'origine del male - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori Classici, juli 2018O mistério da Arca de Noé - kaft Portugese uitgave Livros do Brasil, 2de druk, Vampiro Nr.80, 1991 (heruitgegeven met identieke kaft in 1996 en okt 2014).El origen del mal - kaft Spaanse uitgave, Argentinie, 1952El origen del mal - kaft Spaanse uitgave, Ed Diana, Coleccion Caiman, MexicoEl origen del mal - kaft Spaanse uitgave, Picazo, Barcelona, 1973
El origen del mal - kaft Spaanse uitgave, Libro Intriga, Editorial Mosaico, S.A., Mexico, 1978El origen del mal - kaft Spaanse uitgave, Plaza & Janes, Barcelona, 1981Τό μάτι τοῦ Σατανά - kaft Griekse uitgave, Viper, 1975A bűn eredete - Kaft Hongaarse uitgave, Metrum, 1989Roten till det onda - kaft Zweedse uitgaveRoten till det onda - kaft Zweedse uitgave Bonniers, 1952Roten till det onda - Kaft Zweedse uitgave Bonniers, 1958
Det manglende T -  Kaft Deense uitgave האיש שחזר מהעבר - Kaft Israelische uitgave, 1971Смерть в Голливуде (The Origin of Evil) - kaft Russische uitgave met 2 verhalen van Ellery Queen (The Origin of Evil & The Dutch Shoe Mystery), uitgeverij Канон (Большая б-ка крим. р-на), 1994Происхождение зла - kaft Russische compilatie (Nr.10), bevat "Cat of Many Tails" (Кот со многими хвостами) & "The Origin of Evil" (Происхождение зла), uitgeverij Centrograph (Центрполиграф), 2005.The Origin of Evil -  kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing (volledige kaft)The Origin of Evil - kaft Taiwanese editie, 20 februari 1997
The Origin of Evil - kaft Taiwanese uitgave, Face Press, 2006The Origin of Evil - kaft Chinese (Mongoolse) uitgave, Inner Mongolia People's Publishing House, april 2009The Origin of Evil - kaft Chinese uitgave, Chemical Industry Press, januari 2014악의 기원 (Origin of Evil) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Sigma Books, 1 mei 1995악의 기원(Origin of Evil) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave,  검은숲, Ellery Queen Collection, 25 april 2016
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) The Rap Sheet - The Book You Have to Read: The Origin of Evil  J. Kingston Pierce (Mar 2017)
(2) Reading Ellery Queen - The Origin of Evil Jon Mathewson (Jul 2015)
(3) The Passing Tramp - Wicked Gifts The Origin of Evil  (July 9.2014)
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.