NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 10 11

TELEVISIE

Ellery Queen kan dan wel de grootste fictieve Amerikaanse detective zijn, ondanks verschillende pogingen in
diverse stijlen werd hij nooit echt juist weergegeven noch op het witte doek noch op het kleine scherm. De grote complexiteit van de omgevingen en de diepte van de karakters die kenmerkend waren voor de buitengewone serie Queen verhalen overleefde praktisch nooit de pogingen om ze in een visueel formaat over te zetten. Soms werden de figuren uit de boeken, verkeerdelijk, in een komische context geplaatst (een van de eerste "film-Queens" werd gespeeld door komiek Eddie Quillan)
. Net als bij de "radio-Queen" verscheen de televisieversie over 26 jaar op de drie netwerken (maar ook gesyndiceerd).De figuur van Ellery Queen maakte maar één echte succesvolle overtocht naar het (kleine) scherm in een NBC serie, met een gerechtvaardigde basis in de boeken voor de meeste eigenschappen die werden weergegeven door Jim Hutton, die de titelrol gestalte gaf. De show, die in ons land tijdens de jaren '70 werd uitgezonden door de TROS (Nederland), gaf blijk van een volwassen zin voor humor en zijn plaatsing in 1947 kreeg met de bijhorende nostalgie een belangrijke troef in handen die zeker zal hebben bijgedragen tot het succes van de reeks.

The Adventures of Ellery Queen

Klik op de linker en/of de rechterhelftLee Bowman  Dumont, 14 oktober 1950- 1951
  ABC, 1951- december 1952

Producers:Norman and Irving Pincus
Script: Helene Hanff, Reginald Denham,
Mary Orr,
Eugene Burr, ...
Componist "Ellery Queen Theme"(identieke thema dat werd gebruikt gedurende de laatste 2 radioseries): Chester ("Chet") Kingsbury . Music Arranged by Ray Carter
Set designer: J.R. Lloyd
EQ: Richard Hart (onder links), Lee Bowman (rechts)
Inspecteur Queen: Florenz Ames

In het prille begin van TV, werden series nog live uitgezonden (maar blijkbaar wel op tape gezet). Richard Hart, groot, potig en geflaneerd met een sportieve maar geheel niet samengaande Errol Flynn snor was de ster van  De Avonturen van Ellery Queen (ook aangekondigd als A Kaiser-Frazer Adventure in Mystery). Florenz Ames speelde Inspecteur Richard Queen. Richard Hart Deze eerste serie werd volledig live uitgezonden en was naar de toen geldende normen bij Dumont goed gemaakt. De show verscheen op het Dumont Network in het begin van 1950 en iedere episode was ongeveer 25 minuten lang. In 1951, na pas vier maanden en minder dan een derde van het seizoen, stierf Hart tijdens een repetitie aan een hartaanval en werd op 24 uur vervangen door de iets oudere, slankere en meer minzame Lee Bowman. Lee herinnert dit zich als volgt "Hart stierf op een dinsdag en ik deed de show op donderdag. Ik had geen idee wat het betekende een live serie te doen, maar ze boden het aan en ik bleef." Het programma won de TV Guide Award voor beste televisie mysterie van 1950 en hield het uit tot 1952. De show hield vijf schrijvers aan het werk via een rotatieschema, door het tekort aan goede acteurs werd dit quintet vaak gedwongen een script te herschrijven zodat het één van de "betrouwbare zes" zou passen. Scenariste Helene Hanff werd, zoals ze zelf aangaf, omschreven als "Ellery Queen's speciale schrijfster voor kunstzinnige moorden", daar ze scenario's schreef voor een moord in een kunstgalerie, een opera, twee in het  ballet en één op een Shakespeare festival. "We kwamen net toe aan een moord in een boekenantiquariaat toen de show uit de lucht werd gehaald."

Lees verder door te klikken op een van de lijsten hieronder.

Klik voor de lijst met episodes...Lijst episodes 1ste seizoen (Engels)
Lijst episodes 2de seizoen (Engels)

 

 


Detail van de kaft van "Television Week" - 18 februari 1956The Adventures of Ellery Queen
      (Mystery Is My Business)

Syndicated (Norvin/Arrow) 1954-1956
voor Television Programs of America, Inc. (TPA)
voor First-Run Syndication
Regie: Charles F. Haas, Gerald Mayer, Ray Nazarro, Harold D. Schuster
Leon Fromkess (Executive Producer)
zwart/wit, 30 min
Thema: Ray Carter (pseudoniem for Maurice Krumbein)
Rolverdeling: Hugh Marlowe (Ellery,) Florenz Ames (Inspector Queen),  Charlotte Keane (Nikki Porter)

Boven rechts: Detail van de kaft van Television Week - 18 februari 1956.

De vertolkingen kregen een zekere graad van authenticiteit daar Ames zijn rol kende en zowel Hugh Marlowe en Charlotte Keane hun rol reeds op de radio vastlegden. Bovendien leken de twee hoofdacteurs ook sprekend op de beschrijvingen in de boeken. De gestelde productie-eisen van deze gesyndiceerde versie zeer laag net als de gebruikt scripts. Er werden 32 episodes gefilmd. De naam van de serie werd veranderd in Mystery Is My Business tijdens de heruitzending van de reeks in 1956. In 1954 deed acteur John Ireland het reclamebureau "Young and Rubicam" een proces aan omdat ze hem niet weerhielden voor de rol van Ellery Queen in deze serie. De zaak werd uiteindelijk geregeld in Ireland's voordeel buiten de rechtszaal om. Dit werd gezien als het bewijs dat acteurs, gelabeld als politieke non-conformisten, systematisch werden gediscrimineerd bij het verkrijgen van werk.

Zowel de kijker als de criticus bleken alles behalve mild voor de serie. Zoals deze criticus schreef: "Afgezien van de occasionele toets en het feit dat twee figuren daadwerkelijk dezelfde namen dragen, is er geen significant teken van gelijkenis tussen de originele verhalen en de TV series. Ze kunnen net zo goed een situatiekomedie maken rond een figuur genaamd Hamlet en dan zitten wachten tot de Shakespeare fans zullen toestromen." (Bob Blackburn - Ottowa Citizen, 22 juni 1956)

Lees verder door te klikken op de lijst hieronder.

Klik voor de lijst met episodes...Lijst met episodes (Engels)

 


The Further Adventures of Ellery Queen (Ellery Queen)
 
Publiciteitsfoto van George Nader als Ellery QueenNBC, 1958-1959

Producer: Albert McCleery, Alan Neuman (NY)
Schrijvers: S. S. Schweitzer, Howard Rodman,
Harold Gast, Warner Law,
Robert E. Thompson, Don Ettlinger,
Michael Dyne, Sheldon Stark,
Nicholas E. Baehr, William Mourne
Regisseurs : Walter Grauman, Alan Cooke,
Livia  Granito, Alan Hanson and Lamont Johnson.

Thema: Frederick 'Fred' Steiner
Music Director: Eddie Truman

Rolverdeling:
EQ: George Nader (rechts), Lee Philips
Inspecteur Queen: Les Tremayne

Gedurende de eerste twintig weken werd Ellery gestalte gegeven door de veel te jonge en knap uitziende George Nader. Nader kreeg de rol na een talentenjacht doorheen het ganse land waarbij men zelfs onderzocht hoe de gemiddelde burger zich de gesofisticeerde detective voorstelde. De scripts waren armtierig en het acteren zelf abominabel. Men vertrok van het idee om een aantal echte Queenverhalen te verfilmen en zes van de eerste acht waren dan ook adaptaties van echte Queenverhalen. Daarnaast gebruikte men verhalen van andere auteurs waarin Ellery de heldenrol kreeg wat uiteindelijk ook niet echt 'hielp'. De show werd live uitgezonden vanuit Hollywood, maar toen de productie overschakelde naar New York, nam Lee Philips de EQ rol over en werd de Inspecteur uit de verhalen geschrapt. Philips gaf Ellery gestalte als een zelfbewuste man met voldoende voeling, wat uiteindelijk ook veel dichter bij de originele concepten lag. Alleen gebruikmakend van originele scripts werd de show opgenomen op videotape en de titel verkort tot  Ellery Queen.

Lees verder door te klikken op de lijst hieronder.

Klik voor de lijst met episodes...Lijst met episodes (Engels)

 


The Alfred Hitchcock Hour episode:
      "Terror at Northfield"

Shamley Production in association with Revue Studios,Universal Studios
Voor het eerst uitgezonden via CBS  op11 oktober 1963
60 minuten
Regisseur: Harvey Hart
Scenario naar EQ verhaal: Leigh Brackett
Rolverdeling:
Mr.Jones: William Newell
Sherif Will Pearce: Dick York
Burgemeester Sanford Brown: Harry Harvey
Susan Marsh: Jacqueline Scott
John Cooley: R.G.Armstrong
Flora Sloan: Gertrude Flynn
Frenchy LaFont: Denis Patrick
Mrs.LaFont: Katherine Squire
Bib Hadley: Peter Whitney
Dr.Burton: Curt Conway
 

Wanneer in het stadje Northfield zijn zoon Tommy vermoord wordt teruggevonden, zoekt John Cooley wraak voor de dood van de tiener. John is religieus fanaticus die gelooft God's taak te vervullen. Wanneer hij een deel van de koplamp van een wagen terugvindt, aarzelt hij niet. Hij zoekt en doodt de originele eigenaar van de wagen Frency La Font alsook een oudere bibliothecaris die een connectie had tot de wagen. Met al die moorden zijn de inwoners van Northfield danig ontstelt. Ze eisen dat Sheriff Will Pearce de zaak opheldert. Ongelukkigerwijs valt Pearce's vriendin Susan Marsh onder Cooley's verdenking daar ze de wagen van La Font overnam. Zijn poging om haar te vermoorden, wordt uiteindelijk op het laatste ogenblik verijdelt door de tijdige aankomst van Sheriff Pearce.
Alhoewel EQ niet in dit verhaal verschijnt is het authentiek Dannay en Lee, naar een verhaal verschenen in Argosy magazine "Terror Town" (Argosy, 8/56; ook "The Motive") onlangs heruitgegeven in Tragedy of Errors.

 


The Adventure of the Seven Black Cats

      (Záhada sedmi černých koček) (Tjechoslovakije)

TV film, 1966
Regisseur
: Jiří Bělka
Scenario: J. Horak
Rolverdeling: Zdenek Stepanek (Richard Queen), Marie Drahokoupilová, Jiřina Steimarová, Josef Blaha, Martin Štěpánek.

Bron kortverhaal
: "The Adventure of the Seven Black Cats"
60 min

Een eigenaar van een dierenwinkel wijst er Queen op dat niet alleen zeven katten maar ook twee zusters worden vermist...

 

(lees verder...)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 10 11


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.