Klik op de kaft om terug te gaan

Moord achterstevoren (1934)

De moordenaar moet wel een bijzonder vreemde inval hebben gehad, toen hij niet alleen alles in de kamer ondersteboven en achterstevoren zette, maar zelfs de moeite nam het slachtoffer zijn kleren achterstevoren aan te trekken. Het leek volslagen krankzinnig, maar bij nader toezien moest EQ toegeven dat er een systeem in de krankzinnigheid stak. Het was allemaal welbewust gedaan en Ellery vermoedde dat de reden school in het feit dat de moordenaar de aandacht wilde afleiden van een detail dat, als het ontdekt werd, de oplossing onder handbereik zou brengen. Even raadselachtig was dat niemand de moordenaar gezien had. Hij moest uit het niets te voorschijn zijn gekomen en ook weer daarin zijn verdwenen. En trouwens, wie was het slachtoffer, en waarom was hij vermoord? Queen junior noch zijn vader hadden ooit zo'n merkwaardige misdaad moeten oplossen. En als je bovendien verzeild geraakt te midden van een zo vreemd stelletje mensen als de familie Kirk en hun kennissen, die allemaal iets te verbergen leken hebben, dan had je al je, hoewel niet geringe, scherpzinnigheid en opmerkzaamheid nodig om enig aanknopingspunt te vinden. Dat Queen junior daarin tegen de verwachting van senior slaagt, staat natuurlijk bij voorbaat vast, maar de manier waarop is zo verrassend en spitsvondig, dat de lezer tot de laatste bladzijde ademloos gespannen blijft.

Er waren verschillende vreemde dingen aan de hand met de dikke man. Niemand had hem de weelderige suite zien binnengaan en niemand wist zijn naam. Op de één of andere manier werd zijn kledij hem achterstevoren aangedaan en alle meubels in de kamer omgekeerd. De kamer waarin hij werd teruggevonden was van binnenuit gesloten en buiten hemzelf bevond zich niemand in de kamer. het was een zaak zoals Ellery Queen er nog geen had gezien - op twee zaken na. De man was dood en het was opnieuw zijn verbazingwekkende taak de moordenaar op te sporen.

The Chinese Orange Mystery - kaft Mercury Mysteries, Mercury Books, 1935The Chinese Orange Mystery - kaft van een uitgave van de Reader's League of America-Armed Services, zonder nummer, circa 1942-43. De kaft lijkt van Hoffman of is een imitatie. Het Pocket Book embleem is aanwezig en ook het format wordt aangehouden.The Chinese Orange Mystery - kaft Pocket Books (Hoffman Art).The Chinese Orange Mystery - kaft
The Chinese Orange Mystery - kaft Internationale editie in EngelsThe Chinese Orange Mystery - kaftThe Chinese Orange Mystery - kaft Pocket BookThe Chinese Orange Mystery - 50th Ann.Edition Signet Books Nr.451-E8759

Moord achterstevoren (The Chinese Orange Mystery) (1934) bevat één van EQ's meest barokke en inventieve puzzels. Het is niet zeer realistisch en het verhaal tussen moord en oplossing sleept zich voort maar de ontknoping toont de ongelofelijke verbeelding eigen aan het "Gouden tijdperk" van het detectiveverhaal. Ondanks het feit dat EQ's deducties, alhoewel argumenteerbaar, toch wat moeilijk te slikken zijn en zijn reconstructie moeilijk voor ogen te zien is het geheel toch nog slim uitgewerkt. Net als Patiënt overleden, operatie geslaagd steunt het hoofdzakelijk op zijn plattegrond, maar doet het beter op het vlak van plot en complexiteit. In een zekere zin is het de volbrenging van de belofte die het eerdere boek inhield Het juninummer van Redbook uit 1934 met daarin het complete verhaal "The Chinese Orange Murder" .en bloeit open in volwaardig surrealisme en pracht. Beide boeken lijken trouwens Chestertoniaans. Misschien wel de meest op John Dickson Carr lijkende van alle Queen boeken, een experiment van de auteur om een John Dickson Carr boek te schrijven. De vergelijking van de data echter leert ons dat het Queen boek werd geschreven voor Carr echt "zichzelf" werd en als er dan al sprake zou zijn van enige beïnvloeding moet dat in de andere richting te zoeken zijn. De techniek in het boek is nauw verbonden met die van de "onmogelijke misdaad", alhoewel EQ deze eigenlijk niet aanwend om een onmogelijke misdaadsituatie in het boek te creëren. Vele geschiedkundigen van het gesloten kamerverhaal schijnen dit boek, verkeerdelijk, als een "gesloten kamermysterie" te catalogeren; zo verscheen het op de kandidatenlijst bij het samenstellen van de top tien van onmogelijke misdaadverhalen, samengesteld door Edward D. Hoch in opdracht voor Mystery Writers of America. Deze "valse herinnering" is een merkwaardig geval van collectieve amnesie. Het feit dat vele mysterie schrijvers het als hun favoriete "gesloten kamermysterie" beschouwden kan enkel worden verklaard door het feit dat ze enkel juist waren wanneer men stelt dat het werd geschreven vanuit de onmogelijke misdaadtraditie, maar ook niet meer dan dat. (Michael E.Grost)

Boven rechts: Het juninummer van Redbook uit 1934 met daarin het complete verhaal The Chinese Orange Murder .

The Chinese Orange Mystery - kaft SignetThe Chinese Orange Mystery - Kaft Penguin BooksThe Chinese Orange Mystery - kaft eBook uitgave MysteriousPress.com/Open Road, 5 februari 2013The Chinese Orange Mystery - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Richard Waterhouse, 1 november 2013The Chinese Orange Mystery - kaft Penzler Publishers 'American Mystery Classics', 2018 (uitgegeven zowel met hardcover als paperback)
The Chinese Orange Mystery - kaft uitgave Gollancz, LondenThe Chinese Orange Mystery - Kaft uitgave Gollancz, Londen, 1949The Chinese Orange Mystery - kaft Victor Gollancz, 1972, LondonThe Chinese Orange Mystery - kaft herdruk september 1941The Chinese Orange Mystery - kaft Triangle Books, Blakiston,1945

De verpleegster heet Diversey ; mogelijks een hommage aan MacKinlay Kantor's eerste boek, Diversey (1928). Hammett wordt ook bij naam vernoemd in dit boek. De verdachten genaamd Macgowan (met kleine g) kunnen een referentie zijn naar  Kenneth Macgowan (net als in The Origin of Evil), die de anthologie Sleuths (1931) samenstelde.

Anthony Boucher's Nine Times Nine, permitteert zich in "de meest eervolle betrachting voor een karakter uit een boek": hoofdstuk veertien bevat een uitgebreid exposé over het boek's gesloten kamer probleem in termen met verwijzingen naar fictie, en specifiek naar Carr's beroemde analyse namelijk "The Locked-Room Lecture" in The Hollow Man (aka The Three Coffins). Waarmee Tony meer dan kleur bekent, bij nader toezien os de volledige onmogelijke misdaadtruck van Nine Times Nine een uitgekookte versmelting van (a) een podium onderdeel van The Hollow Man zelf en (b) een sporadische vermelding in het boek over Ellery Queen's Chinese Orange Mystery: "Ellery Queen ons nog een andere methode toonde [van het bewerken van schroeven], bestaande uit het gebruik maken van de dode zelf -- maar een overmoedig citaat hiervan zou, indien buiten zijn context geplaatst, zo bevreemdend klinken dat ze zelf het briljante heerschap oneer zou aandoen".

Ellery opnieuw met pince-nez is een vrijgezel met een eigen kijk op het huwelijk. Hij rookt sigaretten en gebruikt de houten wandelstok. De Duesenberg wordt niet vermeld..
Richard studeerde in Heidelberg en vroeger was hij een kapitein in één van de buitenwijken van N.Y. Hij kraakte de zaak in 41 Street waar een cocaïnedealer Dippy Mc Guire een kogel in de buik kreeg.
Zowel Djuna als Dr. Prouty (met de sigaar) verschijnen opnieuw. Het NYPD is vertegenwoordigd door Ritter, Hesse, Pigott, Johnson en sergeant Velie. Het verhaal grijpt plaats in N.Y. en speelt zich af tijdens één week, waar in het Chancellor Hotel Donald Kirk dood wordt geslagen.

Er is een uitdaging aan de lezer waarin Ellery zich excuseert omdat hij pas laat de uitdaging aan de lezer in het vorige boek toevoegde en het vergeten had in het boek daarvoor. (Er was geen uitdaging aanwezig in The Siamese Twin Mystery.)

Film (min of meer):
The Mandarin Mystery.

The Chinese Orange Mystery - Grosset & Dunlap - 1934The Chinese Orange Mystery - kaft Frederick Stokes, 1934The Chinese Orange Mystery - Harde kaft Triangle herdruk uit 1942The Chinese Orange Mystery - kaft International Readers LeagueThe Chinese Orange Mystery - audioboek verteld door Michael Prichard op 8 cassettes (8 uur)


Moord Achterstevoren - kaft Nederlandstalige uitgave, Servire Moord Achterstevoren - kaftMoord Achterstevoren - kaft, heruitgave Van toen.nu, september 2008Le Mysterieux Monsieur X - kaft Franse uitgave, Collection L'Empreinte N°65, Edition de la Nouvelle Revue Critique, 1935Le Mystérieux Monsieur X - Kaft Franse uitgave d. Albin Michel Le Limier, 1951L'Orange de Chine - Franse uitgave J'ai lu P39, 1965
Le Mystérieux Monsieur X - kaft Franse uitgave j'ai Lu Nr 1918 in de Policier collectie, 1986Le Mystérieux Monsieur X - Kaft Franse uitgave J'ai Lu Nr 1918 in de Polar collectie, 1994Das Rätsel der chinesischen Mandarine - kaft Ullstein KrimiChinesische Mandarinen - Duitse kaft Kriminal Roman. Uitgegeven door Wilhelm Goldmann Verlag 1951Chinesische Mandarinen - Duitse kaft Kriminal Roman. Uitgegeven door Wilhelm Goldmann Verlag 1961Delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse uitgaveDelitto alla Rovescia - kaft Italiaanse uitgave, Collana Dei Capolavori Dei  Gialli Mondadori N� 220, 1963

The Chinese Orange Mystery Vertalingen:
Braziliaans: O mistério da laranja Chinez
(aka O misterio da Tangerina) 
Deens: Mordet i Hotel Chancellor 
(aka Mord og  mandariner) 
Nederlands/Vlaams: Moord Achterstevoren 
Fins: Kiinalaisen appelsiinin arvoitus 
Frans: Le Mystérieux Monsieur X 
(aka L'Orange de  Chine) 
Duits: Chinesische Mandarinen 
(aka Das Rätsel der chinesischen Mandarine) 
Grieks:  Ο νεκρός τραβάει το σύρτη  
(aka Ο Νεκρός Τραβάει Το Σύρτη)  
Hongaars: A mandarin bűnügy  
Indonesisch: Serba Terbalik  
Italiaans: Il delitto alla Rovescia 
(aka Delitto Alla Rovescia) 
Japanees: チャイナ橙の謎 (cyainadaidainonazo) 
Koreaans: 중국 오렌지 미스터리 
Mexicaans: El Misterio de la Naranja China 
Portugees: O mistério da laranja Chinez
Roemeens: Misteriosul Domn "X" 
Russisch: Тайна китайского апельсина (Taina kitaiskogo mandarina) 
Spaans: El misterio de la mandarina 
Tjechisch: Záhada čínského pomeranče 
(aka Záhadný návštěvník) 
Turks: Çin portakalı 
Zweeds: Mandarinmysteriet 

Delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse uitgave I Classici del Giallo Mondadori, Nr.398, 27 april 1982Il delitto alla Rovescia - Kaft Italiaanse editie, Giallo Mondadori Nr 14, 1985Il delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse uitgave Collana Oscar Gialli, N� 113, 1988Il delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse editie, 2005Il delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse editie, Oscar Giallia, Mondadori, 29 nov 2016Il delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse editie, Oscar Giallia, Mondadori, 29 nov 2016
O misterio da Tangerina - kaft Braziliaanse uitgave Coleçao Amarela  Livraria do globo vol.132, 1948El misterio de la mandarina - kaft Argentijnse uitgave, Oro Amarilla Molino, 1936El misterio de la mandarina - kaft Argentijnse uitgave, Oro, 19 juni 1940El Misterio De La Naranja China - kaft Spaanse uitgave uit Chili, Coleccion "La Linterna", Zig-Zag, 1945El misterio de la mandarina - stofkaft Spaanse uitgave, Selecciones biblioteca oro, Molino, 1952
El misterio de la mandarina - harde kaft Spaanse uitgave, Selecciones biblioteca oro, Molino, 1952El misterio de la mandarina - kaft Spaanse uitgave, Picazo editors, Barcelona, Coleccion Polismen, 1980El misterio de la mandarina - kaft Spaanse uitgave, Selecciones biblioteca oro n�72El Misterio De La Naranja China - Gedrukt in Mexico in het Spaans, colleccion CaimanEl Misterio De La Naranja China - Gedrukt in Mexico in het Spaans, Editorial Diana, 1971
Ο νεκρός τραβάει το σύρτη  - Cover Greek edition Athens, Paperback Atlantis,  Pechlivanidis & Co, 1955
Záhadný návštěvník - Kaft Tjechische uitgave, 1935Záhadný návštěvník - Kaft Tjechische uitgave, 1950Záhada čínského pomeranče - Kaft Tjechische uitgave, 1992, AmetystZáhada čínského pomeranče - Kaft Tjechische uitgave, 2011, Naše vojskoA mandarin bűnügy - Kaft Hongaarse uitgave, Budapest, 1990Mord og mandariner - kaft Deense uitgave,Lademann
Mord & mandariner - kaft Deense uitgave, LommeromanenMord og mandariner - kaft Deense uitgave, 2015, Rosenkilde BahnhofMandarinmysteriet - kaft Zweedse uitgave, Bonniers, 1938Çin portakalı - kaft Turkse uitgave, Akba editions, 1968O mistério da laranja Chineza - kaft Braziliaanse uitgave, Vampiro Nr.2
Kiinalaisen appelsiinin arvoitus - Kaft Finse uitgave Book studio nr 42, 1990
ТАЙНА КИТАЙСКОГО АПЕЛЬСИНА - Kaft Russische uitgave, 2004 (samen met Het Egyptisch Teken)Serba Terbalik - kaft Indonesische uitgaveSerba Terbalik - kaft Indonesische uitgave, Uitgeverij Sinar Kumala, 1980The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Arakisha, 1950The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, juni 1958The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha, 1 februari 1961
The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1964The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha (volledige kaft), juni 1970The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, oktober 1970, 10de drukThe Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket Mystery BookThe Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Hakusuisha publishingThe Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha, 1979
The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing, juni 1980The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha, Somoto Reasoning Paperback, 1990The Chinese Orange Mystery - kaft Japanse uitgave,  Kadokawa Bunko, 15 juli 2011The Chinese Orange Mystery - kaft Japanse uitgave, Kadokawa Shoten, jan 2015The Chinese Orange Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, juni 2008
The Chinese Orange Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press,  maart 2013The Chinese Orange Mystery - kaft Taiwanese uitgaveThe Chinese Orange Mystery - kaft Taiwanese uitgave, 27 december 2004중국 오렌지 미스터리 (The Chinese Orange Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Sigma Books, 1 okt 1994중국 오렌지 미스터리 (The Chinese Orange Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Dongsuh Mystery Books, 검은숲, 1 mei 2003중국 오렌지 미스터리 (The Chinese Orange Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave,  검은숲, Ellery Queen Collection, Jul 2. 2012
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - The Chinese Orange Mystery Jon Mathewson (Feb 2014)
(2) The Topsy-Turvy Murder Ho-Ling (May 16. 2013)

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright © MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.