Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Calendar of Crime (1952) volgende detail bespreking ...

In de vrolijke maand mei maakte Ellery Queen een trektocht naar Gettysburg om er een jaarlijkse viering - en moord bij te wonen. In februari vond de ingenieuze Ellery zich terug in een furieus gevecht van kennis en kunde met een dood president. In september bezoekt Amerika's beste speurneus een afgelegen college voor een opfriscursus in de fijne kunst van het moorden. En April's bijdrage vraagt Ellery om een tien jaar oude moord op te lossen - in een huis vol gekken.
Slechts vier van de 12 afspraken met misdaad die deel uitmaken van Queen verbazingwekkende kalender der misdaad. Elke elegante vraagstelling boort de verrassende en opwindende elementen aan die van Queen de superlatief van de Amerikaanse detective fictie hebben gemaakt.

 • "The Inner Circle" (EQMM, 1/47)
 • "The President's Half Disme" (EQMM, 2/47; herdrukt in The Sunday
    Herald
  , 18 juni 1950 ingekort als "The President's Coin";
  herdrukt in
    Adventure Magazine, 2/1959)
 • "The Ides of Michael Magoon" (EQMM, 3/47 en herdrukt als
   
  "Filled in for Murder" in Adventure Magazine, 6/1959)
 • "The Emperor's Dice" (EQMM, 4/51)
 • "The Gettysburg Bugle" (EQMM, 5/51, als "As Simple as ABC")
 • "The Medical Finger" (EQMM, 6/51)
 • "The Fallen Angel" (EQMM, 7/51)
 • "The Needle's Eye" (EQMM, 8/51)  as "Death is my business" in
    True Adventures, 12/58
 • "The Three R's" (EQMM, 9/46)
 • "The Dead Cat" (EQMM, 10/46) als "The Halloween Mystery"
    in EQMM, 11/65 en in Ellery Queen's Eye Witnesses, 1982)
 • "The Telltale Bottle" (EQMM, 11/46 als "The Thanksgiving Day
    Mystery" in EQMM, 12/65)
 • "The Dauphin's Doll" (EQMM, 12/48 als "With the Compliments of
    Comus"  in EQMM 01/68

Alle titels beginnen met "Het avontuur van..." en werden eerder gepubliceerd in Ellery Queen's Mystery Magazine alvorens hier als deze compilatie te worden uitgegeven.

 
"Af en toe heeft de meester de neiging zichzelf te herhalen, maar al met al is dit een even goed boek voor naast het bed (of bij het haardvuur) als je je voor winteravonden kunt wensen.
Overigens is het mij niet helemaal duidelijk hoe het komt dat Mr. Queen in al deze verhalen een opdringerige en vermoeiende jonge vrouw genaamd Nikki Porter meesleept. Ik meen me te herinneren dat Mr Queen zo'n 20 jaar geleden al een vrouw en kind had. Is het te veel gevraagd om de chronologie op te helderen?"
-- The Argus, Melbourne 
 
Calendar of Crime - stofkaft Little, Brown & co. uitgave, Book club uitgave, January 1952 (2 printings). (Cover design Samuel Bryant)Calendar of Crime - harde kaft Little, Brown & co. uitgave, Book club uitgave, January 1952 (2 printings).Calendar of Crime - stofkaft Victor Gollancz uitgave, London, 1952 (1st).
Calendar of Crime - kaft pocketboek uitgave, Pocket Book N° 960, Published October, 1953 (1st printing August 1953) (Cover art by Richard Powers)Calendar of Crime - kaft pocketboek uitgave, Signet 451-Q5166-095, September 1972 (1st)Calendar of Crime - kaft pocketboek uitgave, Signet 451-Y7262, 1972 (2de uitgave volgens nummers)Calendar of Crime - kaft pocketboek uitgave, Penguin books, Penguin Fiction-Crime Green Paperback Book N° 3518, November 1972
Boven van links naar rechts: stof en harde kaft voor Little, Brown & co., 1952; stofomslag voor Gollancz editie (1952);
Boven van links naar rechts: kaft Pocket Books edition, twee kaften Signet (eerste en tweede uitgave), kaft Penguin books.  (Klik op de kaften om de verschillen te zien) *

Opmerking: "Unicorn Mystery Book Club News", Vol 4. N°6 bevatte een 2 pagina's lang artikel over de Unicorn Mystery Book Club News Selection editie van "Calendar of Crime" (maart, 1952). Onzeker hoe de kaft van die uitgave er uitzag.
 
The Herald, Melbourne "New Books Reviewed" door A. R. McElwain, 21 juni 1952

"Ellery Queen heeft meer dan enige andere beoefenaar de belangstelling van de student voor het korte opsporingsverhaal bevorderd.
Zijn enthousiasme heeft ook een aantal topschrijvers beïnvloed om de kortere vorm te proberen, waarvan algemeen wordt toegegeven dat het op dit gebied een veel moeilijker voorstel is dan de volledige scriptie.
Queen zelf is natuurlijk een gewiekst performer op zowel de lange als de korte baan. Zijn 'Kalender van de misdaad' bevat 12 van zijn eigen werken - één voor elke maand van het jaar, legt hij uit, wat een even goed excuus is als ieder ander om een bloemlezing te maken.
Er zijn geen klassieke zaken in deze nieuwste Queen-collectie. Maar alle verhalen zijn gemakkelijke voorbeelden van de stijl van de meester, voor hun oplossingen afhankelijk van plotselinge intuïtie in plaats van een bestudeerde aanpak van aanwijzingen (als die er al zijn), en elk met een keurige wending in de staart.
Queen heeft zoals altijd zijn oude vader, inspecteur Queen, van de New York Police Department, en zijn secretaresse, Nikki, bij de hand. Nikki is een aantrekkelijke meid met een positief genie om zelfs de saaiste misdaad te verheerlijken."

 

In de luisterspelen en Calendar-verhalen verschijnt een nieuw figuur in de persoon van EQ's secretaresse en compagnon, Nikki Porter. Ze verschijnt maar hier en daar in een paar boeken, zoals in het excellente Met Rode Letters (1953), maar schijnt toch een belangrijk deel van de EQ saga. Deze "typische" Amerikaanse detective kortverhalen geven een vrij tekenend beeld van EQ als detective. Hij is hulpvol, behulpzaam, flexibel met een ondersteunend team bestaande uit Nikki, de Inspecteur, Sgt. Velie, enz. Hij is vrij open van geest, intelligent, onderzoeksgericht, onvermoeibaar in zijn zoektochten, inventief genoeg om met nieuwe ideeën te komen aandraven en deductief in zijn oplossingen. (Michael E.Grost)

Januari
Janus, de god van de twee gezichten, en een oud-leerlingenklas laten Ellery kennismaken met een geheim genootschap ...
 • "The Inner Circle" (EQMM, 1/47)

Zeer bevredigend als verhalend werk. Het hele tontine beding/verzekering/laatste overlevende beleid aan de basis van  "The Inner Circle" zou ook de basis vormen voor het radioverhaal "The Last Man Club(1939) die men kan lezen in The Adventure of the Murdered Moths and Other Radio Plays (2005)

Februari
Ellery worstelt met de geest van een president van de Verenigde Staten om een begraven munten mysterie op te lossen  ...
 • "The President's Half Disme" (EQMM, 2/47; herdrukt in The Sunday
    Herald
  , 18 juni 1950 ingekort als "The President's Coin";
  herdrukt in
   
  Adventure Magazine, 2/1959)

Vele van EQ's eerdere verhalen hadden een wat uitgeweide halfhistorische achtergrond gebaseerd op een Deel uitmakend van EQMM's 80ste verjaardagsviering dit jaar (2021), bieden ze een, bij het seizoen passend mysterie aan van de hand van het multi-getalenteerde schrijverduo Ellery Queen: "The President's Half Disme," welke origineel werd gepubliceerd in EQMM van februari 1947.familieverhaal of vroegere misdaad. In "The President's Half Disme" (1946), neemt EQ een duik in de fictie rond en met een aantal bestaande historische figuren, een raadsel oplossend waarin George Washington betrokken is.  Als deel van EQMM's 80ste verjaardagsviering boden ze in 2021 deze, bij het seizoen passende, mysterie als podcast aan.

"Kijk, meneer, of iemand heeft dat spul honderd jaar geleden opgegraven of het hele verhaal is een grote leugen." Illustratie voor "The Sunday Herald", 18 juni. 1950
Boven: "Kijk, meneer, of iemand heeft dat spul honderd jaar geleden opgegraven of het hele verhaal is een grote leugen." Illustratie voor The Sunday Herald, 18 juni. 1950.
Maart
Een gestolen inkomstenbelasting formulier, een kleptomaan, een bookmaker, en een artiest worden de ingrediënten van een moord ...
 
 • "The Ides of Michael Magoon" (EQMM, 3/47 en herdrukt als "Filled in for Murder" in Adventure Magazine, 6/1959)

Het archetype van de detective en Raymond Chandler worden weergaloos gehekeld in de opening van "The Ides of Michael Magoon" (1947). (Michael E.Grost)

April
Ellery ontrafelt een oude misdaad met de hulp van de Romeinse Keizer, Caligula, en een paar dobbelstenen .
..
 • "The Emperor's Dice" (EQMM, 4/51)
Mei
Een door de strijd gehavende bugel en drie veteranen uit de Burgeroorlog brengen Ellery bijna in verwarring ...
 • "The Gettysburg Bugle" (EQMM, 5/51, als "As Simple as ABC")

Het is vooral in dit verhaal waar men het thema van een laatste overlevende kan vinden die kan gebaseerd zijn op Death Points a Finger (1933) van Will Levinrew. Queen's drie veteranen uit de Burgeroorlog houden een jaarlijkse ritueel op Herdenkingsdag en hebben een "laatste-overlevende-krijgt-alles overeenkomst". In Levinsrew's verhaal krijgen we een reünie van 14 veteranen uit de Burgeroorlog, de laatste leden uit een groep van 237 soldaten hoofdzakelijk Confederatie soldaten aangevuld met enkele Unie soldaten. Deze groep blijft in contact en komt samen elk jaar op de 4de juli voorzien van een tontine verzekering welke de laatste overlevenden het volledige vermogen toebedeeld, wat na meer dan 60 jaren toch reeds over enkele miljoenen dollars gaat. (20/11/13 "A Union of Rivals" - Tom Cat)

Juni
De godin Juno, de Borgia's en een moderne Helena van Troje brengen een huwelijk in juni in de war. ...
 • "The Medical Finger" (EQMM, 6/51)
Verwijst naar Frederick Irving Anderson's The Notorious Sophie Lang. Het is een van de laatste en minste van EQ's minimalistische vergiftigingsverhalen en bevat dezelfde soort perverse persoonlijke relaties als "The Bleeding Portrait" (1937).
 
Calendar of Crime - cover Audiobook uitgave, Dercum Audio, cassettes "July - December", December 1991 (?) (voorgelezen door Ray Montecalvo)Calendar of Crime - kaft audio book uitgave (January - June), Dercum AudioCalendar of Crime - kaft audio book (July - December), Dercum Audio 6 hours- 4 cassettes, June 1997 Calendar of Crime - kaft MysteriousPress.com/Open Road (July 28, 2015)Calendar of Crime - kaft audiobook Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Traber Burns, December 1. 2015
Boven: De eerste drie kaften van links zijn kaften voor audio edities van Dercum Audio "July-December"; "January-June" en "July-December" (Klik op de kaften om de verschillen te zien) *

Opmerking: Er is ook een Dercum audio uitgave genaamd "The Inner Circle and Other Mysteries" (audiocassettes), juli 1986. Niet zeker hoe deze editie eruit zag.
 
Juli
Een stenen waterspuwer, die van een sombere gotische toren valt, veroorzaakt bijna de plotselinge dood ...
 • "The Fallen Angel" (EQMM, 7/51)
Augustus
In de maand van de  maansteen, gaat Ellery op jacht naar een begraven schat ...
 • "The Needle's Eye" (EQMM, 8/51) als "Death is my business"
    in True Adventures, 12/58
Het piratenverhaal "The Needle's Eye" (1951) speelt zich af op een eiland net als "Portrait", maar lijkt verder, zeker door zijn gedetailleerde manier van aangenaam verhalen, meer op "The Treasure Hunt" (1935).
September
Een professor uit Missouri, geïnteresseerd in Edgar Allan Poe, leidt Ellery naar een beangstigende conclusie ...
 • "The Three R's" (EQMM, 9/46)

Het verhaal vermeldt Anthony Abbot, G.K. Chesterton, Doyle, Poe en Israel Zangwill. Het is ook EQ's versie van een R. Austin Freeman stijl. Zoals verscheidene andere verhalen in Calendar of Crime, bevat het elementen die de standaard aanpak van vele mysteries parodiëren. Zoals "The Inner Circle" (1947) en "The African Traveller" (1934), is het in een universitaire omgeving gesitueerd, iets wat in EQ's werken altijd aanleiding geeft tot gesofisticeerde kunde en satire.

Oktober
Een Halloweenfeest blijkt grimmiger dan verwacht ...
 • "The Dead Cat" (EQMM, 10/46 als "The Halloween Mystery" in EQMM, 11/65 en Ellery Queen's Eye Witnesses, 1982)
"The Dead Cat" (1946) is een niet zo grandioos mysterie, maar bevat een intrigerende achtergrond van een misdaad die wordt gepleegd in het bijna donker, herinnerd aan "The House of Darkness" (1935) en "The Adventure of the Mouse's Blood" (1946). Het laatste verhaal is een luisterspel met een goed verhaal en een sportmilieu zoals die voorkwam in de Paula Paris verhalen van 1939. De verhaallijn roept herinneringen op aan Melville Davisson Post's "The Straw Man".
November
Ellery en Nikki leveren Thanksgiving manden aan de behoeftigen en ontdekken een gevaarlijk geheim ...
 • "The Telltale Bottle" (EQMM, 11/46 als "The Thanksgiving Day Mystery" in EQMM, 12/65)
December
De beroemde juwelendief Comus is Ellery bijna te slim af in een kerstmysterie vol poppen, gevaar en bedrog ...
 • "The Dauphin's Doll" (EQMM, 12/48 als "With the Compliments of Comus" in EQMM 01/68)
Gedurende de jaren 40 schreef EQ een groot aantal luisterspelen. Vele hiervan werden later in proza omgezet en verzameld in Calendar of Crime. Onder de beste van deze werken zijn het luisterspel "The Man Who Could Double the Size of Diamonds" (1943) en het Calendar-verhaal "The Dauphin's Doll" (1946). Deze werken gaan beide over schijnbaar onmogelijke juwelendiefstallen en hebben een 'familiale' gelijkenis. Alhoewel ze zich niet specialiseerden in de onmogelijke misdaad schreven vele leden van de Van Dine strekking occasioneel dergelijke verhalen, niet in zijn minst Van Dine zelf. Detail kaft van de Italiaanse uitgave "Il calendario del delitto", I Giallo Mondadori Classici N° 1277, 2011
The Sydney Morning Herald, Sydney "Reviews in Brief" door J.J.Q. , 2 augustus 1952

"De 'Kalender' getuigt van een verbazingwekkende inventiviteit, wanneer men de veelvuldige productie van de auteurs in aanmerking neemt. De niet-dodelijke problemen zijn even goed als die met moord. In
In één geval wint inspecteur Queen het van zijn zoon, maar in de andere komt Ellery met oplossingen, terwijl zijn vader, zijn aangename secretaresse, Nikki Porter, en sergeant Velie, verschijnen als hakkelende, bewonderende of verbijsterde Watsons."

 

Calendrier du Crime - kaft Franse uitgave, Un Mystère N° 110, 1952
Calendrier du crime - kaft Franse uitgave, J'ai Lu, 18/04/1997Die verräterische Flasche - kaft Duitse uitgave Blau-Gelb Kriminalroman 32, 1959. Vertaling Heinz Friedrich Kliem. Der verhängnisvolle Ring - kaft Duitse uitgave, Signum Verlag Gütersloh, Humanitas-Verlag Zürich, 1963Il calendario del delitto - kaft Italiaanse uitgave, Collana Serie Gialla n. 162 ed. Garzanti, 1959
Il calendario del delitto - kaft Italiaanse uitgave, Mondadori Nr.3, 1984Il calendario del delitto - kaft Italiaanse uitgave, N° 1277, I Giallo Mondadori Classici, 2011La Bambola Del Delfino - kaft Italiaanse uitgave, Interlinea, november 2004Calendario del Crimen - kaft Spaanse uitgave, Hachette, 1953Календарь преступлений - Kaft Russische uitgave, 2006 (met De Lamp van God uit de Nieuwe Avonturen van Ellery Queen)

Calendar of Crime Vertalingen
Nederlands/Vlaams: geen 
Frans: Calendrier du crime 
Duits: Die verräterische Flasche
(
aka Der verhängnisvolle Ring) 
Italiaans: Il calendario del delitto 
(aka La Bambola Del Delfino) 
Japanese:七匹の黒ネコの冒険他 (世界の名探偵 5) 
Koreaans: 범죄 캘린더 
Russian: Календарь преступлений 
Spaans: Calendario del Crimen
 

Calendar of Crime - kaft Japanese uitgaveCalendar of Crime - kaft Japanese uitgaveCalendar of Crime - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket uitgave Nr 700, January to June, 15 mei 1962Calendar of Crime - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket uitgave Nr 701, July to December, 15 mei 1962七匹の黒ネコの冒険他 (世界の名探偵 5) - kaft Japanese uitgave met 3 kortverhalen "The Adventure of the Seven Black Cats", "The Dead Cat" and "The Telltale Bottle" (both from Calendar of Crime), uitgeverij Iwasaki Shoten, 15 feb 2001
The Player on the Other Side/Calendar of Crime - kaft Chinese editie, , Masses Press, 1 januari 2001Calendar of Crime - kaft Taiwanese uitgave, Face Press, 3 juni 2005Calendar of Crime - kaft Chinese uitgave, New Star Press, mei 2011Calendar of Crime - kaft Chinese uitgave, New Star Press, mei 2011범죄 캘린더- kaft Koreaanse uitgave van "Calender of Crime", Black Forest Publishing (Zuid-Korea), 2017


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - The Ides of Michael Magoon Jon Mathewson
(2) Reading Ellery Queen - The President's Half-Disme Jon Mathewson
(3) Reading Ellery Queen - The Inner Circle Jon Mathewson
(4) Reading Ellery Queen - The Telltale Bottle Jon Mathewson
(5) Reading Ellery Queen - The Dead Cat Jon Mathewson
(6) Reading Ellery Queen - The Three R's Jon Mathewson
(7) Reading Ellery Queen - The Dauphin's Doll Jon Mathewson
(8) Reading Ellery Queen - The Needle's Eye Jon Mathewson
(9) Reading Ellery Queen - The Fallen Angel Jon Mathewson
(10) Reading Ellery Queen - The Medical Finger Jon Mathewson
(11) Reading Ellery Queen - As Simple as ABC Jon Mathewson
(12) Reading Ellery Queen - The Emperor's Dice Jon Mathewson
(13) Crossexaminingcrime
(14) Mysteries, short and sweet Christian Henriksson (Feb 22. 2018)
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.