NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1949-1952   ELLERY QUEEN

Paniek op Manhattan (1949)

Paniek op Manhattan - Q.B.I.Het snelle geruis van voetstappen, de onderdrukte schreeuw, de wurgende greep van de exotische zijde... het merkteken van de Kat. De Kat had net zijn negende slachtoffer geëist. Ellery Queen vond de tiende levend en hield hem de moordenaar voor de mond. De val sloeg dicht en Ellery en de politie zaten al klaar om hun slag te slaan. Het was achter de wurger die elders toesloeg. Queen's hart versteende bij de gedachte wat ze nu weer zouden vinden.

Een nieuwe start voor EQ: meer een mensenjacht dan een mysterie, met een aardige wending. Ze bevat een hoogst eigenaardige scene met Ellery en de psychiater. TV-film (sterk vereenvoudigd): Ellery Queen: Don't Look Behind You.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Moord op Rijm (1950)

Moord op Rijm - Q.B.I.Ellery keerde terug naar Wrightsville om er het mysterie op  te lossen. Een rijke 'arme' die aan 'ouderdom' stierf, een arme 'rijke' die zelfmoord pleegde, een dronkaard die verdween. Queen zag al vlug het patroon. De moorden gebeurden op tekst van een kinderrijmpje! Edelman, bedelman, dokter, pastoor, koning, keizer, schuttermajoor... en voor ten minste één persoon in stad was die schuttermajoor Ellery Queen!

Het laatste echte volwassen Wrightsville-verhaal is als altijd zeer sterk in zijn karakteromschrijvingen. Enkele van de deducties gemaakt op de gegeven aanwijzingen lijken meer speculatief dan logisch. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Bron van het Kwaad (1951)

De Bron van het Kwaad - Q.B.I.Het meisje dat Ellery Queen in adamskostuum overviel, ergerde hem aanvankelijk. Haar verhaal eveneens: ' Een dode hond lag bij ons op de stoep. Het was een...geschenk. En het werd mijn vaders dood.' Dat iemand door een dode hond werd vermoord, leek Ellery overigens best een onderzoekje waard. En zo kwaad was het meisje nu ook weer niet. Dan zijn er nog die dreigbrieven, die EQ een aanknopingspunt geven.

Opnieuw een Hollywood verhaal, maar zonder de gekende figuren uit zijn vorige bezoeken. We krijgen hier een van EQ's meest bochtige scenario's sedert lang aangeboden, met die gekende oplossing die geen oplossing is... verbluffend. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Calendar of Crime (1952)

Calendar of Crime - Q.B.I.In de vrolijke maand mei maakte Ellery Queen een trektocht naar Gettysburg om er een jaarlijkse viering - en moord bij te wonen. In februari vond de ingenieuze Ellery zich terug in een furieus gevecht van kennis en kunde met een dood president. Slechts twee van de 12 afspraken met misdaad die deel uitmaken van Queen verbazingwekkende kalender der misdaad.

Niet vertaald teruggevonden in het Nederlands. Zeer slim uitgewerkt en allen op de één of andere manier zeer onderhoudend. Nikki Porter figureert in elk verhaal. Twee van de delen echter nemen op het eind bijna dezelfde wending. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Een Man een Man, een Woord een Moord (1952)

Een Man een Man, een Woord een Moord - Q.B.I.Ellery's taak bestond erin te voorkomen dat een  tycoon werd vermoord. Op het eerste zicht een vrij eenvoudige taak Maar een perfecte moord werd bekokstoofd! Hoe kon King Bendigo, sterk bewaakt achter stalen deuren, door Judah worden neergeschoten,  terwijl die in een andere kamer door Ellery zelf in het oog werd gehouden? Queen was royaal aangeslagen en moest snel handelen alvorens de Bendigo hofhouding echt het hoofd verloor!

Voor het eerst neemt hier bij EQ een politieke ondertoon de bovenhand en uit nostalgische overweging zit er zelfs een hoofdstuklange terugkeer naar Wrightsville in. (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.