Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Queens Full (1965) volgende detail bespreking ...

Foster Benedict, een ouder wordend acteur, speelde niet graag mee in kleine-stadskluchten. Hij saboteerde dan ook de Wrightsville productie van 'de Dood van Don Juan' dewelke zo meer op een komedie leek.
"Als ik hem in mijn handen krijg" schreeuwde de amateurregisseur, "dan..." Maar het was al te laat.
Toen het doek voor het tweede bedrijf omhoog ging was Benedict al dood. Meerdere verdachten--die Foster Benedict tegen zich in het harnas had gejaagd. Ellery Queen's taak was een beetje als die van een regisseur die de rollen moest uitdelen--er was talent zat maar geen één was goed genoeg voor de rol van de moordenaar!

Foster Benedict, met zijn rug naar de deur, zat in de stoel aan de schminktafel half voorover tussen de pruiken en de make-up artikelen. Hij was deels gekleed in zijn Don Juan kostuum. Het hemd was van witte zijde en net onder het rechterschouderblad vanuit het midden van een rode vlek stak een dolk uit...
Het was een dode Don --.
De volledige cast, de hulpen en iedereen in het publiek was verdacht!

  • "The Death of Don Juan" (Argosy, 5/62 herdrukt in EQMM, 8/64)
  • "The Wrightsville Heirs" (Better Living, 1/56 & 2/56  herdrukt in EQMM, 11/57)
  • "The Case Against Carroll" (Argosy, 8/58 herdrukt in Suspense 04/59 en in EQMM, 9/60)
  • "E = Murder" (This Week, 8/14/60 herdrukt in EQMM, 5/61)
  • "Diamonds in Paradise" (EQMM, 9/54 en herdrukt in Swank 6/1969)
"Zou een gretig publiek moeten vinden. Bevat 3 fijne puzzel-novelettes met veel om het lijf in de beste Queen traditie."  -- Anthony Boucher, The New York Times
 
Queens Full - stofkaft Random Books (including Book Club uitgave), 1965 (Jacket design Arthur Hawkins)Queens Full - harde kaft Random Books, 1965Queens Full - harde kaft Random Books, Book Club uitgave (BCE), 1965.Queens Full - stofkaft Gollancz uitgave, London 1966.
Boven van links naar rechts: stofomslag en harde kaft voor Random House; harde kaft voor Book Club uitgave Random House; stofomslag voor Gollancz (1966). (Klik op de kaften om de verschillen te zien) *
 
(Niet in een Nederlandse vertaling gevonden.)
Three Queen novelets ...

The Death of Don Juan


"Op het toneel en in het leven, was hij Don Juan, de Grote Minnaar. Maar was dit de aanwijzing voor het mes in zijn rug?"

Deze Wrightsville novelle met een andere stervende aanwijzing, is waarschijnlijk de beste van allemaal. Het sprak zeker tot de verbeelding van de meeste kunstenaars die gevraagd werden een omslag voor deze collectie te maken. Anthony Boucher beweerde dat "The Death of Don Juan" "een schoolvoorbeeld is van een echte whodunit, compleet met verbijsterende aanwijzingen en foutloze amateurdetectie". 
Politiechef Anselm Newby vervangt de oude, betrouwbare chef Dakin!
"Don Juan, de Grote Minnaar, zou nooit meer een vrouwenhart breken!" illustratie van Sanford Kossin ("Argosy" 5/62) voor "The Death of Don Juan". 
Boven: "Don Juan, de Grote Minnaar, zou nooit meer een vrouwenhart breken!" illustratie van Sanford Kossin (Argosy 5/62) voor "The Death of Don Juan".
 
The Wrightsville Heirs
 

"De jonge Amy Upham erfde een miljoen dollar, maar er was een doodvonnis in het testament."

Opnieuw een bezoek aan Wrightsville. Amy Upham, wees en de gezellin van de rijke Bella Livingston, is de oorzaak van een sfeer van angst veroorzaakt door het bezoek van Bella's stiefkinderen, Samuel Jr. Everett en Olivia ... want de oude dame heeft niet lang meer te leven en Herbert Wentworth, advocaat van de familie, heeft een nieuw testament in Amy's voordeel aangewezen. Dan wordt Bella vermoord - en Ellery Queen wordt opgeroepen om het antwoord te vinden. Amy is doodsbang wetende dat er een moordenaar los loopt, en dat zij het volgende slachtoffer kan zijn van een meedogenloze en slimme intrigant. Ze klampt zich vast aan Ellery voor bescherming ...
"Er was geen liefde verloren tussen mevrouw Livingston en haar drie stiefkinderen. Maar moord? - dat was toch iets anders. Althans, dat zeiden ze toch." Detail van illustratie voor het eerste deel van "The Wrightsville Heirs" zoals gepubliceerd in "Better Living", jan 1956.
Boven: "Er was geen liefde verloren tussen mevrouw Livingston en haar drie stiefkinderen. Maar moord? - dat was toch iets anders. Althans, dat zeiden ze toch." Detail van illustratie voor het eerste deel van "The Wrightsville Heirs" zoals gepubliceerd in Better Living, jan 1956.
The Case against Carroll

Dit verhaal laat Ellery opnieuw twijfelen maar bezorgt ons toch een klaar verrassend einde. Ongebruikelijk omdat het verhaal verteld wordt vanuit het oogpunt van Ellery (en deels vanuit dat van de verdachte). Beter dan velen zouden laten uitschijnen!

Hoewel namen, details en aanwijzingen zeer verschillend zijn lijkt dit verhaal in grote lijnen de TV plot van Ellery Queen's "The Adventure of the Wary Witness" te zijn.

Dit verhaal roept Hitchcockiaanse toestanden op wanneer Carroll wordt betrapt door partner Hunt terwijl hij wat geld "leent". Deze laatste sterft natuurlijk en Carroll is de hoofdverdachte. Ellery wordt ingeschakeld om Carroll vrij te pleiten van de moord. Als blijkt dat Carroll zich ook aangetrokken voelde tot de vrouw van Hunt, wordt het er niet makkelijker op voor Ellery.

Ik vraag me af als het volgende geen bron van inspiratie was. In 1936 speelde in de film The Case Against Mrs. Ames met debutante Madeleine Carroll (in 1938 's werelds best betaalde actrice). De film heeft een soortgelijke verhaallijn waarin ene Matt Logan, officier van het O.M., verliefd wordt op de mooie Carroll. Probleem is dat zij verdacht wordt van de moord op haar man.
 
Queens Full - kaft pocketboek uitgave, Signet D2894, April 1966.Queens Full - kaft pocketboek uitgave,  Penguin, 1971. (kaft design Goodwin Sorrell)Queens Full - kaft pocketboek uitgave, Ballantine Books N° 24666, December 1975.Queens Full - kaft MysteriousPress.com/Open Road, 28 juli 2015Queens Full - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Traber Burns, 1 december 2015
 
and a pair of Queen short shorts

E = murder

"De vuist van de dode wetenschapper hield een verfrommelde bal papier vast. De enkele letter die erop gekrabbeld was bevatte de aanwijzing, maar wat betekende het?"

"E Equals Murder" gaat over een top-secret Pentagon project; een mooie jonge vrouw - of liever, weduwe; en een aanwijzing die voor elkeen echt niets zou betekenen behalve voor de onfeilbare Ellery. Hier is een koninginnen puzzel naar de smaak van een koning." (Clifton Fadiman)
 
Diamonds in Paradise

Een, als vrouw, geklede man steelt een diamant van een Broadway zangeres in The Paradise Gardens, en valt dood neer terwijl hij probeert te ontsnappen. Alsof het de clou van een grap is, onthult hij met zijn laatste woorden de plek waar hij de diamant heeft verstopt: “Diamonds in Paradise.”
 


La mort de Don Juan - kaftMortissimo - kaft Duitse uitgave Ullstein Krimi 4 verhalen, 1968Le avventure di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave, series  'I racconti di', N°6La Morte Di Don Juan - kaft Italiaanse uitgave I Classici Del Giallo MondadoriΟ θάνατος του δον Ζουάν - kaft Griekse uitgave (Dood van Don Juan), 1960s (?)Matinja Don Juan - kaft Indonesische uitgave van The Death of Don Juan, uitgaves Penerbit - P.Y.Kinta, Djakarta
Kaft Russische uitgave, 2007 (bevat ook Het X-mysterie)Sommige verhalen uit Queens Full - Kaft Russische uitgave, 2007 (bevat ook Een moordenaar pleegt Plagiaat)Queen's Full - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket Mystery Book, January 1, 1968 Queen's Full - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing (volledige kaft), 1995Full de reinas - Kaft Spaanse uitgave, Mexico, Colleccion Caiman °376, 1966مرگ دون ژوان  - kaft Persische uitgave "Queens Full", by هزار افسان, in  2005

Queens Full Vertalingen:  
Duits: Mortissimo  
Nederlands/Vlaams: none  
Frans: Le mort de Don Juan  
Grieks: Ο θάνατος του δον Ζουάν  
Indonesisch: Matinja Don Juan  
Italiaans: Full di Queen  
Persisch: مرگ دون ژوان  
Russisch:  
Spaans/Mexicaans: Full de reinas
  
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - Diamonds in Paradise Jon Mathewson
(2) Reading Ellery Queen - The Wrightville Heirs Jon Mathewson
(3) Reading Ellery Queen - The Case against Caroll Jon Mathewson
(4) Reading Ellery Queen - The Death of Don Juan Jon Mathewson
(5) Reading Ellery Queen - E=Murder Jon Mathewson
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.