NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1964-1967   ELLERY QUEEN

En op de Achtste Dag (1964)

En op de Achtste Dag - Q.B.I.Het meest ongewone mysterie in het collectief geheugen en misschien zelfs aller tijden... op zo'n manier gevuld met gerechtvaardigde fictieve opwindingen dat het op de rand van de stoel, kan-niet-stoppen-met-lezen ervaring wordt. Ellery neemt een verkeerde afslag in de woestijn en vindt er een verborgen vallei, bewoond door een vreemde groep religieuze groep.

Het ultieme voorbeeld waarbij atmosfeer en ritme het verhaal zelf in belang voorbijsteken. Dannay heeft steeds veel aandacht besteed aan de formele structuur van zijn boeken en het is precies die eigenschap die ook hier "de hand van de Meester" verraad .... Zeer bevredigend. Geschreven met Avram Davidson. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Met Ellery Queen de Wereld Rond (1964)

Met Ellery Queen de Wereld Rond - Q.B.I.BUENOS AIRES: Een romp zonder ledematen noch identiteit.
JAPAN: De meest verbazingwekkende bankroof in de misdaadgeschiedenis.
INDIE: Dood door vloek.
ROEMENIE: De mooie vrouw die een ganse stad bedroog... en 16 andere verhalen van mysterie en dedectie, allen uniek en uitdagend voor de gedurfde geest.

Alle kortverhalen werd origineel gepubliceerd in The American Weekly tussen 1954 en 1955. Een van de twee echte misdaadboeken die Lee alleen schreef. (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Vierde Zijde van de Driehoek (1965)
            aka  De Vierde van de Drie (Geillusteerde Pers)

De Vierde van de Drie - Q.B.I.Sheila, een jonge leidster in haute couture wordt dood teruggevonden in haar dakappartement. Twee verdiepingen lager, wordt miljonair --Ashton McKell--naar de gevangenis weggebracht. Gevolgd door Lutecia, zijn schuchtere vrouw en tenslotte ook Dane, hun gevoelige zoon. Samen een verdachte driehoek. Ellery, tijdelijk geïmmobiliseerd, laat de politie het loopwerk voor hem te doen en ontsluierde de vierde zijde van de driehoek.

De eerste uitvoerig uitgewerkte oplossing is prachtig. Bijna om Ellery faalbaarheid te beklemtonen wordt een tweede, onfaire oplossing aangevoerd berustend op zijn vader's talenten. Deze krijgt maar enkele pagina's om zich waar te maken...   Avram Davidson werkte mee aan het manuscript. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Queens Full (1965)

Queens Full - Q.B.I.Foster Benedict speelde niet graag mee in kleine stadsprullen. Hij deed de Wrightsville-productie van 'Dood van Don Juan' op een komedie lijken. Toen het doek van het tweede bedrijf rees was Benedict dood. Meerdere verdachten had hij tegen zich in het harnas gejaagd. Ellery's taak was die van een regisseur die de rollen moest uitdelen--er was talent zat maar geen één die goed genoeg was voor de rol van de moordenaar!

Niet in een Nederlandstalige versie gevonden. Drie novelettes en twee kortverhalen, zeer goed geschreven met de bijhorende duidelijke logica. De opening, een Wrightsville kortverhaal met een stervens- boodschap is waarschijnlijk de beste uit de verzameling. (Klik op de kaft om meer te lezen)

A Study in Terror (1966)

A Study in Terror - Q.B.I.'s Werelds twee grootste detectives van de laatste twee eeuwen meten zich met elkaar! Ellery Queen en Sherlock Holmes zoeken het antwoord op de grootste puzzel in de historische misdaad:die van Jack the Ripper. Een bezetene, een ontevreden hervormer of lid van de adel? Zullen Ellery Queen en Sherlock Holmes het eens zijn of tot verbazingwekkende verschillende besluiten komen. Een vernieuwende teboekstelling van de succesfilm.

Niet in een Nederlandstalige versie gevonden. Een slimme, creatieve pastiche die ver boven andere novellisaties van een film uitstijgt. Een van de weinige boeken met Ellery er in deels door een ander geschreven in dit geval Paul W. Fairman. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Zingend de Pijp Uit (1967)

Zingend de Pijp Uit - Q.B.I.Ellery herinnerde zich Glory Guild niet alleen, maar hij had in zijn jeugd als betoverd naar haar geluisterd. En nu was hij in de slaapkamer van GeeGee - zoals zij genoemd werd door haar intieme vrienden, waartoe Ellery helaas, nooit had behoord - in de slaapkamer van een dode. Maar op een stuk papier had ze nog één woord weten te schrijven, een woord van vier bijna onleesbare, raadselachtige letters die Ellery ooit gezien had.

Op zich een goed verhaal maar bepaalde elementen komen over als replays uit vroegere romans. De oplossing is, godzijdank, bevredigend. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Woman in the Case (1967)
                   aka   Deadlier Than the Male

The Woman in the Case- Q.B.I.Dit een haren-ten-berge-rijzende collectie van verhalen waarin vrouwen worden vermoord... vermoord uit jaloezie... vermoord uit het pure genot iemand te doden. Moeders, dochters, vrouwen, vriendinnen, meisjes,...allen moordenaars! Lees onder andere over: de moeder die haar zoon's vrouw vermoord. Over de mooie  boerenmeid die van Bakelandt een Damiaan maakt. En wel een dozijn meer van deze afschrikwekkende verhalen.

Niet gekend in een Nederlandstalige vertaling. Alle verhalen werden eerder gepubliceerd in The American Weekly gedurende de jaren 1958 en 1959.  Lee's tweede echte misdaadboek dat onder de Queen naam verscheen en gebaseerd was op materiaal door diverse onderzoekers verzameld. (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.