Klik op de foto om terug te gaan...

Appeared in EQ movieCharles Lane (26 jan 1905 - 9 juli 2007)
Broers: John Gerstle Levison;
              Robert Mark Levison,
              George Lewis Levison
Huwelijk:
(1) Ruth Ransom Covell
     (12 apr 1931 - 30 nov 2002, haar overlijden)
     Kinderen: Tom (b. 29 apr 1941) en Alice
Lane werd geboren als Charles Gerstle Levison in een Joodse familie in San Francisco, Californië, als zoon van Alice (meisjesnaam Gerstle) en Jacob B. Levison. Charles' vader, was een manager bij de Fireman's Fund verzekeringsmaatschappij, en dusdanig ook medeverantwoordelijk voor de heropbouw van San Francisco na de aardbeving van 1906 waarvan Charles lang één van de laatste overlevenden was.

Lane was eerst ook actief in de verzekeringswereld en 's avonds ook sporadisch in theater producties  toen acteur Irving Pichel hem het advies gaf zijn geluk in Pasadena te beproeven, hij ging er deel uitmaken van het Pasadena Playhouse gezelschap. Daar werd hij na verloop van tijd ook door een Warner Bros. talentenjager opgemerkt en voor de eerste keer, zonder naamsvermelding op het scherm aan het werk gezet. Hij was zeer kort te zien terwijl hij een stationsperron oploopt in de stomme film
City Girl (1930) (Zie foto hieronder links) met daarna een "echte" rol als hotelbediende in zijn eerste film, een Edward G. Robinson - James Cagney melodrama, genaamd Smart Money in 1931.   (Zie foto hieronder bovenaan rechts)
Charles Lane was zeer kort te zien terwijl hij een stationsperron oploopt in de stomme film "City Girl" (1930).Charles Lane een "echte" rol als hotelbediende in zijn eerste film, een Edward G. Robinson - James Cagney melodrama, genaamd "Smart Money" in 1931.
Boven links: Charles Lane was zeer kort te zien terwijl hij een stationsperron oploopt in de stomme film City Girl (1930)
Boven rechts: Charles Lane een "echte" rol als hotelbediende in zijn eerste film, een Edward G. Robinson - James Cagney melodrama, genaamd Smart Money in 1931.
Op 12 april 1931, huwde Lane Ruth Covell, afkomstig uit Washington D.C. , hun huwelijk zou 70 jaar stand houden.Bebe Daniels als Dorothy Brock en Charles Lane als auteur van "Pretty Lady" in "42nd Street" uit 1933.
Boven links: Op 12 april 1931, huwde Lane Ruth Covell, afkomstig uit Washington D.C. , hun huwelijk zou 70 jaar stand houden.
Boven rechts: Bebe Daniels als Dorothy Brock en Charles Lane als auteur van "Pretty Lady" in 42nd Street uit 1933.

Op 12 april 1931, huwde Lane Ruth Covell, afkomstig uit Washington D.C. , hun huwelijk zou 70 jaar stand houden. (Zie foto hierboven links)

Mr. Lane kreeg veel acteerwerk tussen de jaren 30 en 90, specifiek in de rol van hotelbediendes, bankbediendes, reporters, advocaten, rechters, belastingsambtenaars, gemene zakenmensen, de machtige zowel als de onopvallende. Soms was hij niet meer dan een gezicht in de menigte met maar enkele zinnen als dialoog, wat hem meteen ook in de mogelijkheid stelde om van filmset naar filmset te trekken en op één dag in wel drie films op te treden.

"Ik werd $35 per dag betaald," herinnerde hij zich in 2005. "Toen er een acteursgilde werd opgericht was ik ook één van de eerste om lid te worden" De gilde was een organisatie die zich bekommerde over acteurs die geen contract hadden bij een grote filmstudio.

Zijn eerste rol waarbij hij ook in de rolverdeling op scherm werd vermeld, als Charles Levinson, was als bedrieger in
My Woman (1933), zijn 17de film. 

Er waren regisseurs die een boontje voor hem hadden. Zo verscheen hij in niet minder dan negen films geregisseerd door Frank Capra, waaronder Mr. Smith Goes to Washington (1939) (Zie foto hieronder rechts). Het was diezelfde Mr. Capra die hem als de rol  van belastinginner gaf in You Can’t Take It With You (1938), waarvan Lane ooit zei dat dit zijn favoriete rol was. Eén van Lane's meest gekoesterde bezittingen was een brief van deze geroemde regisseur waarin stond, "Ik ben er van overtuigd dat iedereen iemand heeft waar hij op kan leunen wanneer een verhaal of scene dreigt in stukken te vallen. Wel, Charlie, jij bent mijn Nr.1 kruk."

Lane als rechter in "The Bride Walks Out" (1936).Lane verscheen in niet minder dan negen films geregisseerd door Frank Capra, waaronder "Mr. Smith Goes to Washington" (1939).
Boven links: Lane als rechter in The Bride Walks Out (1936).
Boven rechts: Lane verscheen in niet minder dan negen films geregisseerd door Frank Capra, waaronder Mr. Smith Goes to Washington (1939).

Lane was een fervent ruiter en betreurde dat hij in geen enkele van de films waarin hij optrad op een paard mocht rijden. Hij beweerde dat hij zelfs diverse western acteurs de knepen van het paardrijden had aangeleerd. Zijn magere fysiek, wat ruwe gezicht en de autoritaire of hautaine manier waarop hij door zijn bril kon kijken naar zijn medeacteurs waren wellicht ook de reden waarop hij een opéénvolging van gelijkaardige rollen kreeg als advocaat, rechter, gerechtsdienaars en aanverwante rollen. Dit was , zo gaf hij ooit in een interview aan, “stom en oneerlijk” om steeds weer opnieuw hetzelfde typer rollen te worden aangeboden. “Het bood me weinig andere kansen,” zei hij nog, "Maar" zo voegde hij er aan toe, “het maakte het verdelen van de rollen voor de studio wel een stuk makkelijker.

Hij was ook lang niet de enige die werd getypecast in het Hollywood van die jaren. Onder hen bekende gezichten met relatief onbekend namen als Byron Foulger, Chester Clute, Charles Halton, Howland Chamberlin en Percy Helton. Geen van hen maakte meer films dan Charles. Van het precieze eindtotaal was hij zelf ook niet zeker. Alleen al in1933 maakte hij er 23, en van toen tot 1947 verscheen hij in op z'n minst nog 200 andere films.

In de drie eerste Ellery Queen films  (1940-1941) geproduceerd door Larry Darmour voor Columbia, werd Doc Prouty gespeeld door Charles. (Zie foto hieronder links en rechts) Hierna kwam de rol van Doc Prouty niet meer in de films voor. Charles kreeg nog eenmaal een rol als lijkschouwer in een andere Ellery Queen film: A Close Call for Ellery Queen (1942).

Lane in "Ellery Queen Master Detective"  (1940). In de drie eerste Ellery Queen films van Columbia (1940-1941) geproduceerd door Larry Darmour, werd Doc Prouty gespeeld door Charles. Charles Lane (als Doc Prouty) houdt Margaret Lindsay (L) vast in Ellery Queen's Penthouse Mystery (1941)
Boven links: Lane in Ellery Queen Master Detective (1940). 
Boven rechts: Charles Lane (als Doc Prouty) houdt Margaret Lindsay (L) vast in Ellery Queen's Penthouse Mystery (1941).

Zijn carrière werd onderbroken door WO II, waarin hij dienst deed bij de kustwacht en zijn medebemanningsleden op transport zich meerdere malen amuseerden met het vertonen en hervertonen van één van zijn films.

Gedurende zijn hoogdagen, en die van Hollywood, zou hij werken van 9 tot 5 bij welke studio hem ook zou boeken (hij werkte voor vele zo niet alle studio's), om daarna terug naar Pasadena te rijden waar zijn vrouw en kinderen op hem wachten.

Charles Lane speelde Repkin tegenover John Wayne's Captain Jim Gordon in "Flying Tigers" (1942).In Capra's "It's a Wonderful Life" speelde Lane een vastgoedmakelaar (1946).
Boven links: Charles Lane speelde Repkin tegenover John Wayne's Captain Jim Gordon in Flying Tigers (1942).
Boven rechts: In Capra's It's a Wonderful Life speelde Lane een vastgoedmakelaar (1946).

Lane vergat bijna routineus de namen van de films waarin hij optrad.  “Wanneer ik in de wagen stapte, en die startte om naar huis te rijden was ik de meeste namen al vergeten,” vertelde hij The New York Times in 1947. Meer dan eens kwam het voor dat hij verbaast was zichzelf op het scherm te zien van een film waar hij toegang voor had betaald. Zijn salaris in 1947 was $750 per week. 

Van de jaren 50 werd Lane ook een vertrouwde aanwezigheid op het kleine scherm. Over de jaren maakte hij dan ook verschillende gastoptreden in series als Perry Mason (1958), The Twilight Zone (1960) en The Munsters (1966). Hij kreeg een terugkerende rol als de kundige huisbaas in The Beverly Hillbillies (1963-71) en de gierige spoorwegbeambte in Petticoat Junction (1963-68).

Hij werd bevriend met Lucille Ball toen deze nog een RKO koormeisje was, een vriendschap die stand hield. Jaren later werd hij dan frequent gevraagd voor een rol in I Love Lucy waar hij onder meer te zien was in één van de reeks meest bekeken afleveringen met de geboorte van kleine Ricky, in 1953. Terwijl Lucy’s man, Ricky Ricardo (Desi Arnaz), buiten de materniteit nerveus op nieuws wacht, vertrouwt Lane hem ook als vader in spe toe dat hij reeds 6 dochters heeft. De verpleegster komt hem zeggen dat zijn vrouw net drie dochters ter wereld heeft gebracht en Lane struikelt de kamer uit terwijl hij “negen meisjes!” uitroept. Die aflevering uit 1953 trok zowat het grootste tv publiek in die tijd, zonder twijfel geholpen door het feit dat Ball en Arnaz diezelfde avond hun zoon op de wereld zetten.

In de aflevering van "The Lucy-Desi Comedy Hour"' genaamd "Lucy Goes to Mexico" (1958) (seizoen 2, episode 1) was Lane te zien als douaneambtenaar.Bob Sweeney (L) en Charles Lane (R) in "The Trailer" een aflevering uit 1959 van de populaire TV-reeks "Fibber McGee and Molly".
Boven links: In de aflevering van The Lucy-Desi Comedy Hour' genaamd "Lucy Goes to Mexico" (1958) (seizoen 2, episode 1) was Lane te zien als douaneambtenaar.
Boven rechts: Bob Sweeney (L) en Charles Lane (R) in "The Trailer" een aflevering uit 1959 van de populaire TV-reeks Fibber McGee and Molly.

In 1963, was Lane ook te zien in de mega-komedie It's a Mad, Mad, Mad, Mad World, waarin hij een luchthavenmanager speelde. (Op het commentaar van de DVD gaf filmhistoricus Michael Schlesinger fijntjes mee, "Je kon geen komedie maken zonder dat Charles Lane er deel van uitmaakte.")

In 1973 overleed zijn moeder Alice in haar huis in San Francisco op 100 jarige leeftijd.

Elizabeth Montgomery en Charles Lane in een aflevering van 1967 van "Bewitched".George Hautecourt, de advocaat in "The Aristocats" werd door Charles Lane van een stem voorzien. (1970)
Boven links: Elizabeth Montgomery en Charles Lane in een aflevering van 1967 van Bewitched.
Boven rechts: George Hautecourt, de advocaat in The Aristocats werd door Charles Lane van een stem voorzien (1970).
Charles Lane maakte verschillende keren zijn opwachting als rechter Anthony Petrillo in "Soap" (1978).Robin Williams (L) als Mork tegenover Charles Lane als Rechter Baker in een "Mork and Mindy" episode genaamd "Little Orphan Morkie" (1980).
Boven links: Charles Lane maakte verschillende keren zijn opwachting als rechter Anthony Petrillo in Soap (1978).
Boven rechts: Robin Williams (L) als Mork tegenover Charles Lane als Rechter Baker in een "Mork and Mindy episode genaamd "Little Orphan Morkie" (1980).
Mr. Lane bleef tot een stuk in de jaren 80 aan het werk. Zijn laatste rol in een film was die van een priester met smaak voor marijuana in Date With an Angel (1987).

Er werd ook naar Lane's persoon gerefereerd in The Simpsons: op het audiocommentaar van de aflevering "Marge in Chains",
(6 mei 1993) zegt de regisseur Jim Reardon dat het Lane's glansprestatie in It's a Wonderful Life verantwoordelijk was voor de inspiratie voor het karakter van de valse, humorloze blauwharige advocaat die in deze en andere afleveringen zou te zien zijn (onder links).
 
Er werd ook naar Lane's persoon gerefereerd in "The Simpsons": op het audiocommentaar van de aflevering "Marge in Chains", (6 mei 1993) zegt de regisseur Jim Reardon dat het Lane's glansprestatie in It's a Wonderful Life verantwoordelijk was voor de inspiratie voor het karakter van de valse, humorloze blauwharige advocaat die in deze en andere afleveringen zou te zien zijn. Lane zei televisie vaarwel in 1995 wanneer hij te zien was in een remake van een Disneykomedie uit 1970 genaamd "The Computer Wore Tennis Shoes".
Boven links: Er werd ook naar Lane's persoon gerefereerd in The Simpsons (1993).
Boven rechts: Lane in de remake van een Disneykomedie uit 1970 genaamd The Computer Wore Tennis Shoes (1995).
 

Hij zei televisie vaarwel in 1995 wanneer hij te zien was in een remake van een Disneykomedie uit 1970 genaamd The Computer Wore Tennis Shoes.

Zijn vrouw Ruth Covell, met wie hij in 1931 in het huwelijk trad overleed op 30 november 2002. Hij bleef zelf in het Brentwood huis wonen dat hij samen met Ruth had gekocht(voor $46,000 in 1964).

Hij verloor nooit zijn geestdrift. In 2005, toen vrienden en bewonderaars uit de industrie samen kwamen om zijn 100ste verjaardag te vieren, liet hij zich alle applaus welgevallen en verklaarde vanuit zijn rolstoel, “Mocht u geïnteresseerd zijn, ik ben nog beschikbaar.
Als het over alcohol ging dat was hij levenslang een geheelonthouder. Maar zijn zoon merkte wel op dat zijn vader meer dan 70 jaar een pakje per dag rookte, enkel door kortademigheid kort onderbroken. "Ik weet dat roken mensen doodt, maar ik moet de uitzondering zijn," zei .

Zijn laatste acteerprestatie was die van verteller op 101 jarige leeftijd voor The Night Before Christmas uit 2006.

Charles stierf op een maandag in Los Angeles. Hij werd 102. Tot het weekend voor hij stierf werkte hij een een viering van zijn leven, een project met kindster Jane Withers met wie hij nog in drie films had opgetreden.

Mr. Lane in zijn huis in Los Angeles kort voor zijn 100ste verjaardag. (Credit Damian Dovarganes Associated Press, 2005)
Boven: Mr. Lane in zijn huis in Los Angeles kort voor zijn 100ste verjaardag. (Credit Damian Dovarganes Associated Press, 2005)
 
Zijn dood werd aangekondigd door zijn zoon, Tom Lane, die zei dat hij maandag om 21:00 nog met zijn vader sprak. "Hij lag in bed met zijn ogen wijd open," zo zei hij.  "Dan sloot hij de ogen en stopte met ademen." Naast zijn zoon wordt Lane overleefd door een dochter, Alice Deane; en kleindochter Lucy Graves. 
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia
(3) NNDB

(4) Cladrite Radio Charles Lane profiel
(5) Tralfaz blog
(6) What a Character Blogathon: Charles Lane at Blog of the Darned
(7) Forgotten actors

(8) Radiogoldindex

Bijkomende video & audio bronnen
(1)
Charles Lane 100th Birthday YouTube
(2) Petticoat Junction full episode "Bedloe strikes again" 26 nov 1963
(3) Charles Lane on Late Night, 15 juli 1982

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Doc Prouty in de filmreeks van Columbia.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 4 februari 2018  
Laatste update 24 juli 2020
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.