REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen... 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften van Ellery Queen edities sedert april 2017: 
18 betere en 77 nieuwe kaften.
Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 21 juli:

The Dragon's Teeth - kaft Audiobook Chivers Audio Books, voorgelezen door Blain Fairman9 er tallet - kaft Deense uitgaveBortført - Kaft Deense uitgaveMessing huset - kaft Deense uitgave, 1970El misterio del ataúd griego - kaft Spaanse uitgave, 1970, vertaald door Gonzalo F de Códoba y ParrellaEl Misterio De La Naranja China - kaft Spaanse uitgave uit Chili, Coleccion "La Linterna", Zig-Zag, 1945El Misterio del Ataud Griego - kaft Spaanse uitgave uit Argentinië, Biblioteca de bolsillo, Serie naranja (Novelas Policiales) Nº 78 Buenos Aires lib. Hachette, 1945The Roman Hat Mystery - kaft Engelse uitgave, Ulverscroft Leicester, Large Print edition, 1 maart 1981

april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016: 
11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
 
17 augustus 2017 - 18 april 1999

Met veel plezier kunnen we aankondigen dat de website van Ellery Queen Mystery Magazine werd geüpdatet. De nieuwe vormgeving zorgde dat de feel van de vroegere site niet verloren ging.

Meteen ook voor ons het signaal om de update van de sectie "Whodunit" door te voeren. Dit betekent dat die rubriek voortaan 3 pagina's over EQMM bevat en dus in totaal 15 pagina's omvat. Naast de historiek, wat uitleg over de hoofdredacteurs, uitgevers en ten slotte een uitgebreid overzicht van de internationale aantrekkingskracht van het magazine. Dit betekent meteen ook een mooi overzicht van alle internationale edities van het vermaarde detective magazine.
Verder is de rubriek rond pastiches, hommages,... ook onder handen genomen. Kortom veel om je enkele uren zoet te houden!
6 augustus 2017

Voor de gedetailleerde biografische pagina's van de acteurs die deel uitmaakten van één of andere vormgeving van Ellery Queen verhalen ga ik vaak te werk als een boetseerder. Met kleine stukken klei wordt uiteindelijk een werk geboetseerd.
Meestal omdat de gegevens nu éénmaal niet voor het grijpen liggen.
Dit kan zeker niet gezegd worden van Peter Lawford. Gegevens in overvloed. Dus de werkwijze was hier veeleer te vergelijken met die van een beeldhouwer die een groot blok voorgeschoteld krijgt en de overtollige stukken alleen nog dient weg te kappen om tot een eindresultaat te komen.
Peter Lawford -- KLIK VOOR MEER -- ...Peter heeft in de Amerikaanse filmgeschiedenis zeker een rol gespeeld die opmerkelijk mag genoemd worden. Zijn bijdrage tot het Queen canon kwam er, laat in zijn carrière, in 1971 toen Universal Pictures met een 2 uur durend piloot Ellery Queen, Don't Look Behind You een serie wilde lanceren. Ze lieten Lawford Ellery Queen spelen als een overjarige, hippe, swingende Londense ster. Van de serie kwam dan ook niets terecht.... (klik op de foto voor meer) ..

1 juli 2017

De detailpagina's van veel van de acteurs die deel uitmaakten van één of andere vormgeving van Ellery Queen verhalen kun je een beetje archeologisch werk noemen. De informatie die je er terug kunt vinden werd over lange tijd verzamelde a.d.h.v. knipsels, artikels,... De vergelijking met de weinige online bronnen leert soms dat vele daarvan de basisfeiten als data of plaatsen verkeerd voor hebben. Niet echt het geval hier. Maar gezien zijn toch behoorlijke populariteit vreemd dat er zo weinig was terug te vinden over...  
Lee Philips speelde naast Lana Turner in de filmversie van Peyton Place. Over de helft van The Further Adventures of Ellery Queen (1958) nam hij de rol over van Ellery Queen, die Philips neerzetten als een zeer bewuste man met mededogen. ... (klik op de foto voor meer) .. Lee Philips -- KLIK VOOR MEER -- ...
21 juni 2017

The Finishing Stroke - kaft eBook uitgave, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 februari 2017JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
 
The Devil to Pay - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017The Door Between - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017Face to Face - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017The Four of Hearts - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017The Murderer is a Fox - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017The Scarlet Letters - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017Halfway House - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017There was an Old Woman - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017
 

TIP: 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd 'Popup ALT Attribute'. Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

  

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de San Marino postzegel aanwijst. (Uit de Wie? sectie)
 
17 juni 2017

We zijn maar wat trots om ons volgend lid van de West 87th Street Irregulars aan te kondigen: Josh Pachter
The West 87th Street Irregulars kom je voor het eerst tegen in wat je de 'Richard Queen' verhalen in het grote opus kunt noemen. In deze verhalen doet Inspecteur Queen een beroep op z'n vrienden om informatie te verzamelen. Uiteindelijk komen ze ook hun beloftes na!

In onze nooit aflatende queeste of de interesse in Ellery Queen op te krikken 'waar' nodig, kwamen we in 2010 op het idee om een select gezelschap te starten, een club. Het werk van ieder geselecteerd lid getuigt van een reeds bewezen interesse in Ellery Queen alsook van bijdrages tot het Queen werk. Zo helpen ze om zijn naam, opnieuw, een goedgekende name te maken binnen de wereld van de detectie, specifiek in de V.S.
Josh Pachter -- KLIK VOOR MEER -- ...

Josh behoort zeer zeker tot deze categorie en zijn essay "Looking Back on half-century love affair with EQMM"  bewijst dit ten overvloede. Dus zonder verder dralen klik op de Josh's foto om het artikel van deze gloednieuwe West 87th Street Irregular te lezen! 
16 juni 2017
We kwamen net te weten dat Charlotte Pehrson aka Charlotte Keane op 13 mei 2017 op 97 jarige leeftijd is overleden.

Charlotte speelde Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947) en zou de rol hernemen toen Ford Theatre op radio de eerste (1 uur lange) episode "Bad Boy" uitzond alsook voor de televisie reeks van 1954 tot 1956...
(klik op de foto voor meer)
 
Charlotte Keane -- KLIK VOOR MEER -- ...
27 mei 2017

Opnieuw een toevoeging aan de lijst biografieën terug te vinden in de Ellery Queen sectie van de Lijst van Verdachten, dit keer van acteur Eddie Quillan.

Ik moet toegeven dat ik een speciale affectie heb gekregen voor de zgn. 'vaudevillians'. Dit prachtige maar vooral harde beroep/bestaan voorzag de massa van ontspanning zo rond de overgang van 19de naar 20ste eeuw. Door zijn brede invulling is vaudeville nog steeds moeilijk te beschrijven alhoewel vele van de vaardigheden die toen werden geleerd het tot in de ontspanning van de 21ste eeuw hebben gehaald, denk maar aan circus, theater, komedie,... . Toenertijd moest deze artiesten zich ook beroepen op hun eigen kunde om zich staande te houden. Velen deden het ook niet zo goed, maar diegene die dat wel deden overleefden en maakte ook de overgang naar de andere opkomende vormen van ontspanning (radio, film, televisie,...).

Ellery Queen fans moeten vaudeville danken voor enkele van zijn opmerkelijke figuren als Charley Grapewin, James Burke en Florenz Ames. Beiden, niet toevallig, allen geboren in de 19de eeuw. Net als ook Ted de Corsia, Eddie Quillan echter niet, hij werd geboren in 1907 maar was reeds op zevenjarige leeftijd in het circuit actief. Net voor het verval van vaudeville en de opkomst van de stomme film en later 'talkies" waar hij al snel deel van uit ging maken.
Deze, nochtans, getalenteerd acteur, was totaal misplaatst als Ellery Queen in "The Mandarin Mystery" (1937). Eerder de fout van de filmmaatschappij dan van Eddie zelf. Republic verkoos immers de film als komedie uit te spelen -- een nieuwe vergissing. ... (Klik op de foto voor meer) Eddie Quillan -- KLIK VOOR MEER -- ...
21 mei 2017

Na ons bezoek in September van vorig jaar aan EQMM's 75th Anniversary Symposium maakte ik werk van een (Engelstalig) verslag maar maakte ook nog twee (openstaande) beloftes...:
Enerzijds een uitbreiding van de
EQMM pagina in de Wie-sectie.
Maar ook een nieuwe pagina die de navigatie op deze site wat uitlegt, inclusief de verborgen informatie. Ja, die is er... het is tenslotte een site over mysteries en deductie...!
Een beetje ter herinnering aan mezelf deze notitie... Dus blijf deze pagina volgen.

Ondertussen werd wel een nieuwe biografie aan de Ellery Queen sectie in de Lijst van Verdachten toegevoegd:
Het toevoegen van de biografie van Howard Culver had iets speciaals. Niet in zijn minst omdat we de hulp kregen van Katherine en Patricia Culver, zijn dochters...  In april-mei 1948 werd Howard de laatste in de reeks van de acteurs die Ellery Queen speelden in een Amerikaanse radio reeks. Hij vertrouwde zijn dochters later lachend toe dat hij "Ellery Queen vermoorde". ... (klik op de foto voor meer) Howard Culver -- KLIK VOOR MEER -- ...
 

Een Uitdaging aan de Lezer
kun je op deze site herkennen aan het icoontje van 'Uncle Sam'. (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina).
What we don't know and you just might...Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geappreciëerd!

 
1 mei 2017

Vandaag de dag niet zo eenvoudig om nog echte interessante artikels met een verfrissend standpunt over de Ellery Queen boeken online te vinden. Maar deze keer lijkt dit wel gelukt. Op zijn blog Noach's Archives voorziet Noah Stewart ons van het interessante "Not The Top Ten: Ellery Queen". Kleine waarschuwing echter de tekst bevat wel een aantal spoilers.

Een ietwat ouder post meer even interessant is Robert Latona's The Case of the Two-Headed Author. Een betere introductie kun je niet vinden...
23 april 2017

We vieren onze 18de verjaardag hier bij 'Ellery Queen een website rond deductie' door een biografie toe te voegen en wel van één van de eerste acteurs die in film gestalte gaf aan Ellery Queen. In The Spanish Cape Mystery, een low-budget detective speelt Donald Cook Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet vrij opwindend maar dichter bij het originele concept dan de meeste andere films. Cook's flirterig gedrag is evenwel niet te rijmen met eender Donald Cook -- KLIK VOOR MEER -- ...welk EQ verhaal.

Donald's biografie werd nu aan de site toegevoegd. Opnieuw met enkele verrassingen. Zo bleek Cook twee maal gehuwd en hield hij aan zijn eerste korte huwelijk een dochter over. ...
Lees meer over deze acteur door op zijn foto te klikken...
19 maart 2017

De figuur ‘Nikki’ verschijnt ook verschillende malen in één of
andere vorm.  Doorheen de jaren had deze vrouwelijke tegenhanger steeds, in meer of mindere mate, bepaalde Nikki kwaliteiten... Zoals elke Queen-verslaafde je zal vertellen was ze bijlange niet de enige liefdesinteresse die Ellery er op na hield. Onder druk van het publiek zorgden zijn scheppers er voor dat Ellery steeds meer romantische momenten beleefde. Dit scheen ook belangrijk te zijn voor het feit dat men met Ellery richting Hollywood wilde.
Lee & Boucher dachten in 1945 aan Barbara Terrell een uitstekend vervangster te hebben. Ze voorzagen daarvoor zelfs meer Nikki-Ellery interactie. Tegen juli moesten ze Barbara laten gaan omwille van afwezigheden en drinken tijdens het werk. ... (klik op de foto voor meer) Barbara Terrell -- KLIK VOOR MEER -- ...
11 maart 2017

De kaften in het Koreaans werden aan de pagina's toegevoegd. Niet in zijn minst door het verschijnen van een prachtige reeks boeken in het Koreaans bij 검은숲 (Zwarte Woud uitgaves).
Elke voorkaft werd in de titel ook voorzien van wat extra kunst die de verzamelaar zeker zal aantrekken. De liefhebbers van de Wrightsville moorden zullen het ook niet moeilijk hebben om de correcte titels uit de reeks te kiezen. (Zie kaftenlijst hier onder)

킹은 죽었다(The King is Dead) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 30 juni 2016퀸 수사국(Queen's Bureau of Investigation) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 jan 2016악의 기원(Origin of Evil) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 april 2016열흘간의 불가사의 (Ten Days' Wonder) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 27 nov 2014꼬리 많은 고양이(Cat of Many Tails) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 10 jun 2016그리스 관 미스터리(The Greek Coffin Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 jan 2012더블, 더블(Double, Double) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 27 nov 2014최후의 일격(The Finishing Stroke) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 30 jun 2015

Ander nieuws: Jeffrey Marks vond nog zeer waarschijnlijke kandidaat  spookschrijver voor de jeugdboeken die verschenen onder de naam Ellery Queen Jr. Klik hier voor meer...
 

 Aanraders

 • Columbia University’s Butler Library presenteerde u een tentoonstelling en Symposium ter ere van de 75ste verjaardag van EQMM

  De EQMM 75ste verjaardags-tentoonstelling was te bezichtigen van 26 sep tot 23 dec 2016 in the Rare Book and Manuscript Library, Butler Library, 6th Floor East. Daar was onder meer correspondentie te zien tussen stichter/ uitgever Frederic Dannay en schrijvers die tot de belangrijkste van de 20ste eeuw kunnen worden gerekend, alsook door hem herziene manus- cripten (uit de Frederic Dannay papers collectie, in de bibliotheek bewaard), naast enkele originele tekeningen uit de begin- jaren van het magazine en selectie van brieven met EQMM’s 2de uitgever Eleanor Sullivan. (Volledig verslag)

 • Rose Koppel Dannay's heruitgegeven memoires uit 2010 vertellen over haar tijd met Fred Dannay. "Het is echt niet te vergaand om te beweren dat Rose Fred's leven redde, daar ze hem in staat stelde om ten volle van zijn status van geëerd detective te genieten. Een status die hij kreeg na meer dan 40 jaar verhalen te helpen vormgeven die reikwijdte van mysterieschrijven ver heeft uitgebreid."
  Perfect Crime Books, 7 feb 2016

 • Joseph Goodrich heeft een selectie gemaakt van de briefwisseling tussen Dannay en Lee, en voorzien van een commentaar. Het geheel wordt uitgegeven door Perfect Crime Books. BLOOD RELATIONS: THE SELECTED LETTERS OF ELLERY QUEEN, 1947-1950, omvat de periode van het schrijven van Ten Day's Wonder, Cat of Many Tails en The Origin of Evil, en biedt ook een heldere weergave van de complexe en vaak getormenteerde psychologische en artistieke relatie tussen Frederic Dannay en Manfred B. Lee.

 • Perfect Crime Books heeft ook Francis M. Nevins' Ellery Queen biografie beschikbaar. Het werk draagt de titel 'The Art of Detection' en draagt het onderschrift "The story of how two fractious cousins reshaped the modern detective novel". Mike werd ook meteen lid van de  West 87th Street Irregulars

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...De Crippen and Landru EQ-boeken Tragedy & Moths

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
Discusieer, vraag ... over Ellery Queen. Klik en ontmoet uw moderator!


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.