REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen...
 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften van Ellery Queen edities sedert april 2018: 62 betere en 31 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 16 december 2018:

Le Mystère de la tortue verte - Stofkaft Franstalige uitgave Nicholson & WatsonZáhada Španělského mysu - kaft Tjechische uitgave, Volvox Globator, 2018O quarto lado do triangulo - kaft Portugese uitgave, Editorial Minerva, Lisboa, 1966Cuidado com o desconhecido - kaft Portugese uitgave, Agência Portuguesa de Revistas, LisboaDieci incredibili giorni - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori classici ,Mondadori, dec 2009The Adventures of Ellery Queen - kaft Victor Gollancz, Londen, 1936The Tragedy of X - kaft Japanese uitgave, Tokyo SogenshaThe Tragedy of Y - kaft Taiwanese uitgave, 麥田 (Tarweveld), 1995

april 2017 - april 2018: 51 betere en 106 nieuwe kaften
april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
15 december 2018 - 18 april 1999

Op 15 juni 1981 gingen Fred en Rose naar het derde "Crime Writers' International Congress" dat doorging in Stockholm. De internationale jury waarin Fred zitting had wees de toen onbekende Frank Sisk, een 65 jarige Amerikaans journalist, als winnaar aan met het kortverhaal "A visit with Montezuma". Dat leverde hem naast publicatie ook een Saab Turbo op. Vele schrijvers waren aanwezig.

Op het congres werd hen op 20 juni 1981 een trip aangeboden per schip naar
Åland. Om meer hierover te lezen en verschillende foto's (!) te zien klik hier
...

 
1 december 2018

In maart 2019 wordt Frederic Dannay, Ellery Queen's Mystery Magazine and the Art of the Detective Short Story van de hand van Laird R. Blackwell uitgebracht.

Deze studie presenteert voor het eerst een grondige onderzoek van de rol die Queen speelde bij de bloei van het detective kortverhaal met een specifieke focus op het belang van de rol van Frederic Dannay als uitgever van EQMM en een resem van bloemlezingen. Vele van de auteurs ("Oude meesters," "Nieuwe meesters," en ook "tec tyros"), detectives, en verhalen die Queen promootte en op een voetstuk plaatste worden opgelijst en beschreven, waaronder auteurs die Edgars, EQMM wedstrijden, Pulitzer en Nobelprijzen wonnen, bekende auteurs uit andere genres zoals Baum, Borges, Dreiser, Whitman, Wells, tot zelfs William Butler Yeats, "verloren en vergeten" verhalen van klassieke auteurs, en sterke debuten van auteurs en detectives die later beroemd zouden worden. Met meer dan 50 jaren op de teller als auteur, geschiedkundige en uitgever was Queen toch de "bewaarengel, patroonheilige en uitgever" in één voor het detective kortverhaal. Zonder de invloed van Queen, het detective kortverhaal zou niet hebben overleefd zonder Queen die zowat "het laatste bastion was voor korte detective verhalen"; hij was gewoon "het detective-kortverhaal."

Als auteur van de populaire Ellery Queen boeken en kortverhalen, als literair geschiedkundige en criticus, en zeker als uitgever van het gerenommeerde Ellery Queen Mystery Magazine-- Ellery Queen was de enige grote kracht die mid -1900 instond voor de overleving en gezondheid van het detective kortverhaal. Queen's onvermoeibare en enthousiaste promotie voor zijn favoriete vorm van fictie was vitaal voor de voortzetting van diens populariteit naast het overlijden van Doyle en Chesterton en Christie en Hammett en andere beroemde auteurs in de vroege en mid 20ste eeuw. Klik op de kaft om het boek nu reeds te bestellen!
 
4 november 2018

Acteur Ken Swofford overleed vorige donderdag, zo liet zijn kleinzoon Brandon Swofford weten. De roodharige Swofford portretteerde de vasthoudende reporter Frank Flannigan in de geprezen maar kort uitgezonden 1975-76 NBC serie Ellery Queen, met Jim Hutton, hij was ook te zien als Lt. Catalano in diverse afleveringen van die andere reeks voor speurneuzen met Angela Lansbury's Murder, She Wrote. Swofford speelde vaak gezagsdragers van diverse allures, in diverse TV shows. Hij werd 85.


Nog vorige december 2017 verloren we ook acteur Tom Reese na een korte ziekte. Tom speelde Sergeant Velie in dezelfde Ellery Queen reeks.
 
2 november 2018

Information Please
(NBC Red) liep van 1938 tot 1946, in deze reeks quiz programma's konden luisteraars vragen voorleggen aan een panel van experts. Die luisteraars werden betaald als hun vraag werd gebruikt, en kregen meer prijzen indien de experts het antwoord schuldig bleven. Op 18 september 1942 bestond het panel uit John Kieran en Franklin Pierce Adams met als gastpanelleden Christopher Morley en Orson Welles. Nadat presentator Milton Cross de regels had uitgelegd, beantwoorden de experts vragen over onderwerpen waaronder geschiedenis, populaire en klassieke literatuur, stomme films, en aardrijkskunde. Sommige vragen gingen over de radio en theater carrière van Welles. Omdat de experts een antwoord schuldig bleven over de fictionele detective, werd detectiveschrijver "Ellery Queen" voor zijn ingezonden vragen een "war bond" en een set van de Encyclopaedia Britannica toegekend.
Lees meer hier ...
 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de foto met de cursor aanwijst.
 
13 oktober 2018

Toen
Josh Pachter begon aan Misadventures
(2017), herlas hij The Tragedy of Errors en werd geïnspireerd door drie verhalen met daarin iets wat Ellery Queen omschreef als "The Puzzle Club". Het centrale concept van de vijfdelige EQ minireeks — waarvoor ook Isaac Asimov koos in zijn veel langere reeks van Black Widowers verhalen — is dat van zes vrienden die op onregelmatige tijdstippen samen komen om uitgebreid te tafelen, maar vooraleer daar aan te beginnen werd één lid van de groep in “de Puzzelstoel,” geplaatst en kreeg van de vijf anderen een mysterie voorgeschoteld die dit aangewezen slachtoffer dan moest oplossen.

Zijn eigen idee voor een kortverhaal leek zeer goed te passen als Puzzle Club verhaal, Josh werkte het af, gaf het de naam “A Study in Scarlett!” en diende het in bij EQMM.
Janet Hutchings hield er van, en kreeg ook de goedkeuring van de Dannay en Lee erven om het in het magazine te laten verschijnen in 2019.

Josh kreeg de smaak te pakket en vatte het idee op om nog vier Puzzle Club pastiches te schrijven om die, na publicatie in EQMM, te verzamelen samen met de vijf originele verhalen in een nieuwe verzameling: The Puzzle Club, door Ellery Queen en Josh Pachter. Lees meer
hier
 
1 oktober 2018

Darlene Cypser is advocate, fictie auteur, historica,... en woont in Colorado, V.S. Ze is bekender onder de aanhang van Sherlock Holmes dan onder Queen fans, alhoewel ze al meerdere malen heeft toegegeven dat Ellery Queen haar eerste liefde was.

Ze is er van overtuigd dat een Ellery Queen interesse niet door een nieuwe film of televisie serie moet worden aangevuurd, zelfs niet door nieuwe boeken. Ze denkt hierbij aan hetzelfde wat ook de Sherlock Holmes gemeenschap zo lang en zo gepassioneerd heeft bezig gehouden:
1) bijeenkomsten van andere fans, en
2) het spel.
Ze is ervan overtuigd dat de opstart van beide veel van de doelstellingen voor Ellery Queen die deze website hieromtrent stelt zou kunnen waarmaken.

Na het herlezen van haar collectie Ellery Queen boeken bleef een vervelende vraag in haar hoofd rondspoken. Een verhaal die nog moet verteld worden.

"Mijn werkwijze om me in een gegeven wereld te begeven is verschillend van de courante methode om een pastiche te schrijven. ... Voor mijn huidige werkstuk besloot ik dat ik eerst helderheid moest scheppen in de de chronologie van de eerste negen boeken, die samen de door Francis Nevins benoemde eerste periode vormen."

Daaropvolgend bood Darlene dit werkstuk aan voor publicatie op deze site. Dus is het voor jou leesplezier ook in het Engels te lezen door
hier te klikken of op de onderstaande foto van Darlene. 

     Darlene Cypser holding The Siamese Twin Mystery (Photo courtesy Darlene Cypser)
      
(Photo courtesy Darlene Cypser)
 
17 september 2018

Over de definitie van een pastiche kun je discussiëren. Stel dat het over een overdrijving van de werkelijkheid gaat, wat zeker een mogelijkheid is, dan zijn cartoons of karikaturen dit eigenlijk ook.
    

Tot onze verrassing vonden we een karikatuur van beide neven "Manning Lee" (sic) and "Fred Dannay" van de hand van een Finse tekenaar Thor Fredric (Tor Fredriksson, 1913-1961). Hij maakte tekeningen voor een Zweedse krant in Finland gedurende de jaren dertig tot het eind van wereldoorlog II. Na de oorlog stelde hij een sportmagazine samen en spendeerde minder tijd aan het tekenen. Zijn tekeningen gedurende de oorlog wijzen dat hij zeker een interessante carrière had kunnen uitbouwen. Door de Fins/Zweedse taalbarrière zijn Thor Fredric's tekeningen bijna vergeten. Tot in 2014 in een boek over WOII enkele voorbeelden van zijn werk werden herontdekt. Afbeelding met toestemming van Jyrki Vainio. De tekening werd toegevoegd aan de pastiche pagina hier...
 
1 september 2018

Fred Duesenberg's wagens waren gemaakt voor het succes. Gedurende de twintiger jaren wonnen zijn auto's de Indianapolis 500 in 1924, 1925 en 1927, en werden tweede of derde in vier van de andere zeven Indianapolis wedstrijden.

Klik hier om meer te lezen...Ellery Queen maakte alleen gebruik van zijn
Duesenberg wanneer hij niet in N.Y. verbleef. Het is een open tweezitter met een "Dickey seat" achterin en 215000 km op de teller (Finishing Stroke).De Duesenberg was het symbool van rijkdom en de meest luxueuze droomwagen van de Amerikanen. Alleen als tweedehandswagen kon ... Klik hier of op de kaft om verder te lezen ...
 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
 
3 augustus 2018

JJMcC, een effectenmakelaar, was een vriend des huizes bij de Queens en alhoewel hij pas zeer recentelijk naar
Italië verhuisde had hij het genoegen hen in totaal andere omstandigheden te leren kennen en waarderen. Hoe lang is het nu al geleden dat El hem vroeg het voorwoord tot zijn eerste werk te schrijven. JJMcC lijkt te zijn vergeten door de meeste Queen-volgelingen. In bepaalde vertalingen werd hij zelfs volledig over het hoofd gezien. Misschien zag men het als gewoon een voorwoord van een of andere schrijver die uit 'optimistische' intro moest schrijven voor het detective verhaal. Er was nochtans een tijd waarin zijn mooi welbespraakte voorwoorden als voorbode tot de werken van Ellery Queen dienden en dit noch Ellery's uitgever noch de alwetende heer hemzelve schenen te ontmoedigen. Meer nog! Het is dankzij JJMcC dat Ellery's gefictionaliseerde memoires werden uitgegeven! Hij had moeite gehad om het grote Queen geheim veilig te houden. Queen père and fils waren eens grote raderen in het wiel van de New Yorkse politieapparaat gedurende de twintiger en dertiger jaren. Ze eisten dat hun echte identiteit absoluut geheim moest worden gehouden. Een geheim dat ook nooit werd ontsluierd... .  Lees
hier verder ...

 
1 juli 2018

De laatste acteur die zijn detailpagina met biografische informatie kreeg is William Smith. Deze acteur speelde een tiental afleveringen de rol van Inspecteur Queen in de Ellery Queen radioreeks. Er is ook een goede reden waarom hij de laatste in de reeks is..
Het internet heeft veel detailkennis over, anders lang vergeten, acteurs laten herontdekken. Maar deze schijnbaar onuitputtelijke stroom aan informaties kent ook zijn problemen.
Zo heeft Bill Smith het nadeel om twee wel zeer veel voorkomende namen te hebben. Dit heeft maakt vergissingen bijna onvermijdbaar. "De" Bill Smith die wij zoeken is zeker niet de William Smith geboren op 24 maart 1933. Deze acteur, die in mijn herinnering, voor altijd en immer Falconetti (uit
Witte Zwanen, Bill Smith (William Smith) -- KLIK VOOR MEER -- ...Zwarte Zwanen of The Jordaches) zal zijn begon wel degelijk zeer vroeg met acteren. Los van hun fysieke uiterlijk, kan hij nooit alle rollen gespeeld hebben die 'onze' Bill Smith opnam.  De informatie nu terug te vinden op het net is behoorlijk door elkaar gehaald. Klik op de foto van hiernaast om de informatie terug te vinden die we zeker aan onze "Bill Smith" kunnen toewijzen.
 
2 juni 2018

Ellery Queen Mystery Magazine's website biedt deze maand als mystery podcast Dale Andrews' Klik op het EQMM Podcast icoon om Dale Andrews zelf “Literally Dead,” te horen voorlezen...Ellery Queen pastiche, "Literally Dead," welke door de auteur zelf werd ingesproken voor EQMM tijdens de recente Malice Domestic conventie in Bethesda, Maryland. Klik en geniet!

Dit is zijn derde Ellery pastiche -- de eerste, "The Book Case," is één van de verhalen opgenomen in The Misadventures of Ellery Queen, die Dale samen met Josh Pachter samenstelde en welke nog steeds beschikbaar is op Amazon.
Ellery Queen bestond echt wel in alle "maten en gewichten", de ene vorm al meer succesvol dan de andere. Bill Owen mag dan wel voor gekend blijven als voormalig "King of Trivia" hij was ook de stem van Ellery in de gesyndiceerde radio reeks "Ellery Queen's Minute Mysteries" (1965-67) die ook daarna nog vele Vele jaren op radio stations  .. ... (klik op de foto voor meer) Bill Owen -- KLIK VOOR MEER -- ...
 
17 mei 2018

Otto Penzler, expert in het uitgeven van detective boeken is gestart met een nieuw initiatief genaamd, Penzler Publishers. Het nieuwe huis publiceerde zijn eerste zes boeken deze herfst als deel van een American Mystery Classics verzameling.

American Mystery Classics, zo licht Penzler toe, zal “traditionele detective verhalen” brengen door sommige van de meest populaire auteurs uit de zogenaamd "golden age of detective fiction," die liep tussen het eind van de Eerste Wereldoorlog tot en met de duur van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe boeken zullen zowel in hardcover als paperback worden uitgegeven maar niet als e-books.

Penzler zegt dat hij zijn inspiratie voor deze reeks haalde bij de Britse uitgevers die reeds succesvol zijn met het uitgeven van heruitgaven van detective klassiekers uit deze tijd. En bovendien, zo voegt hij er aan toe, heeft tot op heden geen enkel bedrijf in de V.S. dit voorbeeld gevolgd. “We gaan ook niet voor het harde type detectives die ook in die reeks voorkomt,” verklaart Penzler nader. In plaats daarvan, ging hij verder, zal de reeks op auteurs als Ellery Queen en Mary Roberts Rinehart focussen.

The Chinese Orange Mystery - kaft Penzler Publishers 'American Mystery Classics', 2018 (uitgegeven zowel met hardcover als paperback)Een andere reden om het nieuwe bedrijf op te zetten was om tegemoet te komen aan de noden van klanten. Die hadden immers, zowel in boekwinkels als op websites, gevraagd naar gedrukte exemplaren van enkel in e-book beschikbare klassiekers. Zich baserend op eigen verkoop van boeken via zijn Mysterious Bookshop alsook Mysterious Press.com e-boekwinkel, concludeerde Penzler dat er nog het meest vraag is naar de traditionele mysteries.
Het Queen boek dat deel uit zal maken van de eerste reeks boeken is
The Chinese Orange Mystery. Penzler zal opnieuw een reeks van zes boeken uitgeven in maart 2019. Tegen 2020, hoopt hij zo'n 24 boeken per jaar te publiceren.
(Bron: Publishers Weekly)
 

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

 Aanraders

 • Te koop bij Crippen and Landru: The Zanzibar Shirt and others Stories - James Holding (1907-1997) De auteur schreef een deel van de Ellery Queen Jr boekenreeks en tezelfdertijd besloot Holding om een reeks kortverhalen te schrijven rond de denkbeeldige speurders King Danforth en Martin Leroy, twee samenwerkende detectiveschrijvers (wiens hoofdpersonage de naam van Leroy King kreeg) samen met hun vrouwen op wereldcruise. De titels van elk van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken.
   
   
 • The Misadventures of Ellery Queen samengesteld door Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews bevat klassieke pastiches, parodieën en hommages.

  Dit volume verzamelt 16 verhalen geschreven door een wel heel uiteenlopende verzameling van auteurs de ene keer als geschreven als hommage dan weer als parodie of pastiche van ofwel de figuur ofwel het schrijversteam -- bekend als "Ellery Queen".

  INTRODUCTION: Elementary Questions, by Josh Pachter and Dale C. Andrews
  INTRODUCTION: Sorely Missed Adventures, by Richard Dannay
  INTRODUCTION: The Sincerest Form of Flattery, by Rand Lee
  THE MYSTERY OF THE RED BALLOONS, by Thomas Narcejac, translated by RK Jones
  DYING MESSAGE, by Leyne Requel
  THE GILBERT AND SULLIVAN CLUE, by Jon L. Breen
  OPEN LETTER TO SURVIVORS, by Francis M. Nevins
  THE REINDEER CLUE, by Edward D. Hoch
  THE BOOK CASE, by Dale C. Andrews and Kurt Sercu
  TEN MONTHS' BLUNDER, by J.N. Williamson
  THE ENGLISH VILLAGE MYSTERY, by Arthur Porges
  ELROY QUINN’S LAST CASE, by Dennis M. Dubin
  THE NORWEGIAN APPLE MYSTERY, by James Holding
  THE MAN WHO READ ELLERY QUEEN, by William Brittain
  E.Q. GRIFFEN EARNS HIS NAME, by Josh Pachter
  THE LAST CHECK, by Patricia McGerr
  THE DEATH OF THE MALLORY QUEEN, by Lawrence Block
  THE RANSOM OF EQMM #1, by Arthur Vidro
  THE TEN-CENT MURDER, by Joseph Goodrich

  Je kunt ook bestellen door op bovenstaande banner te klikken...

 

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.