REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen... 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften van Ellery Queen edities sedert april 2017: 27 betere en 94 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 20 oktober:

Το μυστήριο των Σιαμαίων διδύμων - kaft Griekse uitgave, editions Viper, ΒΙΠΕΡ Νο 422, 1973Οι διπλοπρόσωποι - kaft Griekse uitgave, editions Viper ΒΙΠΕΡ, 1976 The American Gun Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1963The Chinese Orange Mystery - kaft Japanese uitgave, Kadokawa Bunko, 1964The Spanish Cape Mystery - kaft Japanse uitgave, Kadokawa Bunko, 1964The Adventure of the Murdered Moths (Vol.2) - kaft Japanese uitgave, Tankobon Hardcover, 2009七匹の黒ネコの冒険他 (世界の名探偵 5) - kaft Japanese uitgave met 3 kortverhalen "The Adventure of the Seven Black Cats", "The Dead Cat" and "The Telltale Bottle" (both from Calendar of Crime), uitgeverij Iwasaki Shoten, 15 feb 2001靴に棲む老婆 エラリイ - kaft Japanese uitgave (There was an old woman), Hayakawa Pocket Mystery Book, 31 maa 1977

april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
 
2 december 2017 - 18 april 1999

Howard Culver -- KLIK VOOR MEER -- ...Vorige mei brachten we hier nog het nieuws van de nieuwe biografie pagina voor Howard Culver. In april-mei van 1948 werd hij de laatste die Ellery Queen  op de Amerikaanse radio speelde. Hij vertrouwde zijn dochters later lachend toe dat hij "Ellery Queen" vermoorde". Bij het maken van deze pagina kregen we toen ook hulp van Patti & Kathi Culver, die ook zo vrijgevig waren om ons enkele unieke foto's van hun vader te bezorgen. Dat deden ze nu opnieuw met niet alleen deze nieuwe aanklikbare foto (R) maar ook een nieuwe foto waarop Howard te zien is voor de AFRS micro. ...(klik op de foto voor meer)
18 november 2017

Er is minstens één acteur die niet uitgebreid wordt vermeld op deze site maar die wel degelijk een belangrijke aandeel had in de populariteit van'Ellery Queen' op TV. De figuur Simon Brimmer maakte nooit deel uit van de Queen verhalen maar was wel degelijk deels verantwoordelijk voor het succes van de serie. Brimmer werd opgevoerd als tegenstander van Ellery en herinnerde ons nog het meest aan de Ellery figuur uit de eerste boeken, een wijsneus die alles en iedereen probeert te slim af te zijn. Deze rol werd perfect gespeeld door John Hillerman. Hillerman zou later, met nog groter succes, aandraven als de voormalige Britse Sergeant Majoor Jonathan Higgins in Magnum, P.I. Nadat Hillerman in 1999 op rust ging keerde hij terug naar zijn thuis in Houston, Texas waar hij onlangs, op 9 november 2017, overleed op 84 jarige leeftijd.
We bieden jullie ook opnieuw een biografie aan van een acteur die Sergeant Velie gestalte gaf. Alan Reed, de acteur onlosmakelijk verbonden met de stem van "Fred Flinstone", nam de rol van Sergeant Velie op zich op radio in 1947. 
... (klik op de foto voor meer)
Alan Reed -- KLIK VOOR MEER -- ...
1 november 2017

Je kunt het een 'trouvaille' noemen om inspecteur Richard Queen in de boeken te laten verschijnen als de vader van de briljante Ellery, die zelf een amateurspeurder bleef. Zijn vader was Inspecteur bij het "New York Homicide Bureau". Deze combinatie liet toe officiële politieactiviteiten te combineren met de onofficiële interventies van Ellery Queen, de vele mogelijkheden die dit bood werden zeker niet onbetuigd gelaten door de schrijvers. Naar mijn mening biedt het ten tonele voeren van de inspecteur hem niet alleen de gelegenheid om van het officiële onderzoek te kunnen genieten maar draagt het enorm bij tot de nostalgie die de verhalen toch omgeeft. Zo bedoelt of niet, een NYPD korps dat de misdaad te lijf ging met denkwerk en veel hard werk is alomtegenwoordig.

Een 'double bill' dit keer:
Guy Usher was de eerste acteur om, zeer kort, op het witte doek Inspecteur Queen te vertolken. Op een bepaald ogenblik dacht men zelfs dat de openingsscene (het enige deel in The Spanish Cape Mystery (1935) waarin de Inspecteur te zien is) voorgoed verloren was. ... (klik op de foto voor meer) Guy Usher -- KLIK VOOR MEER -- ...
Door zijn Iers accent was Wade Boteler zeer gezocht voor politierollen of wat ruwe figuren met autoriteit.  Dus het was dus niet echt een verrassing toen hij de rol van Inspecteur Queen kreeg toebedeeld in de, makkelijk te vergeten, tweede Ellery Queen film The Mandarin Mystery (1937).
... (klik op de foto voor meer)
Wade Boteler -- KLIK VOOR MEER -- ...
18 oktober 2017

Dokter Samuel Prouty, assistent van het Hoofd Medisch Onderzoek van New York County, en een fervent sigarenroker geleek op de populaire opvatting van Mephistopheles en rookte zijn donkere, gevaarlijk uitziende sigaren met hevige trekken.1 De autoriteit wanneer een doodsoorzaak en de vermoedelijke tijd van overlijden moet worden vastgesteld. Arthur B. Allen verving Robert W. Strauss gedurende het eerste radioseizoen van Ellery Queen.
Meer nog dan ook Robert W. Strauss had gedaan specialiseerde Arthur B. Allen zich tijdens zijn carrière in het spelen van New England typekes. Het tweede deel van de 1ste radio reeks was tevens de laatste waarin  Doc Prouty mocht aandraven. ... (klik op de foto voor meer) Arthur B. Allen -- KLIK VOOR MEER -- ...
 

TIP: 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd 'Popup ALT Attribute'. Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

  

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de San Marino postzegel aanwijst. (Uit de Wie? sectie)
 
1 oktober 2017

Tijd voor de nieuwe Robert Strauss! Hieronder zie je twee acteurs met dezelfde naam. Tot vandaag werd algemeen aangenomen, ook door ons, dat de eerste acteur hieronder diegene was die gestalte gaf aan Doc Prouty in de EQ radio serie. We waren net klaar met zijn profielpagina toen we andere informatie ontdekten die duidelijk maakte dat er een naamgenoot bestond. Het bleek dat de oudere Robert W. Strauss de persoon was die Prouty speelde. Hij overleed op tragische manier in 1940. Hij heeft geen IMdB pagina, geen pagina op Wikipedia... zeg maar online bijna vergeten tot op vandaag. Aangezien we de eerste profielpagina reeds hadden afgewerkt laat ik ze (in het Engels) ook op deze site staan. Ze zal te bereiken zijn via een link onderaan de biografie pagina van Robert W. Strauss.
Deze Robert Strauss (1913-1975) (rechts) beroemd voor zijn Oscar nominatie voor 'Stalag 17'  was nooit te zien of the horen in enig Ellery Queen programma.... (klik op de foto voor meer) Robert Strauss (1913-1975) -- KLIK VOOR MEER -- ...
Robert W. Strauss (1879-1940) speelde Prouty in de eerste (uurlange) radioreeks. In de wedstrijd die de acteurs organiseerden om de schuldige te ontmaskeren waren de frequentste winnaars Ted de Corsia en Robert Strauss. ... (klik op de foto voor meer) Robert W. Strauss -- KLIK VOOR MEER -- ...
16 september 2017

Los van iedere logica werd ook op radio Sergeant Thomas Velie steeds gespeeld door acteurs
die fysiek leken op de onbehouwen Sergeant.
Zo ook George Mathews die als een gezette man met zware wenkbrauwen, met platte neus en een zeer kenmerkende uitstekende onderlip, veel ruwe karakters in vele era's gestalte gaf.
In radio's The Adventures of Ellery Queen nam George twee weken lang de rol van Sergeant Velie van Ed Latimer over in juni 1947.  George was twee weken te horen in "The Green Gorillas" en "The Sky Pirates" waarna Ed zijn rol hernam... (klik op de foto voor meer) George Matthews -- KLIK VOOR MEER -- ... 
1 september 2017

Sergeant Thomas Velie maakte zijn debuut in de Queen-saga met woorden 'What's up, Doyle?' in The Roman Hat Mystery waar hij ons wordt voorgesteld als een lange man in gewone kledij. Inspecteur Queen spreekt hem op een eerder vaderlijke manier aan als 'Thomas'. Terwijl de trouwe sergeant Ellery dan weer als 'maestro' adresseert.
Velie, vaak omschreven als "de grote kerel met de handen als voorhamers en een donderende stem.." heeft, mede door de Hutton tv-reeks, zowaar een eigen "cult following" gekregen.
De eerste acteur om de Sergeant gestalte te geven in de eerste (uur lange)radio series (1939) was Howard Smith. Als een kalende zwaargebouwde Amerikaanse karakter acteur maakte hij de oversteek naar Hollywood in 1946 en ging zich specialiseren in rechters, politie officieren, zakenmannen en een assortiment van kolerieke bewindslui.... (klik op de foto voor meer) .. Howard Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...
17 augustus 2017

Met veel plezier kunnen we aankondigen dat de website van Ellery Queen Mystery Magazine werd geüpdatet. De nieuwe vormgeving zorgde dat de feel van de vroegere site niet verloren ging.

Meteen ook voor ons het signaal om de update van de sectie "Whodunit" door te voeren. Dit betekent dat die rubriek voortaan 3 pagina's over EQMM bevat en dus in totaal 15 pagina's omvat. Naast de historiek, wat uitleg over de hoofdredacteurs, uitgevers en ten slotte een uitgebreid overzicht van de internationale aantrekkingskracht van het magazine. Dit betekent meteen ook een mooi overzicht van alle internationale edities van het vermaarde detective magazine.
Verder is de rubriek rond pastiches, hommages,... ook onder handen genomen. Kortom veel om je enkele uren zoet te houden!
 

Een Uitdaging aan de Lezer
kun je op deze site herkennen aan het icoontje van 'Uncle Sam'. (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina).
What we don't know and you just might...Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geappreciëerd!

 
6 augustus 2017

Voor de gedetailleerde biografische pagina's van de acteurs die deel uitmaakten van één of andere vormgeving van Ellery Queen verhalen ga ik vaak te werk als een boetseerder. Met kleine stukken klei wordt uiteindelijk een werk geboetseerd.
Meestal omdat de gegevens nu éénmaal niet voor het grijpen liggen.
Dit kan zeker niet gezegd worden van Peter Lawford. Gegevens in overvloed. Dus de werkwijze was hier veeleer te vergelijken met die van een beeldhouwer die een groot blok voorgeschoteld krijgt en de overtollige stukken alleen nog dient weg te kappen om tot een eindresultaat te komen.
Peter Lawford -- KLIK VOOR MEER -- ...Peter heeft in de Amerikaanse filmgeschiedenis zeker een rol gespeeld die opmerkelijk mag genoemd worden. Zijn bijdrage tot het Queen canon kwam er, laat in zijn carrière, in 1971 toen Universal Pictures met een 2 uur durend piloot Ellery Queen, Don't Look Behind You een serie wilde lanceren. Ze lieten Lawford Ellery Queen spelen als een overjarige, hippe, swingende Londense ster. Van de serie kwam dan ook niets terecht.... (klik op de foto voor meer) ..

1 juli 2017

De detailpagina's van veel van de acteurs die deel uitmaakten van één of andere vormgeving van Ellery Queen verhalen kun je een beetje archeologisch werk noemen. De informatie die je er terug kunt vinden werd over lange tijd verzamelde a.d.h.v. knipsels, artikels,... De vergelijking met de weinige online bronnen leert soms dat vele daarvan de basisfeiten als data of plaatsen verkeerd voor hebben. Niet echt het geval hier. Maar gezien zijn toch behoorlijke populariteit vreemd dat er zo weinig was terug te vinden over...  
Lee Philips speelde naast Lana Turner in de filmversie van Peyton Place. Over de helft van The Further Adventures of Ellery Queen (1958) nam hij de rol over van Ellery Queen, die Philips neerzetten als een zeer bewuste man met mededogen. ... (klik op de foto voor meer) .. Lee Philips -- KLIK VOOR MEER -- ...
21 juni 2017

The Finishing Stroke - kaft eBook uitgave, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 februari 2017JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
 
The Devil to Pay - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017The Door Between - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017Face to Face - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017The Four of Hearts - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017The Murderer is a Fox - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017The Scarlet Letters - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017Halfway House - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 16 feb 2017There was an Old Woman - kaft eBook, JABberwocky Literary Agency, Inc, 15 feb 2017
17 juni 2017

We zijn maar wat trots om ons volgend lid van de West 87th Street Irregulars aan te kondigen: Josh Pachter
The West 87th Street Irregulars kom je voor het eerst tegen in wat je de 'Richard Queen' verhalen in het grote opus kunt noemen. In deze verhalen doet Inspecteur Queen een beroep op z'n vrienden om informatie te verzamelen. Uiteindelijk komen ze ook hun beloftes na!

In onze nooit aflatende queeste of de interesse in Ellery Queen op te krikken 'waar' nodig, kwamen we in 2010 op het idee om een select gezelschap te starten, een club. Het werk van ieder geselecteerd lid getuigt van een reeds bewezen interesse in Ellery Queen alsook van bijdrages tot het Queen werk. Zo helpen ze om zijn naam, opnieuw, een goedgekende name te maken binnen de wereld van de detectie, specifiek in de V.S.
Josh Pachter -- KLIK VOOR MEER -- ...

Josh behoort zeer zeker tot deze categorie en zijn essay "Looking Back on half-century love affair with EQMM"  bewijst dit ten overvloede. Dus zonder verder dralen klik op de Josh's foto om het artikel van deze gloednieuwe West 87th Street Irregular te lezen! 
 

 Aanraders

 • Columbia University’s Butler Library presenteerde u een tentoonstelling en Symposium ter ere van de 75ste verjaardag van EQMM

  De EQMM 75ste verjaardags-tentoonstelling was te bezichtigen van 26 sep tot 23 dec 2016 in the Rare Book and Manuscript Library, Butler Library, 6th Floor East. Daar was onder meer correspondentie te zien tussen stichter/ uitgever Frederic Dannay en schrijvers die tot de belangrijkste van de 20ste eeuw kunnen worden gerekend, alsook door hem herziene manus- cripten (uit de Frederic Dannay papers collectie, in de bibliotheek bewaard), naast enkele originele tekeningen uit de begin- jaren van het magazine en selectie van brieven met EQMM’s 2de uitgever Eleanor Sullivan. (Volledig verslag)

 • Rose Koppel Dannay's heruitgegeven memoires uit 2010 vertellen over haar tijd met Fred Dannay. "Het is echt niet te vergaand om te beweren dat Rose Fred's leven redde, daar ze hem in staat stelde om ten volle van zijn status van geëerd detective te genieten. Een status die hij kreeg na meer dan 40 jaar verhalen te helpen vormgeven die reikwijdte van mysterieschrijven ver heeft uitgebreid."
  Perfect Crime Books, 7 feb 2016

 • Joseph Goodrich heeft een selectie gemaakt van de briefwisseling tussen Dannay en Lee, en voorzien van een commentaar. Het geheel wordt uitgegeven door Perfect Crime Books. BLOOD RELATIONS: THE SELECTED LETTERS OF ELLERY QUEEN, 1947-1950, omvat de periode van het schrijven van Ten Day's Wonder, Cat of Many Tails en The Origin of Evil, en biedt ook een heldere weergave van de complexe en vaak getormenteerde psychologische en artistieke relatie tussen Frederic Dannay en Manfred B. Lee.

 • Perfect Crime Books heeft ook Francis M. Nevins' Ellery Queen biografie beschikbaar. Het werk draagt de titel 'The Art of Detection' en draagt het onderschrift "The story of how two fractious cousins reshaped the modern detective novel". Mike werd ook meteen lid van de  West 87th Street Irregulars

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.