REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen... 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften van Ellery Queen edities sedert april 2017: 
geen betere en geen nieuwe kaften.
Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen:

더블, 더블(Double, Double) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 27 nov 2014최후의 일격(The Finishing Stroke) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 30 jun 2015The Egyptian Cross Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, 2016The Greek Coffin Mystery - kaft Chinese uitgave, New Star Press, 2017드루리 레인 X의 비극 (The Tragedy of X) - kaft Zuid Koreaanse uitgave, 검은숲, The Ellery Queen Collection, 2013드루리 레인 Y의 비극(The Tragedy of Y) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, The Ellery Queen Collection, 2013드루리 레인 Z의 비극 (The Tragedy of Z) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, The Ellery Queen Collection, 14 juni 2013최후의 비극(Drury Lane's Last Case) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, The Ellery Queen Collection, 2013

april 2016 - april 2017: 131 beteer en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016: 
11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015: 18 betere en 103 nieuwe kaften
 
23 april 2017 - 18 april 1999

We vieren onze 18de verjaardag hier bij 'Ellery Queen een website rond deductie' door een biografie toe te voegen en wel van één van de eerste acteurs die in film gestalte gaf aan Ellery Queen. In The Spanish Cape Mystery, een low-budget detective speelt Donald Cook Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet vrij opwindend maar dichter bij het originele concept dan de meeste andere films. Cook's flirterig gedrag is evenwel niet te rijmen met eender Donald Cook -- KLIK VOOR MEER -- ...welk EQ verhaal.

Donald's biografie werd nu aan de site toegevoegd. Opnieuw met enkele verrassingen. Zo bleek Cook twee maal gehuwd en hield hij aan zijn eerste korte huwelijk een dochter over. ...
Lees meer over deze acteur door op zijn foto te klikken...
19 maart 2017

De figuur ‘Nikki’ verschijnt ook verschillende malen in één of
andere vorm.  Doorheen de jaren had deze vrouwelijke tegenhanger steeds, in meer of mindere mate, bepaalde Nikki kwaliteiten... Zoals elke Queen-verslaafde je zal vertellen was ze bijlange niet de enige liefdesinteresse die Ellery er op na hield. Onder druk van het publiek zorgden zijn scheppers er voor dat Ellery steeds meer romantische momenten beleefde. Dit scheen ook belangrijk te zijn voor het feit dat men met Ellery richting Hollywood wilde.
Lee & Boucher dachten in 1945 aan Barbara Terrell een uitstekend vervangster te hebben. Ze voorzagen daarvoor zelfs meer Nikki-Ellery interactie. Tegen juli moesten ze Barbara laten gaan omwille van afwezigheden en drinken tijdens het werk. ... (klik op de foto voor meer) Barbara Terrell -- KLIK VOOR MEER -- ...
11 maart 2017

De kaften in het Koreaans werden aan de pagina's toegevoegd. Niet in zijn minst door het verschijnen van een prachtige reeks boeken in het Koreaans bij 검은숲 (Zwarte Woud uitgaves).
Elke voorkaft werd in de titel ook voorzien van wat extra kunst die de verzamelaar zeker zal aantrekken. De liefhebbers van de Wrightsville moorden zullen het ook niet moeilijk hebben om de correcte titels uit de reeks te kiezen. (Zie kaftenlijst hier onder)

킹은 죽었다(The King is Dead) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 30 juni 2016퀸 수사국(Queen's Bureau of Investigation) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 jan 2016악의 기원(Origin of Evil) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 april 2016열흘간의 불가사의 (Ten Days' Wonder) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 27 nov 2014꼬리 많은 고양이(Cat of Many Tails) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 10 jun 2016그리스 관 미스터리(The Greek Coffin Mystery) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 25 jan 2012더블, 더블(Double, Double) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 27 nov 2014최후의 일격(The Finishing Stroke) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, 검은숲, Ellery Queen Collection, 30 jun 2015

Ander nieuws: Jeffrey Marks vond nog zeer waarschijnlijke kandidaat  spookschrijver voor de jeugdboeken die verschenen onder de naam Ellery Queen Jr. Klik hier voor meer...
12 februari 2017

Nikki Porter kreeg uiteindelijk de aandacht die ze verdiende in de radioverhalen. Bekeken vanuit het standpunt van de radiomakers leek het creëren van een vrouwelijke hoofdrol vooral praktisch (omwille van de 'kleur' van een vrouwelijke stem) wat, voor mij, net zo belangrijk als de romantische mogelijkheden waarin deze keuze voorzag. 
Nikki maakte haar opwachting in films, kortverhalen, en boeken, maar was eigenlijk op maat van radio gemaakt.
Het is een 'verbazingwekkend' feit dat iedere keer we Nikki ontmoeten ze niet alleen een verschillende uitzicht heeft maar ook een andere persoonlijke geschiedenis meedraagt. Er zijn verscheidene 'eerste' ontmoetingen tussen Nikki en Ellery. Eén van de vele redenen hiervoor is, denk ik, de extra spanning die een 'ontluikende' relatie tussen twee hoofdrolspelers met zich meebrengt. Als we boeken, radio en film in rekening brengen ontmoette Nikki EQ op wel vier verschillende manieren!
Charlotte Keane speelde Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947) en zou de rol hernemen toen Ford Theatre op radio de eerste (1 uur lange) episode "Bad Boy" uitzond alsook voor de televisie reeks van 1954 tot 1956... klik op de foto voor meer)  Charlotte Keane -- KLIK VOOR MEER -- ...
13 januari 2017

Een nieuw jaar kondigt zich aan met enkele ingrijpende wijzigingen...  

Bij EQMM kondigde Janet Hutchings alvast dit aan:  "We beginnen aan 2017 met een nieuw format — zes dubbeldikke uitgaven per jaar — een wijziging die zowel kansen voor innovatie biedt als uitdagingen of het karakter van het, zo lang, door zijn lezers geroemde magazine te behouden ..."

Met de opening van het nieuwe jaar braken we meteen ook de barrière van 400 'nieuw' toegevoegde kaften sinds april '16.
Niet altijd nieuw in de zin van nieuw gepubliceerde Ellery Queen uitgaven maar toch nieuw voor de, reeds uitvoerige, collectie kaften op deze site. Fenomenaal hoe die stroom nooit lijkt te stoppen.
 
26 september 2016 - 23 december 2016


Columbia University’s Butler Library presenteerde u een tentoonstelling en Symposium ter ere van de 75ste verjaardag van EQMM

De EQMM 75ste verjaardags-tentoonstelling was te bezichtigen van 26 september tot 23 december 2016 in the Rare Book and Manuscript Library, Butler Library, 6th Floor East. Daar was onder meer correspondentie te zien tussen stichter/ uitgever Frederic Dannay en schrijvers die tot de belangrijkste van de 20ste eeuw kunnen worden gerekend, alsook door hem geredigeerde manuscripten (uit de Frederic Dannay papers collectie, die in de bibliotheek worden bewaard), naast enkele originele tekeningen uit de beginjaren van het magazine en selectie van briefwisselingen met EQMM’s tweede uitgever, Eleanor Sullivan. (Volledig verslag hier)
 

TIP: 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd 'Popup ALT Attribute'. Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

 
23 december 2016

De detailpagina's van veel van de acteurs die deel uitmaakten van één of andere vormgeving van Ellery Queen verhalen kun je zowat archeologisch werk noemen. De informatie die je er terug kunt vinden werd over lange tijd verzamelde adhv knipsels, artikels,... De vergelijking met de weinige online bronnen leert soms dat vele daarvan de basisfeiten als data of plaatsen verkeerd hebben. Dat is ook het geval voor de nieuwste toevoeging in die reeks ...  

Sydney Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...Vanaf het vierde seizoen radiohoorspelen (1943-1944) nam Sydney de rol van Ellery Queen over, tot in 1947. Hij had reeds wat succes geboekt in de rol van Abie Levy in 'Abie's Irish Rose' (1942) alvorens hij de rol van de beroemde detective aannam. Sydney's geboorteplaats wordt elders vaak omschreven als Quebec, Canada. Niets is minder waar hij werd in Nebraska geboren in een wel zeer getalenteerde familie! Klik op de foto voor meer ... ..
7 december 2016

Toen Janet Hutchings mij, in navolging van ons bezoek aan het symposium in NYC vroeg iets te schrijven voor EQMM's blog was een ja-woord snel gegeven. Net als in 2005, waar ik, net als nu samen met Dale C. Andrews ook iets over het symposium schreef kropen we terug samen in de pen. Dat voornemen was al gemaakt. Het werd een stuk over deze site. Ietwat Caesariaans of JJMcCiaans zo je wil om in de derde persoon over jezelf te schrijven maar dat is wat we deden. Da's ook vaak wat Ellery Queen over Ellery Queen deed, niet?

Het resultaat is vanaf nu te lezen op Something is about to Happen. En over enkele weken ook hier... Vanaf nu is het ook hier beschikbaar aangevuld met enkele foto's... Ook het volledige verslag (Engelstalig) van het symposium bieden we aan (pagina 3 of te bereiken via de hoofdpagina, klikken op X)

We mogen ook rapporteren dat de volledig Drury Lane cyclus net werd uitgegeven in Vietnam(2016) door Văn học editions. In de sectie bovenaan deze pagina kun je de kaften zien. 
23 november 2016

Tom Reese -- KLIK VOOR MEER -- ...We kunnen meegeven dat in de acteurs sectie we een detailpagina toevoegden voor Tom Reese. Eén van de weinige vertolkers van prominente Queen figuren die nog in leven is.
In de Tv-serie Ellery Queen(1975) zorgde hij in voor wat makkelijk de meest gekende interpretatie van Inspector Velie zou worden. ... (klik op de foto voor meer)
 

Een Uitdaging aan de Lezer
kun je op deze site herkennen aan het icoontje van 'Uncle Sam'. (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina).
What we don't know and you just might...Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Dat is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geappreciëerd!

 
9 november 2016

Voor diegene die niet
kunnen wachten op de uitbreiding op de site (zie hieronder) of gewoon niet in de mogelijkheid waren om aan het symposium deel te nemen, maakt EQMM geleidelijk aan ook de video-opnames van het 75th-Anniversary Symposium beschikbaar online. Opgenomen op het symposium zelf op 30 september 2016. Geïntroduceerd door Sean Quimby zie je het panel "Making Mystery Matter: EQMM and the Shaping of American Crime and Detective Fiction," met daarin Sarah Weinman, Leah Pennywark, Jeffrey Marks, en Charles Ardai. (Audio en video door Ché Ryback, 56 min 23 sec).


Geïntroduceerd door Sean Quimby zie je het panel "Making Mystery Matter: EQMM and the Shaping of American Crime and Detective Fiction," met daarin Sarah Weinman, Leah Pennywark, Jeffrey Marks, en Charles Ardai.
19 oktober 2016

Ik had het genoegen aanwezig te kunnen zijn op het symposium in New York ter ere van het 75 jaar bestaand van EQMM. Het voldeed dan ook volledig aan de verwachtingen en bracht alles wat ik er van verwacht had. Ik amuseer me altijd in de VS, maar zeker wanneer ik in de gelegenheid ben om met collega EQ(MM) bewonderaars te spreken. Je bent immers niet alle dagen samen met vier West 87th Street Irregulars in dezelfde kamer! Maar de oversteek van de Atlantische oceaan komt ook met nadelen. Waarvan er geen enkele me heeft weerhouden om iedereen te ontmoeten in Room 203. Bijna te omschrijven als een kamer vol vrienden of toch minstens als even enthousiaste EQMM fans.
Niets geeft me dan ook meer ideeën of enthousiasme dan dergelijke gebeurtenissen. Maar ik wil de tijd nemen om het artikel goed te schrijven. Dus met wat geduld is dit een lijstje van wat je kunt gaan verwachten in de komende weken:
- Het beloofde artikel over dit symposium en de EQMM
  tentoonstelling (lees ondertussen wat we schreven
in 2005)
- Een uitbreiding van de
EQMM pagina in de Wie-sectie
- Een nieuwe pagina die de navigatie op deze site wat uitlegt,
  inclusief de verborgen informatie. Ja, die is er... het is
  tenslotte een site over mysteries en deductie...!

En natuurlijk blijf ik verder kaften toevoegen aan de site. Sedert enkele weken kun je dit opvolgen in een afzonderlijke sectie bovenaan deze pagina...
11 september 2016

Eén van de zaken waar we deze maand echt naar uitkijken is het symposium in de Columbia University's Butler Library... op 30 september. Niet alleen omwille van het symposium zelf, maar ook het feit dat ik er de kans krijg vele van de personen waarmee ik regelmatig mee correspondeer persoonlijk te ontmoeten. Sommige kan ik zelfs vriend noemen.
Ik had vorige maand nog de kans om, met Dale C. Andrews in Londen af te spreken.  Dale C.Andrews ging nadien nog op een tour van Schotland... In 2014 schreven we nog
dit artikel (Engelstalig) die aantoonde dat het voorkomen van de naam 'Andrews' en zijn afgeleiden in het Queen werk misschien wel geen toeval kan genoemd worden en gedurende zijn trip naar Schotland ontdekte Dale dat er nog meer is!

"We brachten een bezoek aan het Clan MacDonald museum op het eiland Skye. Welke Schotse voorouders ik ook moge gehad hebben in alle waarschijnlijkheid kwamen die van deze streek dus ik bladerde door een werk dat de geschiedenis van mijn familie clan weergave en dan las ik iets dat ik, in alle eerlijkheid, al veel vroeger had moeten zien...." (lees het volledige artikel en het nieuwe postscript
hier)
 
 

 Aanraders

 • Rose Koppel Dannay's heruitgegeven memoires uit 2010 vertellen over haar tijd met Fred Dannay. "Het is echt niet te vergaand om te beweren dat Rose Fred's leven redde, daar ze hem in staat stelde om ten volle van zijn status van geëerd detective te genieten. Een status die hij kreeg na meer dan 40 jaar verhalen te helpen vormgeven die reikwijdte van mysterieschrijven ver heeft uitgebreid." Perfect Crime Books, 7 feb 2016

 • Joseph Goodrich heeft een selectie gemaakt van de briefwisseling tussen Dannay en Lee, en voorzien van een commentaar. Het geheel wordt uitgegeven door Perfect Crime Books. BLOOD RELATIONS: THE SELECTED LETTERS OF ELLERY QUEEN, 1947-1950, omvat de periode van het schrijven van Ten Day's Wonder, Cat of Many Tails en The Origin of Evil, en biedt ook een heldere weergave van de complexe en vaak getormenteerde psychologische en artistieke relatie tussen Frederic Dannay en Manfred B. Lee.

 • Perfect Crime Books heeft ook Francis M. Nevins' Ellery Queen biografie beschikbaar. Het werk draagt de titel 'The Art of Detection' en draagt het onderschrift "The story of how two fractious cousins reshaped the modern detective novel". Mike werd ook meteen lid van de  West 87th Street Irregulars

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...De Crippen and Landru EQ-boeken Tragedy & Moths

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
Discusieer, vraag ... over Ellery Queen. Klik en ontmoet uw moderator!


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.