REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen...
 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften sedert april 2019: 0 betere en 0 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 22 maart 2019:

Το μυστήριο των σιαμαίων - kaft Griekse uitgave, Νέα Σύνορα , Athene, 1988Το μυστήριο του Αιγυπτιακού Σταυρού - kaft Griekse uitgave, Viper, 1972Ερωτηματικά δέκα ημερών - kaft Griekse uitgave, Viper N°684, 1976Τά δόντια τοῦ δράκοντα - kaft Griekse uitgave, Viper, 1977Τό μάτι τοῦ Σατανά - kaft Griekse uitgave, Viper, 1975Το ρουμπίνι του Αβδούλ Ρατζ - kaft Griekse uitgave, Viper, 1974Φόνος στό θέατρο - kaft Griekse uitgave, Viper, 1977اتل روباه است - kaft Persische uitgve 1988 of 2004, افق (Horizon)

april 2018 - april 2019: 124 betere en 93 nieuwe kaften
april 2017 - april 2018: 51 betere en 106 nieuwe kaften
april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
15 juni 2019 - 18 april 1999

Door te geloven in de snelheid en duurzaamheid van zijn wagens en dit in wedstrijden ook waar te maken bewees Fred Duesenberg dat zijn wagens voor het succes gemaakt werden. Gedurende de twintiger jaren wonnen zijn auto's de Indianapolis 500 in 1924, 1925 en 1927, en werden tweede of derde in vier van de andere zeven Indianapolis wedstrijden.
Het was dan ook eenDe Duesenberg op de kaft van de Italiaanse uitgave van "The New Adventures of Ellery Queen". Duesenberg die de eerste winnende 500 mile racewagen werd met een gemiddelde dat boven de 100 mph lag, in handen van Peter DePaolo in 1925. Tommy Milton reed met een Duesenberg een snelheidsrecord op land van 156.046 miles per hour op één mijl afgelegd op Daytona Beach in 1920, en Jimmy Murphy reed met een Duesenberg naar de overwinning van de1921 Franse Grote Prijs. Gedurende wereldoorlog, produceerde Fred Duesenberg en zijn broer Auggie een hele variëteit aan luchtvaartmotoren voor militair gebruik waaronder de beroemde U-16 Bugatti. Gesticht in 1917 in Indianapolis ontwikkelde de Duesenberg Motor Corporation een lijn van vrij gesofisticeerde klassieke Amerikaanse wagens, de eerste om een motor met acht cilinders te gebruiken.

In de Ellery Queen boeken werd Ellery van zo'n wagen voorzien. Ellery maakt alleen... . (klik hier of op de foto om verder te lezen)

 
18 mei 2019

 West 87th Irregular Josh Pachter is gestart met een nieuwe reeks. Toch een beetje.

Toen Josh Pachter begon aan Misadventures (2017), herlas hij The Tragedy of Errors en werd geïnspireerd door drie verhalen met daarin iets wat Ellery Queen omschreef als "The Puzzle Club".
Het centrale concept van de vijfdelige EQ minireeks is dat van zes vrienden die op onregelmatige tijdstippen samen komen om uitgebreid te tafelen, maar vooraleer daar aan te beginnen werd één lid van de groep in “de Puzzelstoel,” geplaatst en kreeg van de vijf anderen een mysterie voorgeschoteld die dit aangewezen slachtoffer dan moest oplossen.
Zijn idee voor een kortverhaal leek zeer goed te passen als Puzzle Club verhaal, Josh werkte het af, gaf het de naam “A Study in Scarlett!” en het verscheen het in EQMM’s mei-juni nummer van 2019.

Josh kreeg de smaak te pakket en vatte het idee op om nog vier Puzzle Club pastiches te schrijven om die, na publicatie in EQMM,
te verzamelen samen met de vijf originele verhalen in een nieuwe verzameling: The Puzzle Club, door Ellery Queen en Josh Pachter. Janet was het idee, en Richard Dannay, als vertegenwoordiger van de erven was enthousiast.

Daar de titel van zijn eerste Puzzle Club een Sherlock Holmes zinspeling was (op
A Study in Scarlet), dacht hij dat het wel leuk zou zijn die Holmesiaanse zinspelingen in de daaropvolgende verhalen aan te houden — en, daar de eerste ook een kleur bevatte; zou het extra leuk zijn dit in de daaropvolgende titels ook aan te houden.

Dus het tweede Puzzle Club verhaal, door Janet reeds aanvaard voor, verschijnt hopelijk reeds in het januari/februari 2020 nummer van EQMM, ze draagt de naam “The Adventure of the Red Circles” (naar “The Adventure of the Red Circle”), net als het derde, dat ook reeds werd aanvaard en de titel “The Adventure of the Black-and-Blue Carbuncle” zal dragen (naar “The Adventure of the Blue Carbuncle”).  Lees meer hier

 
18 april 2019

Feestje! 20 jaar online! 20 jaar Ellery Queen, een website rond deductie! Maar geen dank verschuldigd. In tegendeel ik ga iedereen danken die ons heeft geschreven. Ieder contact, e-mail of discussie heeft er toe bijgedragen dat de site beter werd of droeg minstens bij aan mijn motivatie om ze nog beter te maken en te blijven updaten... In die context voeg ik er graag een speciaal woord van dank aan toe namelijk richting West 87th Irregulars en leden van de EQ familie. Ik weet wel zeker dat ze af en toe de wenkbrauwen zullen opgetrokken hebben wanneer ik ze een vraag stelde over de kleinste van details over zo ongeveer alles wat met Ellery Queen te maken kan hebben.
Om te eindigen als laatste maar zeker niet, spreekwoordelijk, de minste een heel speciale vermelding van één West 87th Irregular in het bijzonder: Dale C. Andrews. Wat begon met een discussie op een forum over een Queen boek (Hoe passend dat deze verjaardag in de goede week valt op enkele dagen van Pasen) ging over in een vriendschap, vele samenwerkingen zowel voor deze website als erbuiten en uiteindelijk ook in verschillende bezoeken aan de andere kant van de grote vijver... Ik wens elke bezoeker dan vriendschap en veel plezier toe!

Drie "West 78th Street Irregulars" samen in één foto! Van links naar rechts: Dale C. Andrews, Mike Nevins en Josh Pachter.
Boven: Drie "West 78th Street Irregulars" samen in één foto! Van links naar rechts: Dale C. Andrews, Mike Nevins en Josh Pachter. (Picture courtesy Josh Pachter)Ter gelegenheid van onze verjaardag publiceren  we een belangrijke ontdekking over het Ellery Queen Jr. auteurschap.
In de jaren zestig tijdens een pauze in de Djuna-serie (Ellery Queen Jr. Mystery Stories) werd James Holding gecontracteerd om de verhalen voor zijn rekening te nemen. De eerste twee allitererende titels met Gulliver Queen, neef van de bekende detective, als hoofdrolspeler, werden uitgegeven door Golden Press met de herkenbare blauw diamanten rug, er werd er ook één vertaald in het Nederlands. Ook deze twee waren niet het werk van Holding. Joseph Lawrence Greene's zoon (1914-1990) beweert dat zijn vader, die ook de Dig Allen serie (1959-1962) bij Golden Press voor zijn rekening nam, ook één van de Golden Press boeken schreef (1961-1962).  We vonden effectief een copyright toegewezen aan Joseph Green voor The Mystery of the Merry Magician alsook één toegewezen voor The Mystery of the Vanishing Victim aan Paul Newman.  Lees meer hier ...

 
1 maart 2019

Richard Derr -- KLIK VOOR MEER -- ...Af en toe geeft een kleine splinter informatie een verrassing prijs! Dat was het geval toen ik volgend berichtje vond: in één van de afleveringen van The Adventures of Ellery Queen met Lee Bowman genaamd "Confidential Agent" (8-27-52) werd Bowman die op vakantie was éénmalig vervangen door Richard Derr. Zo komen we aan nog een acteur die, zij het kortstondig, het scherm als Ellery Queen sierde. Derr was een acteur die vooral in het theater zijn ding vond maar best wel veel aan de bak kwam ... (klik op de foto voor meer)

 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de foto met de cursor aanwijst.
 
9 februari 2019

Barnaby Ross, een tweede alter ego ontsproten aan het brein van onze twee publiciteitsagenten.  In de Nederlandse vertaling is een Barnaby Ross titel maar zeer zelden (in echt oude spelling) terug te vinden. De hoofdrol in de Barnaby Ross titels werd opgenomen door Drury Lane en die trad op in vier verhalen tussen 1932 en 1933. Deze mogen zeker beschouwd worden als de betere werken van EQ en behoren tot de klassiekers van het genre. Met het vierde boek zag men af van verdere publicatie onder de naam Barnaby Ross omdat de verkoop, voor de zelfde inspanning, beduidend minder was. Dus zag de Drury Lane serie bij herpublicatie het daglicht onder de naam Ellery Queen.

Heruitgave onder de naam Barnaby Ross gebeurt niet meer. Zelfs in de Oosterse landen waar het vierluik regelmatig wordt herdrukt.  Dat dachten we toch...
Dus groot was onze verbazing dat Forgotten Books vorig jaar The Tragedy of Y heruitgaf onder de naam Barnaby Ross! Dit zowel in paperback als hardcover en zonder verwijzing naar de veel bekendere alias. Dat verdient wat extra aandacht!

The Tragedy of Y - kaft hardcover uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018The Tragedy of Y - kaft paperback uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018 (Bruin)The Tragedy of Y - kaft paperback uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018 (Blauw)

Forgotten Books' Classic Reprint Series maakt gebruikt van de laatste technologieën om nieuwe versies van belangrijke oude geschriften te produceren.
Er wordt zeer veel aandacht geschonken aan het bewaren van de originele vormgeving van elke pagina en het digitaal opwaarderen van de verouderde tekst.

 
26 januari 2019

In 1930 huwde Fred Dannay met Mary Beck, ze zouden gehuwd blijven tot aan haar dood (37 jaar) op 4 juli 1945. Na haar dood zou hij Great Neck, Long Island verlaten en intrekken in de tweewoonst in Brooklyn bij Mary's zuster Shirley en haar echtgenoot Murray en dochter Joan (b.1939). Fred had dit huis gekocht. Twee jaren later hertrouwde Fred met Hilda Wiesenthal (familie van Simon Wiesenthal), weduwe van dokter Isadore Silverman die omkwam in de Slag om de Ardennen gedurende Wereldoorlog II. Ze kochten samen een klein huis in het rustige Larchmont 29 Byron Lane waar de familie haar intrek nam.

We reproduceren hier een klein artikel "2 Mevrouwen Ellery Queen Figureren in de beroemde Detectives Leven" door Madelaine Wilson gepubliceerd in the The Herald Statesman, Yonkers, New York, op 6 juni 1959. Het biedt een andere kijk op de succesvolle samenwerking genaamd Ellery Queen  door de ogen van Hilda "Bill" Dannay.   Het artikel is onderdeel van een reeks gereproduceerde krantenartikels in de Whodunit sectie. Klik op de snelkoppelingen om meer te lezen... . 
 

 
1 januari 2019

Een gelukkig Nieuwjaar aan alles Ellery Queen!
Laten we vooral hopen op een opnieuw een jaar vol initiatieven zowel verwacht als onverwacht.

         Aya Fukushima (Boon Fukushima) is een Japanse freelance tekenaar en textielontwerper die ons verraste met deze versie van de beroemde foto van Manfred B. Lee en Fred Dannay (Afbeelding met toestemming van Aya Fukishima). De tekening kreeg ook een passend plaats in ons "museum", je kunt het voortaan ook zien in de "Pastiche sectie" van deze website.


Aya Fukushima (Boon Fukushima) is een Japanse freelance tekenaar en textielontwerper die ons verraste met deze versie van de beroemde foto van Manfred B. Lee en Fred Dannay (Afbeelding met toestemming van Aya Fukishima). De tekening kreeg ook een passend plaats in ons "museum", je kunt het voortaan ook zien in de "Pastiche sectie" van deze website. Klik hier
om meer te lezen ...

 
15 december 2018

Op 15 juni 1981 gingen Fred en Rose naar het derde "Crime Writers' International Congress" dat doorging in Stockholm. De internationale jury waarin Fred zitting had wees de toen onbekende Frank Sisk, een 65 jarige Amerikaans journalist, als winnaar aan met het kortverhaal "A visit with Montezuma". Dat leverde hem naast publicatie ook een Saab Turbo op. Vele schrijvers waren aanwezig.

Op het congres werd hen op 20 juni 1981 een trip aangeboden per schip naar
Åland. Om meer hierover te lezen en verschillende foto's (!) te zien klik hier
...

 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
 
1 december 2018

In maart 2019 wordt Frederic Dannay, Ellery Queen's Mystery Magazine and the Art of the Detective Short Story van de hand van Laird R. Blackwell uitgebracht.

Deze studie presenteert voor het eerst een grondige onderzoek van de rol die Queen speelde bij de bloei van het detective kortverhaal met een specifieke focus op het belang van de rol van Frederic Dannay als uitgever van EQMM en een resem van bloemlezingen. Vele van de auteurs ("Oude meesters," "Nieuwe meesters," en ook "tec tyros"), detectives, en verhalen die Queen promootte en op een voetstuk plaatste worden opgelijst en beschreven, waaronder auteurs die Edgars, EQMM wedstrijden, Pulitzer en Nobelprijzen wonnen, bekende auteurs uit andere genres zoals Baum, Borges, Dreiser, Whitman, Wells, tot zelfs William Butler Yeats, "verloren en vergeten" verhalen van klassieke auteurs, en sterke debuten van auteurs en detectives die later beroemd zouden worden. Met meer dan 50 jaren op de teller als auteur, geschiedkundige en uitgever was Queen toch de "bewaarengel, patroonheilige en uitgever" in één voor het detective kortverhaal. Zonder de invloed van Queen, het detective kortverhaal zou niet hebben overleefd zonder Queen die zowat "het laatste bastion was voor korte detective verhalen"; hij was gewoon "het detective-kortverhaal."

Als auteur van de populaire Ellery Queen boeken en kortverhalen, als literair geschiedkundige en criticus, en zeker als uitgever van het gerenommeerde Ellery Queen Mystery Magazine-- Ellery Queen was de enige grote kracht die mid -1900 instond voor de overleving en gezondheid van het detective kortverhaal. Queen's onvermoeibare en enthousiaste promotie voor zijn favoriete vorm van fictie was vitaal voor de voortzetting van diens populariteit naast het overlijden van Doyle en Chesterton en Christie en Hammett en andere beroemde auteurs in de vroege en mid 20ste eeuw. Klik op de kaft om het boek nu reeds te bestellen!
 
4 november 2018

Acteur Ken Swofford overleed vorige donderdag, zo liet zijn kleinzoon Brandon Swofford weten. De roodharige Swofford portretteerde de vasthoudende reporter Frank Flannigan in de geprezen maar kort uitgezonden 1975-76 NBC serie Ellery Queen, met Jim Hutton, hij was ook te zien als Lt. Catalano in diverse afleveringen van die andere reeks voor speurneuzen met Angela Lansbury's Murder, She Wrote. Swofford speelde vaak gezagsdragers van diverse allures, in diverse TV shows. Hij werd 85.


Nog vorige december 2017 verloren we ook acteur Tom Reese na een korte ziekte. Tom speelde Sergeant Velie in dezelfde Ellery Queen reeks.
 
2 november 2018

Information Please
(NBC Red) liep van 1938 tot 1946, in deze reeks quiz programma's konden luisteraars vragen voorleggen aan een panel van experts. Die luisteraars werden betaald als hun vraag werd gebruikt, en kregen meer prijzen indien de experts het antwoord schuldig bleven. Op 18 september 1942 bestond het panel uit John Kieran en Franklin Pierce Adams met als gastpanelleden Christopher Morley en Orson Welles. Nadat presentator Milton Cross de regels had uitgelegd, beantwoorden de experts vragen over onderwerpen waaronder geschiedenis, populaire en klassieke literatuur, stomme films, en aardrijkskunde. Sommige vragen gingen over de radio en theater carrière van Welles. Omdat de experts een antwoord schuldig bleven over de fictionele detective, werd detectiveschrijver "Ellery Queen" voor zijn ingezonden vragen een "war bond" en een set van de Encyclopaedia Britannica toegekend.
Lees meer hier ...
 
1 oktober 2018

Darlene Cypser is advocate, fictie auteur, historica,... en woont in Colorado, V.S. Ze is bekender onder de aanhang van Sherlock Holmes dan onder Queen fans, alhoewel ze al meerdere malen heeft toegegeven dat Ellery Queen haar eerste liefde was.

Ze is er van overtuigd dat een Ellery Queen interesse niet door een nieuwe film of televisie serie moet worden aangevuurd, zelfs niet door nieuwe boeken. Ze denkt hierbij aan hetzelfde wat ook de Sherlock Holmes gemeenschap zo lang en zo gepassioneerd heeft bezig gehouden:
1) bijeenkomsten van andere fans, en
2) het spel.
Ze is ervan overtuigd dat de opstart van beide veel van de doelstellingen voor Ellery Queen die deze website hieromtrent stelt zou kunnen waarmaken.

Na het herlezen van haar collectie Ellery Queen boeken bleef een vervelende vraag in haar hoofd rondspoken. Een verhaal die nog moet verteld worden.

"Mijn werkwijze om me in een gegeven wereld te begeven is verschillend van de courante methode om een pastiche te schrijven. ... Voor mijn huidige werkstuk besloot ik dat ik eerst helderheid moest scheppen in de de chronologie van de eerste negen boeken, die samen de door Francis Nevins benoemde eerste periode vormen."

Daaropvolgend bood Darlene dit werkstuk aan voor publicatie op deze site. Dus is het voor jou leesplezier ook in het Engels te lezen door
hier te klikken of op de onderstaande foto van Darlene. 

     Darlene Cypser holding The Siamese Twin Mystery (Photo courtesy Darlene Cypser)
      
(Photo courtesy Darlene Cypser)
 

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

 Aanraders

 • Te koop bij Crippen and Landru: The Zanzibar Shirt and others Stories - James Holding (1907-1997) De auteur schreef een deel van de Ellery Queen Jr boekenreeks en tezelfdertijd besloot Holding om een reeks kortverhalen te schrijven rond de denkbeeldige speurders King Danforth en Martin Leroy, twee samenwerkende detectiveschrijvers (wiens hoofdpersonage de naam van Leroy King kreeg) samen met hun vrouwen op wereldcruise. De titels van elk van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken.
   
   
 • The Misadventures of Ellery Queen samengesteld door Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews bevat klassieke pastiches, parodieën en hommages.

  Dit volume verzamelt 16 verhalen geschreven door een wel heel uiteenlopende verzameling van auteurs de ene keer als geschreven als hommage dan weer als parodie of pastiche van ofwel de figuur ofwel het schrijversteam -- bekend als "Ellery Queen".

  INTRODUCTION: Elementary Questions, by Josh Pachter and Dale C. Andrews
  INTRODUCTION: Sorely Missed Adventures, by Richard Dannay
  INTRODUCTION: The Sincerest Form of Flattery, by Rand Lee
  THE MYSTERY OF THE RED BALLOONS, by Thomas Narcejac, translated by RK Jones
  DYING MESSAGE, by Leyne Requel
  THE GILBERT AND SULLIVAN CLUE, by Jon L. Breen
  OPEN LETTER TO SURVIVORS, by Francis M. Nevins
  THE REINDEER CLUE, by Edward D. Hoch
  THE BOOK CASE, by Dale C. Andrews and Kurt Sercu
  TEN MONTHS' BLUNDER, by J.N. Williamson
  THE ENGLISH VILLAGE MYSTERY, by Arthur Porges
  ELROY QUINN’S LAST CASE, by Dennis M. Dubin
  THE NORWEGIAN APPLE MYSTERY, by James Holding
  THE MAN WHO READ ELLERY QUEEN, by William Brittain
  E.Q. GRIFFEN EARNS HIS NAME, by Josh Pachter
  THE LAST CHECK, by Patricia McGerr
  THE DEATH OF THE MALLORY QUEEN, by Lawrence Block
  THE RANSOM OF EQMM #1, by Arthur Vidro
  THE TEN-CENT MURDER, by Joseph Goodrich

  Je kunt ook bestellen door op bovenstaande banner te klikken...

 

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.