REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons
niet kunt helpen...
 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften sedert april 2020: 0 betere en 0 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 28 maart 2020:

Le mystère égyptienn - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Deux morts dans un cercueil - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Le mystère des frères Siamois - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Griffes de velours - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019The Siamese Twin Mystery - kaft, Otto Penzler presents American Mystery Classics, februari 2020Dez Dias de Misterio - kaft Portugese uitgaveThe Door Between - kaft Gollancz, 1938Tragedy of Y - kaft Japanese uitgave

april 2019 - april 2020: 16 betere en 14 nieuwe kaften
april 2018 - april 2019: 124 betere en 93 nieuwe kaften
april 2017 - april 2018: 51 betere en 106 nieuwe kaften
april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon
23 juli 2020 - 18 april 1999

Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon

Perfect Crime Books bracht in juni laatstleden een prachtig nieuw werk uit. Unusual Suspects: Selected Non-Fiction is van de hand van de New Yorkse auteur, gevierd dramaturg en één van onze West 87th Street Irregulars Joseph Goodrich. Joe was eerder ook de auteur van Blood Relations: The Selected Letters of Ellery Queen 1947-1950.

Boordevol met fascinerende informatie en feitjes of een wel zeer gevarieerd gezelschap van personen gaande van Dashiell Hammett tot Stephen Sondheim. Allen verbonden, op verschillende manieren, met het misdaad genre. Iedereen die Joe ooit heeft ontmoet zal niet verbaasd zijn dat elke stuk gebracht wordt met een overschot aan enthousiasme welke deze collectie van profielen en waarderingen nog meer waardevol maken om te lezen. Dit is niet minder het geval wanneer het over Lucille Fletcher en Ellery Queen gaat.

Ellery Queen heeft dan ook een belangrijk deel in dit boek met niet minder dan vijf bijdragen:


A CHALLENGE TO THE READER over de Jim Hutton TV show;

A KIND OF TRIUMPH is een kort stuk over Blood Relations --- deze beide stukken verschenen origineel op deze website;

ADVENTURES IN RADIOLAND gaat over de EQ radio show, en bevat een lange brief van Manfred B. Lee aan een EQ's radio-agent waarin Lee de moeilijkheden beschrijft waarmee de show te maken kreeg in termen van  plannen en reageren op actualiteit. Dit stuk verscheen eerder in Curtis Evans' tribuut boek voor Doug Greene;

CONFESSIONS OF A LITERARY SAFECRACKER is een stuk dat gaat over het verwerken van Calamity Town tot een toneelstuk. Het verscheen voor het eerst op de EQMM blog;

ON THE ROAD WITH MANFRED B. LEE: deze drie delen zijn artikels gebaseerd op Manfred B. Lee's vroege 1960's nota's van lezingen, en werden eerder gepubliceerd in EQMM.
 
Het boek Unusual Suspects is beschikbaar in paperback en voor e-Book bij
Amazon. Voor klanten uit Europa bij Amazon.de

 
21 mei 2020

Veel acteurs speelden een rol in een Ellery Queen show. Het eerste cross-over succes kwam er voor televisie in de vorm van een radioverhaal. Het was ook op radio dat Nikki Porter de aandacht kreeg die ze verdiende. Bekeken vanuit het standpunt van een radiomaker is het opvoeren van een vrouwelijke hoofdrol niet alleen praktisch aangewezen (door de kleur van een vrouwelijke stem) maar had, volgens mij, evenveel toegevoegde waarde door de romantische mogelijkheden die dit aanbracht.

De eerste actrice die Nikki Porter gestalte gaf was ene Marion Shockley. Nu, in alle eerlijkheid, meestal vergeten. Ik herinner me nog goed hoeveel moeite ik had Marion Shockley in 1933om waardevolle informatie te verzamelen over haar carrière om enkele kleine weinig samenhangende brokjes na.  Maar uiteindelijk kwam ik , volgens mijn bescheiden mening, toch tot een interessant profiel van deze acteur... Zeker als je ook nog enkele stukken persoonlijke informatie toevoegt kom je tot een overzicht van Marion carrière die in veel aspecten typisch was voor een een vrouwelijke radio ster in dat tijdperk... "Geboren als Marion Metier Shockley in Kansas City, Missouri als kind van Percy Ambrose Shockley, advocaat en Lottie Laura Metier. Ze studeerde af aan de Northeast High School en begon aan de studies geschiedenis aan de Universiteit van ... "(Lees hier verder ...)

 
17 april 2020

Enkele vragen om op in te gaan net voor we onze 21ste verjaardag online vieren: Wat zou Ellery Queen uitspoken mocht hij geïsoleerd worden? Zou hij zich vervelen? Zou dit op zijn gemoed inwerken of op zijn intellectuele capaciteiten?

Allemaal vragen waarvoor het Queen canon wel degelijk een antwoord biedt. Tot op een bepaald niveau is de reactie van een bedreigde stad beschreven in Cat of Many Tails. Maar is er ook een anologie voor "personal distancing"?

In 1933 had de Ellery Queen partnerschap net de Drury Lane series beëindigd, niet minder dan acht boeken in twee jaar gepubliceerd en ook nog een maandblad genaamd Mystery League uitgebracht...
"The Siamese Twin Mystery" speelt zich af op twee dagen rijden van N.Y. in het Arrow gebergte (dicht bij de Tomahawk vallei in de Tepee bergen)... een ongewone setting voor een Queen verhaal. De atmosfeer in het boek compenseert zeker voor het giswerk dat in dit  'fair play' verhaal ook wel zit en waarin Ellery Queen ons voor het eerst een "dying clue" voorschotelt..

Ellery Queen
, zijn vader en een groep mensen zitten gevangen in een huis op een bergtop Rond hen woedt een bosbrand. Twee van hen zijn reeds omgebracht en de moordenaar is duidelijk één van  hen!

Lees verder over dit boek hier!

 
7 maart 2020

Soms komt het Ellery Queen nieuws even onverwacht als een bliksemschicht bij helder weer. Dat was ook het geval bij de volgende aankondiging . Source Point Press zal een collectie van Ellery Queen stripverhalen publiceren in de reeks "J. Werner Presents Classic Pulp" (de verwachte datum om in het oog te houden is 29 Classic Pulp: Ellery Queen: Oneshot.april 2020) en zal de naam dragen Classic Pulp: Ellery Queen: Oneshot.

"Hier verzameld de vintage verhalen van 's werelds grootste detective, Ellery Queen! Onder toezicht van en digitaal hersteld tot hun originele kleurenpracht  door Joshua Werner.

Bereid je voor op gedurfde heroïek en dodelijke slechteriken! Een must-have voor de fans van het detective genre en klassieke pulp comics!"


De bundel bevat  "The Adventure of the Coffin Clue", eerder gepubliceerd in
C
rackajack Funnies N°23 (Whitman Publishing Co. 1938) alsook "The Corpse That Killed" (Ziff Davis 1952).Lees hier meer lezen over de EQ stripverhalen ...

 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de foto met de cursor aanwijst.
 
9 februari 2020

Josh Pachter deed de volgende aankondiging met betrekking tot twee, nog te verschijnen collecties die hij samenstelde: "THE MISADVENTURES OF NERO WOLFE's lancering zal voor dubbel genot zorgen, vermits ook THE FURTHER MISADVENTURES OF ELLERY QUEEN (Wildside Press) tezelfdertijd wordt voorgesteld. Schrijvers met bijdragen aan de verzamelingen Lawrence Block, Joseph Goodrich, en Marvin Kaye zullen er aanwezig zijn, alsook MISADVENTURES OF EQ mede-samensteller Dale C. Andrews en Rex Stout's dochter Rebecca Stout Bradbury verder verwachten we Frederic Dannay's zoon Richard Dannay, en de "managing editor" Jackie Sherbow die Ellery Queen's Mystery Magazine, zal vertegenwoordigen, het magazine waarin vele van de verhalen uit beide bundels eerst verschenen. Aanvinken in je agenda: 10 april 18:30, The Mysterious Bookshop (58 Warren St., NYC)."

Meer lezen over de EQ pastiches kun je hier...

 

Ellery Queen en zijn vader waren gehuisvest in een van West 87th Street's resterende "bruinsteengevels". een overblijfsel uit laat Victoriaanse tijden. Een "brownstone" is een rood of bruingekleurd type zandsteen die haalt uit de vallei van de Connecticut Rivier en uit centraal New Jersey. Gezien het zo makkelijk te vinden was in de streek rond New York, werd het een populair bouwmateriaal voor de middenklasse in Manhattan en Brooklyn. De keuze om er te gaan wonen is grotendeels te danken aan de grote invloed van de zoon op de vader. Ze woonden driehoog op de hoogste verdieping van een sprankelend oud herenhuis. "Je liep de bijna volledig met tapijt bekleden trappen op, door bijna eindeloze hallen met een bijna deprimerende rechtheid." Het leek een ontluisterende plaats tot je de enorme, door de tijd gelouterde, eiken deur bereikte waarop een plaat was bevestigd met daarop "The Queens". Een motto met mooie letters en netjes gekaderd.

Lees verder door hier te klikken...
 
10 januari 2020

Prettig nieuws bij de start van het nieuwe jaar! In februari presenteert Otto Penzler ons een nieuwe uitgave in de reeks American Mystery Classics: The Siamese Twin Mystery.

The Siamese Twin Mystery - kaft, Otto Penzler presents American Mystery Classics, februari 2020Ellery Queen vlucht voor een bosbrand en zoekt zijn toevlucht in een afgelegen berghuis. Hij arriveert net voor de eigenaar wordt omgebracht.
Bizarre omstandigheden, spookachtige atmosfeer en een duizelingwekkende finale voor een 'fair play' mysterie waarbij de leze alle noodzakelijke informatie krijgt om de puzzel zelf op te lossen. In dit zevende Ellery Queen verhaal (die
op zichzelf staande verhalen zijn) vinden we de legendarische speurder terug geconfronteerd met een van de meest memorabele zaken uit zijn carrière.

Lees meer hier...
 
15 december 2019

 West 87th Irregular Josh Pachter is gestart met een nieuwe reeks. Toch een beetje.

Toen Josh Pachter begon aan Misadventures (2017), herlas hij The Tragedy of Errors en werd geïnspireerd door drie verhalen met daarin iets wat Ellery Queen omschreef als "The Puzzle Club".
Het centrale concept van de vijfdelige EQ minireeks is dat van zes vrienden die op onregelmatige tijdstippen samen komen om uitgebreid te tafelen, maar vooraleer daar aan te beginnen werd één lid van de groep in “de Puzzelstoel,” geplaatst en kreeg van de vijf anderen een mysterie voorgeschoteld die dit aangewezen slachtoffer dan moest oplossen.
Zijn idee voor een kortverhaal leek zeer goed te passen als Puzzle Club verhaal, Josh werkte het af, gaf het de naam “A Study in Scarlett!” en het verscheen het in EQMM’s mei-juni nummer van 2019.

Josh kreeg de smaak te pakket en vatte het idee op om nog vier Puzzle Club pastiches te schrijven om die, na publicatie in EQMM,
te verzamelen samen met de vijf originele verhalen in een nieuwe verzameling: The Puzzle Club, door Ellery Queen en Josh Pachter. Janet was het idee, en Richard Dannay, als vertegenwoordiger van de erven was enthousiast.

Daar de titel van zijn eerste Puzzle Club een Sherlock Holmes zinspeling was (op
A Study in Scarlet), dacht hij dat het wel leuk zou zijn die Holmesiaanse zinspelingen in de daaropvolgende verhalen aan te houden — en, daar de eerste ook een kleur bevatte; zou het extra leuk zijn dit in de daaropvolgende titels ook aan te houden.
De kaft van de januari-februari 2020 uitgave van EQMM, met daarin Josh Pachter"s “The Adventure of the Red Circles”
Het tweede Puzzle Club verhaal, verscheen in het januari/februari 2020 nummer van EQMM, en draagt de naam “The Adventure of the Red Circles” (naar “The Adventure of the Red Circle”). Ook de derde titel werd aanvaard onder de titel “The Adventure of the Black-and-Blue Carbuncle” (naar “The Adventure of the Blue Carbuncle”).  Lees meer hier

 
16 november 2019

New York versus Wrightsville, twee van Ellery's favoriete plaatsen en in meer dan één aspect een verhaal van twee
steden. Zijn werken lijken zich vooral af te spelen in een New York bevolkt met gesofisticeerden of excentriekelingen. Als Ellery Queen inderdaad staat voor het Amerikaanse detectiveverhaal dan kon hij zich geen betere achtergrond voorstellen. Wolkenkrabbers met straten die gonzen van bedrijvigheid en waar achter elke hoek de misdaad schuilt zonder dat tikkeltje raffinement te verliezen. Naast enkele uitstapjes richting Hollywood kwam hij in veertiger jaren met Wrightsville, een kleine bedrijfsstad in New England, op de proppen en gebruikte het als achtergrond voor verscheidene werken. Lees verder hier...

 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
6 oktober 2019

Met de 2019 heruitgave van 4 Ellery Queen boeken is Archi Poche, onderdeel van de Archipel groep meteen ook de eerste in zeer lange tijd die de werken van de gevierd auteur in Frankrijk heruitbrengt. Hierdoor kunnen de verhalen een nieuw generatie van Franstalige lezers gaan bekoren. Ze speelden op zeker door te gaan voor Cat of Many Tails, The Egyptian Cross Mystery, The Greek Coffin Mystery en The Siamese Twin Mystery! Hopelijk de eersten uit een lange reeks.

Le mystère égyptienn - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Deux morts dans un cercueil - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Le mystère des frères Siamois - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Griffes de velours - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019 

Meer goed nieuws: Dale C. Andrews ontving zijn contract met Ellery Queen's Mystery Magazine voor de publicatie van zijn nieuwste kortverhaal. Dit verhaal, getiteld "Four Words," is zijn vierde Ellery Queen verhaal.
 
8 september 2019

Toen ik Rand B. Lee, zoon van Manfred B. Lee en Kaye Brinker vroeg of hij soms een betere versie had van de foto die in dit speciale New York Times artikel uit 1972 werd gebruikt, antwoordde hij, zeer verontschuldigd, neen maar wel dat hij zich de zaak nog levendig herinnerde. Hij gaf aan er zelfs aan toe er nog een zomer te hebben gewerkt. "Gratis natuurlijk" voegde hij er grappend aan toe, en herinnerde zich ook dat ze er een chocolate fudge maakten genaamd "Randy’s Little Roundies" die verrassend populair was.
Iedere persoon die ook een levenspartner mocht verliezen zal zeker kunnen beamen hoe moeilijk het is op de draad weer op te pikken en verder te gaan. Dit artikel, gepubliceerd iets meer dan één jaar na het overlijden van Manny op April 3. 1971 is een mooi bewijs van Kaye's sterke karakter en wil om verder te gaan in het leven...

Het artikel is onderdeel van een reeks gereproduceerde krantenartikels in de Whodunit sectie. Klik daar op de snelkoppeling "Weduwschap leidde tot een bloeiende zaak" om verder te lezen ... of rechtstreeks hier 

 
18 augustus 2019

Laird R. Blackwell is een professor emeritus aan het Sierra Nevada College waar 31 jaar literatuur en psychologie onderricht gaf.  Momenteel doceert hij aan het Tahoe Expedition Academy, een private school in de regio van Lake Tahoe. Zelf verblijft hij Washoe Valley, Nevada ... .

Vorige maart zagen we de publicatie van Frederic Dannay, Ellery Queen's Mystery Magazine and the Art of the Detective Short Story door Laird R. Blackwell.

Hieronder kun je een beschrijving van het werk vinden en Laird's motivatie on dit project op te starten.

Klik hier om verder te lezen (Engelstalig)...


Laird tussen Richard en Phyllis Dannay (Photo courtesy Laird R. Blackwell)

 
12 juli 2019

Enkele opmerkelijke Ellery Queen gebeurtenissen uit de voorbije weken, maanden...

Zoals eerder reeds aangehaald werd Josh Pachter tweede in de EQMM Lezers competitie voor 2018 met een verhaal dat zijn EQMM debuut van vijftig jaar voordien in herinnering brengt. Als auteur van meer dan 100 gepubliceerde verhalen in die halve eeuw tussen zijn debuut op zeventienjarige leeftijd en de publicatie van zijn 50ste verjaardagsverhaal, is de auteur net zo bekend voor EQMM lezers als vertaler voor de Passport to Crime rubriek. EQMM en Josh maken zijn verhaal beschikbaar Zoals eerder reeds aangehaald werd Josh Pachter tweede in de EQMM Lezers competitie voor 2018 met een verhaal dat zijn EQMM debuut van vijftig jaar voordien in herinnering brengt. Als auteur van meer dan 100 gepubliceerde verhalen in die halve eeuw tussen zijn debuut op zeventienjarige leeftijd en de publicatie van zijn 50ste verjaardagsverhaal, is de auteur net zo bekend voor EQMM lezers als vertaler voor de Passport to Crime rubriek. EQMM en Josh maken zijn verhaal beschikbaar op de podcast pagina van het blad. Je hoort hem hier zelf zijn verhaal “50” voorlezen, "50" werd origineel gepubliceerd in het november/december EQMM nummer van 2018. op de podcast pagina van het blad. Je hoort hem hier zelf zijn verhaal “50” voorlezen, "50" werd origineel gepubliceerd in het november/december EQMM nummer van 2018.

Voor (veel) meer informatie over deze en andere Ellery Queen pastiches klik hier 

 

We hebben ook reeds meerdere malen de grote interesse in het werk van Ellery Queen in Japan in de verf gezet. Niet alleen in de originele verhalen maar ook in EQMM.

エラリイクイーンズミステリマガジン of EQMM was de eerste Japanse versie van het beroemde tijdschrift. Het werd tussen juli 1956 en 1965 uitgegeven door Tor Books. In juli 1959 (Nr.37) werd voor het eerst het winnende kortverhaal van een wedstrijd gepubliceerd. Daarna verschenen sporadisch nog Japanse auteurs in de uitgaves. Met het januari nummer van 1966 werd het magazine omgedoopt tot  "Hayakawa Mystery Magazine". De contractuele relatie  met de 'moederuitgave' EQMM had werd in 1977 opgeheven. Maar het magazine behield wel zijn focus op buitenlandse auteurs. In 2006 vierde het zijn 50 jarig bestaan. Vanaf mei 2015 werd wordt het magazine tweemaandelijks uitgegeven.

Het juli-nummer van Hayakawa Mystery Magazine brengt een passend eerbetoon aan het schrijversduo dat ons Ellery Queen bracht. De twee neven sieren zelfs de voorpagina van het blad dat voorziet in een artikel "The Reintroduction of Ellery Queen". Het juli-nummer van Hayakawa Mystery Magazine brengt een passend eerbetoon aan het schrijversduo dat ons Ellery Queen bracht. De twee neven Manfred B. Lee en Fred Dannay sieren zelfs de voorpagina van het blad dat voorziet in een artikel "The Reintroduction of Ellery Queen".
 
Je kunt meer lezen over de buitenlandse edities van EQMM hier...

 

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

 Aanraders

 • Te koop bij Crippen and Landru: The Zanzibar Shirt and others Stories - James Holding (1907-1997) De auteur schreef een deel van de Ellery Queen Jr boekenreeks en tezelfdertijd besloot Holding om een reeks kortverhalen te schrijven rond de denkbeeldige speurders King Danforth en Martin Leroy, twee samenwerkende detectiveschrijvers (wiens hoofdpersonage de naam van Leroy King kreeg) samen met hun vrouwen op wereldcruise. De titels van elk van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken.
   
   
 • The Misadventures of Ellery Queen samengesteld door Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews bevat klassieke pastiches, parodieën en hommages.

  Dit volume verzamelt 16 verhalen geschreven door een wel heel uiteenlopende verzameling van auteurs de ene keer als geschreven als hommage dan weer als parodie of pastiche van ofwel de figuur ofwel het schrijversteam -- bekend als "Ellery Queen".

  INTRODUCTION: Elementary Questions, by Josh Pachter and Dale C. Andrews
  INTRODUCTION: Sorely Missed Adventures, by Richard Dannay
  INTRODUCTION: The Sincerest Form of Flattery, by Rand Lee
  THE MYSTERY OF THE RED BALLOONS, by Thomas Narcejac, translated by RK Jones
  DYING MESSAGE, by Leyne Requel
  THE GILBERT AND SULLIVAN CLUE, by Jon L. Breen
  OPEN LETTER TO SURVIVORS, by Francis M. Nevins
  THE REINDEER CLUE, by Edward D. Hoch
  THE BOOK CASE, by Dale C. Andrews and Kurt Sercu
  TEN MONTHS' BLUNDER, by J.N. Williamson
  THE ENGLISH VILLAGE MYSTERY, by Arthur Porges
  ELROY QUINN’S LAST CASE, by Dennis M. Dubin
  THE NORWEGIAN APPLE MYSTERY, by James Holding
  THE MAN WHO READ ELLERY QUEEN, by William Brittain
  E.Q. GRIFFEN EARNS HIS NAME, by Josh Pachter
  THE LAST CHECK, by Patricia McGerr
  THE DEATH OF THE MALLORY QUEEN, by Lawrence Block
  THE RANSOM OF EQMM #1, by Arthur Vidro
  THE TEN-CENT MURDER, by Joseph Goodrich

  Je kunt ook bestellen door op bovenstaande banner te klikken...

 

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.