REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen...
 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften sedert april 2019: 13 betere en 10 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 12 oktober 2019:

The Roman Hat Mystery - stofkaft Gollancz Re-set January 1935 [5th Gollancz issue]Il delitto alla Rovescia - kaft Italiaanse editie, Oscar Giallia, Mondadori, 29 nov 2016Half-way House - kaft Victor Gollancz, zevende druk april 1950Rumah Hitam Hilang - kaft Maleisische uitgave, met het verhaal "The Lamp of God"Le mystère égyptienn - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Deux morts dans un cercueil - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Le mystère des frères Siamois - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Griffes de velours - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019

april 2018 - april 2019: 124 betere en 93 nieuwe kaften
april 2017 - april 2018: 51 betere en 106 nieuwe kaften
april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
6 oktober 2019 - 18 april 1999

Met de 2019 heruitgave van 4 Ellery Queen boeken is Archi Poche, onderdeel van de Archipel groep meteen ook de eerste in zeer lange tijd die de werken van de gevierd auteur in Frankrijk heruitbrengt. Hierdoor kunnen de verhalen een nieuw generatie van Franstalige lezers gaan bekoren. Ze speelden op zeker door te gaan voor Cat of Many Tails, The Egyptian Cross Mystery, The Greek Coffin Mystery en The Siamese Twin Mystery! Hopelijk de eersten uit een lange reeks.

Le mystère égyptienn - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Deux morts dans un cercueil - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Le mystère des frères Siamois - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019Griffes de velours - kaft Franse uitgave, Archi Poche, Suspense, 2019 

Meer goed nieuws: Dale C. Andrews ontving zijn contract met Ellery Queen's Mystery Magazine voor de publicatie van zijn nieuwste kortverhaal. Dit verhaal, getiteld "Four Words," is zijn vierde Ellery Queen verhaal.
 
8 september 2019

Toen ik Rand B. Lee, zoon van Manfred B. Lee en Kaye Brinker vroeg of hij soms een betere versie had van de foto die in dit speciale New York Times artikel uit 1972 werd gebruikt, antwoordde hij, zeer verontschuldigd, neen maar wel dat hij zich de zaak nog levendig herinnerde. Hij gaf aan er zelfs aan toe er nog een zomer te hebben gewerkt. "Gratis natuurlijk" voegde hij er grappend aan toe, en herinnerde zich ook dat ze er een chocolate fudge maakten genaamd "Randy’s Little Roundies" die verrassend populair was.
Iedere persoon die ook een levenspartner mocht verliezen zal zeker kunnen beamen hoe moeilijk het is op de draad weer op te pikken en verder te gaan. Dit artikel, gepubliceerd iets meer dan één jaar na het overlijden van Manny op April 3. 1971 is een mooi bewijs van Kaye's sterke karakter en wil om verder te gaan in het leven...

Het artikel is onderdeel van een reeks gereproduceerde krantenartikels in de Whodunit sectie. Klik daar op de snelkoppeling "Weduwschap leidde tot een bloeiende zaak" om verder te lezen ... of rechtstreeks hier 

 
18 augustus 2019

Laird R. Blackwell is een professor emeritus aan het Sierra Nevada College waar 31 jaar literatuur en psychologie onderricht gaf.  Momenteel doceert hij aan het Tahoe Expedition Academy, een private school in de regio van Lake Tahoe. Zelf verblijft hij Washoe Valley, Nevada ... .

Vorige maart zagen we de publicatie van Frederic Dannay, Ellery Queen's Mystery Magazine and the Art of the Detective Short Story door Laird R. Blackwell.

Hieronder kun je een beschrijving van het werk vinden en Laird's motivatie on dit project op te starten.

Klik hier om verder te lezen (Engelstalig)...


Laird tussen Richard en Phyllis Dannay (Photo courtesy Laird R. Blackwell)

 
12 juli 2019

Enkele opmerkelijke Ellery Queen gebeurtenissen uit de voorbije weken, maanden...

Zoals eerder reeds aangehaald werd Josh Pachter tweede in de EQMM Lezers competitie voor 2018 met een verhaal dat zijn EQMM debuut van vijftig jaar voordien in herinnering brengt. Als auteur van meer dan 100 gepubliceerde verhalen in die halve eeuw tussen zijn debuut op zeventienjarige leeftijd en de publicatie van zijn 50ste verjaardagsverhaal, is de auteur net zo bekend voor EQMM lezers als vertaler voor de Passport to Crime rubriek. EQMM en Josh maken zijn verhaal beschikbaar Zoals eerder reeds aangehaald werd Josh Pachter tweede in de EQMM Lezers competitie voor 2018 met een verhaal dat zijn EQMM debuut van vijftig jaar voordien in herinnering brengt. Als auteur van meer dan 100 gepubliceerde verhalen in die halve eeuw tussen zijn debuut op zeventienjarige leeftijd en de publicatie van zijn 50ste verjaardagsverhaal, is de auteur net zo bekend voor EQMM lezers als vertaler voor de Passport to Crime rubriek. EQMM en Josh maken zijn verhaal beschikbaar op de podcast pagina van het blad. Je hoort hem hier zelf zijn verhaal “50” voorlezen, "50" werd origineel gepubliceerd in het november/december EQMM nummer van 2018. op de podcast pagina van het blad. Je hoort hem hier zelf zijn verhaal “50” voorlezen, "50" werd origineel gepubliceerd in het november/december EQMM nummer van 2018.

Voor (veel) meer informatie over deze en andere Ellery Queen pastiches klik hier 

 

We hebben ook reeds meerdere malen de grote interesse in het werk van Ellery Queen in Japan in de verf gezet. Niet alleen in de originele verhalen maar ook in EQMM.

エラリイクイーンズミステリマガジン of EQMM was de eerste Japanse versie van het beroemde tijdschrift. Het werd tussen juli 1956 en 1965 uitgegeven door Tor Books. In juli 1959 (Nr.37) werd voor het eerst het winnende kortverhaal van een wedstrijd gepubliceerd. Daarna verschenen sporadisch nog Japanse auteurs in de uitgaves. Met het januari nummer van 1966 werd het magazine omgedoopt tot  "Hayakawa Mystery Magazine". De contractuele relatie  met de 'moederuitgave' EQMM had werd in 1977 opgeheven. Maar het magazine behield wel zijn focus op buitenlandse auteurs. In 2006 vierde het zijn 50 jarig bestaan. Vanaf mei 2015 werd wordt het magazine tweemaandelijks uitgegeven.

Het juli-nummer van Hayakawa Mystery Magazine brengt een passend eerbetoon aan het schrijversduo dat ons Ellery Queen bracht. De twee neven sieren zelfs de voorpagina van het blad dat voorziet in een artikel "The Reintroduction of Ellery Queen". Het juli-nummer van Hayakawa Mystery Magazine brengt een passend eerbetoon aan het schrijversduo dat ons Ellery Queen bracht. De twee neven Manfred B. Lee en Fred Dannay sieren zelfs de voorpagina van het blad dat voorziet in een artikel "The Reintroduction of Ellery Queen".
 
Je kunt meer lezen over de buitenlandse edities van EQMM hier...

 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de foto met de cursor aanwijst.
 
15 juni 2019

Door te geloven in de snelheid en duurzaamheid van zijn wagens en dit in wedstrijden ook waar te maken bewees Fred Duesenberg dat zijn wagens voor het succes gemaakt werden. Gedurende de twintiger jaren wonnen zijn auto's de Indianapolis 500 in 1924, 1925 en 1927, en werden tweede of derde in vier van de andere zeven Indianapolis wedstrijden.
Het was dan ook eenDe Duesenberg op de kaft van de Italiaanse uitgave van "The New Adventures of Ellery Queen". Duesenberg die de eerste winnende 500 mile racewagen werd met een gemiddelde dat boven de 100 mph lag, in handen van Peter DePaolo in 1925. Tommy Milton reed met een Duesenberg een snelheidsrecord op land van 156.046 miles per hour op één mijl afgelegd op Daytona Beach in 1920, en Jimmy Murphy reed met een Duesenberg naar de overwinning van de1921 Franse Grote Prijs. Gedurende wereldoorlog, produceerde Fred Duesenberg en zijn broer Auggie een hele variëteit aan luchtvaartmotoren voor militair gebruik waaronder de beroemde U-16 Bugatti. Gesticht in 1917 in Indianapolis ontwikkelde de Duesenberg Motor Corporation een lijn van vrij gesofisticeerde klassieke Amerikaanse wagens, de eerste om een motor met acht cilinders te gebruiken.

In de Ellery Queen boeken werd Ellery van zo'n wagen voorzien. Ellery maakt alleen... . (klik hier of op de foto om verder te lezen)

 
18 mei 2019

 West 87th Irregular Josh Pachter is gestart met een nieuwe reeks. Toch een beetje.

Toen Josh Pachter begon aan Misadventures (2017), herlas hij The Tragedy of Errors en werd geïnspireerd door drie verhalen met daarin iets wat Ellery Queen omschreef als "The Puzzle Club".
Het centrale concept van de vijfdelige EQ minireeks is dat van zes vrienden die op onregelmatige tijdstippen samen komen om uitgebreid te tafelen, maar vooraleer daar aan te beginnen werd één lid van de groep in “de Puzzelstoel,” geplaatst en kreeg van de vijf anderen een mysterie voorgeschoteld die dit aangewezen slachtoffer dan moest oplossen.
Zijn idee voor een kortverhaal leek zeer goed te passen als Puzzle Club verhaal, Josh werkte het af, gaf het de naam “A Study in Scarlett!” en het verscheen het in EQMM’s mei-juni nummer van 2019.

Josh kreeg de smaak te pakket en vatte het idee op om nog vier Puzzle Club pastiches te schrijven om die, na publicatie in EQMM,
te verzamelen samen met de vijf originele verhalen in een nieuwe verzameling: The Puzzle Club, door Ellery Queen en Josh Pachter. Janet was het idee, en Richard Dannay, als vertegenwoordiger van de erven was enthousiast.

Daar de titel van zijn eerste Puzzle Club een Sherlock Holmes zinspeling was (op
A Study in Scarlet), dacht hij dat het wel leuk zou zijn die Holmesiaanse zinspelingen in de daaropvolgende verhalen aan te houden — en, daar de eerste ook een kleur bevatte; zou het extra leuk zijn dit in de daaropvolgende titels ook aan te houden.

Dus het tweede Puzzle Club verhaal, door Janet reeds aanvaard voor, verschijnt hopelijk reeds in het januari/februari 2020 nummer van EQMM, ze draagt de naam “The Adventure of the Red Circles” (naar “The Adventure of the Red Circle”), net als het derde, dat ook reeds werd aanvaard en de titel “The Adventure of the Black-and-Blue Carbuncle” zal dragen (naar “The Adventure of the Blue Carbuncle”).  Lees meer hier

 
18 april 2019

Feestje! 20 jaar online! 20 jaar Ellery Queen, een website rond deductie! Maar geen dank verschuldigd. In tegendeel ik ga iedereen danken die ons heeft geschreven. Ieder contact, e-mail of discussie heeft er toe bijgedragen dat de site beter werd of droeg minstens bij aan mijn motivatie om ze nog beter te maken en te blijven updaten... In die context voeg ik er graag een speciaal woord van dank aan toe namelijk richting West 87th Irregulars en leden van de EQ familie. Ik weet wel zeker dat ze af en toe de wenkbrauwen zullen opgetrokken hebben wanneer ik ze een vraag stelde over de kleinste van details over zo ongeveer alles wat met Ellery Queen te maken kan hebben.
Om te eindigen als laatste maar zeker niet, spreekwoordelijk, de minste een heel speciale vermelding van één West 87th Irregular in het bijzonder: Dale C. Andrews. Wat begon met een discussie op een forum over een Queen boek (Hoe passend dat deze verjaardag in de goede week valt op enkele dagen van Pasen) ging over in een vriendschap, vele samenwerkingen zowel voor deze website als erbuiten en uiteindelijk ook in verschillende bezoeken aan de andere kant van de grote vijver... Ik wens elke bezoeker dan vriendschap en veel plezier toe!

Drie "West 78th Street Irregulars" samen in één foto! Van links naar rechts: Dale C. Andrews, Mike Nevins en Josh Pachter.
Boven: Drie "West 78th Street Irregulars" samen in één foto! Van links naar rechts: Dale C. Andrews, Mike Nevins en Josh Pachter. (Picture courtesy Josh Pachter)Ter gelegenheid van onze verjaardag publiceren  we een belangrijke ontdekking over het Ellery Queen Jr. auteurschap.
In de jaren zestig tijdens een pauze in de Djuna-serie (Ellery Queen Jr. Mystery Stories) werd James Holding gecontracteerd om de verhalen voor zijn rekening te nemen. De eerste twee allitererende titels met Gulliver Queen, neef van de bekende detective, als hoofdrolspeler, werden uitgegeven door Golden Press met de herkenbare blauw diamanten rug, er werd er ook één vertaald in het Nederlands. Ook deze twee waren niet het werk van Holding. Joseph Lawrence Greene's zoon (1914-1990) beweert dat zijn vader, die ook de Dig Allen serie (1959-1962) bij Golden Press voor zijn rekening nam, ook één van de Golden Press boeken schreef (1961-1962).  We vonden effectief een copyright toegewezen aan Joseph Green voor The Mystery of the Merry Magician alsook één toegewezen voor The Mystery of the Vanishing Victim aan Paul Newman.  Lees meer hier ...

 
1 maart 2019

Richard Derr -- KLIK VOOR MEER -- ...Af en toe geeft een kleine splinter informatie een verrassing prijs! Dat was het geval toen ik volgend berichtje vond: in één van de afleveringen van The Adventures of Ellery Queen met Lee Bowman genaamd "Confidential Agent" (8-27-52) werd Bowman die op vakantie was éénmalig vervangen door Richard Derr. Zo komen we aan nog een acteur die, zij het kortstondig, het scherm als Ellery Queen sierde. Derr was een acteur die vooral in het theater zijn ding vond maar best wel veel aan de bak kwam ... (klik op de foto voor meer)

 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
 
9 februari 2019

Barnaby Ross, een tweede alter ego ontsproten aan het brein van onze twee publiciteitsagenten.  In de Nederlandse vertaling is een Barnaby Ross titel maar zeer zelden (in echt oude spelling) terug te vinden. De hoofdrol in de Barnaby Ross titels werd opgenomen door Drury Lane en die trad op in vier verhalen tussen 1932 en 1933. Deze mogen zeker beschouwd worden als de betere werken van EQ en behoren tot de klassiekers van het genre. Met het vierde boek zag men af van verdere publicatie onder de naam Barnaby Ross omdat de verkoop, voor de zelfde inspanning, beduidend minder was. Dus zag de Drury Lane serie bij herpublicatie het daglicht onder de naam Ellery Queen.

Heruitgave onder de naam Barnaby Ross gebeurt niet meer. Zelfs in de Oosterse landen waar het vierluik regelmatig wordt herdrukt.  Dat dachten we toch...
Dus groot was onze verbazing dat Forgotten Books vorig jaar The Tragedy of Y heruitgaf onder de naam Barnaby Ross! Dit zowel in paperback als hardcover en zonder verwijzing naar de veel bekendere alias. Dat verdient wat extra aandacht!

The Tragedy of Y - kaft hardcover uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018The Tragedy of Y - kaft paperback uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018 (Bruin)The Tragedy of Y - kaft paperback uitgave, Classic Reprint Series, Forgotten Books, 2018 (Blauw)

Forgotten Books' Classic Reprint Series maakt gebruikt van de laatste technologieën om nieuwe versies van belangrijke oude geschriften te produceren.
Er wordt zeer veel aandacht geschonken aan het bewaren van de originele vormgeving van elke pagina en het digitaal opwaarderen van de verouderde tekst.

 
26 januari 2019

In 1930 huwde Fred Dannay met Mary Beck, ze zouden gehuwd blijven tot aan haar dood (37 jaar) op 4 juli 1945. Na haar dood zou hij Great Neck, Long Island verlaten en intrekken in de tweewoonst in Brooklyn bij Mary's zuster Shirley en haar echtgenoot Murray en dochter Joan (b.1939). Fred had dit huis gekocht. Twee jaren later hertrouwde Fred met Hilda Wiesenthal (familie van Simon Wiesenthal), weduwe van dokter Isadore Silverman die omkwam in de Slag om de Ardennen gedurende Wereldoorlog II. Ze kochten samen een klein huis in het rustige Larchmont 29 Byron Lane waar de familie haar intrek nam.

We reproduceren hier een klein artikel "2 Mevrouwen Ellery Queen Figureren in de beroemde Detectives Leven" door Madelaine Wilson gepubliceerd in the The Herald Statesman, Yonkers, New York, op 6 juni 1959. Het biedt een andere kijk op de succesvolle samenwerking genaamd Ellery Queen  door de ogen van Hilda "Bill" Dannay.   Het artikel is onderdeel van een reeks gereproduceerde krantenartikels in de Whodunit sectie. Klik op de snelkoppelingen om meer te lezen... . 
 

 
1 januari 2019

Een gelukkig Nieuwjaar aan alles Ellery Queen!
Laten we vooral hopen op een opnieuw een jaar vol initiatieven zowel verwacht als onverwacht.

         Aya Fukushima (Boon Fukushima) is een Japanse freelance tekenaar en textielontwerper die ons verraste met deze versie van de beroemde foto van Manfred B. Lee en Fred Dannay (Afbeelding met toestemming van Aya Fukishima). De tekening kreeg ook een passend plaats in ons "museum", je kunt het voortaan ook zien in de "Pastiche sectie" van deze website.


Aya Fukushima (Boon Fukushima) is een Japanse freelance tekenaar en textielontwerper die ons verraste met deze versie van de beroemde foto van Manfred B. Lee en Fred Dannay (Afbeelding met toestemming van Aya Fukishima). De tekening kreeg ook een passend plaats in ons "museum", je kunt het voortaan ook zien in de "Pastiche sectie" van deze website. Klik hier
om meer te lezen ...

 
15 december 2018

Op 15 juni 1981 gingen Fred en Rose naar het derde "Crime Writers' International Congress" dat doorging in Stockholm. De internationale jury waarin Fred zitting had wees de toen onbekende Frank Sisk, een 65 jarige Amerikaans journalist, als winnaar aan met het kortverhaal "A visit with Montezuma". Dat leverde hem naast publicatie ook een Saab Turbo op. Vele schrijvers waren aanwezig.

Op het congres werd hen op 20 juni 1981 een trip aangeboden per schip naar
Åland. Om meer hierover te lezen en verschillende foto's (!) te zien klik hier
...

 

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

 Aanraders

 • Te koop bij Crippen and Landru: The Zanzibar Shirt and others Stories - James Holding (1907-1997) De auteur schreef een deel van de Ellery Queen Jr boekenreeks en tezelfdertijd besloot Holding om een reeks kortverhalen te schrijven rond de denkbeeldige speurders King Danforth en Martin Leroy, twee samenwerkende detectiveschrijvers (wiens hoofdpersonage de naam van Leroy King kreeg) samen met hun vrouwen op wereldcruise. De titels van elk van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken.
   
   
 • The Misadventures of Ellery Queen samengesteld door Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews bevat klassieke pastiches, parodieën en hommages.

  Dit volume verzamelt 16 verhalen geschreven door een wel heel uiteenlopende verzameling van auteurs de ene keer als geschreven als hommage dan weer als parodie of pastiche van ofwel de figuur ofwel het schrijversteam -- bekend als "Ellery Queen".

  INTRODUCTION: Elementary Questions, by Josh Pachter and Dale C. Andrews
  INTRODUCTION: Sorely Missed Adventures, by Richard Dannay
  INTRODUCTION: The Sincerest Form of Flattery, by Rand Lee
  THE MYSTERY OF THE RED BALLOONS, by Thomas Narcejac, translated by RK Jones
  DYING MESSAGE, by Leyne Requel
  THE GILBERT AND SULLIVAN CLUE, by Jon L. Breen
  OPEN LETTER TO SURVIVORS, by Francis M. Nevins
  THE REINDEER CLUE, by Edward D. Hoch
  THE BOOK CASE, by Dale C. Andrews and Kurt Sercu
  TEN MONTHS' BLUNDER, by J.N. Williamson
  THE ENGLISH VILLAGE MYSTERY, by Arthur Porges
  ELROY QUINN’S LAST CASE, by Dennis M. Dubin
  THE NORWEGIAN APPLE MYSTERY, by James Holding
  THE MAN WHO READ ELLERY QUEEN, by William Brittain
  E.Q. GRIFFEN EARNS HIS NAME, by Josh Pachter
  THE LAST CHECK, by Patricia McGerr
  THE DEATH OF THE MALLORY QUEEN, by Lawrence Block
  THE RANSOM OF EQMM #1, by Arthur Vidro
  THE TEN-CENT MURDER, by Joseph Goodrich

  Je kunt ook bestellen door op bovenstaande banner te klikken...

 

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!
 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.