REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons
niet kunt helpen...
 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften sedert april 2022: 17 betere en 70 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 21 augustus 2022:

Дьявол заплатит - kaft Russische uitgave, bevat drie Ellery Queen verhalen, "The Devil to Pay" (Дьявол заплатит), "The House of Brass" (Бронзовый дом), "The Last Woman in His Life" (Последняя женщина в его жизни), Uitgeverij Canon (Kahoh), 1994.Еще один шанс - kaft Russische compilatie, bevat Ed McBain's "Killer's Payoff" (Плата убийцы), Ellery Queen's "The Murderer is a Fox" (Загадка дигиталиса) & David Ely's "Seconds" (Еще один шанс), uitgeverij A.C.K. Kiev, 1993.Трагедия «Y» - kaft Russische compilatie, bevat 5 verhalen, Earl Derr Biggers "" (Дом без ключа), Ellery Queen's "The Tragedy of Y" (Трагедия «Y»),  Octavus Roy Cohen's "The Mystery of the Missing Wash"(Тайна исчезнувшего белья), Ellery Queen's shortstory "The Mad tea Party" (Приключения на безумном чаепитии) & F. Tennyson Jesse's "Treasure Trove"(Сокровище), Uitgeverij Sanan (Санан), Elista, 1992.Suikeroompje R.I.P. - kaft Nederlandstalige editie, Grote Letter Bibliotheek, Grootdruk uitgeverij Eindhoven, 1979.Il Paese Del Maleficio - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori classici, 7 juli 2020Uno studio in Nero - kaft Italiaanse uitgave, Il Giallo Mondadori Classici, mei 2021L'origine del male - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori Classici, juli 2018Hollywood in subbuglio - kaft Italiaanse uitgave Il Giallo Mondadori Classici, 6 juli 2017.

Voorbije toevoegingen aan de site
april 2021 - april 2022: 284 betere en 324 nieuwe kaften
april 2020 - april 2021: 132 betere en 33 nieuwe kaften

...
The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...
25 september 2022 - 18 april 1999

Productiemannen zou de term zijn geweest in die tijd. Het is waar dat er bijna geen vrouwen in de productie actief waren. Actrices in overvloed, maar niet zozeer "productie vrouwen" dan wel mannen. Dit geldt vooral voor radio- en vroege Tv-producties. Componisten, omroepsters, regisseurs, producenten, schrijvers,... Het invullen van de biografieën van sommige deze personen is vaak nog moeilijker dan dat was voor acteurs. Terwijl van acteurs vaak kleine of grote delen informatie terug te vinden zijn is dit voor hen bijna onbestaand. Voor andere bestaan dan weer vrij volledige biografieën online waar weinig aan toe te voegen is.

Zoals eerder aangekondigd kregen ook deze een eigen pagina waarin ook profielen zullen worden toegevoegd.

George J. ZacharyWe beginnen alvast met die van George Zachary, een zeer productieve radio- en tv-regisseur die in 1939 de radioserie van Ellery Queen bedacht, en later de overstap maakte naar tv-werk... Op een gegeven ogenblik was die ook gehuwd met Marion Shockley, de actrice die Nikki Porter gestalte gaf...

Klik hier om meer te lezen...

 
7 september 2022

De biografieën op deze site bieden een mooie inkijk in enkele levens in de 20ste eeuw. Weliswaar van toch min of meer publieke figuren maar toch worden verschillende belangrijke evoluties in de Amerikaanse media, politiek, gewone leven aangehaald.

Wanneer officiële of niet officiële biografieën worden uitgegeven is het altijd een verrijking om deze te toetsen aan de beknopte beschrijvingen die wij aanboden.

William Gargan -- KLIK VOOR MEER -- ...Van William Gargan is de biografie reeds langer beschikbaar. Hij speelde Ellery Queen in drie in 1942 uitgebrachte Columbia films.We gingen er opnieuw doorheen en de pagina over deze moedige acteur werd aangepast...

Klik hier om meer te lezen...

Virginia Gregg  -- KLIK VOOR MEER --  ...Virginia Gregg speelde tegenover Larry Dobkin in The Adventures of Ellery Queen (CBS). We hadden beperkt toegang tot haar biografie Uncredited: The Life and Career of Virginia Gregg van Lona Bailey (30 juni 2022). Enkele details werden aan haar biografie toegevoegd...

Klik hier om meer te lezen...

We kondigen alvast aan dat we een pagina zullen opzetten waarbij ook van diverse productie mensen  een biografie zal worden samengesteld. Alvast iets mee uitdagend omdat die toch vaak nog meer in de schaduw leefden... Hou deze pagina in de gaten!

 
12 augustus 2022

Zeer trots en vereerd om een nieuw (negende) lid aan te kondigen bij de West 87th Street Irregulars!

De West 87th Street Irregulars zijn een groep van gevestigde EQ experts en fans die zich collectief hebben ingezet voor het behoud en de heropleving van Ellery Queen. Als zodanig heeft elk van hen een gevestigde interesse in het werk van Ellery Queen en een erkende bijdrage aan de Queen canon. Gezamenlijk streven de Irregulars ernaar om van Ellery Queen opnieuw een erkende naam in de detectivefictie te maken of levendig in de herinnering te houden, vooral in de Verenigde Staten.

Elk nieuw lid wordt gevraagd iets te (her)schrijven over Ellery Queen, het artikel krijgt een plaatsje hier op de site en hij of zij staat daar vanaf bekend als een echte West 87th Street Irregular!

Steve Steinbock  -- KLIK VOOR MEER -- ...Steve heeft  geschreven voor de Portland Press Herald/Maine Sunday Telegram, ... The Strand, en Mystery Scene. Alsook verschillende non-fictie artikelen (en een kort verhaal) voor EQMM. Sinds 2011 recenseert hij misdaadfictie voor EQMM's "Jury Box" column. Hij heeft talrijke Japanse mysterie verhalen vertaald in het Engels (klik op de foto voor zijn artikel "Japanese Scholarship: Logic, Formalism, and Ellery Queen")

Klik hier om meer te lezen...

 
8 juli 2022

In Memoriam: Douglas Dannay, 07/3/1933 - 06/17/2022

"Op 17 juni 2022 overleed Douglas Dannay in Lancaster, Pennsylvania. Doug, geboren op 3 juli 1933, was de oudste zoon van Frederic Dannay, die, samen met zijn neef Manfred B. Lee, de Ellery Queen romans en verhalen schreef en de EQMM oprichtte. Ik kende Doug helemaal niet goed, omdat hij tot zijn pensionering in Merrick, Long Island, woonde en niet in New York City, waar het tijdschrift was gevestigd, en hij vaak niet in staat was om EQMM-evenementen bij te wonen. Het beperkte contact dat ik met Doug had liet echter twee sterke indrukken bij mij achter: dat hij zeer intelligent was en dat hij uiterst bescheiden was. ... "

Klik hier om
verder te lezen op de EQMM blog.

Ik heb Douglas ontmoet op 28 april 2005 op het Ellery Queen Centenary Symposium in New York. Ik herinner me dat ik zenuwachtig was over hoe mensen, vooral familieleden, zouden reageren op een fan van de EQ website die helemaal uit België kwam overvliegen voor het New York City evenement. Vergezeld door een nieuwe vriend, Dale C. AndrewsWest 87th Irregular (die ik voordien enkel kende via e-mailcorrespondentie), begaf ik mij naar het symposium dat bestond uit Ellery Queen-enthousiastelingen...

Ik had mijn exemplaar bij me van "The Tragedy of Errors," de honderdjarige verzamelbundel van Ellery Queen uitgegeven door Crippen & Landru, in de hoop handtekeningen te kunnen verzamelen van de auteurs van de verschillende essays die in de bundel zijn opgenomen. Een van de eersten die bereid was het boek te signeren was Douglas. Hij stelde me onmiddellijk op mijn gemak met zijn vriendelijke woorden. Toen hij mijn exemplaar signeerde, schreef hij: "Dank u dat u zo ver bent gekomen en dat u de herinnering levend hebt gehouden - Douglas Dannay".

Pas later ontdekte ik dat Douglas eigenlijk een begaafd leraar was. Niet verwonderlijk voor mij, hij was het soort leraar dat we ons allemaal herinneren als iemand die een verschil maakte in ons leven.

Het gesigneerde EQ boek heeft een prominente plaats in mijn boekenkast. Na al die jaren heeft het nog steeds een permanente bladwijzer die de pagina met Douglas' inscriptie markeert.

Mijn oprechte deelneming aan familie en vrienden.

Hierboven: Douglas Dannay (L) en Ted Hertel (R) signeren exemplaren van Ellery Queen's "The Tragedy of Errors"
Onder: Het gesigneerde EQ boek heeft een prominente plaats in mijn boekenkast. Na al die jaren zit er nog steeds een "permanente" bladwijzer in om de pagina terug te vinden.

 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.
Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon
 
26 juni 2022

J
arenlang hebben fans van de Ellery Queen romans en korte verhalen een steeds terugkerend mysterie moeten oplossen: Hoe zag Ellery Queen er precies uit? Frederic Dannay en Manfred Lee gaven slechts de schamele aanwijzingen. In de eerste romans wisten we dat Ellery een pince nez bril droeg, en hij werd altijd beschreven als lang en slank met zilvergrijze ogen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Voor vele fans van de NBC serie van 1975 zal Ellery altijd Jim Hutton zijn, maar lang geleden, helemaal in het begin, was er een tijd dat Ellery Queen -- de auteur(s) -- ook werd voorgesteld als Ellery Queen, de detective.

Natuurlijk was er een probleem. Of misschien moeten we zeggen "twee." Hoe krijg je één detective van twee auteurs? Misschien niet zo moeilijk als het klinkt.

De twee neven werkten niet alleen samen, maar ze leken in het begin ook erg op elkaar. Hen samenvoegen tot één personage was een kans die het blad Popular Photography niet kon laten liggen. De neven hadden al gebruik gemaakt van hun fysieke gelijkenis om om de beurt lezingen te geven (altijd gemaskerd) als "Ellery Queen".

Popular Photography besloot de taak op zich te nemen om de twee auteurs daadwerkelijk te combineren tot één detective. Dit zou in de huidige tijd met Photoshop of gelijkaardige bewerkingsprogramma's vrij gemakkelijk zijn geweest. Maar het enige waar het tijdschrift mee kon werken, zoals dit verhaal getuigt, was ouderwets vakmanschap...
Klik hier om meer te lezen...
 
6 mei 2022

The Spanish Cape Mystery - kaft Otto Penzler presents American Mystery Classics, November 2022In november 2022 verschijnt een nieuwe editie in de reeks American Mystery Classics van Otto Penzler presents: The Spanish Cape Mystery.

Een tuinfeestje verandert de hacienda van een miljonair in een plaats delict in deze klassieke whodunnit van een Edgar Award-winnende grootmeester.


De familie Godfrey is op vakantie tussen de pittoreske rotsachtige kliffen van de Noord-Atlantische kust, en verwacht rust, stilte en, misschien, een beetje golf of tennis. Maar op een schemerige avond, op een afgelegen plek op het terrein van Spanish Cape, krijgen Rosa en haar oom David ruzie over haar geheimzinnige romance met een van hun gasten, de guitige John Marco, een knappe vent met een gele roadster en zonder zichtbare bron van inkomsten. Op dat moment duikt een torenhoge eenogige man met een .38 revolver op uit de schemering.

Als de vermaarde speurneus Ellery Queen de volgende dag uit New York City arriveert en zich verheugt op een zomeruitstapje aan de kust, realiseert hij zich dat zijn reis geen strandwandeling zal worden. Terwijl hij Rosa redt, ontdekt hij dat haar ontvoerder David voor John aanzag en in plaats daarvan de eerste heeft neergeslagen. Maar Ellery heeft nog meer werk te doen als Rosa's duistere liefje dood en poedelnaakt wordt gevonden... afgezien van een zwarte fedora en een theatraal uitziende operamantel. Er zijn genoeg gasten en huisgenoten die John dood hadden gewild, maar wie heeft het gedaan en wat is er in vredesnaam met de kleren van het slachtoffer gebeurd?

In deze iconische serie, geïnspireerd door Sir Arthur Conan Doyle en geprezen door niemand minder dan Agatha Christie, zorgen zorgvuldig geplaatste aanwijzingen, logische deductie en een sfeervolle jaren '30 setting samen voor een onweerstaanbaar plezierig leesvoer voor iedereen die van een moorddadig raadsel houdt.
Lees hier meer over dit boek ... 
 
Margaret Lindsay  -- KLIK VOOR MEER -- ...Een halve jongen met paardenstaarten die in perenbomen klimt... ging uiteindelijk naar Engeland om zich de spreekgewoonten van de hogere klasse eigen te maken en kwam terecht in de zogenaamd volledig Engelse cast van de Oscarwinnende Cavalcade uit 1933 ... een vrij normaal begin van een prachtige carrière. Ze speelde Nikki Porter tegenover twee Ellery Queens: Ralph Bellamy en William Gargan.

Margaret was relatief open over haar sexualiteit binnen de Hollywood gemeenschap. Hoewel ze romantisch verbonden was met verschillende mannelijke sterren was haar naaste metgezel actrice Mary McCarty.

Actrices, die bekenden relaties te hebben met zowel mannen als vrouwen, kregen het advies om seks te hebben met mannen en relaties aan te gaan met mannen vanwege het oude adagium "Je hebt gewoon de juiste man nog niet ontmoet." Dit was een gebruikelijke invalshoek in therapie in de jaren 1940 en 50 (ook gebruikt bij homoseksuele mannelijke acteurs). Het kwam erop neer dat een lesbienne zich kon ontdoen van haar verlangen naar seks met mannen van hetzelfde geslacht (en vice versa voor homoseksuele mannen). Onnodig te zeggen dat het de meesten niet goed afging. Margaret Lindsay vond het kwakzalverij en ging er niet in mee.

Er wordt zelfs gesuggereerd dat Margaret Lindsay, ondanks haar uitzonderlijke schoonheid, geen rollen kon krijgen in grote films omdat zij weigerde "het spel mee te spelen".

Als ooit de carrière van een actrice een eigen website verdiende... dan is het wel deze!
Om alles over Margaret Lindsay te lezen klik hier ... 
 
Marion Shockley  -- KLIK VOOR MEER --  ...Marion, aan de andere kant, had geen "normale" start van haar carrière. Ze beweerde het enige meisje in de geschiedenis van Hollywood te zijn dat een filmstudio binnenliep met een pasje van een sight-seeing tour en naar buiten kwam met een getekend contract. Kort daarna ruilde ze de Oostkust en de filmwereld, (ze beweerde dat ze er niet van hield) voor het theater en de radio aan de Westkust. Beschreven als een bijna onmiddellijk succes op de radio verscheen ze als Nikki Porter in de eerste Ellery Queen radioserie.
Marion had zelf nooit kinderen, maar voedde uiteindelijk wel drie kinderen op. 
Om alles over Marion Shockley te lezen klik hier ... 
 
14 april 2022

Richard Hart -- KLIK VOOR MEER -- ...De kans dat je nog nooit gehoord hebt van een acteur die Ellery Queen gestalte gaf en in zijn jeugd Adolf Hitler in München bezig zag is bijzonder groot. Immers de carrière van deze man was dan ook bijzonder kort, hij overleed gedurende de repetitie van een uitzending op 36 jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij had een handvol theater opvoeringen en evenveel films op zijn actief. Wat TV betreft was hij pas echt goed begonnen toen het noodlot toesloeg. Toch is zijn biografie het lezen waard en vol van interessante details. Vele van die zaken zijn net toegevoegd en verrijken het inzicht in het acteursleven van dat tijdperk. Hart had op het eind van zijn leven ook een relatie met actrice Felicia Montealegre. Ze huwde kort daarna Leonard Bernstein en zal aldus ook te zien zijn in de nog te verschijnen biopic over diens leven op Netflix. Richard Hart was Ellery Queen op TV laat in 1950

               Om alles over Richard Hart te lezen klik hier ...


Hugh Marlowe -- KLIK VOOR MEER -- ...Vele van deze details komen van krantenknipsels die over de jaren her en der in archieven werden gevonden. Als deze puzzel wordt samen gelegd krijgen we toch zicht op de carrière van de acteurs in kwestie. Al moet ik toegeven dat het frustrerend is sommige blogs of "gereputeerde" sites de informatie overnemen zonder enige bronvermelding. Maar we blijven de interessante zaken toevoegen.
Binnenkort kom je ook te weten wie de vierde echtgenote was van Hugh Marlowe... Controleer maar eens. Alle sites vermelden drie echtgenotes. Hugh was de acteur die zowel op radio als TV Ellery Queen een stem en gestalte gaf.

               Om alles over Hugh Marlowe te lezen klik hier ...
 
28 maart 2022

Deze website heeft wel eens meer een grondig onderhoud gekregen. Dat was ook het geval in de voorbije twee maanden. Alle detailpagina's voor de boeken en films werden onder handen genomen. De inhoud werd, waar beschikbaar, voorzien van besprekingen ten tijde van eerste verschijning. Op deze manier kan men zien welke eerste impact het werk op het publiek had. Eerlijker in de zin dat het oordeel niet vertroebeld werd door latere werken of de tand des tijds. Sommige Ellery Queen werken tonen zeker hun ouderdom en kunnen misschien gedateerd worden genoemd. Bij het aanbevelen van werken zou men als lezer, naast de premisse, ook moeten aanvaarden dat het in een bepaalde tijd werd geschreven. Dus alle detailpagina's werden bekeken en aangepast.
Tezelfdertijd werd in detail bekeken hoe de kaften van de eerste uitgaven er uit zagen en welke de verschillen er waren tussen die eerste uitgaven en die van de zgn. heruitgevers.

Ook de indeling van de boeken werd wat aangepast. Alle Dannay/Lee werken zitten nu in het volwaardige 'opus', los van de paperback originals... Deze laatste werden ook wat meer ingedeeld volgens uitgever en jaartal.

Tot slot wil ik ook aangeven dat het navigeren tussen de verschillende detailpagina's makkelijker werd gemaakt met een knop (revolver naar rechts) voor de volgende en een knop (revolver naar links) voor de vorige detailpagina.

De "Q.B.I." sectie heeft alle werken onder het Ellery Queen hoofdding weer. Klik hier om meer te lezen....

De "Kill as Directed" heeft alle andere media (radio, tv, film, stripverhalen, spelletjes,...) weer... De films starten op pagina 5 van die sectie. Klik hier om meer te lezen.

Geniet er van!
 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
 
6 maart 2022

The American Gun Mystery - harde kaft Thorndike Large Print uitgave, 23 februari 2022Thorndike Press (From Gale, a Cengage Company) geeft grote letter edities uit. Eerder publiceerden zij al twee andere Ellery Queen werken. Met The Dutch Shoe Mystery (december 2020) en The Chinese Orange Mystery (januari 2019) zorgden ze voor een lezersvriendelijk formaat waar lezers van alle leeftijden van konden genieten. Beide titels hadden dezelfde covers die we kennen van de Otto Penzler's serie American Mystery Classics. Afgelopen februari kwamen ze opnieuw met Queen titel alleen dit keer met een eigen kenmerkende hardcover: The American Gun Mystery!

"Wanneer een circus rodeoacteur midden in zijn voorstelling wordt doodgeschoten, lijkt het voor de hand te liggen dat iemand de dader heeft gezien - of op zijn minst het pistool heeft gevonden. Wanneer het onderzoek niets oplevert, wordt de hele groep artiesten en het circuspersoneel verdacht. Helaas voor de moordenaar behoort Ellery Queen tot de duizenden die getuige waren van de misdaad, en hij zal niet tevreden zijn tot hij de waarheid ontdekt. Tegen de tijd dat hij de nodige aanwijzingen heeft, zal Queen zowel de moordenaar als de schuilplaats van het wapen ontmaskeren - het getitelde American Gun dat de fatale kogel afvuurde."

Bestel uw exemplaar hier. Klik op de kaft om meer over het boek te lezen ...
 
20 februari 2022

Iets voor het onderdeel trivia of misschien zelfs de rubriek pastiches deze volgende ongewone bijdrage. Frank Stewart bracht in de dagelijkse bridge rubriek van menige kranten in 2004 het volgende Ellery Queen probleem:

Ellery Queen bekeek het levenloze lichaam van West, languit onder de tafel waar hij meespeelde in een spel met hoge inzet. Hij was geslagen met een vuurtang.
"We hebben de andere drie vogels," zei inspecteur Queen.
"North's vingerafdrukken staan op het moordwapen, maar hij wil niet bekennen. Hij zegt dat hij het vuur heeft aangestoken."

"Wat is er gebeurd bij hun laatste deal, pap?" vroeg Ellery.
"Volgens North," zei de inspecteur, "speelde Zuid met vijf klaveren. West leidde de aas en nog een harten, en Zuid vocht dit aan, dwong de troefaas zich bloot te geven en nam zes troeven, vier ruiten en een schoppen. Wat doet dat er eigenlijk toe?"

"Ik denk dat als je East onder druk zet, hij zal bekennen," zei Ellery.
"West verslaat het contract met een ruitenwissel bij Trick Two. Als East de troef aas neemt, leidt hij een tweede ruiten en Zuid kan de ruiten niet gebruiken en verliest een schoppen."

"Ik heb het gedaan," huilde East. "Mijn partner wilde de dommerik niet doden, dus heb ik hem gedood."
"Breng hem weg, Velie," zuchtte de inspecteur.

Ik speel geen bridge. Laat dit dus een uitdaging zijn voor onze lezers. Hoe goed zit dit in elkaar? Zijn er verwijzingen in de oplossing die, op het eerste zicht, niet zichtbaar zijn? Click if you think you can help out...!Je kunt mij bereiken door op "Uncle Sam" te klikken...

Als je meer wilt lezen over Ellery Queen pastiches en eerbetonen klik dan hier...
 
13 januari 2022

Mijn aandacht werd vorige maand getrokken door een bericht van de hand van Matthew J. Elliott, naar eigen zeggen een bekroonde scenarioschrijver, auteur, voice-over artiest, presentator, redacteur en bijdrager voor RiffTrax uit Lancashire, Engeland. Zijn miniserie The New Adventures of Mickey Spillane's Mike Hammer met Stacy Keach in de hoofdrol uit 2008 werd genomineerd voor een Audie Award.

"Ik ben mysterieschrijver geworden door Ellery Queen. Hilary Caine zou niet bestaan als Ellery er niet was geweest.

De "tongue in cheek" Hilary Caine mysteries spelen zich af in "The Golden Age" van de Britse mysteries uit 1930. Hilary Caine is een jonge vrouw met een unieke gave om misdaden op te lossen. Ze wordt aangenomen door het Engelse roddelblad Tittle Tattle Magazine als hun privé-detective. Zij lost de misdaad op, zij schrijven het verhaal.
Voor het eerst uitgebracht in 2008 zijn er ondertussen al 25 Hilary-verhalen te beluisteren... en ze geven een eerste glimp van hoe een nieuwe vrouwelijke Ellery Queen zou kunnen klinken.

Je kan een volledig verhaal hier beluisteren. Als je meer wilt lezen over Ellery Queen pastiches en eerbetonen klik dan hier
...
 
29 november 2021

Dit nieuws was pas een verrassing!

Incendo en BlackBox Multimedia gaan een co-ontwikkelings- en co-productiepartnerschap aan voor een gemoderniseerde kijk op het klassieke mysterieverhaal, Ellery Queen.

De productiebedrijven kondigden aan dat ze de rechten  voor Tv-adaptatie van de Ellery Queen romans en korte verhalen hebben verworven. Ze zullen samen een high-end scripted serie ontwikkelen en co-produceren. Hoera tot dan toe! Maar dan staat er dat ze een tv-serie zullen ontwikkelen met een herbedachte vrouwelijke hoofdrol.

Richard Dannay en Rand B. Lee hebben het project alvast goedgekeurd, dit is wat ze te zeggen hadden: “Toen onze vaders voor het eerst gingen zitten om de samenwerking aan te gaan die Ellery Queen zou worden, hadden ze nooit durven dromen dat ze dan samen aan een veertigjarige reis zouden beginnen, of zich de opmerkelijk succes dat Ellery Queen zou behalen. Wij allemaal in de Lee en Dannay families zijn zeer verheugd om samen te werken met BBMM en Incendo, die beiden zo respectvol zijn geweest en de rijke Ellery Queen traditie hebben bewonderd, om een ​​nieuw hoofdstuk op het scherm te creëren voor onze gedeelde erfenis.

De eerste reacties zijn eerder gemengd. De meesten verkozen een herkenbare adaptatie van de werken. Waar sta ik hierover? Veel hangt er echt van af hoe het zal worden gedaan. Als de verklaring van Richard en Rand correct is, zal dit respectvol aan het originele werk zijn. Het veranderen van het geslacht van alle personages kan te veel op een parodie lijken (Paul Paris, Nick Porter, Richardine Queen, ...). Maar zoals gesuggereerd zou het introduceren van een vrouwelijke Ellery Queen "as is" wel kunnen werken. Afhankelijk van de omgeving of het tijdsbestek waarin het zich afspeelt. De Hutton-serie speelde zich af in de jaren 40, waar alle "CSI-onderzoeksmethoden" nog niet bestonden, en onze slimme held vrijelijk kon deduceren.

Dus ik hoop dat ze leren van het succes van die serie (eigenlijk de enige tv-aanpassing die succesvol was). Geestig, niet alleen trouw aan de verhalen, maar ook aan het Queen-universum. Andere media waar Ellery Queen actief was zoals strips, succesvolle radiobewerkingen werden mooi in de verhalen geïnjecteerd door de introductie van radiopresentator Simon Brimmer, gespeeld door een onvergetelijke John Hillerman!). Als ze de nieuwe Ellery Queen naar het heden brengen... zal het succes afhangen van de verhalen en de aandacht voor detail. als ze in veel van die "oudere" fans werken, kunnen ze de modernisering vergeven. Als het werkte voor de populariteit van Maurice Leblanc's Lupin, waarom dan niet voor EQ?

                                    Hier kun je meer lezen over de Hutton Tv-reeks ...
 

The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...

 Aanraders

  • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Ze brachten zelf ook eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.