REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons niet kunt helpen... 
Q.B.I.: Toegevoegde kaften van Ellery Queen edities sedert april 2017: 51 betere en 106 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 24 maart 2018:

Den fjerde kvinde - kaft Deense uitgave, Rosenkilde, 15 february 2018Hvem er X? - Kaft Deense uitgave, LommeromanenY’s tragedie - kaft Deense uitgave, LommeromanenZ’s tragedie - Kaft Deense uitgave, LommeromanenGravens gåde - kaft Deense uitgave, LommeromanenMord & mandariner - kaft Deense uitgave, LommeromanenMilo und der Fuchs - Kaft Duitse uitgaveEl Polvo Frances - kaft Argentijnse uitgave, Esporga, 2007

april 2016 - april 2017: 131 betere en 436 nieuwe kaften
april 2015 - april 2016:  11 betere en 185 nieuwe kaften
april 2014 - april 2015:  18 betere en 103 nieuwe kaften
 
 
1 april 2018 - 18 april 1999

Meer nieuws rond Sergeant Velie, maar dan van het trieste soort, zijn goede vriend Charles Leinenweber maakte net bekend dat acteur Tom Reese, na een korte ziekte op 12 december ll. is Tom Reese -- KLIK VOOR MEER -- ...overleden in een rustoord in Studio City.  Tom vertolkte de rol van Sergeant Velie in de excellente Ellery Queen TV-serie uit 1975-76. Tom Reese was een meesterlijke slechterik, maar hij zal dus vooral worden herinnerd in de rol van een 'goeierik': Sgt. Velie, een sigaar knabbelende, stier-in-een-porseleinkast agent ... (klik op de foto voor meer)
24 maart 2018

In 2018 verscheen bij Crippen & Landru een verzameling van alle tien deze verhalen samen met een korte biografie van Holding en de meest volledige bibliografie van de kortverhalen van de hand van Holding. The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

Tezelfdertijd besloot Holding om een reeks kortverhalen te schrijven rond de denkbeeldige speurders King Danforth en Martin Leroy, twee samenwerkende detectiveschrijvers (wiens hoofdpersonage de naam van Leroy King kreeg) samen met hun vrouwen op wereldcruise. De titels van elk van deze verhalen verwijzen naar de eerste Queen-werken. Deze avonturen op zee waren stuk voor stuk meesterwerken van deductie en logica die meer dan waarschijnlijk ook de goedkeuring van Dannay kregen aangezien de verhalen ook werden gepubliceerd in Ellery Queen’s Mystery Magazine. 

Holding zou nog meer kortverhalen schrijven om uiteindelijk tot meer dan 100 detectiveverhalen op zijn actief te hebben staan. Naast Leroy King, schreef hij verhalen rond Manuel Andrada, ook gekend als 'De Fotograaf' een huurmoordenaar en Hal Johnson, de bibliotheek detective.

Deze verzameling van alle tien deze verhalen is ook voorzien van een korte biografie van Holding alsook de meest volledige bibliografie van de kortverhalen van de hand van Holding. Te koop bij Crippen and Landru.
18 maart 2018

De pas verschenen bloemlezing The Misadventures of Ellery Queen van Josh Pachter & Dale C. Andrews kreeg een zeer gedetailleerde en lovende recensie op Brad Friedman's blog.
De blog zelf werd onlangs nog toegevoegd aan de Q.E.D. sectie waar meer interessante links naar Ellery Queen gerelateerde sites staan. Interesse in deze mooie verzameling, klik dan op bovenstaande banner! Nog beter je kunt zelfs een getekend exemplaar bemachtigen door Dale en Josh te ontmoeten op donderdag 12 april om 19u in de Cascades Library in Sterling. Je zult er meer leren over het levendige subgenre literaire  pastiche en parodie, over het werk van de legendarisch detectiveschrijver Ellery Queen, en de vele keren dat hij werd geïmiteerd, zelfs met hem werd de draak gestoken, en eer betoont aan één of meerdere van de figuren uit de Ellery Queen boeken.


Sergeant Thomas Velie maakte zijn debuut in de Queen-saga met woorden 'What's up, Doyle?' in The Roman Hat Mystery waar hij ons wordt voorgesteld als een lange man in gewone kledij. Inspecteur Queen spreekt hem op een eerder vaderlijke manier aan als 'Thomas'. Terwijl de trouwe sergeant Ellery dan weer als 'maestro' adresseert.
Velie, vaak omschreven als "de grote kerel met de handen als voorhamers en een donderende stem.."
heeft, mede door de Hutton tv-reeks, zowaar een eigen "cult following" gekregen.
Het enige ontbrekende profiel van een acteur die de rol van Velie opnam was die van Bill Zuckert. De pagina getuigt van een goed gevulde carrière. We kregen bij het maken de hulp van zijn dochter Kymm Zuckert.  Bill mocht Velie gestalte geven in een makkelijk te vergeten TV mysterie Ellery Queen, Don't Look Behind You (1971)
...
 
(klik op de foto voor meer)
Bill Zuckert -- KLIK VOOR MEER -- ...
4 maart 2018

In totaal gaven acht acteurs gestalte aan de rol van Sergeant Velie. Van die acteurs ontbreken op deze website enkel nog de gedetailleerde profielpagina's van Ed Latimer en Bill Zuckert. Bill's profiel pagina komt er binnenkort aan. Ed Latimer's pagina brengen we nu online.
Weinig bronnen op het net brengen ons gebundelde informatie over deze, in 1897 geboren, acteur. Niet dat Ed niet regelmatig optrad: op radio bvb. was hij te horen in meer dan 300 rollen! In 1947 speelde hij kort de rol van Sergeant Velie in The Adventures of Ellery Queen ...(klik op de foto voor meer) Ed Latimer -- KLIK VOOR MEER -- ...
 

TIP: 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de foto's die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie komt als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Internet Explorer had die mogelijkheid als standaard geactiveerd. Firefox gebruikers die deze handige mogelijk willen installeren kunnen dit via een add-on genaamd 'Popup ALT Attribute'. Kleine moeite maar een groot verschil, geloof ons.

  

Na installatie resulteert het aanwijzen van afbeeldingen in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding. Het voorbeeld hierboven toont het resultaat wanneer men de foto met de cursor aanwijst.
 
17 februari 2018

The Misadventures of Ellery Queen samengesteld door Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews bevat klassieke pastiches, parodieën en hommages.

Dit volume verzamelt 16 verhalen geschreven door een wel heel uiteenlopende verzameling van auteurs de ene keer als geschreven als hommage dan weer als parodie of pastiche van ofwel de figuur ofwel het schrijversteam -- bekend als "Ellery Queen".

INTRODUCTION: Elementary Questions, by Josh Pachter and Dale C. Andrews
INTRODUCTION: Sorely Missed Adventures, by Richard Dannay
INTRODUCTION: The Sincerest Form of Flattery, by Rand Lee
THE MYSTERY OF THE RED BALLOONS, by Thomas Narcejac, translated by RK Jones
DYING MESSAGE, by Leyne Requel
THE GILBERT AND SULLIVAN CLUE, by Jon L. Breen
OPEN LETTER TO SURVIVORS, by Francis M. Nevins
THE REINDEER CLUE, by Edward D. Hoch
THE BOOK CASE, by Dale C. Andrews and Kurt Sercu
TEN MONTHS' BLUNDER, by J.N. Williamson
THE ENGLISH VILLAGE MYSTERY, by Arthur Porges
ELROY QUINN’S LAST CASE, by Dennis M. Dubin
THE NORWEGIAN APPLE MYSTERY, by James Holding
THE MAN WHO READ ELLERY QUEEN, by William Brittain
E.Q. GRIFFEN EARNS HIS NAME, by Josh Pachter
THE LAST CHECK, by Patricia McGerr
THE DEATH OF THE MALLORY QUEEN, by Lawrence Block
THE RANSOM OF EQMM #1, by Arthur Vidro
THE TEN-CENT MURDER, by Joseph Goodrich

Je kunt ook bestellen door op onderstaande banner te klikken...

 
4 februari 2018

Enkel in een filmreeks maakte Doc Prouty ook op het scherm zijn opwachting. Het was acteur Charles Lane die de rol gestalte zou geven. Charles had naast een lang leven ook een lange acteercarrière. Ook hij werd geboren in het 'wonderlijke' jaar 1905. Hetzelfde jaar waarin Manfred B. Lee en Frederick Dannay het levenslicht zagen. Charles overleed in 2007, hij werd 102!
In de drie eerste Ellery Queen films (1940-41) geproduceerd door Larry Darmour voor Columbia, werd Doc Prouty gespeeld door Charles. Hierna kwam de rol van Doc Prouty niet meer in de films voor. Charles kreeg nog eenmaal een rol als lijkschouwer in een andere Ellery Queen film: A Close Call for Ellery Queen (1942)  ...(klik op de foto voor meer) Charles Lane -- KLIK VOOR MEER -- ... 
15 januari 2018

Weer een jaar verder en "Ellery Queen gewijs" geen halt wanneer het aankomt op zaken om naar uit te kijken. Niet alleen mogen we ons, in 2018, verheugen op Jeffrey Marks' Ellery Queen boek maar daarnaast ook de Dale C. Andrews/Josh Pachter anthologie "The Misadventures of Ellery Queen" ... Blijf ons volgen voor meer nieuws...
We brengen jullie ook de biografie van een uitstekende acteur die Richard Queen speelde: Herb Butterfield speelde de inspecteur tegenover Lawrence Dobkin's detective in ABC’s Ellery Queen in het 1947-48 seizoen. Herb verving toen al snel Bill Smith om zo de laatste acteur te worden die Inspecteur Queen in de populaire radio reeks gestalte gaf. ...(klik op de foto voor meer) Herb Butterfield -- KLIK VOOR MEER -- ... 
18 december 2017

Harry Morgan zullen we ons zeker herinneren en dan nog voor de juiste redenen. Bovenal voor de rol van de brutale, bevelende, pleziermakende, ernstige legerofficier "Kol. Sherman T. Potter" in in het alom geliefde M*A*S*H (1972). Morgan kreeg ook de rol van Inspecteur Queen in een Ellery Queen Tv-pilootaflevering. Geen poging om trots op te zijn. Niet dat dit aan Morgan lag want die was eigenlijk perfect gecast in de rol van getergde vader.
In Tv's "Ellery Queen Don't Look Behind You" werd Morgan, herschreven als moegetergde oom! Zo werd het verschil in accent en leeftijd tussen de acteurs opgelost. ...(klik op de foto voor meer) Harry Morgan -- KLIK VOOR MEER -- ...
 

Een Uitdaging aan de Lezer
kun je op deze site herkennen aan het icoontje van 'Uncle Sam'. (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina).
What we don't know and you just might...Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geappreciëerd!

 
2 december 2017

Vorige mei brachten we hier nog het nieuws van de nieuwe biografie pagina voor Howard Culver. In april-mei van 1948 werd hij de laatste die Ellery Queen op de Amerikaanse radio speelde. Hij vertrouwde zijn dochters later lachend toe dat hij "Ellery Queen" vermoorde".
Bij het maken van deze pagina kregen we toen ook hulp van Patti & Kathi Culver, die ook zo vrijgevig waren om ons enkele unieke foto's van hun vader te bezorgen. Dat deden ze nu opnieuw met niet alleen deze nieuwe aanklikbare foto (R) maar ook een nieuwe foto waarop Howard te zien is voor de AFRS micro. ...(klik op de foto voor meer) Howard Culver -- KLIK VOOR MEER -- ...
18 november 2017

Er is minstens één acteur die niet uitgebreid wordt vermeld op deze site maar die wel degelijk een belangrijke aandeel had in de populariteit van'Ellery Queen' op TV. De figuur Simon Brimmer maakte nooit deel uit van de Queen verhalen maar was wel degelijk deels verantwoordelijk voor het succes van de serie. Brimmer werd opgevoerd als tegenstander van Ellery en herinnerde ons nog het meest aan de Ellery figuur uit de eerste boeken, een wijsneus die alles en iedereen probeert te slim af te zijn. Deze rol werd perfect gespeeld door John Hillerman. Hillerman zou later, met nog groter succes, aandraven als de voormalige Britse Sergeant Majoor Jonathan Higgins in Magnum, P.I. Nadat Hillerman in 1999 op rust ging keerde hij terug naar zijn thuis in Houston, Texas waar hij onlangs, op 9 november 2017, overleed op 84 jarige leeftijd.
We bieden jullie ook opnieuw een biografie aan van een acteur die Sergeant Velie gestalte gaf. Alan Reed, de acteur onlosmakelijk verbonden met de stem van "Fred Flintstone", nam de rol van Sergeant Velie op zich op radio in 1947. 
... (klik op de foto voor meer)
Alan Reed -- KLIK VOOR MEER -- ...
1 november 2017

Je kunt het een 'trouvaille' noemen om inspecteur Richard Queen in de boeken te laten verschijnen als de vader van de briljante Ellery, die zelf een amateurspeurder bleef. Zijn vader was Inspecteur bij het "New York Homicide Bureau". Deze combinatie liet toe officiële politieactiviteiten te combineren met de onofficiële interventies van Ellery Queen, de vele mogelijkheden die dit bood werden zeker niet onbetuigd gelaten door de schrijvers. Naar mijn mening biedt het ten tonele voeren van de inspecteur hem niet alleen de gelegenheid om van het officiële onderzoek te kunnen genieten maar draagt het enorm bij tot de nostalgie die de verhalen toch omgeeft. Zo bedoelt of niet, een NYPD korps dat de misdaad te lijf ging met denkwerk en veel hard werk is alomtegenwoordig.

Een 'double bill' dit keer:
Guy Usher was de eerste acteur om, zeer kort, op het witte doek Inspecteur Queen te vertolken. Op een bepaald ogenblik dacht men zelfs dat de openingsscene (het enige deel in The Spanish Cape Mystery (1935) waarin de Inspecteur te zien is) voorgoed verloren was. ... (klik op de foto voor meer) Guy Usher -- KLIK VOOR MEER -- ...
Door zijn Iers accent was Wade Boteler zeer gezocht voor politierollen of wat ruwe figuren met autoriteit.  Dus het was dus niet echt een verrassing toen hij de rol van Inspecteur Queen kreeg toebedeeld in de, makkelijk te vergeten, tweede Ellery Queen film The Mandarin Mystery (1937).
... (klik op de foto voor meer)
Wade Boteler -- KLIK VOOR MEER -- ...
18 oktober 2017

Dokter Samuel Prouty, assistent van het Hoofd Medisch Onderzoek van New York County, en een fervent sigarenroker geleek op de populaire opvatting van Mephistopheles en rookte zijn donkere, gevaarlijk uitziende sigaren met hevige trekken.1 De autoriteit wanneer een doodsoorzaak en de vermoedelijke tijd van overlijden moet worden vastgesteld. Arthur B. Allen verving Robert W. Strauss gedurende het eerste radioseizoen van Ellery Queen.
Meer nog dan ook Robert W. Strauss had gedaan specialiseerde Arthur B. Allen zich tijdens zijn carrière in het spelen van New England typekes. Het tweede deel van de 1ste radio reeks was tevens de laatste waarin  Doc Prouty mocht aandraven. ... (klik op de foto voor meer) Arthur B. Allen -- KLIK VOOR MEER -- ...
 

 Aanraders

 • De EQMM 75ste verjaardags-tentoonstelling was te bezichtigen van 26 sep tot 23 dec 2016 in the Rare Book and Manuscript Library, Butler Library, 6th Floor East. Daar was onder meer correspondentie te zien tussen stichter/ uitgever Frederic Dannay en schrijvers die tot de belangrijkste van de 20ste eeuw kunnen worden gerekend, alsook door hem herziene manuscripten (uit de Frederic Dannay papers collectie, in de bibliotheek bewaard), naast enkele originele tekeningen uit de begin- jaren van het magazine en selectie van brieven met EQMM’s 2de uitgever Eleanor Sullivan. (Volledig verslag)

 • Rose Koppel Dannay's heruitgegeven memoires uit 2010 vertellen over haar tijd met Fred Dannay. "Het is echt niet te vergaand om te beweren dat Rose Fred's leven redde, daar ze hem in staat stelde om ten volle van zijn status van geëerd detective te genieten. Een status die hij kreeg na meer dan 40 jaar verhalen te helpen vormgeven die reikwijdte van mysterieschrijven ver heeft uitgebreid."
  Perfect Crime Books, 7 feb 2016

 • Joseph Goodrich heeft een selectie gemaakt van de briefwisseling tussen Dannay en Lee, en voorzien van een commentaar. Het geheel wordt uitgegeven door Perfect Crime Books. BLOOD RELATIONS: THE SELECTED LETTERS OF ELLERY QUEEN, 1947-1950, omvat de periode van het schrijven van Ten Day's Wonder, Cat of Many Tails en The Origin of Evil, en biedt ook een heldere weergave van de complexe en vaak getormenteerde psychologische en artistieke relatie tussen Frederic Dannay en Manfred B. Lee.

 • Perfect Crime Books heeft ook Francis M. Nevins' Ellery Queen biografie beschikbaar. Het werk draagt de titel 'The Art of Detection' en draagt het onderschrift "The story of how two fractious cousins reshaped the modern detective novel". Mike werd ook meteen lid van de  West 87th Street Irregulars

 • Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!...Ellery Queen's Mystery Magazine Podcast pagina!

 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Dit jaar brachten ze zelf ook negen eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.