REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons
niet kunt helpen...
 
Q.B.I. Toegevoegde kaften sedert april 2023: 11 betere en 13 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 14 december 2023:

Mysteriet på Spanish Cape - kaft Noorse uitgave, Greens Kriminal-Bøker, 1952Den lukkede døren - stofkaft Noorse uitgave, Norild Forlag, 1983悪魔の報復 The Devil To Pay - kaft Japanese pocket uitgave, Hayakawa N°1191, Tokyo 1960Το τετραγράμματο - kaft Griekse uitgave, Viper N°664, 1976Τρεις ύποπτες για φόνο - kaf Griekse uitgave, Viper, 1974Φόνος αυτοκτονία ή τι άλλο - kaft Griekse uitgave, Viper, 1976Las Nuevas Aventuras de Ellery Queen - kaft Spaanse uitgave, editions Diana, MexicoCat of Many Tails - kaft American Mystery Classics uitgave,  6 augustus 2024.

Voorbije toevoegingen aan de site
april 2022 - april 2023: 69 betere en 131 nieuwe kaften
april 2021 - april 2022: 284
betere en 324 nieuwe kaften
...
Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
25 februari 2024 - 18 april 1999

Nathanael T. BoothZoals we elders op deze website al hebben besproken, is de populariteit van Ellery Queen een wereldwijd fenomeen. Hoewel de populariteit in sommige delen van de wereld is afgenomen, is deze misschien nog wel het grootst onder de lezers van detectives in China en Japan. Het is daarom ook meer dan passend dat onze volgende ingewijde in de broederschap van de West 87th Street Irregulars Nathanael T. Booth is, universitair hoofddocent aan de School of Foreign Languages van de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China.

"God and the Great Detective: Ellery Queen's Struggle with the Divine, 1945-1965" (McFarland, 2023).Nathanael is niet alleen een fervent lezer van het Queen-oeuvre, maar bouwde ook een enorme kennis op over die werken. Hij heeft een lange relatie met Ellery Queen, die teruggaat tot de tijd dat hij als tiener The Dutch Shoe Mystery ontdekte op een boekenmarkt in de bibliotheek. Hij heeft uitgebreid over Ellery Queen geschreven in zijn beide boeken: American Small-Town Fiction, 1940-1960: A Critical Study (McFarland, 2019) en onlangs God and the Great Detective: Ellery Queen's Struggle with the Divine, 1945-1965 (McFarland, 2023).

Als nieuwste lid van de
West 87th Street Irregulars stelt Nathanael zichzelf hier voor met een essay -- in dit geval zijn wetenschappelijke analyse van de transformatie en humanisering van Ellery die begon met de introductie van het kleine New England stadje Wrightsville. (Even een waarschuwing voor degenen die deze werken nog niet hebben gelezen -- het essay bevat enkele kleine spoilers).

Op de een of andere manier vermoeden we dat Nathanael nog niet klaar is met Ellery.

Welkom bij de West 87th Street Irregulars!

Lees Nathanael's essay hier...
 
26 januari 2024
Namen.

Elke Ellery Queen fan zou minstens een kwartier aanloop kunnen nemen alvorens over de werken te beginnen. Wie was Ellery Queen?

In die aanloop zou dan gaan over oorspronkelijke namen, artiestennamen, aliassen, ... Die naamcultus was in de Verenigde Staten niet zo ongewoon. Reeds vanaf de immigratie werden naamswijzigingen doorgevoerd. Meestal om het makkelijker uitspreekbaar te maken, maar soms ook omdat er reeds artiesten bestonden die dezelfde naam droegen.

Bij enkele van de biografieën op deze site is dit wel zeer belangrijk. Tot op de dag van vandaag worden verwezenlijkingen van acteurs aan naamgenoten toegewezen. Zo werden (minstens) 2 biografieën, nagezien en aangevuld. Hierbij werd extra aandacht gegevens aan precies die persoonsverwisselingen.


Carleton Young in Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (MGM, 5 okt 1945)Carleton G. Young and Carleton S. Young waren beide acteurs. De eerste nam ooit de rol van Ellery Queen op zich. Hun uiterlijke kenmerken waren zeer verschillend maar ondanks dat worden ze in menige beschrijving soms nog dooreen gehaald. Een beetje zelf gezocht want voor beide werd in de rolverdeling de naam Carleton Young gebruikt. Ons onderzoek bracht, naast details uit zijn vroege carriere ook aan het licht dat Carleton G. niet eenmaal maar tweemaal was gehuwd.
Carleton S. Young speelde eenmaal als dronkaard mee in The Mandarin Mystery maar daar houden alle Ellery Queen connecties dan ook op.

Bekijk zijn volledig profiel hier ...


In "Rosemary" (CBS, 1945) speelde Sydney Smith Peter Harvey, een briljante jonge advocaat, die meest genegenheid bij  Rosemary opwerkte dan alle andere mannen die van haar hebben gehouden. Toen Peter het aanbod aannam van een baan bij een belangrijk advocatenkantoor in New York, was Rosemary er vast van overtuigd dat ze niet genoeg van Peter hield om haar familie te verlaten en naar New York te gaan.Sydney G. Smith speelde op een bepaald ogenblik ook Ellery Queen in de radioreeks. Daar kwam als verrassing uit de bus dat zijn vader die dokter was, eerst het toneel op ging Sydney H. Smith speelde voor de geboorte van onze Sydney op Broadway. Alle Broadway referenties voor 1905 zijn voor zijn vader. Sydney nam de naam Sydney Goffe Smith wellicht over toen zijn ouders scheiden en Sydney en zijn zus door de moeder werden opgevoed. Ook hier werden tekst, beeld en inhoud ruim aangepast en bij de nota's duidelijk aangegeven wat nog moet ontdekt worden...

Bekijk zijn volledig profiel hier ...

Weet je sommige houden van kruiswoordraadsels. Ik vind dit veel leuker ... ;-)
 
14 december 2023
Cat of Many Tails - kaft American Mystery Classics uitgave,  6 augustus 2024.Nieuws dat komt als een vroeg kerstcadeau! Volgend jaar (6 aug. 2024) zal Otto Penzler's American Mystery Classics Cat of Many Tails toevoegen aan zijn serie Ellery Queen herdrukken. Richard Dannay zal de inleiding verzorgen.

In deze vroege roman over seriemoordenaars achtervolgt Ellery Queen een massamoordenaar door de straten van het New York van 1940.

In de hondsdagen van augustus is het geen verrassing om New Yorkers te zien zweten. Maar deze zomer geeft een moordenaar genaamd de Kat de stad een nieuwe reden om te zweten. Hij kiest zijn slachtoffers schijnbaar willekeurig uit, wurgt ze en ontsnapt vervolgens zonder een aanwijzing achter te laten. Terwijl het dodental stijgt en de pers het publiek opzweept tot een afschuwelijke razernij, balanceert Gotham op de rand van anarchie.
Ellery Queen, de briljante amateur-speurneus, is met pensioen als de kat begint te moorden. Terwijl zijn vader, een doorgewinterde rechercheur, het onderzoek naar de moorden leidt, probeert Ellery te voorkomen dat hij erbij betrokken raakt. Wanneer Queen een aanwijzing ontdekt die het geheim zou kunnen bevatten om de raadselachtige misdaden te ontrafelen, grijpt hij de kans om de zaak op te lossen. Maar helaas voor hem - en voor de inwoners van het New York van 1940 - is hij nog maar net aan de oppervlakte....
Cat of Many Tails combineert verbluffende deductie met veel historische details en is een van de meest geliefde tijdloze mysterieromans van Ellery Queen. Het boek is voor het eerst in bijna een halve eeuw weer uitgegeven en behoudt zijn plaats in de populaire cultuur als een van de eerste romans over seriemoordenaars ooit geschreven; en tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de beste.

Klik hier om meer te lezen ...
"The Mandarin Mystery" - Film posterToen Eddie Quillan werd gecast als Ellery Queen in 1937 The Mandarin Mystery was er enige nieuwigheid in het feit dat een acteur met de initialen E.Q. werd gecast als intellectuele speurneus. Eddie, hoewel een getalenteerd en aantrekkelijk acteur, was jammerlijk verkeerd gecast als Queen.

Naar hedendaagse maatstaven is het feit dat Eddie Quillan meer dan zestig jaar met zoveel succes in de entertainmentindustrie heeft gewerkt echt verbazingwekkend. Een lang leven is een kwaliteit die je moet zoeken en die je zelden bereikt. De nadruk op vakmanschap in plaats van sterrendom of financieel gewin is in de loop der tijd langzaam afgenomen. Eén feit blijft echter constant. Een passie voor de kunst is essentieel voor uithoudingsvermogen. Terugkijkend op Eddies carrière zien we vele redenen voor zijn succes - sommige persoonlijk, sommige professioneel - maar boven alles staat de passie voor zijn vak. Tijdens een interview werd hem, zoals zo vaak, gevraagd naar het geheim van zijn professionele levensduur. Eddie antwoordde: "Ik hou van mijn werk en ik blijf er zo lang mogelijk mee bezig."

De rol waarmee Eddie waarschijnlijk best bekend is geworden is die van Tommy Elison, de zo onderhoudende en tragische figuur en deel van de bemanning, in de film, Mutiny on the Bounty (1935). De film had Clark Gable, Charles Laughton, en Franchot Tone in de hoofdrollen.
Zijn biografie op deze site is herzien, bijna een site op zichzelf, met zeldzame foto's en weetjes uit zijn carrière. Tijdens het puzzelen kwam ik veel te weten over het vaudeville leven voor jongeren, Mack Sennetts' producties,...


Rechts: De rol waar
mee Eddie waarschijnlijk best bekend is geworden is die van Tommy Elison, de zo onderhoudende en tragische figuur en deel van de bemanning, in de film, Mutiny on the Bounty (1935). De film had Clark Gable, Charles Laughton, en Franchot Tone in de hoofdrollen.

Om meer over deze acteur te lezen klik hier...
4 december 2023
Howard Irving Smith is een van die acteurs die, afgezien van enkele korte beschrijvingen online, een beetje een mysterie zou blijven ware het niet dat er een Ellery Queen verband bestond. Hij speelde Sergeant Velie in de uur durende eerste radioserie, The Adventures of Ellery Queen. Typerend voor die tijd kwam Smith uit het vaudeville-circuit. Realiserend dat zijn tijd daar ten einde liep, maakte hij de overstap naar theater, radio en later tv.

Zijn privéleven is stukje bij beetje in elkaar gepuzzeld. Toch blijven een paar vragen bestaan. Hij was twee keer getrouwd en moet hij vroeg in zijn tweede huwelijk minstens één buitenechtelijke relatie hebben gehad.
Hoewel veel carrièrebeschrijvingen zijn ontmoeting met Enrico Caruso vermelden, zijn er geen exacte details hierover  gevonden.

We hebben zijn biografie bijgewerkt met extra informatie en foto's.

Om meer over deze acteur te lezen klik hier...

Howard in Hazel (1961)
 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.
The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...
 
10 november 2023
Nieuw Boek over Ellery Queen! God and the Great Detective, Ellery Queen’s Struggle with the Divine, 1945–1965 door Nathanael T. Booth, een docent aan de School of Foreign Languages aan de Huazhong University of Science and Technology.

Het probleem van menselijk kwaad ligt nooit ver onder het oppervlak van misdaadfictie. Dit was vooral waar na de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Een figuur die op zoek ging naar onderzoek naar deze crisis was Ellery Queen. Dit boek biedt een broodnodige tussenkomst in de studie van detectivefictie door blijvende aandacht te schenken aan Ellery Queen en mogelijke richtingen voor bredere discussies over het genre voor te stellen. Na de oorlog ondernam Queen een onderzoek naar de staat van mannelijkheid en de wereld in het licht van onvoorstelbare gruweldaden die werden vertegenwoordigd door de concentratiekampen en de atoombom. Tijdens zijn onderzoek doorzocht Ellery de ruïnes van de cultuur, waarbij hij figuren als Walt Whitman, Henry David Thoreau en (natuurlijk) Edgar Allan Poe op- en ook aanriep. Uiteindelijk bracht deze zoektocht hem tegen een onverwachte vijand: God zelf. Dit boek onderzoekt de manieren waarop Queen zich verzet tegen de grenzen van wat in het genre als mogelijk of wenselijk werd (en in sommige kringen nog steeds wordt) beschouwd.

Je kunt het boek aankopen op deze link...
Andere aanbevolen literatuur hier...
 
8 oktober 2023
Ellery Queen: The Series is een nieuw naslagwerk over de TV-serie uit 1975-76 Ellery Queen, met Jim Hutton en David Wayne in de hoofdrollen. Dit boek bevat alle 22 afleveringen, samen met twee pilootfilms. Het geeft ook de afleveringen in hun originele uitzendvolgorde, volledige rolverdelingen, talrijke foto's, regisseurscredits en een verhaalsamenvatting voor elke aflevering. Het boek is geschreven door Scott V. Palmer, die een uitgebreide reeks referentieboeken heeft uitgebracht over films en tv-series.
Initiële recensies op Amazon zijn voorzichtig positief. Sommige lezers vonden het echter teleurstellend vanwege het ontbreken van getuigenissen van de acteurs en de productiestaf, productieafleveringen, enzovoort. Niettemin vermeldt het boek de cast en de samenvatting van elk verhaal. Het bevat 178 pagina's met die informatie, dus ongeveer 7 pagina's per aflevering. De afbeeldingen zijn allemaal in kleur maar kunnen een beetje onscherp zijn.

Toevallig ontving ik ook afzonderlijk van elkaar  ook twee opmerkingen van lezers van deze site over tv-series. Zo vestigt Burt Barnard  onze aandacht op een serie genaamd Castle, die liep van 2009 tot 2016. De naam van het hoofdpersonage was Richard Castle. Burt wijst erop dat deze figuur zelf ook een schrijver van detectives was die samenwerkte met een politiedetective van de New Yorkse politie om misdaden op te lossen.

De eerste gelijkenis was het hoofdpersonage die Castle heette, een schaakstuk net als Queen. Het personage was een mysterieschrijver en, net als Ellery, loste hij misdaden op met een politieofficier als familielid. Deze keer was het een vrouwelijke politieofficier, die later zijn vrouw werd. Een snelle blik op de Wikipedia-pagina leert ook dat Richard Castle in de serie op zoek is naar een nieuw hoofdpersonage voor zijn nieuwe boekenserie: "Nikki Heat." Onze Nikki Porter zou hier blij mee zijn!

Via een ander ontvangen bericht wijst Marco Bigliazzi op de recente BBC-serie Beyond Paradise, die volgens hem een soort geüpdatete versie is van de EQ-serie uit '75. Hij voelde meteen een sterke EQ-smaak bij het bekijken van de allereerste aflevering. Hij zet zijn argumenten op een rij:

"Allereerst is het een 'whodunit' - een klassieke, zou ik zeggen, met een lichte komische toets - maar het is waar dat er tegenwoordig andere shows van dit soort zijn (het lijkt erop dat de 'whodunit' een kleine renaissance beleeft op tv en streaming).

Maar het echte ingrediënt dat me trof en me deed opspringen in mijn stoel tijdens het kijken naar de show (en mijn vrouw ook) is Kris Marshall, die DI Humphrey Goodman speelt: deze zeer lange man, zijn poses, gebaren, blikken, zijn hele acteerwerk, deed me sterk denken aan Jim Hutton als Ellery.

Ik zou ook kunnen toevoegen, voor het Queen-universum, dat het kleine denkbeeldige stadje Shipton Abbot (gelegen in het echte Looe, Zuid-Cornwall), waar de verhalen zich afspelen, zou kunnen lijken op Wrightsville, maar dat gaat te ver. Ik weet niet of de makers of schrijvers van de show dit met opzet hebben gedaan, maar ik ben er vrij zeker van dat deze smaak bestaat - en te ruiken is. Geen inspecteur, geen uitdaging voor de kijker, maar hoe dan ook, Kris Marshall alleen is meer dan genoeg om dit soort déjà vu-effect te veroorzaken - een aangenaam effect, desalnietemin.
"

Marco gaat verder: "Beyond Paradise is eigenlijk een spin-off van "Death in Paradise", een vergelijkbare 'whodunit'-serie die zich afspeelt op een fictief Caribisch eiland en al bijna 12 jaar loopt. DI Humphrey Goodman - de Ellery-achtige protagonist van Beyond Paradise, gespeeld door Kris Marshall - verschijnt in seizoenen 3-6 (2014-17), 30 afleveringen die voornamelijk gaan over 'onmogelijke' misdaden of bizarre misdaden. Naar mijn mening, zelfs als in Beyond Paradise de Queen-smaak sterker is, vind ik dat deze daar al aanwezig is."

Ik heb zelf een kijkje genomen op BBC First, en ziedaar de eerste serie! Opgenomen! Ik zal ze binnenkort bekijken en jullie laten weten wat ik ervan vond...
 
23 september 2023
Welke Ellery Queen fan voorziet geen speciaal plaatsje in zijn hart voor Nikki Porter?  Ellery's secretaresse kreeg uiteindelijk de aandacht die ze verdiende in de radioverhalen. Bekeken vanuit het standpunt van de
radiomakers leek het creëren van een vrouwelijke hoofdrol vooral praktisch (omwille van de "kleur" van een vrouwelijke stem) wat, voor mij, net zo belangrijk als de romantische mogelijkheden waarin deze keuze voorzag.
Nikki maakte haar opwachting in films, kortverhalen, en boeken, maar was eigenlijk op maat van radio gemaakt.
Het is een "verbazingwekkend" feit dat iedere keer we Nikki ontmoeten ze niet alleen een verschillende uitzicht heeft maar ook een andere persoonlijke geschiedenis meedraagt. Er zijn verscheidene 'eerste' ontmoetingen tussen Nikki en Ellery. Eén van de vele redenen hiervoor is, denk ik, de extra spanning die een 'ontluikende' relatie tussen twee hoofdrolspelers met zich meebrengt. Als we boeken, radio en film in rekening brengen ontmoette Nikki EQ op wel vier verschillende manieren!
Publicity shot for the NBC radio show "The Adventures of Ellery Queen" (1943) with the lovely Marian Shockley.Publiciteitsfoto voor het NBC radioprogramma "The Adventures of Ellery Queen" (1944) met de mooie Marian Shockley.
Boven: Publiciteitsfoto's voor het NBC radioprogramma The Adventures of Ellery Queen (1943 en 1944) met de mooie Marian Shockley.
Zoals gezegd begon het voor Nikki echt in de radioverhalen en dan kun je niet rond Marion/Marian Shockley heen. Een actrice met een loopbaan vrij typerend voor die tijd. Ze maakte de overgang van toneel naar radio waar ze haar grootste succes beleefde. Maar ze begon vrij ontypische bijna rechtstreeks in Hollywood.
Ondanks een vrij braaf imago huwde ze drie keer en in de media deden wel eens meer overdreven verhalen de ronde. Zo zou haar derde huwelijk zich ooit voltrokken hebben tijdens een radioshow...
Ook typerend voor die tijd was dat ze voor het (nieuw samengesteld) gezin met haar derde man haar eigen carrière aan de kant zette. In populaire magazines werd ze dan ook afgeschilderd als de ideale moeder van drie kinderen (Ze kreeg zelf nooit kinderen, maar haarde 3de man Bud had er drie uit een vorig huwelijk).

Haar profiel werd in de details en foto's aangevuld. Je leest het volledige profiel hier ...

 
1 augustus 2023
De evolutie van circus naar vaudeville, van vaudeville naar theater, ... en zo naar radio of film en televisie. Ieder populair medium groeide zo snel dat het wel niet anders kon dan zich beroepen op de kennis en kunde van acteurs uit de andere "vroegere" media.

Charles Grapewin -- KLIK VOOR MEER -- ...Voor enkele acteurs starten we zelfs laat in de 19de eeuw ... dat is het geval voor Charley Grapewin. Charley speelde niet minder dan 7 keer Richard Queen in de Ellery Queen films maar zal vooral bij het grote publiek gekend zijn als "Uncle Henry" uit The Wizard of Oz. Zijn profiel staat hier online sedert 2010 en, zoals frequente bezoekers aan deze site zullen weten die profielen krijgen van tijd tot tijd een update.

Ondertussen zijn ook andere sites er achter dat Charley drie maal gehuwd was. Maar vooral het eerste stuk van zijn carrière voor 1930 wordt nauwelijks besproken. Terwijl hij toen eigenlijk al op rust was (!) na een succesvolle carrière voornamelijk in vaudeville/theater. Een voorbeeld van veelzijdigheid nodig om op zoveel manieren als mogelijk een inkomen te verdienen. Precies ook de reden waarom Charley de beurscrash na een enorm financieel beursverlies eind de jaren 20 ook relatief snel te boven kwam (en waardoor hij uit pensionering kwam).

Trots op deze herwerking die werd aangevuld met enkele korte anekdotes. Veel vragen werden hiermee opgelost voornamelijk naar de timing van gebeurtenissen... nog enkele staan open en zullen wellicht nooit echt beantwoord worden (Waarom liep Charley zo vroeg van huis weg?).
De details die we vonden voegden we toe aan het profiel, op die manier brengen we een acteursleven onder de aandacht. Mochten alle details kunnen ingevuld worden ligt daar zeker een mooie biopic voor het grijpen!

Zoals vaak is het lot in een zekere zin ook wreed. Charley, een fervent visser, werd vaak als grootvader figuur werd opgevoerd maar kreeg zelf nooit kinderen. Vandaar dat we het ook een mooi eerbetoon vonden om een foto van de laatste scene uit zijn laatste speelfilm toe te voegen: Charley die samen met zijn kleinzoon de weg afstapt om te gaan vissen...
 De grootvader gaat vissen met de kleinzoon. Laatste scene uit When I Grow Up uit 1951...

Lees ons volledige profiel van deze veelzijdige acteur hier ...

 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon
 
14 juli 2023
Met de introductie van een "nieuwe" aanwinst bij de buitenlandse kaften willen we ook wat aandacht geven aan "Moord in Hollywood" of "The Devil to Pay"  uit 1938. De eerste van de Hollywood verhalen en ook het eerste EQ-verhaal met een lichte politieke ondertoon.

De schrijver Ellery Queen (Manfred B. Lee & Fred Dannay) maakten ook een korte passage in Hollywood zelf. Al werden daar, in interviews, heel weinig woorden aan vuilgemaakt mogen we rustig stellen dat die doortocht geen succes werd.

In het volledige canon van de schrijver is de waarde van deze boeken dan ook vaak te herleiden tot de uiting van de verdoken kritiek op de Amerikaanse filmstad en zijn inwoners...

Lees hier meer over "The Devil to Pay" ...

 
7 juni 2023
Voor wie er aan zou twijfelen, we herwerken regelmatig pagina's op de website.

Dit keer gingen we langs bij de biografie pagina voor Santos Ortega. Niet alleen een gevierd acteur maar tevens een geliefd mens.
 

Naast enkele "nieuwe" foto's uit zijn carrière voegden we ook enkele anekdotes toe voor deze acteur die op radio ook gestalte gaf aan inspecteur Richard Queen.

Ortega overleed op 10 april 1976. Op vrijdag 4 juni 1976 gebeurde dan ook iets unieks op CBS. Er werd een grafrede gehouden op TV voor Ortega als onderdeel van de reguliere As the World Turns aflevering. Slechts één keer eerder was de dood van een acteur in een populaire serie voor overdag openbaar gemaakt en het verdriet van zijn overlijden gedeeld met de kijkers (voor Theo Goetz in The Guiding Light in 1973). Santos was te veel een mens voor zijn collega's, te veel een vriend voor miljoenen fans om dit laatste eerbetoon niet te ontvangen.

Lees hier meer over deze acteur...
 
6 mei 2023
Iets interessants ontdekt over de tweede poging in Zweden om een eigen versie van Ellery Queen's Mystery Magazine te lanceren. 

In 1968-1969 werd een 2de poging ondernomen door Hemmets Journal (Malmö) onder de naam Ellery Queen's Kriminal Pocket werden minstens 10 nummers gepubliceerd.

Deze poging verscheen ook in Noorwegen in vrijwel identieke vorm, zowel naar uitzicht als inhoud, onder de titel Ellery Queen's Krim Magasin, 6 nummers in 1968 en 3 in 1969.  Daar was de uitgever A/S Hjemmet - forlagsavdelingen (die later met Egmont zou fusioneren).

Dit initiatief werd ten slotte ook in Denemarken herhaald, opnieuw met grotendeels dezelfde kenmerken, maar onder de titel Ellery Queen's Krimi Magasin (1968-1969). Het werd uitgegeven in de vorm van een digest en uitgeverij Egmont leverde in totaal 10 nummers af, 7 in '68 en 3 in '69.

Hieronder de kaften voor het magazine voor dezelfde maand in elk van de landen.

             Uitgave N°3. In 1968-1969 werd nog een poging ondernomen door Hemmets Journal (Malmö) onder de naam Ellery Queen's Kriminal Pocket werden minstens 10 nummers gepubliceerd. Dit initiatief werd ten slotte ook in Denemarken herhaald, opnieuw met grotendeels dezelfde kenmerken, maar onder de titel Ellery Queen's Krimi Magasin (1968-1969). Het werd uitgegeven in de vorm van een digest en uitgeverij Egmont leverde in totaal 10 nummers af, 7 in '68 en 3 in '69.

Als je meer wil lezen over de internationale edities van EQMM klik hier...
 
16 april 2023
Met een nieuwe verjaardag voor deze webstek in zicht (24 jaar online!) realiseren we ons plots dat er mogelijks lezers zijn die nog niet geboren waren toen we met dit project begon. Ik ben nog steeds tevreden met de contacten en vriendschappen die het opleverde. Met onze introductie op sociale media lijkt meteen ook een nieuwe groep lezers aangeboord die ofwel zullen helpen bij het in stand houden van de naambekendheid van Ellery Queen of gewoon ook helpen bij het introduceren van "zijn" werken.

De contacten die we met kennissen of familie van het schrijversduo hebben leidt af en toe tot een verrassing.

Fred Dannay huwde in totaal driemaal. Zijn tweede huwelijk met Hilda (Bill) omvatte zeker zijn meest productieve periode. De steun die ze haar man bij het werken gaf is exemplarisch voor wat toendertijd normaal leek: echtgenotes die alles in functie van hun werkende man plaatsten. De verdienste van Rose Koppel echter, zijn laatste echtgenote, was dat ze Fred, die een bijna ingebouwde kluizenaarsmentaliteit had, buitenshuis kreeg. Zo kwam Fred op plaatsen waar hij wellicht niet zou zijn gekomen mocht hij alleen gebleven zijn. Zo ging hij naar Zweden, tweemaal naar Japan en naar Israel.

Omdat die periode recenter is valt er meer over terug te vinden. Zeker in Japan verschijnen nog regelmatig foto's van hun bezoek aan het land. Ik wou al een tijdje wat toevoegen aan de site. Dale Koppel, Rose's dochter, stuurde mee een zestal foto's genomen tijdens hun bezoek aan Japan. Niet veel uitleg maar met Rose's memoires in de hand en vergelijkingen met bekende foto's kon ik één en ander samen puzzelen. De pagina is nog niet klaar maar alvast een voorsmaakje van een foto die bijna perfect past bij een anekdote uit het boek

Toen ze in 1977 in Japan waren, maakten ze een tweedaagse reis naar Kyoto. "Onze dinerplannen behelsden een feest, georganiseerd door Shizuko Natsuki in de Kyo-Yamoto, een traditioneel Japans restaurant, hoog op een heuvel met uitzicht op de lichtjes van de stad beneden. Toen we de ingang van het restaurant naderden, kwam een van de voor het feest uitgenodigde geisha-meisjes net aan en Shizuko vroeg of ze met Fred op de foto wilde. Ze was slank, erg lang en prachtig; ze zei dat ze vereerd zou zijn en de fotograaf poseerde de twee. Fred zag eruit als de kat die de kanarie heeft ingeslikt. Gelukkig ben ik geen jaloers type, zelfs niet aan de eettafel toen ze op haar knieën tussen Fred en mij in zat, deksels weghaalde en ons elk nieuw keukengerei aanreikte als we het nodig hadden, en op al onze behoeften anticipeerde."

                  (Foto dank aan Dale Koppel, Alle rechten voorbehouden)
Klik hier om meer te lezen over Rose Koppel...
 

Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...

 Aanraders

  • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Ze brachten zelf ook eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.