REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons
niet kunt helpen...
 
Q.B.I. Toegevoegde kaften sedert april 2023: 1 betere en nog geen nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 19 april 2023:

Schatten über Wrightsville - kaft Duitse uitgave, Die Schwarzen Kriminalromane N°24, Scherz Verlag, jan 1949Drury Lanes letzter Fall - kaft Duitse uitgave, Die Schwarzen Kriminalromane N°12, Scherz Verlag, jan 1948The New Adventure of Ellery Queen (sic) - omslag Japanse editie, deel 11 The Collected Works of Ellery Queen (12 delen), Somatosha, circa 1957 (afgebeeld zonder beschermende doos)Vom Teufel gehetzt - kaft Duitse uitgave, Die Schwarze Kriminalromane N° 68, Alfred Scherz Verlag Berlin, 1954The Adventures of Ellery Queen - kaft Amerikaanse uitgave, Otto Penzler presents American Mystery Classics, Oct 2023Ameerika püstoli mõistatus - kaft Estlandse uitgave, Maaleht, in de serie Maalehe Krimisari, 10.08.2023The Egyptian Cross Mystery - kaft Japanse uitgave, Akane Shobo, "Het geheim van het Egyptische Kruis" uit de reeks Wereld's mysterie literatuur voor jongens en meisjes N°8, 1973 (11de, 22ste druk) (Kwam verpakt in een kartonnen omhulsel met zelfde bedrukking als op de kaft)O Mistério da Cruz Egípcia - kaft Portugese uitgave Harper Collins, Clube do Crime, 20 mei 2023

Voorbije toevoegingen aan de site
april 2022 - april 2023: 69 betere en 131 nieuwe kaften
april 2021 - april 2022: 284
betere en 324 nieuwe kaften
...
Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
6 mei 2023 - 18 april 1999
Iets interessants ontdekt over de tweede poging in Zweden om een eigen versie van Ellery Queen's Mystery Magazine te lanceren. 

In 1968-1969 werd een 2de poging ondernomen door Hemmets Journal (Malmö) onder de naam Ellery Queen's Kriminal Pocket werden minstens 10 nummers gepubliceerd.

Deze poging verscheen ook in Noorwegen in vrijwel identieke vorm, zowel naar uitzicht als inhoud, onder de titel Ellery Queen's Krim Magasin, 6 nummers in 1968 en 3 in 1969.  Daar was de uitgever A/S Hjemmet - forlagsavdelingen (die later met Egmont zou fusioneren).

Dit initiatief werd ten slotte ook in Denemarken herhaald, opnieuw met grotendeels dezelfde kenmerken, maar onder de titel Ellery Queen's Krimi Magasin (1968-1969). Het werd uitgegeven in de vorm van een digest en uitgeverij Egmont leverde in totaal 10 nummers af, 7 in '68 en 3 in '69.

Hieronder de kaften voor het magazine voor dezelfde maand in elk van de landen.

             Uitgave N°3. In 1968-1969 werd nog een poging ondernomen door Hemmets Journal (Malmö) onder de naam Ellery Queen's Kriminal Pocket werden minstens 10 nummers gepubliceerd. Dit initiatief werd ten slotte ook in Denemarken herhaald, opnieuw met grotendeels dezelfde kenmerken, maar onder de titel Ellery Queen's Krimi Magasin (1968-1969). Het werd uitgegeven in de vorm van een digest en uitgeverij Egmont leverde in totaal 10 nummers af, 7 in '68 en 3 in '69.

Als je meer wil lezen over de internationale edities van EQMM klik hier...
 
16 april 2023
Met een nieuwe verjaardag voor deze webstek in zicht (24 jaar online!) realiseren we ons plots dat er mogelijks lezers zijn die nog niet geboren waren toen we met dit project begon. Ik ben nog steeds tevreden met de contacten en vriendschappen die het opleverde. Met onze introductie op sociale media lijkt meteen ook een nieuwe groep lezers aangeboord die ofwel zullen helpen bij het in stand houden van de naambekendheid van Ellery Queen of gewoon ook helpen bij het introduceren van "zijn" werken.

De contacten die we met kennissen of familie van het schrijversduo hebben leidt af en toe tot een verrassing.

Fred Dannay huwde in totaal driemaal. Zijn tweede huwelijk met Hilda (Bill) omvatte zeker zijn meest productieve periode. De steun die ze haar man bij het werken gaf is exemplarisch voor wat toendertijd normaal leek: echtgenotes die alles in functie van hun werkende man plaatsten. De verdienste van Rose Koppel echter, zijn laatste echtgenote, was dat ze Fred, die een bijna ingebouwde kluizenaarsmentaliteit had, buitenshuis kreeg. Zo kwam Fred op plaatsen waar hij wellicht niet zou zijn gekomen mocht hij alleen gebleven zijn. Zo ging hij naar Zweden, tweemaal naar Japan en naar Israel.

Omdat die periode recenter is valt er meer over terug te vinden. Zeker in Japan verschijnen nog regelmatig foto's van hun bezoek aan het land. Ik wou al een tijdje wat toevoegen aan de site. Dale Koppel, Rose's dochter, stuurde mee een zestal foto's genomen tijdens hun bezoek aan Japan. Niet veel uitleg maar met Rose's memoires in de hand en vergelijkingen met bekende foto's kon ik één en ander samen puzzelen. De pagina is nog niet klaar maar alvast een voorsmaakje van een foto die bijna perfect past bij een anekdote uit het boek

Toen ze in 1977 in Japan waren, maakten ze een tweedaagse reis naar Kyoto. "Onze dinerplannen behelsden een feest, georganiseerd door Shizuko Natsuki in de Kyo-Yamoto, een traditioneel Japans restaurant, hoog op een heuvel met uitzicht op de lichtjes van de stad beneden. Toen we de ingang van het restaurant naderden, kwam een van de voor het feest uitgenodigde geisha-meisjes net aan en Shizuko vroeg of ze met Fred op de foto wilde. Ze was slank, erg lang en prachtig; ze zei dat ze vereerd zou zijn en de fotograaf poseerde de twee. Fred zag eruit als de kat die de kanarie heeft ingeslikt. Gelukkig ben ik geen jaloers type, zelfs niet aan de eettafel toen ze op haar knieën tussen Fred en mij in zat, deksels weghaalde en ons elk nieuw keukengerei aanreikte als we het nodig hadden, en op al onze behoeften anticipeerde."

                  (Foto dank aan Dale Koppel, Alle rechten voorbehouden)
Klik hier om meer te lezen over Rose Koppel...
 
18 maart 2023
Calamity Town  (1942), introduceert het New England dorp Wrightsville, waar zich in de volgende drie decennia veel van Ellery Queen's avonturen in romans en korte verhalen afspelen. Wrightsville was een plaats waar mensen leefden, werkten en stierven en stierven in een sfeer van fatsoen en onafhankelijkheid. Een typisch Amerikaans stadje, genesteld in het grote Amerikaanse heartland, tot aan zijn collectieve nek in goede oude Amerikaanse maïs.

Lees meer over het stadje, zijn inwoners en de verhalen waarin het voorkwam hier...

Claremont, NH, heeft een Square welke rond was... compleet met vijf straten die er op inhaken, een muziekkiosk en standbeeld...
 
8 februari 2023
Voor onze vaste bezoekers is Rémi Schulz geen onbekende. Hij heeft op deze website meerdere zeer interessante artikels gedeeld. Rémi beschrijft zichzelf als een liefhebber van eigenaardigheden, vooral als het gaat om getallen, gulden snede of quaterniteit.

Webster's definieert het woord quaterniteit als volgt:
1. Het getal vier.
2. De vereniging van vier in één, zoals van vier personen; - analoog aan de theologische term drie-eenheid.

We raden dan ook met veel plezier een pas gepubliceerd artikel "ellerYqueen, or why not a yod will be left away" aan gepubliceerd op Rémi's eigen blog ...

In zijn nieuwe artikel wil Rémi aantonen dat de invloed van Dannay ervoor zorgt dat de mysteries van Ellery Queen veel meer zijn dan alledaagse whodunits. 

Rémi artikels op deze site kun je in deze sectie terugvinden op de pagina's 3, 5 en 6 (geen verborgen boodschap in deze getallen)...
 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.
The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...
 
22 januari 2023
Deze website is soms beschreven als een waar labyrint. Ondanks onze inspanningen om alle onderwerpen netjes in hun categorieën te houden, zijn er zeker ook sommige verborgen delen, die ontdekt en gewaardeerd kunnen worden.

Als je naar de hoofdpagina gaat en op de pen klikt, kom je in de sectie waar Engelstalige artikelen verzameld zijn over Ellery Queen zelf, zijn werken, andere publicaties en meer. Alle categorieën zijn genoemd naar Ellery Queen boektitels of typische items uit de boeken. Deze categorie heet "The Player on the Other Side" en bevat 11 pagina's, niet direct bestemd voor de toevallige lezer, maar absoluut de moeite waard voor wie dieper op het onderwerp wil ingaan.

Terwijl je op de hoofdpagina bent, kijk zorgvuldig rond, je kunt er vast op nog andere items klikken... ;-)
Nu we toch bezig zijn die hoofdpagina kun je ook bereiken door op de letters EQ te klikken in de banner bovenaan elke pagina...
 
 
23 december 2022
Velen stelden ons ooit de vraag zit je op sociale media? Neen dus. We zagen er, eerlijk gezegd, niet echt een reden toe. Deze pagina die je nu leest voorzag onze bezoekers immers steeds van de informatie over de meest recente updates op de site. Maar we voegen ook voortdurend her en der kleine zaken toe. Info, foto's, kaften,... noem maar op.Dus we maakten een nieuw profiel aan op Twitter alsook op Facebook. Via deze berichten zul je ook de updates vinden. Groot en klein. We leven doorheen de jaarkalender ook mee met de grote en kleine Queen gebeurtenissen ... In evolutie!


 
9 december 2022
Lupin III (Japans: ルパン三世, Hepburn: Rupan Sansei), ook geschreven als Lupin the Third, Lupin the 3rd, of Lupin the IIIrd, is een Japanse mangaserie. Het volgt de inspanningen van meesterdief Arsène Lupin III, de kleinzoon van Arsène Lupin, de gentleman dief van Maurice Leblanc's serie van romans.
In deel 6, aflevering 3, getiteld "Adventure Along the (Bogus) Transcontinental Railroad," (nov. 2021) komt Inspector Queen uit de Ellery Queen-serie op. Hij heeft zelfs 'neven' mee in de vorm van twee jonge aspirant-detectives, genoemd naar de echte neven die het personage oorspronkelijk creëerden. 

Lupin en zijn bende trekken naar het landgoed van Lord Marquess om een historisch belangrijk ticket te stelen. De inspecteur begeleidt zijn neven, Manfred en Frederic. De twee zijn neven, maar hebben dezelfde interesses als detectives en voelen zich aangetrokken tot jonge vrouwen. Manfred en Frederic zwerven door de straten van ...
(klik hier om verder te lezen...)
      
Boven: (L naar R) Frederic Dannay en Manfred Lee ontmoeten hun oom inspecteur Queen.
 
12 november 2022

Kaft van "The English Garden Mystery" (sep 2022) door Dan AndriaccoAuteur Dan Andriacco, een voormalig journalist en recensent van mysterieboeken, heeft niet alleen veel geschreven en gesproken over Sherlock Holmes,  maar deze Baker Street Irregular (BSI) produceerde sinds 2011 ook minstens één nieuwe mysterieroman per jaar. Zijn belangrijkste mysterieserie, met daarin Sebastian McCabe, Jeff & Lynda Cody, speelt zich af in het stadje Erin aan de oevers van de Ohio River. Afgelopen september verscheen het nieuwste McCabe en Cody boek onder de naam The English Garden Mystery.

Zoals Dan zelf uitlegt: "Het boek is een eerbetoon aan de grote Ellery Queen uit de Gouden Eeuw (de neven Frederic Dannay en Manfred B. Lee delen een gezamenlijk pseudoniem), te beginnen met de titel. De namen van de eerste negen romans van Queen hadden allemaal een bijvoeglijk naamwoord gevolgd door een zelfstandig naamwoord, van 'The Roman Hat Mystery' tot 'The Spanish Cape Mystery'.

Daarnaast deelt het nieuwste avontuur van Mac en Jeff nog een aantal andere tropen met de vroege Queen:

De ondertitel "A Problem in Deduction." Check!

Een excentrieke familie die onder één dak of in een bijgebouw van de nabijgelegen huizen woont. Check!

Een kaart waarop staat waar de familieleden wonen. Check!

Een Shakespeariaans thema dat door de verhaallijn loopt. Check!

Een "Uitdaging aan de lezer" op het moment dat alle aanwijzingen voor het oplossen van de moord aanwezig zijn. Check!

Een perfect logische oplossing - die vals blijkt te zijn, waardoor een soort dubbel einde ontstaat wanneer de echte oplossing wordt onthuld. Check!

Een stervende boodschap van het slachtoffer die de moordenaar identificeert. Check, of misschien ook niet!

De Queen neven hadden ook meerdere namen. Manfred Bennington Lee werd geboren als Emanuel Benjamin Lepofsky en Frederic Dannay begon als Daniel Nathan. Ik denk graag dat Dannay, die de Sherlockiaan van het duo was, het niet erg zou vinden dat een van de verdachten in 'The English Garden Murders' een apotheker met de naam Nathan Daniel is."

Lees hier nog meer over auteurs die door Ellery Queen werden beïnvloed ...

 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon
 
22 oktober 2022

Pas verschenen! Een collectie die meer dan een halve eeuw overspant!

The Adventures of the Puzzle Club - Q.B.I.De kritische lezer zal zich herinneren dat de twee neven die schreven als Ellery Queen in de jaren zestig en zeventig vijf korte verhalen publiceerden over de Puzzle Club en haar nieuwste lid, Ellery Queen zelf. Vijftig jaar later pakte Josh Pachter de handschoen op en gaf ons nog vijf verhalen over de Puzzle Club, elk even verbijsterend als de oorspronkelijke vijf, elk met een inleiding door een familielid, vriend of liefhebber van Mr. Queen.

Naast de tien Puzzle Club-verhalen zijn er vier die de familie Griffen introduceren en E.Q. Griffen, die net zulke verwarrende problemen oplost als zijn naamgenoot. Deze verhalen zijn geschreven door West 87th Street Irregular Josh Pachter en ingeleid door Frederic Dannay, een van de twee neven die deel uitmaken van het EQ-partnerschap.

Het chapbook dat bij de gesigneerde en genummerde uitgave hoort bevat Pachter's verhaal "S.O.S.", dat door Dannay werd geredigeerd en in 1972 werd gepubliceerd in Ellery Queen's Mystery Magazine.

Verkrijgbaar in paperback, e-formats, en in een prachtige hardcover editie gesigneerd door Richard Dannay, Rand B. Lee, en Josh zelf. Met inleidingen van Martin Edwards, Joseph Goodrich, Dale C. Andrews, Kurt Sercu, Janet Hutchings, Jon L. Breen, Mike Nevins, Arthur Vidro, Jeffrey Marks en Richard Dannay. 

Meer over Josh's Puzzle Club verhalen kunt u lezen in onze pastiche sectie hier...

Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
 
25 september 2022

Productiemannen zou de term zijn geweest in die tijd. Het is waar dat er bijna geen vrouwen in de productie actief waren. Actrices in overvloed, maar niet zozeer "productie vrouwen" dan wel mannen. Dit geldt vooral voor radio- en vroege Tv-producties. Componisten, omroepsters, regisseurs, producenten, schrijvers,... Het invullen van de biografieën van sommige deze personen is vaak nog moeilijker dan dat was voor acteurs. Terwijl van acteurs vaak kleine of grote delen informatie terug te vinden zijn is dit voor hen bijna onbestaand. Voor andere bestaan dan weer vrij volledige biografieën online waar weinig aan toe te voegen is.

Zoals eerder aangekondigd kregen ook deze een eigen pagina waarin ook profielen zullen worden toegevoegd.

George J. ZacharyWe beginnen alvast met die van George Zachary, een zeer productieve radio- en tv-regisseur die in 1939 de radioserie van Ellery Queen bedacht, en later de overstap maakte naar tv-werk... Op een gegeven ogenblik was die ook gehuwd met Marion Shockley, de actrice die Nikki Porter gestalte gaf...

Klik hier om meer te lezen...

 
7 september 2022

De biografieën op deze site bieden een mooie inkijk in enkele levens in de 20ste eeuw. Weliswaar van toch min of meer publieke figuren maar toch worden verschillende belangrijke evoluties in de Amerikaanse media, politiek, gewone leven aangehaald.

Wanneer officiële of niet officiële biografieën worden uitgegeven is het altijd een verrijking om deze te toetsen aan de beknopte beschrijvingen die wij aanboden.

William Gargan -- KLIK VOOR MEER -- ...Van William Gargan is de biografie reeds langer beschikbaar. Hij speelde Ellery Queen in drie in 1942 uitgebrachte Columbia films.We gingen er opnieuw doorheen en de pagina over deze moedige acteur werd aangepast...

Klik hier om meer te lezen...

Virginia Gregg  -- KLIK VOOR MEER --  ...Virginia Gregg speelde tegenover Larry Dobkin in The Adventures of Ellery Queen (CBS). We hadden beperkt toegang tot haar biografie Uncredited: The Life and Career of Virginia Gregg van Lona Bailey (30 juni 2022). Enkele details werden aan haar biografie toegevoegd...

Klik hier om meer te lezen...

We kondigen alvast aan dat we een pagina zullen opzetten waarbij ook van diverse productie mensen  een biografie zal worden samengesteld. Alvast iets mee uitdagend omdat die toch vaak nog meer in de schaduw leefden... Hou deze pagina in de gaten!

 
12 augustus 2022

Zeer trots en vereerd om een nieuw (negende) lid aan te kondigen bij de West 87th Street Irregulars!

De West 87th Street Irregulars zijn een groep van gevestigde EQ experts en fans die zich collectief hebben ingezet voor het behoud en de heropleving van Ellery Queen. Als zodanig heeft elk van hen een gevestigde interesse in het werk van Ellery Queen en een erkende bijdrage aan de Queen canon. Gezamenlijk streven de Irregulars ernaar om van Ellery Queen opnieuw een erkende naam in de detectivefictie te maken of levendig in de herinnering te houden, vooral in de Verenigde Staten.

Elk nieuw lid wordt gevraagd iets te (her)schrijven over Ellery Queen, het artikel krijgt een plaatsje hier op de site en hij of zij staat daar vanaf bekend als een echte West 87th Street Irregular!

Steve Steinbock  -- KLIK VOOR MEER -- ...Steve heeft  geschreven voor de Portland Press Herald/Maine Sunday Telegram, ... The Strand, en Mystery Scene. Alsook verschillende non-fictie artikelen (en een kort verhaal) voor EQMM. Sinds 2011 recenseert hij misdaadfictie voor EQMM's "Jury Box" column. Hij heeft talrijke Japanse mysterie verhalen vertaald in het Engels (klik op de foto voor zijn artikel "Japanese Scholarship: Logic, Formalism, and Ellery Queen")

Klik hier om meer te lezen...

 

Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...

 Aanraders

  • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Ze brachten zelf ook eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.