NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56 7

ANDERE FIGUREN

Djuna, een kleine weesjongen met zigeunerbloed werd door de Inspecteur geadopteerd gedurende zijn eenzame jaren toen Ellery nog aan de Universiteit studeerde.1  

Djuna - weergave in de Japanese strip van de wees in dienst bij de Queens (Jet).Deze opgewekte jongeman, een wees zolang als hij zich kan herinneren, extatisch onbewust van de noodzaak voor een achternaam - slank en klein, nerveus en vrolijk, overlopend met spirit en toch, wanneer de situatie dit vroeg, zo stil als een muis.
1

Rechts: Djuna - weergave in de Japanese strip van de wees in dienst bij de Queens (Jet).

Hij kwam er toe als een kleine geslagen wezentje van Roemeense oorsprong met geen achternaam, een donkere huid en een grote handigheid. Als butler, uitstekende kok, huishouder en soms zelf vertrouweling...Zwart, gekruld haar en eerder stilzwijgen maar met een grote interesse in sport: "Was het maar het baseball seizoen. Ik zou zo graag Babe Ruth er één zien raken ...". Hij speelde zelf ook baseball, handbal en basket. Hij werd zelfs uitkozen als quarterback van het Amerikaans voetbalteam in de club. Hij was tevens een fervent bioscoopbezoeker.

JJMcC vertrouwde ons ooit toe dat Djuna in goede gezondheid was en recentelijk de stress van een kosmische liefdesrelatie had ondergaan met een kleine 'heks' van het platteland. 2

Hij sliep in een kleine kamer achter de slaapkamer van vader en zoon.1


De naam Djuna werd gekozen naar de naam van een avant-garde schrijver Djuna Barnes. Gedurende de jaren 40 en 50 speelde Djuna een hoofdrol in de junior mysteries van de hand van Ellery Queen Jr.

Later werd Djuna in het huishouden vervangen door Annie (Ellery Queen, Master detective) of door Mrs.Fabrikant (King is Dead, A Fine and Private Place). Ze wordt soms omschreven als "Fabby" 47  en haar kookkunsten zijn eerder berucht dan beroemd ... .

 

 

Sergeant Thomas Velie maakte zijn debuut in de Queen-saga
met de Sergeant Velie zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"woorden "What's up, Doyle?" in The Roman Hat Mystery waar hij ons wordt voorgesteld als een lange man in gewone kledij. Inspecteur Queen spreekt hem op een eerder vaderlijke manier aan als "Thomas". Terwijl de trouwe sergeant Ellery dan weer als "maestro" adresseert.
Velie, vaak omschreven als "de grote kerel met de handen als voorhamers en een donderende stem.." heeft, mede door de Hutton TV-reeks, zowaar een eigen "cult following" gekregen.

Boven rechts: Sergeant Velie zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van The Chinese Murder Mystery.
 

 

Howard Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodrama
Howard Smith ( 12 aug 1893 - 10 jan 1968)

De eerste acteur om de Sergeant gestalte te geven in de eerste (uur lange) radio series (1939).... (klik op de foto voor meer)

Ted de Corsia -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaTed de Corsia (29 sep 1905 - 11 apr 1973)

In oktober 1939 verving Ted, als Sergeant Velie, Howard Smith in de Ellery Queen-radioserie om daarna, in 1948, zelf ook in film door te breken.... (klik op de foto voor meer)

James Burke -- KLIK VOOR MEER -- ...Appeared in EQ movieJames Burke (24 sep 1886 - 23 mei 1968)

Getypecast in de rol van een, meestal niet snuggere, agent werd Burke nog het meest opgemerkt als Sgt.Velie in de Columbia reeks rond Ellery Queen begin de jaren '40.... (klik op de foto voor meer)

Ed Latimer -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodramaEd Latimer ( 14 feb 1897 - 1956)

Speelde Sergeant Velie op radio in 1947. ... (klik op de foto voor meer)
George Mathews -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaGeorge Mathews (10 okt 1911 - 7 nov 1984)

George speelde Sergeant Velie voor slechts twee episodes in 1947. Hij viel in voor Ed Latimer die daarna zijn rol heropnam.... (klik op de foto voor meer)
Alan Reed -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaAlan Reed (20 aug 1907 - 14 jun 1977)

Een acteur onlosmakelijk verbonden met de stem van "Fred Flinstone" nam de rol van Velie op zich op radio in 1947. ... (klik op de foto voor meer)
Bill Zuckert -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ tv-showBill Zuckert (18 dec 1915 - 23 jan 1997)

Mocht Velie gestalte geven in een makkelijk te vergeten detective mysterie Ellery Queen, Don't Look Behind You (1971)  ... (klik op de foto voor meer)
Tom Reese -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ tv-showTom Reese (8 aug 1928 - 12 dec 2017)  

In de Tv-serie Ellery Queen (1975) zorgde hij voor wat, makkelijk, de meest gekende interpretatie van Sergeant Velie zou worden.... (klik op de foto voor meer)

 
Dr.Prouty zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"Dokter Samuel Prouty, assistent van het Hoofd Medisch Onderzoek van New York County, een fervent sigarenroker. Prouty die geleek op de populaire opvatting van Mefistofeles en rookte zijn donkere, gevaarlijk uitziende sigaren met hevige trekken.1 De autoriteit wanneer een doodsoorzaak en de vermoedelijke tijd van overlijden moet worden vastgesteld.

Boven rechts: Dr.Prouty zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van The Chinese Murder Mystery.
 
Robert W. Strauss -- KLIK VOOR MEER -- ...

Speelde in een EQ radiodramaRobert W. Strauss (maa 1885 - 9 nov 1940)

Prouty in de eerste (uurlange) radioreeks. In de wedstrijd die de acteurs organiseerden om de schuldige te ontmaskeren waren de frequentste winnaars Ted de Corsia en Robert. ... (klik op de foto voor meer)

Charles Lane -- KLIK VOOR MEER -- ...
Appeared in EQ movieCharles Lane (26 jan 1905 - 9 jul 2007)

In de drie eerste Columbia films (1940-1941) geproduceerd door Larry Darmour werd Doc Prouty gespeeld door Charles. ... (klik op de foto voor meer)

Arthur B. Allen -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodramaArthur B. Allen (8 apr 1881 - 25 aug 1947)

Het tweede deel van de 1ste radio reeks was tevens de laatste waarin  Doc Prouty mocht aandraven.... (klik op de foto voor meer)


Henry Sampson, District Attorney

Zeker in de eerste Queen-verhalen een terugkerende figuur. Spreekt Richard Queen aan als "Q".1

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56 7

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.