NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56 7 8

ANDERE FIGUREN

Sergeant Thomas Velie maakte zijn debuut in de Queen-saga
met de Sergeant Velie zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"woorden "What's up, Doyle?" in The Roman Hat Mystery waar hij ons wordt voorgesteld als een lange man in gewone kledij. Inspecteur Queen spreekt hem op een eerder vaderlijke manier aan als "Thomas". Terwijl de trouwe sergeant Ellery dan weer als "maestro" adresseert.
Velie, vaak omschreven als "de grote kerel met de handen als voorhamers en een donderende stem.." heeft, mede door de Hutton TV-reeks, zowaar een eigen "cult following" gekregen.
Volgens een radio verhaal
"The Old Witch"
(02-26-42 or 02-28-42 - episode 75) woonde Velie in een appartement en had hij één dochter!

Boven rechts: Sergeant Velie zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van The Chinese Murder Mystery.
 

 

Howard Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodrama
Howard Smith 12 aug 1893 - 10 jan 1968

De eerste acteur om de Sergeant gestalte te geven in de eerste (uur lange) radio series (1939).... (klik op de foto voor meer)

Ted de Corsia -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaTed de Corsia 29 sep 1905 - 11 apr 1973

In oktober 1939 verving Ted, als Sergeant Velie, Howard Smith in de Ellery Queen-radioserie om daarna, in 1948, zelf ook in film door te breken.... (klik op de foto voor meer)

James Burke -- KLIK VOOR MEER -- ...Appeared in EQ movieJames Burke 24 sep 1886 - 23 mei 1968

Getypecast in de rol van een, meestal niet snuggere, agent werd Burke nog het meest opgemerkt als Sgt.Velie in de Columbia reeks rond Ellery Queen begin de jaren '40.... (klik op de foto voor meer)

Ed Latimer -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodramaEd Latimer  14 feb 1897 - 1956

Speelde Sergeant Velie op radio in 1947. ... (klik op de foto voor meer)
George Mathews -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaGeorge Mathews 10 okt 1911-7 nov 1984

George speelde Sergeant Velie voor slechts twee episodes in 1947. Hij viel in voor Ed Latimer die daarna zijn rol heropnam.... (klik op de foto voor meer)
Elliott Sullivan -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ tv-showElliott Sullivan 4 jul 1907 - 2 jun 1974

Toen Norman en Irving Pincus The Adventures of Ellery Queen
(1950-1951) voor het eerst op tv brachten kozen ze voor Elliott als Sergeant Velie. ... (klik op de foto voor meer)
Alan Reed -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaAlan Reed 20 aug 1907 - 14 jun 1977

Een acteur onlosmakelijk verbonden met de stem van "Fred Flinstone" nam de rol van Velie op zich op radio in 1947. ... (klik op de foto voor meer)
Bill Zuckert -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ tv-showBill Zuckert 18 dec 1915 - 23 jan 1997

Mocht Velie gestalte geven in een makkelijk te vergeten detective mysterie Ellery Queen, Don't Look Behind You (1971)  ... (klik op de foto voor meer)
Tom Reese -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ tv-showTom Reese 8 aug 1928 - 12 dec 2017

In de Tv-serie Ellery Queen (1975) zorgde hij voor wat, makkelijk, de meest gekende interpretatie van Sergeant Velie zou worden.... (klik op de foto voor meer)

 
Dr.Prouty zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"Dokter Samuel Prouty, assistent van het Hoofd Medisch Onderzoek van New York County, een fervent sigarenroker. Prouty die geleek op de populaire opvatting van Mefistofeles en rookte zijn donkere, gevaarlijk uitziende sigaren met hevige trekken.1 De autoriteit wanneer een doodsoorzaak en de vermoedelijke tijd van overlijden moet worden vastgesteld.

Boven rechts: Dr.Prouty zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een Redbook uitgave van The Chinese Murder Mystery.
 
Robert W. Strauss -- KLIK VOOR MEER -- ...

Speelde in een EQ radiodramaRobert W. Strauss maa 1885 - 9 nov 1940

Prouty in de eerste (uurlange) radioreeks. In de wedstrijd die de acteurs organiseerden om de schuldige te ontmaskeren waren de frequentste winnaars Ted de Corsia en Robert. ... (klik op de foto voor meer)

Charles Lane -- KLIK VOOR MEER -- ...
Appeared in EQ movieCharles Lane 26 jan 1905 - 9 jul 2007

In de drie eerste Columbia films (1940-1941) geproduceerd door Larry Darmour werd Doc Prouty gespeeld door Charles. ... (klik op de foto voor meer)

Arthur B. Allen -- KLIK VOOR MEER -- ...
Speelde in een EQ radiodramaArthur B. Allen 8 apr 1881 - 25 aug 1947

Het tweede deel van de 1ste radio reeks was tevens de laatste waarin  Doc Prouty mocht aandraven.... (klik op de foto voor meer)


Djuna, een kleine weesjongen met zigeunerbloed werd door de Inspecteur geadopteerd gedurende zijn eenzame jaren toen Ellery nog aan de Universiteit studeerde.1  In de "Lijst van de personen, die met het onderzoek in verband stonden" in The Roman Hat Mystery wordt hij ons voorgesteld als "Djuna, der Dritte im Bunde" ("Djuna, de derde in de groep". Vertaalfout met de Duitse omschrijving terug te vinden in "Het Mysterie der Hooge Hoeden", Zeemeeuw nr. 8 1935) in het origineel "Djuna, an Admirable Crichton of a new species." of "Djuna, een getalenteerd exemplaar van een nieuwe soort".
Verder ook als "Djuna, arbeider, manusje-van-alles, loopjongen, bediende en mascotte"

"Deze opgewekte jongeman, een wees zolang als hij zich kan herinneren, extatisch onbewust van de noodzaak voor een achternaam - slank en klein, nerveus en vrolijk, overlopend met Djuna - weergave in de Japanese strip van de wees in dienst bij de Queens (Jet).spirit en toch, wanneer de situatie dit vroeg, zo stil als een muis. - deze Djuna aanbad dus de oude Richard op ongeveer dezelfde manier als de oude Alaskanen bogen voor hun totempalen. Ook tussen hem en Ellery was er een verlegen verwantschap die zelden tot uiting kwam behalve in de gepassioneerde dienst van de jongen. Hij sliep in een kleine kamer achter de slaapkamer die door vader en zoon werd gebruikt en, volgens Richards 'kon hij midden in de nacht een vlo voor zijn maat horen zingen.' "
1

Rechts: Djuna - weergave in de Japanese strip van de wees in dienst bij de Queens (Jet).

Hij beantwoordde de telefoon met: "Dit is  Djuna, de man van inspecteur Queen aan het woord, wie belt er alstublieft?" Hij kwelde sergeant Velie hiermee op meer dan één gelegenheid, die snel zijn antwoord meegaf: You son of a gypsy policeman..."

Hij kwam er toe als een kleine geslagen wezentje van Roemeense oorsprong met geen achternaam, een donkere huid en een grote handigheid. Als butler, uitstekende kok, huishouder en soms zelf vertrouweling...Zwart, gekruld haar en eerder stilzwijgen maar met een grote interesse in sport: "Was het maar het baseball seizoen. Ik zou zo graag Babe Ruth er één zien raken ...". Hij speelde zelf ook baseball, handbal en basket. Hij werd zelfs uitkozen als quarterback van het Amerikaans voetbalteam in de club. Hij was tevens een fervent bioscoopbezoeker.

JJMcC vertrouwde ons ooit toe dat Djuna in goede gezondheid was en recentelijk de stress van een kosmische liefdesrelatie had ondergaan met een kleine 'heks' van het platteland. 2

De naam Djuna werd gekozen naar de naam van een avant-garde schrijver Djuna Barnes. Gedurende de jaren 40 en 50 speelde Djuna een hoofdrol in negen van de junior mysteries van de hand van Ellery Queen Jr.

Later werd Djuna in het huishouden vervangen door Annie (Ellery Queen, Master detective) of door Mrs.Fabrikant (King is Dead, A Fine and Private Place). Ze wordt soms omschreven als "Fabby" 47  en haar kookkunsten zijn eerder berucht dan beroemd ... .


Henry Sampson, District Attorney

"Voor de verandering eens een intelligente officier van justitie" 1 omschreven als een slanke 2  man met heldere ogen, bedrieglijk 4 stevig, krachtig gebouwd, nog jeugdig  3 met verscheidene zilverachtige haren 4. Eigenlijk aan het begin van zijn carrière als officier van justitie 4.
In the Roman Hat was hij "gekleed in zware overkleren met een wollen sjaal om zijn hals gewikkeld" en negeerde hij de bevelen van zijn dokter om in bed te blijven, "dokters bezorgen me nekpijn" 1. Hij rookte sigaren 3.

Lang bekend bij de Queens spreekt hij Richard Queen aan als "Q".

Hij had Tim(othy) Cronin als roodharige (eerste) assistent 2 3 4. (In The Roman Hat was hij vroeger assistent D.A.). Een slanke, gretige man van middelbare leeftijd met heftig rood haar 3. Wordt ook genoemd in verwijzing naar de Roman Hat zaak in The Egyptian Cross.

Het kantoor van de officier van justitie was een drukke plaats en zelfs in dit heiligdom werd een inspecteur of detective er met weinig ceremonieel behandeld.

Sampson verscheen meer prominent in het begin van de eerste vier boeken tot The Greek Coffin. Daarna maakte hij alleen nog wat eerder "cameo's":

 • In The Egyptian Cross, herinnert de manier waarop Professor Yardley zijn voorhoofd fronst aan "District Attorney Sampson, die bewonderenswaardige officier van justitie verbonden met Ellery en inspecteur Queen in zovele van hun grootstedelijke zaken" 5.
 • Hij wordt vermeld in The American Gun als zijnde op vakantie of wordt zeer kort wanneer hij in een politiebureau verschijnt en Ellery hem met een hoofdknik begroet.
 • In The Halfway House wanneer Bill Angell de Curry testament zaak beschrijft als een toevalstreffer waarna Ellery dit tegenspreekt: "Ik heb het op de voet gevolgd en Sampson, de officier van justitie in New York, vertelde me dat het het meest briljante stuk juridisch onderzoek was in dat jaar..."
 • In The Door Between beschrijft Richard Queen Henry Sampson als "de slimste officier van justitie die deze stad ooit had".
 • In The Dragon's Teeth werken Sampson en de inspecteur weer samen, maar Henry spreekt de inspecteur niet één keer aan met "Q".
 • Twee keer kort vermeld in The Quick and the Dead.

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56 7 8

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.