NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

WHODUNIT ?


     
 

I n se nog steeds moeilijk voor te stellen dat reeds in de late jaren 20 de twee neven, die in N.Y. waren tewerkgesteld als publici-
teitsagenten, één persoon werden. In een interview in 1951 plaatste
Anthony Boucher het omvangrijke historische en literaire belang van de schrijver als volgt: "Het detective verhaal zelf was eigenlijk een Amerikaanse uitvinding en na een lange periode van Britse overheersing heeft Ellery Queen als schrijver en samensteller meer gedaan dan wie dan ook om het opnieuw in Amerikaans bezit te krijgen. . . Ellery Queen IS het Amerikaanse detective verhaal". Eén van de meest beroemde citaten uit de geschiedenis van het genre en één van de meest correcte.

Lee en Dannay waren niet alleen de scheppers van de figuur Ellery Queen, maar zij (vooral Dannay) deden meer om het genre te ondersteunen en aan te wakkeren in dat land dan wie dan ook. Dannay speculeerde zelf over het mogelijk toekomstig belang van detectiveverhalen: "Binnen 20 of 30 jaren zullen literaire geschiedschrijvers teruggrijpen naar een goed detectiveverhaal om uit te zoeken hoe de mensen werkelijk leefden. Onze boeken zijn net zo goed een weerspiegeling van hun tijd als de boeken van Proust voor zijn tijdperk".
 
 

(video van the Mysterious Press and Mysterious Bookshop)
 

Tegen het eind van de eeuw werden de schrijvers ideeën en verhaallijnen zo veel keer gekopieerd en "licht" gewijzigd dat het makkelijk zou zijn om het genie achter de meesterlijk opgebouwde verhalen te vergeten. Ellery Queen is de laatste van de grote klassieke detectives waarin het plot en de mysterie belangrijkst waren, veel belangrijker dan de karakteruitwerking, de sociale relevantie, grootse schrijfkunst of wat dan ook. Klassieke detectives hebben immers geen personaliteiten maar maniërismen. En natuurlijk, deze gerichtheid op het puzzelaspect van de whodunit leent zich uitstekend voor kortverhalen -- we moeten ook niet vergeten dat het ganse genre tientallen jaren lang gericht was op de verhalen en niet op de boeken. Vrij weinig schrijvers zij in staat om een goed kortverhaal rond een mysterie opbouwen en zelfs dan nog kwijten ze die taak door te verwijzen naar eerder, in andere boeken, gemaakte karakterbeschrijvingen.  Hier zijn de puzzels steeds van hoge kwaliteit en houden steeds de eerlijkheidsregels van de klassieke "whodunit" in eer: er is zelfs een duidelijke afscheiding tussen het deel waarin de aanwijzingen worden gegeven en het deel waarin de ontknoping volgt. Op die manier krijgt de lezer een volwaardige kans om de zaak op te helderen nog voor de speurders dit doen. De onderwerpen van de diverse verhalen doorlopen het volledige gamma van het klassieke kortverhaal met zeldzame boeken, verdwijnende treinen, vergiftigingen om erfenissen binnen te rijven, en stervensboodschappen die de moordenaar aanwijzen.

Als ware vertegenwoordiger van "literatuur" heeft Ellery Queen zeker zijn gelijke gevonden maar zeker niet in de ontwikkeling van het detectiveverhaal met al de speelse accessoires die hij zich eigen maakte. Het is veel moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt om het onderscheid te maken tussen de Ellery Queen die in de boeken verschijnt en de Ellery Queen, de 'echte' schrijver en pseudoniem voor de twee neven (of zelfs de neven als afzonderlijke personen).In ware Ellery Queen stijl werden de data waarop de neven zijn geboren of gestorven vaak omgewisseld (zelfs door zeer gerenommeerde bronnen). Verwarring alom als dit ook nog eens met de plaatsnamen gebeurt. 
 

Daniel (David) Nathan alias
                                     Frederic Dannay

20 oktober 1905, Brooklyn, N.Y. City - 3 september 1982, White Plains, N.Y.

Manford (Emanuel) Lepofsky alias
                                               Manfred Bennington Lee

11 januari 1905, Brooklyn, N.Y. - 3 april 1971, Roxbury dichtbij Waterbury

 
Nota: Tegenwoordig (2018) is toegang tot genealogische data via websites makkelijker dan ooit. David Nathan's geboortedatum kunnen we zo makkelijk bevestigen als 20 oktober. Maar voor Emanuel Lepofsky is de geboorteakte terug te vinden waarop 12 januari staat genoteerd en niet de algemeen aangenomen datum van 11 januari.
Rand B. Lee kon ons hierover het volgende zeggen: "Op de overlijdensakte van mijn vader staat 11 januari 1905 als geboortedatum; we hebben zijn verjaardag ook steeds op die dag gevierd; hij zelf ging ook daar van uit  net als zijn zussen, mijn tantes, vaak bevestigd hebben. 12 januari is een vergissing in het document."
 
 
 

Extra - Extra

Gereproduceerde krantenartikels:

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.