NAAR PAGINA: 1 2 3 4

DUESENBERG

Ellery maakte alleen gebruik van de Duesenberg wanneer hij
niet in N.Y. zelf verbleef. Zo leek het toch. Het is een open tweezitter met een "Dickey seat" achterin en 215 000 km op de teller (Finishing Stroke). De Duesenberg was het symbool van rijkdom en de meest luxueuze droomwagen van de Amerikanen. Alleen als tweedehands kon Ellery er zich een veroorloven.
 
Detail van de voorkaft voor het Argentijnse magazine "Leoplan" N°84, maart 1938 met een illustratie van de hand van Macaya. Het blad bevat een deel van "The Egyptian Cross Mystery"
Boven: Detail van de voorkaft voor het Argentijnse magazine Leoplan N°84, maart 1938 met een illustratie van de hand van Macaya. Het blad bevat een deel van The Egyptian Cross Mystery.
 
Een tweedehands sportwagen (Egyptian Cross) door een Ellery gekocht in een sentimentele bui en daarna aangepast naar zijn persoonlijke noden (Siamese Twin). Ze is voorzien van Goodyear banden en heeft een zoeklicht opzij, zijn toeter bracht een luide onaangename toon voort die zelfs de doden tot leven kon wekken (Siamese Twin).

Tijdens het onderzoek naar de "Siamese tweeling" verblijven de Queens in een door vuur omgeven landhuis en hun Duesenberg wordt aan het begin van het verhaal in de garage geplaatst. Op het eind van het verhaal wordt het huis opnieuw door vlammen beroerd.

...a booming explosion. "The gasoline in the garage,"muttered the Inspector. "There go the cars"

Noch vader noch zoon schijnen echter te panikeren en in het volgende verhaal (Spanish Cape) verschijnt de wagen onbeschadigd ten tonele.
Pas jaren later zien we de "gewijzigde" Ellery in een snelle Cadillac rondrijden (Vanishing Corpse).

In De Dertiende Gast verschijnt de Duesenberg opnieuw en Ellery laat er zijn wagen onderhouden in een garage in West 87th Street. Hij laat ze zelfs voorzien van Amerikaanse sneeuwkettingen. 

 
The Spanish Cape Mystery - Japanse kaft met tekeningen van Takenaka, gepubliceerd door Kadokawa Shoten, 25 april 2015
Boven: The Spanish Cape Mystery - Japanse kaft met tekeningen van Takenaka, gepubliceerd door Kadokawa Shoten, 25 april 2015.
 
 
Door te geloven in de snelheid en duurzaamheid van zijn wagens
en dit in wedstrijden ook waar te maken bewees Fred Duesenberg dat zijn wagens voor het succes gemaakt werden. Gedurende de twintiger jaren wonnen zijn auto's de Indianapolis 500 in 1924, 1925 en 1927, en werden tweede of derde in vier van de andere zeven Indianapolis wedstrijden. Het was dan ook eenDe Duesenberg op de kaft van de Italiaanse uitgave van "The New Adventures of Ellery Queen". Duesenberg die de eerste winnende 500 mile racewagen werd met een gemiddelde dat boven de 100 mph lag, in handen van Peter DePaolo in 1925. Tommy Milton reed met een Duesenberg een snelheidsrecord op land van 156.046 miles per hour op één mijl afgelegd op Daytona Beach in 1920, en Jimmy Murphy reed met een Duesenberg naar de overwinning van de1921 Franse Grote Prijs. Gedurende wereldoorlog, produceerde Fred Duesenberg en zijn broer Auggie een hele variëteit aan luchtvaartmotoren voor militair gebruik waaronder de beroemde U-16 Bugatti.
Hierboven rechts: De Duesenberg op de kaft van de Italiaanse uitgave van The New Adventures of Ellery Queen.
 
Detail van de kaft van een Italiaanse uitgave van "The Spanish Cape Mystery" (Oscar Mondadori, 1997), samengevoegd met de achtergrond van deze site.
Boven: Detail van de kaft van een Italiaanse uitgave van The Spanish Cape Mystery (Oscar Mondadori, 1997), samengevoegd met de achtergrond van deze site.
 

Het begon allemaal in 1913, toen de Duits-Amerikaanse broers Fred en Augie Duesenberg Duesenberg Motors Company, Inc. aan University Avenue in St. Paul, Minnesota oprichtten om motoren en raceauto's te bouwen. De broers waren autodidactische ingenieurs en bouwden veel experimentele auto's. Duesenberg-auto's werden beschouwd als enkele van de beste auto's van die tijd, de eerste die een achtcilinder-in-lijnmotor gebruikten.

De Duesenberg J was de Bugatti Veyron van zijn tijd, die maar liefst $ 19.000 kostte in een tijd dat de gemiddelde arts $ 3.000 per jaar verdiende en de duurste Ford Model A voor ongeveer $ 1.200 werd verkocht.

De inline-achtcilindermotor van de Duesenberg leverde meer dan 265 pk, wat goed genoeg was om de indrukwekkende roadster een topsnelheid van bijna 120 mph te geven.

Duesenberg stopte met de productie in 1937, hoewel er nog minstens twee auto's werden gebouwd na de ondergang van het bedrijf. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was er zo weinig belangstelling voor het merk dat gebruikte Duesenbergs al voor een paar honderd dollar te koop waren, waardoor we ons afvragen wat de auto van de toekomst van $ 3 miljoen zal zijn.

 
Voor de remake van de film "The Great Gatsby" werden meerdere Duesenbergs gebruikt, waarvan de meest opvallende de gele Torpedo Phaeton was.
Boven: Voor de remake van de film The Great Gatsby werden meerdere Duesenbergs gebruikt, waarvan de meest opvallende de gele Torpedo Phaeton was.
De wagen was één van de twee Duesenbergs in bruikleen uit een niet genoemd museum uit de V.S. museum voor de duur van het draaien van de film. Allen zijn eigenlijk replica's. Jay Gatsby's Model J is eigen lijk een replica uit 1983 met een Ford V-8 motor Ironisch genoeg, situeert het F. Scott Fitzgerald boek zich in 1922, zeven jaar voor dit specifieke model van Duesenberg werd gebouwd, wat inhield dat de productie zich wat "dichterlijke vrijheden ten aanzien van het boek veroorloofde.

Onder: Jet weergave van de complete familie: Ellery met Djuna, Velie, Inspecteur Queen en de Duesenberg...
Jet weergave van de complete familie: Ellery met Djuna, Velie, Inspecteur Queen en de Duesenberg
Click if you think you can help out...!
Referenties
(1) Historic Racing
(2) Wikipedia
(3) MotorAuthority
 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4

       


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.