Klik op de foto om terug te gaan...

Helen C. Lewis (1915 - ?)
Geboren: 1915 - ?
Lengte: Omschreven als "Petite"
Moeder: Mrs. Helen E. Joslin (1885 - 1949 - ?)
Broer:
John Hammond Lewis (1913-1949)
           kwam om bij auto-ongeval

Huwelijken/relaties:
 
(1) J. David Penn (12 maa 1943 - na 1952, scheiding)
(2) Roland Winternitz (aka Winters), acteur
      "Charlie Chan") (1960 - 1964 -  ?)
Helen Lewis CBS actrice, draagt een Valentijn hoed van rozen en tulle (1942)
Boven rechts: Helen Lewis, CBS actrice,
draagt een Valentijn hoed van rozen en tulle (1942).

Geboren in Fernley, Nevada als dochter van Helen E. Joslin, een kunstlerares aan de universiteit.

Helen bracht haar jeugd door op een Indianen reservaat. Haar stiefvader Samuel Lees Joslin (New Hampshire, March 21, 1879 - Reno, October 5, 1933) was een dokter. Afgestudeerd aan de Harvard Medical School begon hij zijn praktijk in New England, maar beantwoorde de roep van het Westen door zich in Nevada te vestigen. In januari 1932 geraakte hij ernstig gewond in een auto-trein crash waarbij hij ernstige kneuzingen en een snijwonde aan het oog opliep toen zijn wagen met een treinwagon botste. Naar men beweert was hij reeds depressief door een gebrekkige gezondheid toen hij op 5 oktober 1933 zichzelf neerschoot in zijn huis aan South Virginia street, Reno.

Ze studeerde af aan de Reno High School en als junior aan de University of Nevada volgde Helen er talen en geologie maar genoot daarnaast ook van vele buitenschoolse activiteiten. Ze was er zeer bedrijving in de Kappa Alpha Theta vrouwenclub en de toneelclub.

Op 27 februari 1934 kreeg ze haar eerste grote toneelrol in Mrs. Bumpstead Leigh welke werd opgevoerd in de campus van de University of Nevada (Foto rechts). In Op 27 februari 1934 kreeg ze haar eerste grote toneelrol in Mrs. Bumpstead Leigh welke werd opgevoerd in de campus van de University of NevadaReno's Little Theater speelde ze de hoofdrol in Goodbye Again (november,1935) "Ze was een uitstekend actrice", zo herinnerde Edwin S. Semenza zich, "Er was een kat die in en om het podium in de Reno High School, en het toonde veel interesse in onze productie, en stond er op het toneel op te wandelen. We probeerden allen om de kat van het podium weg te houden (het was tenslotte première). Maar niets volstond. Van zodra iemands rug was gedraaid, kwam ze gewoon terug het podium opgelopen. Helen plaatste de kat een paar keer buiten de deur. Tot de kat, in een zeer dramatische scene, opnieuw verscheen en Lewis de kat opnam en buiten het venster plaatste. Daar het decor bedoelt was als een appartement op de 23ste verdieping ging de zaal plat! Het publiek vond het schitterend!"

Eind 1934, na de opvoering van Wolves' Frolic de jaarlijkse vaudeville productie kwam Max Reinhart op haar af en vroeg haar een stuk uit Midsummer Night’s Dream te declameren waarop ze prompt werd aangenomen om Hermia te spelen in zijn rondtrekkende productie. "Na een nacht mijn moeder te hebben overtuigd dat ik mijn studies niet wou afmaken omdat ik toch geen les wou geven, vertrok ik de volgende dag om me bij de show aan te sluiten. Het zou overdreven zijn te beweren dat ik me dit nooit beklaagd heb. Ik weet dat het van gezond verstand getuigt om jezelf voor te bereiden op het leven, om iets te hebben om op terug te vallen. In mijn geval, echter, zou het niet goed hebben uitgepakt, want zou ik mijn studies hebben afgemaakt en les hebben kunnen geven, dan zouden er diverse momenten zijn geweest waarop ik zou hebben opgegeven en op het plan B zijn teruggevallen. Maar vermits er geen back-upplan was, moest ik wanneer het lastig was, wel mijn tanden er in zetten en doorbijten. Daarvoor voel ik me gezegend!"
In Hollywood werd ze opgesteld als understudy van Olivia De Havilland in de Shakespeareaanse fantasie. Na pas vier voorstellingen verliet De Havilland het gezelschap en nam Helen dus over. Er volgden hoofdrollen op podia in Chicago, Milwaukee, St.Louis en ze weigerde wel drie Hollywood contracten. Nadat de tour eindigde keerde ze terug naar Reno waar ze opnieuw optredens verzorgde in het Reno Little Theater.

In 1938 arriveerde ze in New York met minder dan 25 dollar op zak. "Ik had wat geld gespaard en verbleef op de Rehearsal Club die was opgezet door rijke vrouwen voor jonge vrouwen die het in het toneel wilden maakten. Ik herinner me dat ik nauwelijks de huur kon betalen en altijd honger had."

Zij schreef zich in voor een auditie bij een reclamebureau, was succesvol en stond in één dag voor de microfoon. Zo kreeg ze dus haar eerste loon voor een commercial van anderhalve minuut. Ze ging van theateragent naar agent maar viel weinig geluk te beurt. "Zo herinner ik me één producer die me bekeek en beweerde dat mijn ene oog kleiner was dan het andere. Nu, dacht ik, heb ik alles gehoord." Ze overleefde door te poseren voor modeartiesten, het uitdelen van campagnefolders op straathoeken en te werken bij Spaldling's.

Ze ontmoette er ook Marion Shockley, die een van haar kamergenoten werd. Beide deden mee aan de audities voor de rol van Nikki Porter in The Adventures of Ellery Queen en de rol ging uiteindelijk naar Marion.

Op TV was ze te zien in de komedie The Noble Lord over een jong meisje (Helen Lewis) die doet alsof ze verdrinkt om de aandacht te trekken van een edelman (Harold De Becker). Hij redt haar maar doorziet haar misleiding. Door nu te doen alsof hij zijn eigen dienstbode is, test hij haar ware motieven (verder met Robert Lynn) (april 1938) (Foto links onder)

Helen Lewis en Robert Lynn. Op TV was ze te zien in de komedie "The Noble Lord" over een jong meisje (Helen Lewis) die doet alsof ze verdrinkt om de aandacht te trekken van een edelman (Harold De Becker). Hij redt haar maar doorziet haar misleiding. Door nu te doen alsof hij zijn eigen dienstbode is, test hij haar ware motieven (verder met Robert Lynn) (april 1938).Helen Lewis speelt een van de hoofdrollen in de CBS circus serie, The Mighty Show. (Maandag tot en met vrijdag van 5:45 tot 6:00 P.M. EST). (CBS foto - uitgebracht op 10/22/1938)Helen Lewis, die een van de hoofdrollen speelt in The Mighty Show, wou ooit mijningenieur worden.
Boven links: De lichte romantische komedie The Noble Lord gaat over een jong meisje (Helen Lewis) dat doet alsof ze verdrinkt zodat ze de aandacht kan trekken van een edelman (Harold De Becker).(april 1938)
Boven midden: Helen Lewis speelt een van de hoofdrollen in de CBS circus serie, The Mighty Show. (Maandag tot en met vrijdag van 5:45 tot 6:00 P.M. EST). (CBS foto - uitgebracht op 10/22/1938)
Boven rechts: Helen Lewis, die een van de hoofdrollen speelt in The Mighty Show, wou ooit mijningenieur worden.
Op radio was ze te horen in "The Affairs Of Anatol" deel van Mercury Theatre On The Air (met Orson Welles) (Aug 22.1938), The Mighty Show (als Sally de koorddanseres) (1938-39), Aunt Jenny's Stories (CBS, 1938), Big Sister (als Sue Evans Miller) (1939-1940), The Court of Missing Heirs (1937-1940) en Johnny Presents...(1937-1940).
"Ik deed ook mee in The March of Time en Cavalcade. Het zal je misschien ook weten te vermaken dat ik ooit Miss Television 1938 was. TV was opwindend toen. Je zag bijna dagelijks experimenten uitvoeren."
 
"Miss Television 1938" poserend voor een camera - let op het aantal lampen die werden gebruikt! Een van de ontvangers. "Miss Television 1938" kijkt met grote interesse toe.
Boven links: "Miss Television 1938" poserend voor een camera - let op het aantal lampen die werden gebruikt!
Boven rechts: Een van de ontvangers. "Miss Television 1938" kijkt met grote interesse toe.

Ze werd voor televisie aangenomen na een auditie die ze deed voor gewoon radio werk. Zo speelde ze in eerste langlopende televisiereeks, een dramatisch stuk die 14 keer werd opgevoerd. Lewis had dit over televisie te zeggen: "Er is iets zeer intiem aan een camera die op maar enkele centimeters van je vandaan je aanstaart met daarachter de wereld die je door de lens bekijkt. In vergelijking met toneel en radio was, denk ik, televisie voor een acteur een grotere aansporing is tot emotionele expressie."

Lewis deed dienst als M.C. (Mistress of Ceremonies) telkens als de studio dit vroeg. "M.C." jobs echter kwamen niet zo frequent.  Dit zei ze er over in een interview in 1939: "Voor televisie wordt je niet echt veel betaald. Toch niet in vergelijking met wat men krijgt voor radio. De vele uren en de omstandigheden waaronder je werkt zijn ook veel harder. Ik veronderstel dat ik tot televisie ben aangetrokken omdat ik het fijn vind om de eerste in iets te zijn. De oude pioniersgeest denk ik. Maar voor het ogenblik is er gewoon niet genoeg televisie werk om er echt een carrière in uit te bouwen." Waarschijnlijk de reden waarom we Helen verder zien opdraven voor radio en modeopdrachten.

Maar dan vond ze ook een bevredigende niche op radio en later televisie. Zo speelde ze op radio 15 jaar lang Gladys Pendleton in Ma Perkins  maar was regelmatig
in reclameboodschappen op TV te zien als "Ma Perkins". Een mooie vrouw met bruin haar, helder bruine ogen en slank figuur, bovendien nog een aangename persoon.

In 1939 begon de drama reeks Kate Hopkins, Angel of Mercy, met Helen Lewis, Peggy Allenby, Constance Collier end Clayton "Bud" Collyer aan zijn 2½-jarig loopbaan bij CBS Radio (Clayton trad later in het huwelijk met Marion Shockley).
Ze speelde de rol van fee in opvoeringen van Humperdinck's opera Hansel and Gretel
(1939), ze had de hoofdrol in The Pirates of Penzance, en was een soliste bij het Schenectady Choral Club. Er wachtte haar ook de hoofdrol in een productie van de Light Opera Company: My American Cousin. In 1940 deelde ze een appartement  in New York met Alice Smart, een secretaresse voor een reclamebedrijf.

Ze speelde mee in CBS' "Kate Hopkins, Angel of Mercy" (1940) tegenover Clayton Collier (Clayton trad later in het huwelijk met Marion Shockley).Helen Lewis toont haar kapsel in een fotosessie in New York City. Ze speelt een rol in de soap "Kate Hopkins, Angel of Mercy" (7 april 1941).Helen Lewis toont haar kapsel in een fotosessie in New York City. Ze speelt een rol in de soap "Kate Hopkins, Angel of Mercy" (7 april 1941).
Boven links: Ze speelde mee in CBS' Kate Hopkins, Angel of Mercy (1940) tegenover Clayton Collier (Clayton trad later in het huwelijk met Marion Shockley).
Boven
midden en rechts: Helen Lewis toont haar kapsel in een fotosessie in New York City. Ze speelt een rol in de soap Kate Hopkins, Angel of Mercy (7 april 1941). 

Toen Helen voor het Office of War information een show aan het repeteren was ontmoette ze J. David Penn. Een echte wervelwind romance  — elkaar ontmoet in augustus 1942 en zeven maanden later getrouwd op 12 maart 1943 in New York.  De ceremonie vond plaats in de kerk aan Fifth Avenue in New York, waar vier jaar daarvoor ook haar broer, John Lewis, en Jess Roy uit Reno waren getrouwd. De eenvoudige dienst werd bijgewoond door enkel dichte vrienden en de getuigen waren Miss Alice Smart en Mr. Marty Elaine, bij de bruid gekend in haar radio werk.

David verbleef twee en een half jaar in het leger. Na de oorlog ging hij werken bij de Staatsdienst als speciale persadviseur voor de internationale conferentie divisie, een positie die hij nadien zou blijven bekleden. "Het is een prachtig en echt opwindende baan, maar het is ook de reden waarom we zo vaak uiteen zijn.&" gaf Helen toe in een interview uit 1952.

 CBS radioactrice Helen Lewis draagt hier niet alleen de uitrusting van een WOII U.S.Civil Defense Air Raid Warden maar test bovendien ook een kit met "Imitatie Gifgas geur". Ze geeft ook gestalte aan Gladys Pendleton in de soap "Ma Perkins" (16 okt 1942).Helen Lewis in de studiolichten bij CBS (14 sep 1944. New York, NY).
Boven links: CBS radioactrice Helen Lewis draagt hier niet alleen de uitrusting van een WOII U.S.Civil Defense Air Raid Warden maar test bovendien ook een kit met "Imitatie Gifgas geur". Ze geeft ook gestalte aan Gladys Pendleton in de soap Ma Perkins (16 okt 1942).
Boven rechts: Helen Lewis in de studiolichten bij CBS (14 sep 1944. New York, NY).

Marion was, negen weken lang, ernstig ziek en Helen Lewis nam de moeilijke taak op zich op niet alleen Nikki maar ook Marion Shockley die Nikki speelt gestalte te geven! Er zit een verhaal van vriendschap, trouw en -een toch speciaal talent achter Marion Shockley's afwezigheid in de Ellery Queen reeks in de herfst van 1944. Marion was, negen weken lang, ernstig ziek en Helen Lewis nam de moeilijke taak op zich op niet alleen Nikki maar ook Marion Shockley die Nikki speelt gestalte te geven! Slechts weinig luisteraars beseften dat Marion niet zelf aan de microfoon stond (Foto rechts). Helen is dat ook een begiftigd imitator die eerder reeds zowel Queen Elisabeth, Eleanor Roosevelt, Ginger Rogers als vele anderen imiteerde voor The March of Time. In dit geval had ze nog het voordeel van een lange hechte vriendschap met de persoon die ze imiteerde.

Haar betrokkenheid in radio zette zich door in rollen als The Shadow (14 okt 1945 in "The Murdering Ghost"), This Is Your FBI (1945 - 1947), Adventures of the Falcon (1946), Matinee At The Meadowbrook (1946), Dick Tracy (als Tess Trueheart) (1947), Mystery of the Week (1947), The Ford Theatre  (3 episodes 1947-48) en Road of Life  (1949-1952)  (als Maggie Lowell Dana). 

Hartenbreker: Helen Lewis is te horen in Mutual's unieke radioveilingshow
 Promo voor "Adventures of the Falcon" juni, 1946 (radio).Helen Lewis met echtgenoot David Penn (1952).
Top: Hartenbreker: Helen Lewis is te horen in Mutual's unieke  Radio Auction Show op woensdag (10:00 tot 10:30 PM EST). De artikelen die Dave Elman op 13 februari veilt, zullen de romantische sfeer van Valentijnsdag uitstralen. (12 feb 1946)
Boven links: Promo voor Adventures of the Falcon,  juni, 1946 (radio).
Boven rechts: Helen Lewis met echtgenoot David Penn (1952).

Een of twee keer ging Helen mee met haar echtgenoot David Penn op reis. Zo ging ze in september 1947 mee naar de Inter-American Defense Conference die in Rio werd gehouden, waar ze — aan boord van de USS Missouri— de bijzonder gelukkige ervaring had om er President Truman en General Marshall te ontmoeten. Het was overigens tijdens diezelfde reis dat ze de sterk gemediatiseerde Evita Peron, voormalige first lady van Argentinië kon ontmoeten. Helen's huiselijk leven was veel minder glamoureus want ze leefde met haar echtgenoot in een klein, compact maar aantrekkelijk appartement in Manhattan. Om welke reden dan ook, het huwelijk hield geen stand.

Roland Winters (bekend van Charlie Chan) had Helen reeds voor het eerst ontmoet toen ze beide nog volop radiowerk deden, hij zag haar eerst in het gezelschap van Agnes Moorehead  kaartspelend bovenop een grote piano.
Nadat Ada Howe, Roland's eerste echtgenoot in 1959 was overleden begonnen hij en Helen echt een relatie.
Vandaag de dag nog weinig bekend maar ze trouwden wel degelijk in 1960.

Wanneer zij met Winters, in 1964, naar Durban, Zuid-Afrika reisden speelden ze er samen (wat zelden gebeurde)  in Never too Late een komedie die werd gespeeld in verschillende Zuid-Afrikaanse steden op uitnodiging van het Theatre International of Johannesburg. In een krantenartikel van 1964 staat dat ze 4 jaar eerder in het huwelijk traden. Ze hoopte bij hun terugkomst nog voor de drukke winter samen wat tijd te spenderen in hun zomerhuis in Martha's Vineyard. In een interview op de weg terug zegt Helen hierover: "Wanneer we thuiskomen kan mijn echtgenoot net zo goed in Californië spelen terwijl ik in New York ben. Maar dat is show business. Ondertussen is het heerlijk relaxen op zee. We hadden het echt wel druk in Zuid Afrika."

Toen Roland in 1989 overleed werd in het overlijdensbericht alleen zijn eerste vrouw vermeld. Er is dan ook niet veel meer geweten over Helen na 1964. De familie van Ada Howe beschrijft Helen als lief en zegt dat ze in de tweede helft van de jaren 60 zou zijn overleden aan de gevolgen van ethylisme.

 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) 'Perpetual Honeymoon' Radio & Television Mirror, nov 1952
(2) 'American Television Drama The Experimental Years', 1986
(3) 'Here is Television', Thomas H. Hutchinson , 1946
(4) 'A Candid Talk with a Television MC', John Durham, Times Daily,  26 okt
     1939
(5) 'Life on the Air, March of Time', Life Magazine, 8 aug 1938
(6) The Niagara Falls Gazette, 7 okt 1938
(7) RUSC
(8) Jason Howe
(9) Radiogoldindex
(10) OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Old time radio downloads


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen radio serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 1 sep 2014
Laatste update 20 dec 2023

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.