NAAR PAGINA: 1 2 3 45 6 7 8

NIKKI PORTER

Nikki kreeg uiteindelijk de aandacht die ze verdiende in de radioverhalen. Bekeken vanuit het standpunt van de
radiomakers leek het creëren van een vrouwelijke hoofdrol vooral praktisch (omwille van de "kleur" van een vrouwelijke stem) wat, voor mij, net zo belangrijk als de romantische mogelijkheden waarin deze keuze voorzag
Nikki
maakte haar opwachting in films, kortverhalen, en boeken, maar was eigenlijk op maat van radio gemaakt.
Het is een "verbazingwekkend" feit dat iedere keer we Nikki ontmoeten ze niet alleen een verschillende uitzicht heeft maar ook een andere persoonlijke geschiedenis meedraagt. Er zijn verscheidene 'eerste' ontmoetingen tussen Nikki en Ellery. Eén van de vele redenen hiervoor is, denk ik, de extra spanning die een 'ontluikende' relatie tussen twee hoofdrolspelers met zich meebrengt. Als we boeken, radio en film in rekening brengen ontmoette Nikki EQ op wel vier verschillende manieren!

Alhoewel ze maar in weinig boeken haar opwachting maakt,
maakt ze toch onlosmakelijk deel uit van de Ellery Queen saga. Terwijl ze in de radioverhalen vanaf het begin (1939) verscheen in "The Adventure of the Gum-Chewing Millionaire" (18 jun 1939) deed ze dit in de boeken relatief laat.

In dit eerste radioverhaal werd ze omschreven als een "blonde professionele typiste" en ook in The Last Man Club (1941) een verhaal dat gebaseerd is op één van de vroege hoorspelen horen dat Nikki "levendig, blond en knap" is. Haar thuisadres vinden we in West 94th Street.  20  Vanaf haar verschijning in de boeken werd de haarkleur omschreven als rood. Volgens de verhaallijn van Dood in de Schoenen  (1943) ontmoette Ellery Nikki niet voor de zaak Potts. Ze wordt omschreven als een "kleine slanke juffrouw met mooi rood haar"

Haar eigenlijke naam was Sheila Potts (naar haar moeder) of Sheila Brent (naar haar vader)...en ze was bovendien uiterst rijk (miljonair). Ondanks deze "handicap" nam ze, tegen salaris, toch de job van Ellery's secretaresse aan... Dus was Nikki was niet eens haar echte naam. Ze wijzigde die op aanraden van Ellery... Eerst stelde deze nog voor ze te veranderen in Susie McGargle uit Kansas City maar dat scheen haar niet te bevallen tot Ellery een tweede poging waagt. (naar een heldin in één van zijn boeken) “… N-i-k-k-i . De achternaam Dempsey paste echter niet... Nikki Jones? Nikki Brown? Nikki Green? Nikki Keats? Nikki Lowell? Nikki Fowler? Ja, het moest eindigen op -er en bestaan uit twee lettergrepen. Parker. Farmer. Porter...Porter. Nikki Porter dat is het!”

Ze maakt een optreden in twee van de Calendar-verhalen (1952) als nieuw figuur in de persoon van EQ's secretaresse en partner, Nikki Porter. Een laatste keer komt ze op riante wijze voor in het uitstekende Met Rode Letters (1953) waar we te horen krijgen dat Nikki haar jeugd in Kansas City doorbracht. Ze verschilt hier op verschillende gebieden van de drie andere Nikki's. Kansas City mag dan ook wel de plaats waar Harvey Morrell, een vriend van de familie, vandaan kwam in het radioverhaal "The Adventure of the Lost Child" (26 nov 1939) in Dood in de Schoenen  (1943) is haar familie dan weer afkomstig uit New York waar ze ook was geboren.

Rand B.Lee bevestigde uiteindelijk mijn vermoedens: "...veel van de zgn. femme fatale in de Queen boeken vanaf 1940 waren eigenlijk gebaseerd om mijn moeder Kaye Brinker...". Kaye kroop zelf ook in de huid van Nikki in de laatste radioserie van Ellery Queen.De figuur "Nikki" verschijnt ook verschillende malen in een
andere
vrouwelijke personage.  Doorheen de jaren had deze vrouwelijke tegenhanger steeds, in meer of mindere mate, bepaalde Nikki kwaliteiten... Zoals elke Queen-verslaafde je zal vertellen was ze bijlange niet de enige liefdesinteresse die Ellery er op na hield. Onder druk van het publiek zorgden zijn scheppers er voor dat Ellery steeds meer romantische momenten beleefde. Dit scheen ook belangrijk te zijn voor het feit dat men met Ellery richting Hollywood wilde.

Patience Thumm in een tekening uit de "Toronto Star Weekly" van zondag 16 november 1946.Laten we vooral Inspector Thumm's dochter, Patience uit de Barnaby Ross reeks (1933) niet vergeten. Hier was het duidelijk de bedoeling van de auteur om Patience het detectivewerk van Drury Lane zelf over te nemen…Dus was Patience wellicht ook meer zelfbewust dan Nikki, maar ze kwam toch net zo sympathiek over.

Boven rechts: Patience Thumm in een tekening uit de Toronto Star Weekly van zondag 16 november 1946.


Stella Godfrey uit De Naakte Waarheid (1935) moet zowat de voorbode geweest zijn voor de Nikki-figuur.

Toen Dannay and Lee in 1938-39 scripts voorzagen voor de beroemde  Shadow reeks, voorzagen ze die van een Nikki Porter-achtige Margot Lane
(Martin Grams*)

In 1939
keerde EQ terug naar de kortverhalen met een serie van vier verhalen, allen met een achtergrond op sportgebied. In elke van deze verhalen speelt Paula Paris mee, waarop EQ in Hartenvier (1938) verliefd was geworden. Ze is een goede figuur die jammer genoeg na deze werken nooit meer voorkwam. Een dame van de wereld die er niet in slaagde populair te worden De Wayne-Hutton TV-serie deed weinig om hierin verandering te brengen. Paris en Queen waren blijkbaar niet voorbestemd als koppel een gevoel dat door het publiek werd gedeeld.

Het beste voorbeeld van een Nikki dubbelganger kan, volgens mij, gevonden worden in Moord op Rijm (1950).  Rima Anderson, schandelijk over het hoofd gezien door menig Queen-critici, staat als een "Nikki Porterachtige" figuur, een normaal meisje met normale alledaagse interesses (natuur). Opnieuw zijn Mr.Queen's gevoelens jegens Rima zeer dubbelzinnig. Echt spijtig dat ze maar éénmaal in de Queensaga voorkomt.

Ook veel later in De Vierde van Drie (1965) heeft secretaresse Judith 'Judy' Walsh een kleine Nikki-achtige rol. Tenslotte mogen we ook

In Ellery Queen, een show die één seizoen lang liep, inspireerde men zich hoofdzakelijk op de luisterspelen, en plaatste men de serie in een 1947 omgeving. Paula Paris maakte haar wel haar intrede maar niet Nikki Porter die tenslotte in de luisterspelen haar hoogdagen beleefde. Integendeel in "The Adventure of Colonel Niven's Memoirs" voert men Ellery's recentste vriendin, Jenny O'Brien op die samen met Ellery zoekt naar aanwijzingen, de ware identiteiten van de verdachten en hun motieven. In "The Adventure of the Eccentric Engineer" waar Ellery wordt geschaduwd door een jonge vrouw die hulp wil bij het schrijven van een liefdesverhaal, hij schijnt haar niet te kunnen kwijtgeraken.

De reden voor de kleine rollen die Nikki of zelfs alle andere vrouwelijke protagonisten te beurt vielen kan misschien simpel verklaard worden... Ellery was nooit een echte "ladies man" omdat de neven dat waarschijnlijk zelf ook niet waren. Ze benaderden hun plot en verhalen op een meer cerebrale manier die weinig plaats liet de hartzaken.
Iedereen zal Nikki de gedroomde wederhelft voor Ellery gevonden. Het lijkt logisch dat de door JJMcC vermelde mysterieuze Mrs. Queen wel degelijk Nikki Porter moet zijn. Dat lijkt zelfs minder een mysterie dan de identiteit van bvb. Ellery Queen’s moeder, welke, tot op vandaag, niet is ontsluierd.

Voor wat betreft de verpersoonlijking van Nikki in radio en film
speelden verschillende actrices deze rol. In film deed Nikki haar intrede in 1940 één jaar na haar introductie op radio. In de meeste van de latere
films is de invloed van MGM's succesvolle Thin Man series overduidelijk, daar Ellery en Nikki meer begaan zijn met komische dialogen dan met speurneuzen.  

Blijkbaar is niet iedereen een even grote fan zoals mag blijken uit de volgende paragraaf uit een brief gedateerd 20 maart 1943, geschreven aan Fred Dannay door criticus Anthony Boucher: "Ik hou niet van Nikki. Dat komt deels door de stem, maar ook de figuur zelf. Ze is gewoon te verdomd opgewekt. Ze heeft hetzelfde effect op me als die mensen die met helder ogen je heel vrolijk te woord staan terwijl jij de oervader van alle katers aan het ondergaan bent. Ik zag Margaret Lindsay haar nog niet spelen, maar ik vermoed dat ze kreeg wat ze verdient..." (Arthur Vidro)

 
Marion Shockley -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodrama Marion Shockley 10 okt 1908*-14 dec 1981

De eerste actrice die Nikki Porter (op radio)gestalte gaf. In "The Gum-Chewing Millionaire" is ze een blonde typiste die al snel solliciteert voor de job van secretaresse.... (klik op de foto voor meer)

Margaret Lindsay -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ speelfilmMargaret Lindsay 19 sep 1910-8 mei 1981

Wisselde als actrice A met B-films af en werkte met top acteurs. Bij haar B-filmrollen reken we ook de vrouwelijke hoofdrol in zeven Ellery Queen films. ... (klik op de foto voor meer)

Helen Lewis -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaHelen Lewis 1915 - ?

Toen Marion 2 maanden uitviel met een ernstige ziekte waren slechts weinig luisteraars zich bewust van een wissel. Helen imiteerde Marion Shockley als Nikki Porter. ... (klik op de foto voor meer)

Barbara Terrell -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaBarbara Terrell  27 okt 1915 - 31 okt 1963

Lee & Boucher dachten in 1945 een uitstekend vervangster te hebben. Iemand die alles aankon wat het radioscript voorzag. Ze introduceerden zelfs meer Nikki-Ellery interactie.  ... (klik op de foto voor meer)
Gertrude Warner -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaGertrude Warner  2 apr 1917-26 jan 1986

Volgend op haar succesvolle radio rollen in Dangerously Yours (1944) en Matinee Theatre (1945) werd Trudy uitgekozen om naast Sydney Smith, Nikki Porter gestalte te geven. ... (klik op de foto voor meer)
Charlotte Keane -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaSpeelde in een EQ tv-showCharlotte Keane 8 ma 1920-13 mei 2017

Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947) een rol die ze hernam toen Ford Theatre de eerste (uur lange) radio-episode "Bad Boy" heruitzond, maar ook op TV (1954-1956).... (klik op de foto voor meer)

Virginia Gregg -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaVirginia Gregg  6 maa 1916 - 15 sep 1986

Zeer bedrijvige no-nonsense actrice. Haar specialiteiten waren Westerns (veelal film) en "who-dun-its". Ze speelde tegenover Larry Dobkin in The Adventures of Ellery Queen (CBS). ...  (klik op de foto voor meer)

Kaye Brinker -- KLIK VOOR MEER -- ...Speelde in een EQ radiodramaKaye Brinker 29 maa 1914 - 11 mei 1991

Toen Kaye in 1948 Virginia verving als secretaresse Nikki Porter was ze reeds getrouwd met Manfred B. Lee.
  ... (klik op de foto voor meer)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 45 6 7 8


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.