Klik op de foto om terug te gaan...

arion Shockley (10 okt 1908*14 dec 1981)
Naam variatie: Marian...
Lengte:
1.55 m (5' 1")
Ogen: bruin
Haar: rood
Zus
: Eleanor Ione Shockley Udell
        (28 apr 1919 - 30 jun 1979)

Huwelijken
:
 
(1) Gordon Barry Thomson (15 feb 1934 - ?,
      gescheiden)

(2) George Zachary (4 okt 1939 - ca.1945,
      gescheiden)
(3) Bud Collyer (aka Clayton Johnson
      Heermance, Jr.) (1946 - 8 sep 1969, zijn
     dood).   Kinderen (allen uit Bud's eerste
     huwelijk met Heloise Law Green:
     Patricia Collyer (Mrs. John Zavitz) ('39-40),
     Cynthia Ann Collyer ('40-41) en
     Michael C. Collyer ('42-43).
Een foto van een nog jonge Marian Shockley (1920s)
Boven rechts: Een foto van een nog jonge Marian Shockley (1920s).

* Verschillende bronnen vermelden als geboortejaar ofwel 1908 ofwel 1911. Een officieel censusrapport uit 1930 vermeldt Marian Shockley met de leeftijd van 21 jaar.


Geboren als
Marion Metier Shockley in Kansas City, Missouri als kind van Percy Ambrose Shockley, advocaat en Lottie Laura Metier. Ze studeerde af aan de Northeast High School en begon aan de studies geschiedenis aan de Universiteit van Missouri waar ze de trotse eigenaar was van een Kappa Alpha Theta pin.  Een vriend van de familie zei haar dat ze meer kon verdienen op een podium en Marion verliet de universiteit om een "stock company" in Denver te vervoegen.  Ze werd snel zeer aangetrokken door het theater. Ze was dan ook één van de hoofdattracties van het International Players in het Vancouver theatre. Ze werd tijdens een vakantie naar Los Angeles een auditie aangeboden en haar acteercarrière begon. Zo beweerde ze lachend het enige meisje in de geschiedenis van Hollywood te zijn die een filmstudio binnenliep met een kaartje voor een rondgang en er buiten kwam met een getekend contract.

  Advertentie uit 1930 voor "Vanity comedies". "Watch 'em step! How those boys and girls can make whoopee! A Freshman-Sophomore battle isn't in it for action by comparison with these comedies of youth. With Ray Cooke and Marian Shockley supported by a big cast you'll find plenty to bring the laughs in "The Freshman's Goat".Een korte komedie "Twisted Tails" voor Culver Pictures, Marion Shockley en de beroemde "dronkaard" Arthur Housman.
Boven links: Advertentie uit 1930 voor "Vanity comedies". "Watch 'em step! How those boys and girls can make whoopee! A Freshman-Sophomore battle isn't in it for action by comparison with these comedies of youth. With Ray Cooke and Marian Shockley supported by a big cast you'll find plenty to bring the laughs in The Freshman's Goat. Boven rechts: Een korte komedie Twisted Tails voor Culver Pictures, Marion Shockley en de beroemde "dronkaard" Arthur Housman.

  Gyula Bartha en Zoltan Sulkowsja, die twee jaar geleden uit Budapest er op uit trokken om de wereld per motorfiets te zien, bouwden een rustpauze in, in de RKO-Pathé studio, waar Marion Shockley, comedienne, wat charme aan hun bezoek toevoegde. Bob Steele en Marian Shockley in "Near the Trail's End" (1931)
Boven links: Gyula Bartha en Zoltan Sulkowsja, die twee jaar geleden uit Budapest er op uit trokken om de wereld per motorfiets te zien, bouwden een rustpauze in, in de RKO-Pathé studio, waar Marion Shockley, comedienne, wat charme aan hun bezoek toevoegde. Boven rechts: Bob Steele en Marian Shockley in Near the Trail's End (1931)


Zo speelde ze tussen 1930 en 1934 in een kleine twintig B-films. Aan de zijde van Alice White acteerde ze in Sweethearts On Parade (1930) voor Columbia alsook in een aantal van Vanity "twee-spoelenfilms" voor Educational, waaronder haar debuut The Freshman's Goat (1930). Ze speelde aan de zijde van
Tim McCoy's in de serie Heroes of the Flames en in Bob Steele's Near the Trail's End (1931), geregiseerd
door Wallace Fox. Dit was de laatste van acht Westerns die Steele deed voor de low-budget maatschappij Tiffany en de enige speelfilm waarin Marion Shockley een hoofdrol kreeg. De reeks kortfilms waren eigenlijk een reeks Torchy films met namen als Torchy's Two Toots (1932) met Ray Cooke. Ze is dan ook meer gekend voor haar aandeel in korte komedies en radio.

 Achteraan van links naar rechts:  Toshia Mori, Boots Mallory, Ruth Hall, Gloria Stuart, Patricia Ellis, Ginger Rogers, Lillian Bond, Evalyn Knapp, Marion Shockley. Vooraan van links naar rechts: Dorothy Wilson, Mary Carlisle, Lona Andre, Eleanor Holm, Dorothy Layton.
Boven: Achteraan van links naar rechts: Toshia Mori, Boots Mallory, Ruth Hall, Gloria Stuart, Patricia Ellis, Ginger Rogers, Lillian Bond, Evalyn Knapp, Marion Shockley. Vooraan van links naar rechts: Dorothy Wilson, Mary Carlisle, Lona Andre, Eleanor Holm, Dorothy Layton.


Shockley was
een WAMPAS baby star in 1932. De WAMPAS Baby Stars was een promotionele campagne gesponsord door de Western Association of Motion Picture Advertisers in the United States, die ieder jaar dertien jonge vrouwen bekroonde waarvan gezegd werd dat ze op de drempel van de filmroem stonden. Ze werden aangeduid van 1922 tot 1934 en bekroond op een feestje genaamd the WAMPAS Frolic. De bekroonden konden uitgebreide media-aandacht genieten. De prijzen werden niet uitgereikt in 1931 en 1933 en werden afgeschaft na 1934 door bezwaren die de filmstudio's maakten over de onafhankelijkheid van het gebeuren. Ze kreeg een job als actrice in een stock company in Denver, waar ze rollen speelde in toneelstukken als Believe me, Mr.Xantippe (maart 1934) en Three Cornered Moon (1934) in de rol die Claudette Colbert in de gelijknamig film vertolkte.

Miss Shockley en Gordon Barry Thomson huwden op 15 feb 1934 in Whatcom, WA, om kort nadien terug te scheiden.

         George M. Cohan en Marian Shockley in "Dear Old Darling" (1936)
Boven links: Marion Shockley "appearing in Educational pictures"
Boven rechts: George M. Cohan en Marian Shockley in Dear Old Darling (1936)

 

Een artiest die haar portret schilderde introduceerde haar bij een Theater Guild official met twee rollen in Broadway producties als resultaat. Ze kreeg er een job als doublure voor een rol van Ina Claire maar haar echte Broadway debuut maakte ze in George M. Cohan's Dear Old Darling (1936). Ze ging solliciteren met een selectie teksten uit diverse toneelstukken onder de arm, maar ééns op auditie kreeg ze een verrassende vraag. Mr. Cohan en de regisseur vroeg haar zeven verschillende situaties te improviseren waarbij ze verschillende emoties kon naar voor brengen droefheid, blijheid,... . Dit was nieuw voor Marion maar ze deed haar best. "En nu," zei de regisseur, "in de volgende situatie ben je razend. Doe alsof je razend bent om dit allemaal te moeten doorstaan." Maar Marion WAS razend en ontstak in toorn. Ze vertelde hen onmiskenbaar wat ze van de improvisatie dacht, nam haar jas en stormde naar buiten. De regisseur kon haar nog net opvangen in de hal en gaf haar de job.
Het verhaal zelf suggereert een melodrama. De rijke, op rust zijnde Calvin Miller wordt achternagezeten door een lief meisje Jane Mayo (Marion Shockley) in haar twintiger jaren, die hij aan op een boot ontmoet had en hem een foto stuurde met daarop geschreven "To my dear old darling, with all the love of my heart and soul." Haar moeder (Theresa Maxwell Conover) komt al vlug op de proppen, en de twee dames blijken bedriegers te zijn. Dit zorgt voor verscheidene problemen voor Miller, waarvan niet de minste dat hij het hof blijkt te maken aan een weduwe Collins (Ruth Shepley). De zaken worden 'ter elfder ure' rechtgezet maar ondanks deze verhaallijn is het stuk geen melodrama. Integendeel geadverteerd als "A Comic Experience" moest het echter genoegen nemen met twee weken vertoning.4

In 1938 speelde ze de hoofdrol in Censored in het 46th Street Theater, een melodramatische comedie van de hand van Conrad Setter en Max Marcin voorgesteld door Al Woods. Tegenover Frank Lovejoy, speelde Marion Millicent Redmond. Volgens één bespreking speelde ze een meisje die het verkeerde pad opging en noopte hem tot het volgende commentaar: "Als een slecht meisje is ze uiterst charmant."

Na verschillende optredens in shows die zowel door kritieken als publiek werden afgebroken, was ze zeer ontgoocheld. "Ik besloot," zo zei ze, "dat alleen kinderen van rijke ouders zich konden veroorloven in het theater te werken. Ik koos voor radio."
Ze hielp een vriend bij het maken van een opname voor een radio show waarbij ze Judy Garland imiteerde; Phil Baker nam haar prompt aan voor een Katherine Hepburn imitatie in zijn show, en daar was ze dan, in radio.

Ze was een onmiddellijk succes. Slechts enkele uren na haar eerste auditie kreeg ze bij CBS een rol aangeboden in een dramatische sketch tegenover Chester Morris in een Kate Smith show. De rollen volgden snel en in grote getale.

In 1939 werd ze toegevoegd aan Phil Baker's komische rangen voor Honolulu Bound ook nog bekend als The Phil Baker Show, een muzikale radio komedie waarin ook de Andrew Sisters te horen waren.

     Hugh Marlowe en Marion Shockley.Uitbeelding van "The Scorpion's Thumb" door leden van het radio hoorspel zelf. Marion als Nikki leidt een figuur naar een stoel...
Boven links: Hugh Marlowe en Marion Shockley.
Boven rechts: Uitbeelding van "The Scorpion's Thumb" door leden van het radio hoorspel zelf. Marion als Nikki leidt een figuur naar een stoel...Ze beperkte haar radio optredens tot rollen in Abie Irish Rose, The Guiding Light, Aunt Jennie, Kate Smith Hour, Road of Life en My True Story alvorens producer
Zachary haar vroeg om in 1939, bij CBS,  het team te komen vervoegen dewelke hij samenstelde voor de radio versie van The Adventures of Ellery Queen. Om een vrouwelijk luisterpubliek te bekoren voegden, Dannay, Lee en Zachary een nieuw figuur aan de verhalen toe: Ellery's secretaresse Nikki Porter. George Zachary, de toenmalige regisseur van de show, wilde Marion niet. George argumenteerde dat Marion gewoon niet juist was voor de rol, drie andere Netwerk officials zorgden er voor dat Shockley de rol kreeg en zo de eerste actrice die Nikki Porter, Ellery's secretaresse en op- laag-pitje-brandende vlam, gestalte gaf. In "The Gum-Chewing Millionaire" is ze een blonde professionele typiste die wordt gevraagd te werken aan Ellery's manuscripten en vervolgens solliciteert voor de job van persoonlijke secretaresse.
Toen ze, in mei 1940, de rol van Nikki opnam wanneer die in de show werd geschreven
verbaasde Marion zich er over dat ze zo onvrouwelijk zinnen moest lezen als "turn on the heat and make the palooka sing!" De auteurs waren net zo verbaasd te zien dat ze zich zo in het jargon van criminelen had ondergedompeld dat ze de voeling met de vrouwelijke uitdrukking wat verloren leken. Op zich kon je dit nog vergeven want in detective verhalen wordt aan seks op zich weinig aandacht geschonken. Maar nu Ellery werd uitgezonden was die aandacht aan wat meer vrouwelijke kennis bona fide. op een avond besloten Marion en de schrijvers om samen te zitten en de zaak uit te praten. Buiten het feit dat Marion een steek in haar kous opliep hadden ze zo'n leuke avond dat er nauwelijks over de tekst werd gesproken. Toch wierp de avond zijn vruchten af. In het daaropvolgende script liep Nikki een steek in haar kous op en sprak ze op de manier zoals Marion zelf zou doen. Een aansluitende avond bracht gelijkaardige bevredigend resultaat.
Zij en
George Zachary, de radioseries' producer, trouwden in het geheim op 4 oktober 1939, en Zachary zorgde ervoor dat Nikki tijdens de wittebroodsweken uit het script was geschreven.Ze speelde Nikki zowel met Hugh Marlowe als met Carleton Young. In oktober 1941 kwam ze terug van een cruise in the Caraïben met haar man, "bijna volledige hersteld van haar verwondingen opgelopen na een recente val van haar paard". Alleen toen, in 1942, Zachary Ellery Queen verliet om hoofd programma's te worden bij het Bureau van Oorloginformatie erkenden ze openlijk hun huwelijk.

Marion speelde Carol Carroll in Manhattan at Midnight,
(NBC-Blue, Aug 1940) een jonge toneelactrice die via een toneelrecensent alles te weten komt over het toneel en liefde . In juli 1943 werd ze gesignaleerd als 'in blijde verwachting', maar uiteindelijk kregen zij en George geen kinderen.
Ze had ook een rol in Stage Door Canteen (1943) alsook in radio's The Adventures of the Falcon (1945).

In 1945 besloot Manfred B. Lee om in de Ellery Queen show drastisch met het verleden te breken en de actrice die vijf jaar lang Nikki had gespeeld te ontslaan "...haar leegheid en onkunde waren er de oorzaak van dat de rol op sterven na dood was." (Manny Lee, 11 april 1945)

    Marian Shockley als Nikki Porter.Marion als Nikki tegenover Carleton Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942).
Boven links: Marian Shockley als Nikki Porter.
Boven rechts: Marion als Nikki tegenover Carleton Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942).

 

Haar eerste huwelijk eindigde na de oorlog en in 1946 hertrouwde ze, in Maryland, met Clayton "Bud" Collyer (18 jun 1908 - 8 sep 1969) de radioster uit Superman.  Samen met haar man trad ze nog op in Road of Life en in de langst lopende soap The Guiding Light. Omdat ze ook beide met radioverplichtingen zaten, genoten ze samen van achttien uur "wittebroodsweken" in Atlantic City.

Het koppel vestigde zich een groot stenen huis in Greenwich, Connecticut.
 

  Marion Shockley in Stage Door Canteen een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1943 met enkele muzikale nummers en ander vertier doorspekt met wat drama gebracht door grotendeels onbekende acteurs.
'Marian' Shockley op de kaft van "Radio Mirror" in mei 1943.
Boven links: Marion Shockley in Stage Door Canteen een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1943 met enkele muzikale nummers en ander vertier doorspekt met wat drama gebracht door grotendeels onbekende acteurs. Boven rechts: Marian (sic) Shockley op de kaft van Radio Mirror in mei 1943.

    
Bud Collyere en zijn echtgenote Marion Shockley.In Road of Life, speelt Marion Shockley Carol Brent, die je hier ziet met haar dochter Janie. Marion speelde Dr. Jim's mooie, kleine echtgenote. Al haar karakter en bittere ervaring had zo nodig om vastbestloten een succes te maken van haar huwelijk. (Book Reader Image, 1952)
Boven links: Bud Collyere en zijn echtgenote Marion Shockley. Boven rechts: In Road of Life, speelt Marion Shockley Carol Brent, die je hier ziet met haar dochter Janie. Marion speelde Dr. Jim's mooie, kleine echtgenote. Al haar karakter en bittere ervaring had zo nodig om vastbesloten een succes te maken van haar huwelijk. (Book Reader Image, 1952)


Ze maakte in de
50s ook de overgang naar TV mee. Collyer verzorgde de aankondigingen (reclame) zowel op radio and tv. Marion verscheen in 1951 op de gedrukte advertenties voor Blue Bonnet margarine en zou haar tv-debuut beleven op Hallmark Hall of Fame: The Other Wise Man uitgezonden op 5 april 1953. Later dat zelfde jaar zou ze stoppen met acteren.
Na het overlijden van haar echtgenoot (1969) legde ze zich voornamelijk toe op diverse liefdadigheidsdoelen, zo zat ze op een bepaald ogenblik ook in het bestuur van The Spence-Chapin Adoption Agency.

Marion overleed in Los Angeles op 14 december 1981.

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1)
Wikipedia
(2) IMDb
(3) Marian S. Collyer, an Actress And Widow of TV Personality NYT,
     18 dec 1981
(4) American Theatre: A Chronicle of Comedy and Drama, Gerald Bordman,
     1930-1969
(5) IBDB Marian Shockley credits
(6)
OTRRPedia

(7) Radiogoldindex and Radiogoldindex

Bijkomende video & audio bronnen

(1) Stars Tom Brown, Dorothy Layton, Marion Shilling, June Clyde en
     Marian Shockley maken een grote puzzel in Universal City in California
     Kortfilm, 20 maart, 1933


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen radio serie.


Pagina aangemaakt 2010
Laatste update 3 maart 2021

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.