Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ tv-showElliott Sullivan (4 jul 1907 - 2 jun 1974)



Huwelijken:
(1) Glenda Arlene Shields (1 sep 1939 - gescheiden)  (?)
(2) Norma Dolin (14 apr 1947, N.Y. - zijn dood)
      Kinderen: Marc & Abby
Broers en zussen:
        Annie (ca 1883, Rusland - ca 1889, Rusland)
        Gertrude (15 jun 1884, Rusland - ),
        Abraham (jan 1893, Rusland - ),
        Elke/Ellie/Ella (apr 1898, Texas - 25 feb 1903)
        Selig/Sallinger (5 maa 1900, Coriscana, Tx - 18 okt 1987 L.A., Ca)
        Rosa/Rose (3 sep 1903, San Antonio, Tx - 29 sep 1988 San Antonio, Tx).

Geboren in San Antonio, Texas op 4 juli 1907 als Eli (Aleck) Solomon. Zijn ouders, gehuwd in Rusland rond 1884, waren Rabbijn Solomon Zalmanovich Solomon uit Litouwen en Abigail aka Bessie Budowlia uit Wit-Rusland. Ze hadden minstens zeven kinderen.

Aleck/Eli liep school aan het A&M College van Texas. Hij werd gebeten door de acteermicrobe en trad op bij Amateur Theatergezelschappen, Little Theater en de zgn. "stock" gezelschappen alvorens zijn debuut te maken op Broadway in Morris Gest's Passion Play (1929). Hij trad in het voetlicht onder de naam Elliott Sullivan. Tot 1929 had hij in zijn geboortehuis aan Goliad Street gewoond om dan voor vijf jaar richting Broadway te trekken. Dit resulteerde in nog enkele theaterrollen zoals Red Rust (1929), Lysistrata (1930-31) ...

Eind 1936 trok hij gewapend met een busticket en wat geld voor karige maaltijden naar Los Angeles om er zijn geluk  te beproeven. Samen met Pete Dreyfus, Joe Thompson huurde hij het voormalig huis van Lew Cody Whack(e)y Manor in Grace Avenue voor de maandelijkse huur van $25 per persoon.

Ronald Reagan in een gevecht met Elliott Sullivan in Accidents will happen (1938)Zijn meest memorabele personage is die van Cagney's celgenoot in The Roaring Twenties (1938), die op een bepaald moment zegt dat hij liever doodgaat dan in de gevangenis blijft. Dit geeft het personage van Cagney (die deze celgenoot later noemt) de motivatie om geld te verdienen ... op welke manier dan ook.
Boven links: Ronald Reagan in een gevecht met Elliott Sullivan in Accidents will happen (1938).
Boven rechts: Zijn meest memorabele personage is die van Cagney's celgenoot in The Roaring Twenties (1938), die op een bepaald moment zegt dat hij liever doodgaat dan in de gevangenis blijft. Dit geeft het personage van Cagney (die deze celgenoot later noemt) de motivatie om geld te verdienen ... op welke manier dan ook.

Op 1 september 1939 huwde hij er met Glenda Arlene Shields.

Dus niet alleen het podium voorzag in een inkomen voor deze acteur. Hij had verschillende kleine rolletjes, vaak zonder vermelding, in meer dan 80 films. Zeer vaak getypecast als ruwe politieagent of militair (Elliott nam als soldaat in 1943 ook dienst in het leger) zo was hij o.a. te zien in Winged Victory (1943-44) als Sergeant Casey en in Skydrift (1945) als Korporaal Kenneth Brody.

Bijna altijd in de rol van gangster of boef zou hij naar verluid "zijn goede rechterbeen afzagen om één goede komische rol toegewezen te krijgen,  ééntje maar."

Ze zullen deze misdaad niet vergeten. De broers van een omgebracht meisje maken hun intenties duidelijk: "Meneer, je zegt dat je niet zeker bent - welnu, dan zou je dat beter snel uitzoeken - want als je dat niet doet - wet of geen wet - dan..." They Won't Forget (1937) (L naar R) Claude Rains, Elliott Sullivan, Wilmer Hines.King of the Underworld (1939) (L naar R) Elliott Sullivan , Humprey Bogart, ongekend [achteraan] en Kay Francis.
Boven links: Ze zullen deze misdaad niet vergeten. De broers van een omgebracht meisje maken hun intenties duidelijk: "Meneer, je zegt dat je niet zeker bent - welnu, dan zou je dat beter snel uitzoeken - want als je dat niet doet - wet of geen wet - dan..." They Won't Forget (1937) (L naar R) Claude Rains, Elliott Sullivan, Wilmer Hines.
Boven rechts: King of the Underworld (1939) (L naar R) Elliott Sullivan , Humprey Bogart, ongekend [achteraan] en Kay Francis.


Millionaires in Prison (1940) Sullivan is on the right with Lee Tracy and Shemp Howard.Lane Bradford, Lynton Brent, Charles King, Pierce Lyden, Elliott Sullivan (left) and Dick Wessel in A Gentle Gangster (1943)
Above left: Millionaires in Prison (1940) Sullivan is on the right with Lee Tracy and Shemp Howard.
Above right: Lane Bradford, Lynton Brent, Charles King, Pierce Lyden, Elliott Sullivan (left) and Dick Wessel in A Gentle Gangster (1943).

In april 1947 huwt hij te New York Norma Dolin. Vanaf 1949 voorzagen zijn TV optreden hem van een inkomen. Toen Norman en Irving Pincus The Adventures of Ellery Queen (1950-1951) voor het eerst op tv brachten kozen ze voor Elliott als Sergeant Velie.

Tussen 1951 en 1952 was Sullivan ook regelmatig te gast in The Philco Television Playhouse. Hij speelde ook enkele malen in Off-Broadway producties. Zo was hij een vervanger voor de rol van Rabbi David/ Prosecuting Angel/ The Principal in The World of Sholom Aleichem die liep van 1 mei 1953 tot 23 mei 1954 in The Barbizon-Plaza Theatre. (7)

Maar zijn meest opgemerkte optreden kwam ongewild tot stand buiten de ontspanningssector. In augustus 1955 werd hij opgeroepen voor het "House Un-American activities Committee" op basis van getuigenissen van meer gewillige getuigen (Jerome Robbins, Martin Berkeley, Lee J. Cobb, Nicholas Bela) die aangaven dat Elliott aanwezig was op Communistische bijeenkomsten.
Hij werd beschuldigd van het inhuren van communistische entertainers en het opvoeren van een show waarbij de FBI en de "Bill of Rights" in het belachelijke werden getrokken op een zomerkamp voor kinderen en volwassenen. Specifieke personen in het publiek in de Wingdale Lodge, in Wingdale, N. Y. waren "geshockeerd" door de voorstelling op July 4. Sullivan beweerde evenwel dat de "Bill of Rights show" enkel een "satire" was van omstandigheden die vandaag de dag bestaan en niets te maken hadden met Communistische filosofieën.

Rep. Francis E. Walter (D-Pa) voorzitter van het comité, vroeg Sullivan of hij geloofde dat hij werk kreeg "ondanks het feit dat je een Communist bent.''
"
Ik denk dat je een zeer vooringenomen vraag stelt," antwoordde Sullivan.

Wanneer hij op de man af werd gevraagd of hij een Communist was, zei Sullivan: "Je hebt het recht niet me die vraag te stellen, want ik ben geen samenzweerder en ik heb geen misdaad begaan." Bij het weigeren om te antwoorden riep Sullivan niet, zoals gebruikelijk was, het Vijfde Amendement in waarbij men geen getuigenissen kon afleggen die je zelf beschuldigen, maar wel het Eerste Amendement dat garant staat voor de vrijheid van meningsuiting en associatie.

Toen de voorzitter suggereerde dat de mogelijkheid dat een mogelijke aanklacht voor minachting voor hem geen verschil leek te maken, vloog de acteur uit: “Natuurlijk maakt dit voor mij een verschil. Minachting— Ik heb een vrouw en twee kinderen en wil absoluut werken. Ik doe de opmerking dat het mij geen verschil zou maken af als nonsens. Het maakt een zeer ernstig verschil in mijn hele leven.

Sullivan was toen aan het werk als Directeur Ontspanning in de Wingdale Lodge, een interraciaal resort dat het ganse jaar open was en sommige van Amerika's beste zwarte artiesten op zijn podia had verwelkomd. In een open brief in The Jackson Advocate laat in augustus 1955 nam hij de moeite één en ander toe te lichten. "Ik ben trots op mijn beroep en op de bijdrage die het aan het culturele leven in Amerika levert. Daar ik mezelf als een goed Amerikaan beschouw, heb ik steeds gevochten om de cultuur van ons land te verrijken door te vechten tegen de gemene discriminatie die zwarte artiesten van gelijkwaardige werkmogelijkheden houdt in radio, televisie, film en theater. ... Ik heb dan ook invloed gehad bij de aanwerving van menig zwarte artiesten die een baan in andere resorts werden geweigerd. ... Ik probeer hier alleen enkele zaken uit te leggen van dingen die ik deed, die volgens mij, makkelijk de toorn van enkel Zuidelijke leden van het Comité konden opwekken. Het wordt zelf eentonig zoals een eerlijk persoon die vandaag een standpunt inneemt over een fatsoenlijke kwestie, onmiddellijk gebrandmerkt en besmeurd wordt en als gevolg daarvan van zijn levensonderhoud wordt beroofd. Ik heb het gevoel dat ik een van degenen ben die wordt gelyncht vanwege hun strijd tegen segregatie, en dat het geen kwaad zou kunnen om iedereen enkele feiten toe te lichten."

Sullivan werd in 1957 beschuldigd van minachting van het Congres na zijn verschijning als "onvriendelijke getuige". Hij werd vrijgesproken door Federaal Rechter Sidney Sugarman in 1961 in een eendaagse rechtszaak zonder jury op basis van een techniciteit - de aanklagers hadden nagelaten aan de aanklacht de resolutie toe te voegen waarbij de hoorzittingen van de commissie werden gelast.

In 1959 was hij een permanent lid van de Phoenix Theatre Repertory Company.

In 1962, verhuisde hij naar Londen, waar hij een lid werd van de British Actors Equity en zijn carrière verder zette in Britse en Europese producties. Toen de BBC een miniserie maakte van Anne of Green Gables (1972) maakte hij een opmerkelijke passage in de rol van Matthew Hamilton. Hij had ook een kleine rol als pompbediende in de film versie van The Great Gatsby uit 1974.

Sullivan verscheen, zonder schermvermelding, in een briefing in The Dirty Dozen (1967). (L naar R) Lee Marvin, Ernest Borgnine, Robert Webber, Elliott Sullivan.In de aflevering "Read and Destroy" ontmoette Eliott Sullivan The Persuaders (1972), hier is hij te zien met Tony Curtis.
Boven links: Sullivan verscheen, zonder schermvermelding, in een briefing in The Dirty Dozen (1967). (L naar R) Lee Marvin, Ernest Borgnine, Robert Webber, Elliott Sullivan.
Boven rechts: In de aflevering "Read and Destroy" ontmoette Eliott Sullivan The Persuaders (1972), hier is hij te zien met Tony Curtis.
Barbara Hamilton, Elliott Sullivan en Kim Braden in Anne of Green Gables (1972) In Edward the Seventh (1975) Charles Sturidge als de jonge Edward in gesprek met een gevangene, gespeeld door Elliott Sullivan.
Boven links: Barbara Hamilton, Elliott Sullivan en Kim Braden in Anne of Green Gables (1972).
Boven rechts: In Edward the Seventh (1975) Charles Sturidge als de jonge Edward in gesprek met een gevangene, gespeeld door Elliott Sullivan.
Op zondag 2 juni 1974, terwijl hij op bezoek was van Londen naar Los Angeles overleed Elliott Sullivan op 66 jarige leeftijd aan een hartaanval in het UCLA Medical Center. Hij liet een vrouw Norma na; een zoon, Marc uit Los Angeles; een dochter Abby alsook een kleindochter.

Bijna 11 maanden later was hij nog een laatste maal op televisie te zien in illustere BBC minireeks Edward the Seventh in de rol van een gevangene, aan het begin van de derde aflevering die werd uitgezonden op 15 april 1975
.
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties
(1) IMDb
(2) IBDB
(3) Wikipedia
(4) Radiogoldindex
(5) The New York Times
(6) The L.A. Times
(7) IOBDB

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Edward the Seventh (1975) Ep 3: "The New World" - 
     YouTube
(2) The Persuaders (1972) Season 1 Ep 20 "Read and Destroy"
(3) The Dirty Dozen (1967) Clip YouTube

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in de televisieserie uit 1950-1951 genaamd The Adventures of Ellery Queen.
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 6 mei 2021
Laatste update 5 november 2022

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.