Whodunit ?

In 1930 huwde Fred Dannay met Mary Beck, ze zouden gehuwd blijven tot aan haar dood (37 jaar) op 4 juli 1945. Na
haar dood zou hij Great Neck, Long Island verlaten en intrekken in de tweewoonst in Brooklyn bij Mary's zuster Shirley en haar echtgenoot Murray en dochter Joan (b.1939). Fred had dit huis gekocht. Twee jaren later hertrouwde Fred met Hilda Wiesenthal (familie van Simon Wiesenthal), weduwe van dokter Isadore Silverman die omkwam in de Slag om de Ardennen gedurende Wereldoorlog II. Ze kochten samen een klein huis in het rustige Larchmont 29 Byron Lane waar de familie haar intrek nam.

We reproduceren hier een klein artikel gepubliceerd in The Herald Statesman, Yonkers, New York, gepubliceerd op 6 juni 1959. Het biedt een andere kijk op de succesvolle samenwerking genaamd Ellery Queen  door de ogen van Hilda "Bill" Dannay.     

Met speciale dank aan Richard Dannay die zo vriendelijk was mij de gescande versie van het originele (schitterende) foto te sturen die ook in het artikel werd gebruikt.

                      Mevr. FREDERIC DANNAY uit Larchmont, echtgenote van één van de twee scheppers van de beroemde Ellery Queen detective verhalen in een foto bij haar thuis.
Mevr. FREDERIC DANNAY uit Larchmont, echtgenote van één van de twee scheppers van de beroemde Ellery Queen detective verhalen in een foto bij haar thuis. (Picture courtesy of Richard Dannay)

"2 Mevrouwen Ellery Queen Figureren in de beroemde Detectives' Leven"
 
door MADELAINE WILSON


LARCHMONT -
Elke keer als jaar een detective verwijst als een "Whodunit", dateer je jezelf. Mode, stijl en trend — hoe je het ook wilt noemen — heeft ook een invloed op detective verhalen net zo goed als dit een invloed heeft op wat je dit seizoen gaat kopen, en o wee de detective schrijver die er geen oog voor heeft. Vandaag is het veeleer de "Whydunit". De psychologische aanpak zeg maar en tussen die "Whodunit" en "Whydunit", zat nog de "Howdunit", waarin de wapens aan bod kwamen.


2 Mevrouwen Ellery Queen

En wie vertelt ons dit allemaal? Mevr. Ellery Queen zelf. Tenminste toch de Mevr. Ellery Queen die in Larchmont woont. Er zijn er immers twee, weet je. Mevr. Ellery Queen uit Larchmont, en Mevr. Ellery Queen uit Roxbury. Conn. Het grootste mysterie van dit allemaal is dan nog: welke Mevr. Ellery Queen is nu de meest belangrijke? Welke Mevr. Queen's echtgenoot plotte de verhalen? Wie gaf de namen aan de figuren in het boek, wie schreef het begin, wie het eind? Anders gezegd — wie deed het? Maar niemand lost een woord.


Het is een partnerschap


Strikt wettelijk, zijn de twee Ellery Queens Frederic Dannay uit Larchmont enerzijds en anderzijds, zijn neef, Manfred B. Lee uit Roxbury. Als een hand en de handschoen, rock en roll. Chester en Mr. Dillon. En dit is reeds zo sedert 1929 toen ze, voor de lol, samen deelnamen aan een wedstrijd in een magazine voor het schrijven van een detective verhaal, het prompt wonnen en besloten "Dit is iets voor ons."
Hun literaire partnerschap wordt beschreven als "waarschijnlijk de meest succesvolle samenwerking in de literaire geschiedenis."
En dat wordt allemaal tot stand gebracht via de telefoon. "Je zou de telefoonrekeningen eens moeten zien!" roept Mevr. Queen — Mevr. Dannay uit. "Beide willen werken vanuit de plaats waar ze wonen en telefoneren is nog altijd goedkoper dan heen en terug rijden."
Wie doet elk deel van het verhaal? Een vraag die steeds maar weer naar voren komt. Maar we gaan geen antwoord krijgen van de levendige, diepe stem van Hilda Dannay. Ze zweert het ook niet te weten.
Ze haalt haar echtgenote aan, "Wij (mijn neef en mezelf) hebben over de jaren veel vergissingen begaan maar de keuze van de naam Ellery Queen maakt hier blijkbaar geen deel van uit."
Omdat hij van thuis uit werkt "en zo ongeveer overal schrijft: zijn de enige kamers die ik mijn kan toe-eigenen de woonkamer en keuken." Mevr. Dannay dient ook als schild tussen hem en de onvermijdbare onderbrekingen.
Toen ze net getrouwd waren, dacht ze nog dat het handig was een man in huis te hebben. Vergeten om boter te kopen?  Zonder koffie?  Fred was steeds dichtbij misschien alleen maar zittend, starend in de leegte. Dus dan vroeg ze hem om vlug naar de winkel te lopen.
"Kijk," zei hij haar. "Wat je ook mag denken, ik ben aan het werk."
Ondertussen begrijpt ze het.


Afzonderlijke telefoons


Ze hebben ook afzonderlijke telefoons —  vooral omdat hij vraag in de weer is met vage gesprekken met de EQ uit Connecticut en de tweede voor dictaten aan zijn secretaresse die haar kanteer heeft in New York City. (De voorbije 18 jaren, redigeerde hij Ellery Queen Detective Magazine). (sic) "Gelukkig ben ik ook geen shopper; ik ben graag thuis. Mijn vrienden begrijpen dit ook. We eten op geregelde tijdstippen — al denk ik dat hij vaak niet weet wat hij eet als hij aan het nadenken is" zegt ze. Gedurende de drie jaar dat ze president van Hadassah in Larchmont was, hield ze de meeste van de bestuursvergaderingen in haar huis zodat ze er was mocht deurbel of telefoon moeten worden beantwoord. "Neen, hij had geen last van de vrouwen. Ik waarschuwde hem een week op voorhand zo was hij er op voorbereid."


Belangrijke zaken


Belangrijke zaken die het voorbij jaar gebeurden in het Dannay huishouden: ze verkochten zijn mooie Ellery Queen Collectie van meer dan 3000 eerste edities en  manuscripten van detective verhalen aan de Universiteit van Texas, hij gaf er les in creatief schrijven gedurende één semester, en ze werden ook ere-Texanen "gekroond".
Over zijn lessen wilde Hilda nog dit kwijt: "Hij zou niemand van het schrijven ontmoedigen".
Afgestudeerd aan het Hunter College met een master van Columbia werkte Mevr. Dannay aan haar doctoraat toe ze Fred ontmoette en trouwde.
Hun twee zonen zijn Douglas, een Phi Beta Kappa, gehuwd en in het leger in Cleveland. Ohio, won onlangs nog een beurs voor Harvard graduate school, en Richard, een Harvard eerstejaars, die de richting sociale relaties verkoos.

(Uit The Herald Statesman, Yonkers, New York 6 juni 1959)

vorig artikel...  t e r u g   n a a r   E x t r a , E x t r a  volgend artikel...       


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright ©  MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.