Klik op de kaft om terug te gaan

Queen's Experimenten in Detectie (1968)

Voor een licht maar toch kruidig voorgerecht bevelen we Parkeren Verboden aan met zijn betoverende heldin en haar drie wel zeer verschillende aanbidders.
Voor een mondwaterende snack, kun je Een Half Ei, proberen waarin Ellery de moordenaar snapt nog voor het slachtoffer stopt met ademen.
Voor een hoofdschotel waarin je echt je tanden kunt zetten bieden we De Laatste Boodschap aan waarin een 'stervensboodschap' voor de ultieme verborgen aanwijzing zorgt.
Voor een onvergetelijk pièce de résistance, zorgt De Lincolnzegel, een klassieker door Anthony Boucher bestempeld als "misschien de grootste van alle Queen mysteries."
Dit zijn dan nog maar vier van de zestien verhalen ontworpen om te zelfs de meest gesofisticeerden onder de lezers te plezieren -- allen klaargemaakt en elegant geserveerd door de meester-kok zelf, de enige echte Ellery Queen.

"Mum Is the Word" - "Object Lesson" - "No Parking" - "No Place to Live" - "Miracles Do Happen" - "The Lonely Bride" - "Mystery at the Library of Congress" - "Dead Ringer" - "The Broken T" - "Half a Clue" - "Eve of the Wedding" - "Last Man to Die" - "Payoff" - "The Little Spy" - "The President Regrets" - "Abraham Lincoln's Clue"

 • "De Laatste Boodschap"
 • Hedendaagse problemen en hoe men die oplost
 • I.B.Q.: Informatie bureau Queen
  • Afd.Gokken. -- "De verlaten bruid" 
  • Afd.Contra-spionage -- "Mysterie in de bibliotheek van het Congres" (Argosy, 6/60)
  • Afd.Contra-spionage -- "De dubbelganger" 
  • Afd.Ontvoeringen. -- "De onderbroken T" (This Week, 7/63)
  • Afd.Moordzaken -- "Een half ei" (This Week,8/63) 
  • Afd.Anonieme brieven -- "De vooravond van het huwelijk" (EQMM 8/55) 
  • Afd. Erfeniskwesties -- "De langstlevende"  (This Week, 3/11/63 reprinted: Variety (Australian, 1964; EQMM, 1/67)
  • Afd.Misdaad -- "De afrekening" (Cavalier, 8/64 herdruk: EQMM 7/66)
 • De puzzelclub
  • "De kleine spion" (Cavalier 1/65 herdruk: EQMM, 9/66)
  • "De president was helaas verhinderd"
 • Historische detective verhaal
  • "De Lincolnzegel"

Alle verhalen verschenen origineel in tijdschriften als This Week, Argosy, Cavalier, Signature, MD en EQMM tussen 1949 en 1966.

Queen's Experiments in Detection - kaftQ.E.D. - kaft NAL ,1968Q.E.D. - kaft GollanczQ.E.D. - kaft MysteriousPress.com/Open Road (28 juli 2015)

Een historisch avontuur gelijkend op "The President's Half Disme" (1946) gaat over een andere president van de V.S. , "De Lincolnzegel" (1965). Hierin wordt Howard Haycraft op een charmante wijze eer betoont. De verzamelaar die in deze verhalen voorkomen herinneren aan deze uit "De zwarte van één penny" en "De klok met de glazen stolp". Alhoewel de tweede wereldoorlog niet bij naam wordt vernoemd in het verhaal straal het toch de atmosfeer uit van het gedurende de oorlog heersende patriottisme. Het verhaal speelt zich af in een eenzame boerderij in Pennsylvania. Voor de oplossing van de puzzel doet EQ beroep op wiskunde net als in vroegere verhalen als   "De klok met de glazen stolp" (1933) ,"de Holle Draak" (1936) en "The Gamblers' Club" (1951). Het gebruik van rekenkunde lijkt diep te zijn verworteld met EQ diepe engagement ten aanzien van logica en redeneren.  (Michael E.Grost) 

Het concept van een puzzel club lijkt volledig overeen te stemmen met de voorkeur in het Queen's universum voor wat vreemde individuen. Lidmaatschap kan maar worden bekomen wanneer men een raadsel kan oplossen welke de anderen hebben voorbereid. Het mag dan wel wat raar lijken dat iemand, voor welke reden dan ook, wil lid worden van een club die zich tot enig doel stelt elkaar te verbazen. Vandaag de dag is dit eigenlijk zelfs vrij gemeen goed, alhoewel die "clubs" elkaar niet echt ontmoeten...alleen in de virtuele betekenis van het woord. Menig fora of sites (bvb. met wiskundige raadsels) zijn precies op dit concept gebaseerd. Aan het eind van deze twee verhalen zijn er net 6 leden in de "Puzzel Club":

 • Syres (Texaans oliebaron en natuurlijk ook miljonair), stichter en voorzitter van de Club
 • Darnell (advocaat waarvan gezegd komt dat hij in aanmerking komt voor een zetel aan het Hooggerechtshof)
 • Dr.Vreeland (psychiater)
 • Miss Emmy Wandermere (dichter)
 • Dr.Arkavy (biochemicus die de Nobelprijs won)
 • Ellery Queen
 • The President of the US (geen naam wordt vermeld) was in de onmogelijkheid om aanwezig te zijn... en dus eigenlijk (nog) geen lid...

Ze ontmoeten elkaar in een appartement aan Park Avenue, waar er een Engelse butler in dienst is maar een een kok genaamd Charlot.

Drie andere "Puzzle Club" verhalen zagen het daglicht in andere magazines en werden later verzameld in The Tragedy of Errors ("The Three Students", "The Odd Man" and "The Honest Swindler").

De serie kwam misschien, vroeg tot een eind door de dood van Manfred Lee. Men kan zich afvragen hoever Dannay en Lee het concept zouden hebben uitgewerkt mochten ze dit hebben kunnen doen.


Esperimenti deduttivi di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave 'I racconti di" N°6Esperimenti deduttivi di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave/ebook Mondadori, 5 november 2015Queen: Especialista em Deduçao - kaft Portugese uitgave, Uitgeverij Cultrix, Brazalië, 1971Q.E.D. - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing (volledige kaft)РАССЛЕДУЕТ ЭЛЛЕРИ КВИН - Kaft Russische uitgave 2007 (samen met Het Glazen Dorp)

Q.E.D. Queen's Experiments in Detection Vertalingen:  
Nederlands/Vlaams: Q.E.D.  
 Queens experimenten in deductie  
Italiaans: Esperimenti deduttivi di Ellery Queen  
Japanees:  クイーン犯罪実験室  
Portugees:  Queen: Especialista em Deduçao  
Russisch: РАССЛЕДУЕТ ЭЛЛЕРИ КВИН
  


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - The Blackboard Gangsters Jon Mathewson
(2) Reading Ellery Queen - The Bride in Danger Jon Mathewson
(3) Reading Ellery Queen - Terror in a Penthouse Jon Mathewson
(4) Reading Ellery Queen - The Man They All Hated Jon Mathewson
(5) Reading Ellery Queen - Miracles Do Happen Jon Mathewson
(6) Reading Ellery Queen - Last Man to Die Jon Mathewson
(7) Reading Ellery Queen - Half a Clue to Murder Jon Mathewson
(8) Reading Ellery Queen - Mystery in Red Neon Jon Mathewson
(9) Reading Ellery Queen - Enter Ellery Queen Jon Mathewson
(10) Reading Ellery Queen -Crime Syndicate Payoff Jon Mathewson
(11) Reading Ellery Queen - The President Regrets Jon Mathewson
(12) Reading Ellery Queen - Abraham Lincoln's Clue Jon Mathewson
(13) Reading Ellery Queen - Dead Ringer Jon Mathewson
(14) Reading Ellery Queen - The Little Spy Jon Mathewson
(15) Reading Ellery Queen - Mum is the Word Jon Mathewson

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.