Klik op de kaft om terug te gaan

vorige detailbespreking ... Queen's Experimenten in Detectie (1968) volgende detail bespreking ...

Een menu om van te smullen
VOOR DE MYSTERIEUZE FIJNPROEVER

Voor een licht maar toch kruidig voorgerecht bevelen we Parkeren Verboden aan met zijn betoverende heldin en haar drie wel zeer verschillende aanbidders.

Voor een mondwaterende snack, kun je Een Half Ei, proberen waarin Ellery de moordenaar snapt nog voor het slachtoffer stopt met ademen.

Voor een hoofdschotel waarin je echt je tanden kunt zetten bieden we De Laatste Boodschap aan waarin een 'stervensboodschap' voor de ultieme verborgen aanwijzing zorgt.

Voor een onvergetelijk pièce de résistance, zorgt De Lincolnzegel, een klassieker door Anthony Boucher bestempeld als "misschien de grootste van alle Queen mysteries."

Dit zijn dan nog maar vier van de zestien verhalen ontworpen om te zelfs de meest gesofisticeerden onder de lezers te plezieren -- allen klaargemaakt en elegant geserveerd door de meester-kok zelf, de enige echte Ellery Queen.

Laat Ellery Queen u inwijden in zijn speciale keurmerk van zeer spannende, hersenpijnigende mysteries!
"Mum Is the Word" - "Object Lesson" - "No Parking" - "No Place to Live" - "Miracles Do Happen" - "The Lonely Bride" - "Mystery at the Library of Congress" - "Dead Ringer" - "The Broken T" - "Half a Clue" - "Eve of the Wedding" - "Last Man to Die" - "Payoff" - "The Little Spy" - "The President Regrets" - "Abraham Lincoln's Clue"
 • "De Laatste Boodschap"  (EQMM, 4/66)
 • Hedendaagse problemen en hoe men die oplost
 • I.B.Q.: Informatie bureau Queen
  • Afd.Gokken. -- "De verlaten bruid"  (This Week, 12/04/49)
  • Afd.Contra-spionage -- "Mysterie in de bibliotheek van het Congres" (Argosy, 6/60)
  • Afd.Contra-spionage -- "De dubbelganger" 
  • "The Broken T" Een klassieker van de oprichters van EQMM, Frederic Dannay en Manfred B. Lee (schrijvend als Ellery Queen), wordt in deze aflevering van onze podcast serie voor de luisteraars voorgelezen door EQMM managing editor Jackie Sherbow. Mis de kans niet om dit klassieke raadsel zelf op te lossen in Ellery Queen's kenmerkende uitdaging aan de lezer. Om de podcast te beluisteren klik hier...Afd.Ontvoeringen. -- "De onderbroken T" (This Week, 7/63)
  • Afd.Moordzaken -- "Een half ei" (This Week,8/63) 
  • Afd.Anonieme brieven -- "De vooravond van het huwelijk" (EQMM 8/55) 
  • Afd. Erfeniskwesties -- "De langstlevende"  (This Week, 3/11/63 reprinted: Variety (Australian, 1964; EQMM, 1/67)
  • Afd.Misdaad -- "De afrekening" (Cavalier, 8/64 herdruk: EQMM 7/66)
 • De puzzelclub
  • "De kleine spion" (Cavalier 1/65 herdruk: EQMM, 9/66)
  • "De president was helaas verhinderd"
 • Historische detective verhaal
  • "De Lincolnzegel"
Alle verhalen verschenen origineel in tijdschriften als This Week, Argosy, Cavalier, Signature - The Diner's Club magazine, MD en EQMM tussen 1949 en 1966.
 
Q.E.D. - kaft paperback uitgave, New American Library (NAL) ,1968Q.E.D. - stofkaft Gollancz uitgave, London, 1968Q.E.D. - kaft pocketboek uitgave, Signet T4120, January 1970 (1st - 3rd)Q.E.D. - kaft MysteriousPress.com/Open Road (July 28, 2015)
Boven van links naar rechts: stofomslag New American Library (1968); stofomslag Gollancz-uitgave (1968); omslag Signet (1970); MysteriousPress.com/Open Road (2015) *.
 
Voor een onvergetelijk pièce de résistance, zorgt De Lincolnzegel, een klassieker door Anthony Boucher bestempeld als "misschien de grootste van alle Queen mysteries."
Een historisch avontuur gelijkend op "The President's Half Disme" (1946) gaat over een andere president van de V.S. , "De Lincolnzegel" (1965). Hierin wordt Howard Haycraft op een charmante wijze eer betoont. De verzamelaar die in deze verhalen voorkomen herinneren aan deze uit "De zwarte van één penny" en "De klok met de glazen stolp". Alhoewel de tweede wereldoorlog niet bij naam wordt vernoemd in het verhaal straal het toch de atmosfeer uit van het gedurende de oorlog heersende patriottisme. Het verhaal speelt zich af in een eenzame boerderij in Pennsylvania. Voor de oplossing van de puzzel doet EQ beroep op wiskunde net als in vroegere verhalen als   "De klok met de glazen stolp" (1933) ,"de Holle Draak" (1936) en "The Gamblers' Club" (1951). Het gebruik van rekenkunde lijkt diep te zijn verworteld met Ellery Queen's diepe engagement ten aanzien van logica en redeneren.  (Michael E.Grost) 
 
Illustratie voor "Mysterie in neonrood" in "This Week", 28 juli 1963. Het onderschrift luidde: "De blinddoek gleed een keer af toen ze me rondsloegen... Ik zag het bord aan en uit flitsen in het donker."
Boven: Illustratie voor "Mysterie in neonrood" in This Week, 28 juli 1963. Het onderschrift luidde: "De blinddoek gleed een keer af toen ze me rondsloegen ... Ik zag het bord aan en uit flitsen in het donker."
 

Mum is the Word. Het Chrysanthemum Mysterie - met een "stervende boodschap" welke het "laatste woord" is in een reeks van bizarre en verbijsterende aanwijzingen.

Object Lesson. De derde van Ellery's gevechten met hedendaagse problemen: het gebrek aan schoollokalen en hoe overvolle klassen kunnen bijdragen tot jeugddelinquentie... Een van de belangrijkste zaken in Ellery's carrière.

Terror in A Penthouse. Drie mannen wilden wanhopig graag met de mooie actrice trouwen. Welke twee vrijers had ze afgewezen - en welke had geprobeerd haar te vermoorden?

No Place To Live is het tweede van Ellery's conflicten met moderne problemen - deze keer, het gebrek aan woonruimte.

Mystery in Neon Red. De twee boeven die Angie ontvoerden lieten geen aanwijzingen achter. Toch heeft Ellery Queen ze in de val gelokt door een enkele briljante deductie. Als je een goede detective bent, kun je het ook vinden!

Last Man to Die. Achterdochtig voor butlers? Hier is een verhaal met twee van hen. Het is een mysterie dat Ellery Queen kon ontrafelen. Kan jij dat ook?

Crime Syndicate Payoff. Whodunnit? Wie is de dader? Wie is het hoofd van de maffia waarbij de Cosa Nostra klein bier lijkt? Dat is wat inspecteur Queen en sergeant Velie willen weten. Alle aanwijzingen zijn er - dus wedijver met de meester Ellery Queen, en probeer deze capriool op te lossen.

 

De kleine spion
De president was helaas verhinderd

Het concept van een puzzel club lijkt volledig overeen te stemmen met de voorkeur in het Queen's universum voor wat vreemde individuen. Lidmaatschap kan maar worden bekomen wanneer men een raadsel kan oplossen welke de anderen hebben voorbereid. Het mag dan wel wat raar lijken dat iemand, voor welke reden dan ook, wil lid worden van een club die zich tot enig doel stelt elkaar te verbazen. Vandaag de dag is dit eigenlijk zelfs vrij gemeen goed, alhoewel die "clubs" elkaar niet echt ontmoeten...alleen in de virtuele betekenis van het woord. Menig fora of sites (bvb. met wiskundige raadsels) zijn precies op dit concept gebaseerd. Aan het eind van deze twee verhalen zijn er net 6 leden in de "Puzzel Club":

 • Syres (Texaans oliebaron en natuurlijk ook miljonair), stichter en voorzitter van de Club
 • Darnell (advocaat waarvan gezegd komt dat hij in aanmerking komt voor een zetel aan het Hooggerechtshof)
 • Dr.Vreeland (psychiater)
 • Miss Emmy Wandermere (dichter)
 • Dr.Arkavy (biochemicus die de Nobelprijs won)
 • Ellery Queen
 • The President of the US (geen naam wordt vermeld) was in de onmogelijkheid om aanwezig te zijn... en dus eigenlijk (nog) geen lid...

Ze ontmoeten elkaar in een appartement aan Park Avenue, waar er een Engelse butler in dienst is maar een een kok genaamd Charlot.

Drie andere "Puzzle Club" verhalen zagen het daglicht in andere magazines en werden later verzameld in The Tragedy of Errors ("The Three Students", "The Odd Man" and "The Honest Swindler").

De serie kwam misschien, vroeg tot een eind door de dood van Manfred Lee. Men kan zich afvragen hoever Dannay en Lee het concept zouden hebben uitgewerkt mochten ze dit hebben kunnen doen.

 
 Illustratie voor "Last Man to Die" in "This Week", van 3 november 1963. Het onderschrift luidde: "Haar maten waren 38-23-34, ze had blauwe ogen en ook rood haar -- en als de ene snauwende oude man de andere overleefde zou ze een fortuin erven."
Boven:  Illustratie voor "Last Man to Die" in This Week, 3 november 1963. Het onderschrift luidde: "Haar maten waren 38-23-34, ze had blauwe ogen en ook rood haar -- en als de ene snauwende oude man de andere overleefde zou ze een fortuin erven."
 

 Queens experimenten in deductie - kaft pocketboek uitgave, Prisma Detective N° 412, Het Spectrum, 1978 (1st) (Foto: Peter Franke)Esperimenti deduttivi di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave 'I racconti di" N°6Esperimenti deduttivi di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave/ebook Mondadori, 5 november 2015Queen: Especialista em Deduçao - kaft Portugese uitgave, Uitgeverij Cultrix, Brazalië, 1971Q.E.D. - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing (volledige kaft), September 1979 (1st) - 1995 (9th)Q.E.D. - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Publishing, Pocket Mystery Book, November 1974РАССЛЕДУЕТ ЭЛЛЕРИ КВИН - Kaft Russische uitgave 2007 (samen met Het Glazen Dorp)

Q.E.D. Queen's Experiments in Detection Vertalingen:  
Nederlands/Vlaams: Q.E.D.  
 Queens experimenten in deductie  
Italiaans: Esperimenti deduttivi di Ellery Queen  
Japanees:  クイーン犯罪実験室  
Portugees:  Queen: Especialista em Deduçao  
Russisch: РАССЛЕДУЕТ ЭЛЛЕРИ КВИН
  


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - The Blackboard Gangsters Jon Mathewson
(2) Reading Ellery Queen - The Bride in Danger Jon Mathewson
(3) Reading Ellery Queen - Terror in a Penthouse Jon Mathewson
(4) Reading Ellery Queen - The Man They All Hated Jon Mathewson
(5) Reading Ellery Queen - Miracles Do Happen Jon Mathewson
(6) Reading Ellery Queen - Last Man to Die Jon Mathewson
(7) Reading Ellery Queen - Half a Clue to Murder Jon Mathewson
(8) Reading Ellery Queen - Mystery in Red Neon Jon Mathewson
(9) Reading Ellery Queen - Enter Ellery Queen Jon Mathewson
(10) Reading Ellery Queen -Crime Syndicate Payoff Jon Mathewson
(11) Reading Ellery Queen - The President Regrets Jon Mathewson
(12) Reading Ellery Queen - Abraham Lincoln's Clue Jon Mathewson
(13) Reading Ellery Queen - Dead Ringer Jon Mathewson
(14) Reading Ellery Queen - The Little Spy Jon Mathewson
(15) Reading Ellery Queen - Mum is the Word Jon Mathewson
 
* Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.