Klik op de kaft om terug te gaan

De Nieuwe Avonturen van Ellery Queen (1940)

Het eerste wat verdwijnt is een waardeloze deurknop. Daarna in een oogwenk verdwijnt zijn oude en vooral rijke eigenaar. Voor de grootse finale verschijnen ze beide opnieuw -- beide zo dood als de ander. Tot slot het pièce de résistance. Dit keer verdwijnt een volledig huis, een echte solide huis waar Ellery Queen de dag voordien nog in had verbleven...van de aardbodem geveegd. In zijn plaats verscheen een van de meest ongelofelijke conundrums ooit voor een meesterspeurder klaargezet.

 • "De Lamp van God" (Detective Story, oktober 1935 als "House of Haunts")
  (andere publicatie Dell 10c series #23, c. 1939 en ook als "House of Haunts" in
  Street & Smith bloemlezing, All Fiction Detective Stories, 1942)
  Als krantenfeuilleton "Het Verdwenen Huis" in De Waarheid (feb 1947)
 • "De Jacht op het Parelsnoer" (Detective Story, november 1935)
  Als krantenfeuilleton ""Het gestolen paarlencollier" in De Waarheid (maa 1947)
 • "De Holle Draak" (Redbook, december 1936)
  Als krantenfeuilleton ""Het raadsel van de Japanse Draak" in De Waarheid (feb 1947)
 • "Het Huis der Duisternis" (The American Magazine, februari 1935)
 • "Het Bloedend Portret" (eerste publicatie als "The Gramaton Mystery"in
  American Cavalcade, september 1937 daarna "Beauty and the Beast")
  Als krantenfeuilleton ""Mimi Gramatons geheim" in De Waarheid (maart 1947)
 • "Man Bites Dog" (Blue Book, juni 1939 en herdrukt in The PocketBook of Great Detectives, 1941)
 • "Long Shot" (Blue Book, september 1939 herdrukt in EQMM, 3/59
 • "Mind Over Matter" (Blue Book, oktober 1939)
 • "The Trojan Horse" (Blue Book, december 1939)


Alle titels begonnen origineel met "Het avontuur van ..." De kortverhalen verschenen allen in andere tijdschriften zoals tussen haakjes aangegeven. "Het avontuur van de jacht op het parelsnoer' werd herdrukt in de eerste uitgave van Ellery Queen's Mystery Magazine. Diegene die voortkomen uit de Blue Book reeks werden ook aangeduid met de "sports detective series" en komen jammer genoeg niet in de Nederlandstalige vertalingen voor.

De Holle Draak
Miss Merrivel, een  gediplomeerd verpleegster heeft de zorg op zich genomen van een oude Japanse heer, die herstellend is van een operatie. Er gebeuren vreemde dingen in zijn exotisch landhuis. Zijn het inderdaad bovennatuurlijke krachten die de oude man spoorloos doen verdwijnen? EQ staat voor een raadsel.

De Lamp van God
Sylvester Mayhew overleed terwijl hij wachtte op zijn dochter die hij niet meer had gezien sinds hij twintig jaar geleden van haar moeder was gescheiden. Alice komt net te laat in het sinistere oord waar hij sindsdien zijn jaren sleet, omring door al even sinistere en voor Alice onbekende familieleden. EQ gelooft niet dat haar vader een natuurlijke dood is gestorven.

Als krantenfeuilleton "Het Verdwenen Huis" in "De Waarheid" (feb 1947)
Boven: "De Lamp van God" als krantenfeuilleton onder de titel "Het Verdwenen Huis" in De Waarheid (feb 1947). De krant publiceerde datzelfde jaar tevens  "Het raadsel van de Japanse Draak" (feb 1947), "Het gestolen paarlencollier" (maa 1947) en "Mimi Gramatons geheim" (maa 1947).

De Lamp van God was het licht wat Ellery Queen de aanwijzing gaf om één van zijn vreemdste zaken op te lossen -- de zaak van het verdwijnende huis waarin een fortuin aan goud, en met een moordplan dat bijna de grenzen van het bevattelijke overschreed. "De Lamp van God" (1935) is een verhaal gebaseerd op de onmogelijke misdaad waarin een volledig huis verdwijnt... een typische EQ truck, gezien zijn gebruik van de zeer excentrieke Howard Hughes types is dit meer genietbaar als kortverhaal dan als volledige roman. Het heeft wel de eigenschappen van echte verbeelding, zeker waar je met de onmogelijkheid omgaat. De eerste helft van de Lamp is een volbloed Gotisch verhaal, met trekken die herinneren aan Collins' The Woman in White. De sinistere dikke dokter uit het verhaal roept herinneringen op aan Collins' Graaf Fosco. Hij schept de volledige atmosfeer van horror op een climax eindigend met Ellery's speculaties voor een sciencefictionachtige uitleg van de misdaad. Het verhaal vertoont ook gelijkenissen met Het X-mysterie (1932). Beide hebben een lange complexe historie te vertellen waarin de slechteriken zeer uitvoerige misdaden begaan. Geen van beide is zeer waarschijnlijk. Allebei hebben dezelfde sinistere atmosfeer. Op verscheidene manieren lijkt het op "De Vrouw met de Baard" (1934), waarin zeer ingewikkelde familierelaties samenlopen met de duistere gebeurtenissen in een geïsoleerd huis.

The New Adventures of Ellery Queen - kaftThe New Adventures of Ellery Queen - kaftThe New Adventures of Ellery Queen - kaft (kleine variatie)The New Adventures of Ellery Queen - kaft Penguin BooksThe New Adventures of Ellery Queen - kaft Signet Q5320, 1973.The New Adventures of Ellery Queen - kaft


Het Huis der Duisternis
Het Huis der Duisternis is de nieuwste aanwinst van een spraakmakend Lunapark. Luguber, griezelig en huiveringwekkend. Ellery Queen ondervindt dat het gegriezel dodelijke ernst is

De Jacht op het Parelsnoer
Wie stal het kostbare parelsnoer van Leonie Barrett?
Was het een van de gasten van haar vader, generaal majoor Barrett? Ellery Queen verzint een 'schatgraverspel' in de hoop wat licht op de zaak te kunnen werpen.

"Het Huis der Duisternis" (1935) en "De Jacht op het Parelsnoer" (1935) tonen nog maar eens EQ's kunde met uitgebreide, surrealistische achtergronden voor zijn fictie. Beide zijn tevens goede mysteries, niet zozeer op gebied van realisme maar zeker op gebied van verbeeldingskracht. Het landgoed van de op rust gestelde generaal in "De Jacht op het Parelsnoer" herinnert aan dat van de op rust gestelde acteur Drury Lane in Het X-mysterie (1932).

  De uitgave van 6 okt 1943 van het populaire Argentijnse magazine "Leoplan" bracht onder andere "La Casa Del Tesoro", de vertaling van Ellery Queen's kortverhaal "The Treasure Hunt". Gespreid over twee pagina's was het verhaal ook voorzien van een tekening van Arteche.
Boven: De uitgave van 6 okt 1943 van het populaire Argentijnse magazine  Leoplan bracht onder andere "La Casa Del Tesoro", de vertaling van Ellery Queen's kortverhaal "The Treasure Hunt". Gespreid over twee pagina's was het verhaal ook voorzien van een tekening van Cristobal Arteche.

De door kubisten geïnspireerde designer van het "Het Huis der Duisternis" is een Fransman en herinnert aan de gelijkgeaarde Franse designer van de Art Deco meubels Het Lippenstiftmysterie (1930). Nog een vermeldenswaardig feit uit de vroege EQ verhalen is de aanwezigheid va zwarten onder de verdachten. EQ probeert hen duidelijk op een niet-stereotiepe manier weer te geven. Ze zijn nog het meest aanwezig in "Het Huis der Duisternis".

Het bloedend portret
EQ is de gast van kunstschilder Mark Gramaton en zijn beeldschone vrouw Mimi. Mark is in het bezit van een merkwaardig schilderij van een van zijn voorvaderen, waarvan het verhaal luidt dat het portret gaat bloeden wanneer een vrouw van en Gramaton aanknoopt met een ander. EQ gelooft er natuurlijk niets van, maar komt toch voor verrassingen te staan.

"Het Bloedend Portret" (1937), heeft een goede atmosfeer in de eerste helft van het verhaal maar er komt eigenlijk nooit een echt mysterie uit.

Na het schrijven van 14 kortverhalen, waaronder een novelle, over een periode van drie jaren van 1933-1935, gaf EQ deze vorm wat op in de drie daaropvolgende, hij gaf maar twee middelmatige kortverhalen uit in 1936-1938. In 1939 EQ kwam de terugkeer naar het kortverhaal met een serie van vier kortverhalen elk met een sportachtergrond. In elke verhaal treedt ene Paula Paris op, waarop EQ verliefd werd in The Four of Hearts (1938). Een interessant figuur dat echter nooit meer voorkwam in zijn werken. De eerste drie verhalen zijn zeer goed geschreven en zelfs het zwakkere laatste verhaal "The Trojan Horse" is een aardige poging tot een amusementsmysterie; net als "De Jacht op het Parelsnoer" bestaat het uit één lange zoektocht naar een set gestolen juwelen. "Man Bites Dog" heeft een zekere affiniteit met de minimalistische vergiftigingsverhalen waarover EQ in die jaren essays schreef, net als in Hartenvier en De Verliefde Detective (1942). "Long Shot" keert terug naar de omgeving van De Moordenaar schoot met Scherp (1933), met een verhaal die Westernfiguren combineerde met paarden en geweren, dezelfde elementen van het vroegere boek.

De eerste opdracht die Ellery Queen in Hollywood voor de voeten geworpen kreeg was het schrijven van een screenplay rond een paardenrace. Het is dit verhaal dat zijn weg vond als "Long Shot". Het is mogelijk ook de basis voor het script van een TV-episode van The Adventures of Ellery Queen (Episode 54) uit 1951.

"Man Bites Dog" (1939), "Long Shot" (1939), "Mind Over Matter" (1939) "The Trojan Horse" (1939) zijn niet opgenomen in de Nederlandstalige vertalingen en daarmee komt de inhoud van De Nieuwe Avonturen van EQ eigenlijk overeen met de eerste versie van het boek die de titel Lamp of God meekreeg.

The New Adventures of EQ - Uitgave met harde kaft Tower Books Edition 1947The New Adventures of Ellery Queen - Harde kaft Tower Books, 1947The New Adventures of Ellery Queen - Kaft 1940The New Adventures of EQ - kaft Triangle Books, New York, 1940.The New Adventures of EQ - kaft Triangle Books, New York, 1940.
The New Adventures of Ellery Queen - kaft Triangle BooksThe House of Darkness - ePub (Kindle) uitgaveThe New Adventures of EQ - cover MysteriousPress.com/Open Road (28 juli 2015)The New Adventures of EQ - kaft audioboek Blackstone Audio, Inc., voorgelezen door Robert Fass, 1 december 2015

In How to Read a Short Story stelt Marjorie L. Burns dat een verhaal vier elementen moet bezitten. Allereerst wordt door de auteur een situatie beschreven waarin zich zijn hoofdpersonages bevinden. Het probleem of het conflict wordt dan ofwel door de verteller of door de actie naar voren geschoven. Ten tweede, spuiten de gebeurtenissen en acties voort uit het conflict indien dit conflict tenminste bij aanvang volledig werd vrijgegeven. Indien het conflict niet onmiddellijk werd uit de doeken gedaan omdat de auteur met de actie in plaats met de vertellijn aanving, moet de lezer het conflict zelf ontdekken door zorgvuldig lezen en observeren wat de figuren zeggen en doen. Dit gedeelte van het verhaal wordt omschreven als "de actie optillen". De lezers identificeren twee tegenovergestelde krachten in het verhaal, misschien twee figuren, een figuur en een natuurkracht (storm), of een figuur en een probleem dat zich stelt. Het derde deel is het keerpunt of climax waar de actie ten top wordt gedreven en één van de twee krachten wint en de andere verliest. In detectiveverhalen wordt hier de misdaad opgelost. Ten vierde toont de auteur de resultaten van wat er ook werd beslist of onthuld in het climax. De oplossing in mysteries is dan de oplossing tot de misdaad zijn zoals de detective deze bepaald.

"Man Bites Dog" is een goed voorbeeld van een verhaal dat in zijn geheel afhankelijk is van het plot en kan geclassificeerd worden als de Amerikaanse versie van het formele detectiveverhaal. Het is gesitueerd tijdens de zevende wedstrijd van de "World Series" tussen de New York Yankees en de New York Giants. Onder de figuren natuurlijk EQ, met zijn afspraakje, de roddelcolumniste Paula Paris, Inspecteur Queen en Sergeant Velie op een eigen plaats achter de Yankeespelers. Onder hen nog enkele plaatsen bezet door enerzijds Big Bill Tree, ex-pitcher met Lotus Verne, een welgevormde filmster en anderzijds van Big Bill’s vervreemde echtgenote Judy Starr, Broadway beroemdheid en haar begeleider  "zing-en-dans-man" Jimmy Connor. Het verhaal focust zich op het introduceren van deze figuren en de spanning die heerst tussen beide koppels, die door Ellery Queen nauwgezet in het oog worden gehouden. Om de "actie op te tillen", werden alle randverhalen van de diverse figuren onderzocht.

Uitgeverij Pocket Books reikte als prijzen zgn. Gertrudes (kleine metalen kangoeroes) uit aan die auteurs wiens boek meer dan een miljoen stuks had verkocht. In januari 1946 kregen Ellery Queen "Heren Dannay en Lee" voor New Adventures of Ellery Queen zo'n award op een feest in de Rainbow Room NY.De Nieuwe Avonturen van EQ - kaftDe Nieuwe Avonturen van EQ - kaftLe dragon creux - kaft Franse uitgave, Nicholson & Watson, EO La Tour de Londres N°5, 1947Le Dragon Creux - Kaft Franse uitgave "Nouvelles Editions Oswald" Collection Suspense Insolite Mystère, 01/02/1984Le Cheval de Troie - Kaft Franse uitgave "Nouvelles Editions Oswald" Collection Suspense Insolite Mystère n° 80, 1984. (Man bites dog ...)Jacht op het parelsnoer - Franse uitgave (3 verhalen), Collection Librio, 01/08/1995
De Lamp van God - Franse uitgave, Collection Librio, 01/11/1992La Lampada di Dio - kaft Italiaanse uitgave, 1948, GarzantiLe Nuove Avventure di Ellery Queen - kaft Italiaanse uitgave Mondadori editions, 1984Delitti Sotto L'Albero - Kaft Italiaanse uitgave SuperGiallo Mondadori, N°28 Nov 2004 (Avonturen en de Nieuwe avonturen van...)La Lampada di Dio - kaft Italiaanse omnibus welke The Lamp of God bevat, 2010Nuevas Aventuras de Ellery Queen - kaft Spaanse uitgave, Biblioteca de Bolsillo, 1945Alicia en el país del desconcierto - kaft Spaanse uitgave, Mateu Castellano, Barcelona

The New Adventures of Ellery Queen Vertalingen:  
Chinees: 昆恩再次出擊 (上帝之燈)  
Deens: Det forsvundne hus  
Nederlands/Vlaams: Nieuwe avonturen van Ellery Queen  
Frans: La course au trésor - Le char de Phaéton (Le dragon creux)  
Le cheval de Troie  
Indonesisch: Tiga Tjerita Detective  
aka Rumah Hitam Hilang (House of Darkness)  
aka Sebuah Lukisan (The Bleeding Portrait)  
aka Peluta Tuhan (The Lamp of God)  
Italiaans: Le nuove avventure di Ellery Queen  
aka Delitti Sotto L'Albero
  
aka La Lampada di Dio
  
Japanees: エラリイ・クイーンの新冒険 (erari-kui-nnosinbouken)  
神の灯 (The Lamp of God)  
神の灯(ともしび) (The Lamp of God)  
黒い館の秘密 (The House of Darkness)  
Koreaans: 신의 등불 (The Lamp of God)  
(aka 엘러리 퀸의 새로운 모험 - The New Adventures of Ellery Queen)   
Portugees: A Mansão Negra  
Russisch: Четвёртая сторона треугольника  
and Календарь преступлений
  
Oekraïns: Bozhyi svityl'nyk  
Spaans: Nuevas Aventuras de Ellery Queen  
aka Alicia en el país del desconcierto
  
aka El Misterio de la Casa Negra
  

El Misterio de la Casa Negra - Kaft Spaanse uitgave, BarcelonaA Mansão Negra - kaft Portugese uitgave, Colecçao XIS N°52, Minerva, LisboaTiga Tjerita Detective - kaft Indonesische uitgave met drie kortverhalen ("The Bearded Lady", "The Hollow Dragon" and "The Treasure Hunt"), Editions Bitan Saka Widya, Djakara, 1965Peluta Tuhan - kaft Indonesische uitgave, bevat "The Lamp of God", Penerbit Karyaputera, Jogjakarta, 1967Rumah Hitam Hilang - kaft Maleisische uitgave, met het verhaal "The Lamp of God"
Sebuah Lukisan (Bleeding Portrait) - cover Indonesian edition, Ed. Kencana, 1980Четвёртая сторона треугольника - Kaft Russische utigave, 2006 (samen met De Vierde Zijde van Drie)Календарь преступлений - Kaft Russische uitgave, 2006 (waarin De Lamp van God en ook The Calendar of Crime)The Lamp of God - kaft Japanese uitgave, Hayakawa Pocket Mystery Book, 1956神の灯 (The Lamp of God) - kaft Japanese uitgave, educatieve publicatie juli 1959 (bevat ook verhalen van Doyle en LeBrun)The Lamp of God - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha, 7 juli 1961
黒い館の秘密 (The House of Darkness) - kaft Japanese uitgave, educational publicatie, april 1967神の灯 (The Lamp of God) - kaft Japanese uitgave, educatieve publicatie, maart 1968神の灯(ともしび) (The Lamp of God) - kaft Japanese uitgave, educatieve publicatie dec 1969黒い館の秘密 (The House of Darkness) - kaft Japanese uitgave, educational publicatie, feb 1970 (bevat ook twee andere verhalen van Keene en LeBlanc)神の灯 (The Lamp of God) - kaft Japanese uitgave, educatieve publicatie sep 1971
The New Adventures of Ellery Queen - kaft Japanese uitgave, Somoto Reasoning 1971The New Adventures of Ellery Queen - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha - Somoto Reasoning PaperThe New Adventures of Ellery Queen - kaft Japanese uitgave, Tokyo Sogensha, 22 juli 2020The Lamp of God - kaft Chinese (Mongoolse) uitgave, Inner Mongolia People's Publishing House, 1 januari 2010The Lamp of God - kaft Chinese uitgave, Chemical Industry Press, 1 januari 2016
The New Adventures of Ellery Queen - kaft Taiwanese uitgave, 1997The New Adventures of Ellery Queen - kaft Taiwanese uitgave, 20 januari 1997The New Adventures of Ellery Queen - kaft Chinese/Taiwanese edition, 25 juli 2005
엘러리 퀸의 새로운 모험 (The New Adventures of Ellery Queen) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Sigma Books, 1 aug 1995신의 등불 (The Lamp of God) - kaft Zuid-Koreaanse uitgave, Dongsuh Mystery Books, 검은숲, 1 sep 2003
 


Click if you think you can help out...!

Andere artikels over dit boek

(1) Reading Ellery Queen - The House of Darkness Jon Mathewson
(2) Reading Ellery Queen - The Treasure Hunt Jon Mathewson
(3) Reading Ellery Queen - The Lamp of God Jon Mathewson
(4) Reading Ellery Queen - The Hollow Dragon Jon Mathewson
(5) Reading Ellery Queen - The Bleeding Portrait Jon Mathewson
(6) Reading Ellery Queen - Man Bites Dog Jon Mathewson
(7) Reading Ellery Queen - The Long Shot Jon Mathewson
(8) Reading Ellery Queen - Mind over Matter Jon Mathewson
(9) Reading Ellery Queen - Trojan Horse Jon Mathewson
(10) Reading Ellery Queen - The Teakwood Case Jon Mathewson
 
Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.

vorige detailbespreking ... t e r u g   n a a r    Q  B  I volgende detail bespreking ...


Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.