NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1968-2005   ELLERY QUEEN

De Maniak (1968)

The House of Brass - Q.B.I.Waarom bracht de laatste overlevende van een rijke familie zes mensen samen die hij niet kende of nog nooit had gezien? Waarom maakte hij van deze volslagen vreemden zijn erfgenamen? Waar was Hendrik's fortuin verborgen? Dit avontuur is een satirische moordkomedie die de hilariteit combineert met zwartgalligheid. Voorzien van een assortiment aanwijzingen die via deductie toelaten tot de uiteindelijke oplossing te komen.

Opnieuw een verhaal van de op rust gestelde IQ, en ook een direct vervolg op IQ's Own Case. Niet zo'n sterke verhaallijn maar de mooie kronkel op het einde maakt veel goed. Avram Davidson schreef een versie die door de neven werd afgewezen om het uiteindelijk zelf af te werken... (Klik op de kaft om meer te lezen)

Queen's Experimenten in Detectie (1968)

Q.E.D. - Q.B.I.Indien u iets lichts en toch pikant wilt dan kunnen wij u 'No Parking' aanbevelen. Als hoofdschotel kun je de tanden kwijt in 'Mum Is the Word', waarin een stervende boodschap zowat het ultieme biedt op gebied van verborgen aanwijzingen. En als onvergetelijk piece de resistance, hebben we 'Abraham Lincoln's Clue', een klassieker door Anthony Boucher werd omschreven als"misschien de grootste van alle Queenmysteries".

EQ's kortverhalen kun je moeilijk niet graag lezen en hier vind je  enkele uitstekende. Het Abraham Lincoln verhaal is wel goed maar alles behalve het grootste EQ-mysterie. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Uitgeteld (1969)

Uitgeteld - Q.B.I.Een driekoppige bende pleegt een overval. Geen tijd om de buit te tellen: de politie bewaakt de uitvalswegen. De politie - het zijn ook maar mensen. Zoals Mallone bijvoorbeeld. Zijn kind wordt door de bende gegijzeld. 'Opsporing en voorgeleiding', zeggen agent Mallone's eigen voorschriften. 'Mijn kind terug', zegt vader Mallone. Moet hij toegeven aan hun eisen? Wie of wat wordt hier uitgeteld - de buit, de wet, Mallone, de bende?

Een "hard" misdaadverhaal dat wel, zeker geen mysterie. Lee stond erop dat dit boek niet werd toevertrouwd aan een loonschrijver alhoewel sommigen dit toch zijn blijven denken. Dannay bevestigde trouwens zelf dat dit "onQueense" van hun hand kwam. Het werd in de V.S. naar aanleiding van hun 40 ste verjaardag uitgegeven met een harde kaft (voor een moeilijker marktaandeel). (Klik op de kaft om meer te lezen)

Horen, Zien en Zwijgen (1970)

Horen, Zien en Zwijgen - Q.B.I.John Lovering Benedict had meer dan de meeste mannen, zeker wat vrouwen betrof, waaronder 3 ex-vrouwen. Voor Ellery was de vraag: wie had Benedict's schedel ingeslagen met een ijzeren beeld? Aanwijzingen in overvloed maar allen even verwarrend. Allen waren op de plaats van de misdaad achtergelaten maar door wie en waarom? En wie was de laatste vrouw in John Benedict's leven?

Opnieuw een stervende aanwijzing, opnieuw een verhaallijn die te ver uitgesponnen werd voor zijn eigen goed en met een oplossing die niet zo verrassend is als ze zou moeten zijn. Een terugkeer naar Wrightsville. (Klik op de kaft om meer te lezen)

3 x 3 = 10 (1971)

3 x 3 = 10  -  Q.B.I.Het woord 9 was één van de 9 cryptische briefjes die Inspecteur Queen en Ellery negen dagen na de moord  werden toegezonden om hen te lokken. Nino Importuna was geobsedeerd door het nummer. Hij leefde volgens het  cijfer. En nu had een moordenaar die een trio van vuile moorden naar Nino's penthouse op de negende verdieping van No. 99 East gebracht en zijn identiteit vermomd met een jungle van negens. Hij daagde Ellery uit ze te vinden.

Dit laatste EQ verhaal is OK maar niet meer dan dat. EQ's eerste oplossing is zo verkeerd dat ze eigenlijk waardeloos is als lokvogel temeer de eigenlijke oplossing ons recht in het gezicht staart. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Tragedy of Errors:
      the Lost Stories of Ellery Queen
(1999)

The Tragedy of Errors - Q.B.I."The Tragedy of Errors" is de uitvoerige en gedetailleerde verhaallijn voor het laatste, nooit verschenen EQ boek, met alle kenmerken typisch voor de grootste Queen verhalen - de stervensboodschap, de opeenvolging van valse oplossingen alvorens de verbazingwekkende waarheid aan het licht komt, met de vastgehouden fair play ten aanzien van de lezer. 

Dit werk bevat diverse herinneringen en analyses van Queens werk gemaakt door andere detectiveauteurs, familie, vrienden en zelfs critici. Voor het eerst werd een deel voorzien rond de stripverhalen. Ze bevat tevens zes eerder nooit gebundelde verhalen. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Adventure of the Murdered Moths
                             and Other Radio Mysteries (2005)

The Adventure of the Murdered Moths - Q.B.I.The beste verhalen van het ondertussen klassiek geworden radioprogramma met EQ als detective. Het bevat: The Last Man Club, Napoleon's Razor, The Bad Boy, The March of Death, The Haunted Cave, The Lost Child, The Black Secret, The Dying Scarecrow (de versie van één uur), Woman in Black, Forgotten Men, The Man Who Could Double the Size of Diamonds, The Dark Cloud, Mr. Short and Mr. Long, The Murdered Moths.

De limited collector's edition zal voorzien in een extra boekje met daarin één van de mini (10 minuten) scripts die EQ maakte voor the Kate Smith Hour. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Adventures of the Puzzle Club
                                       and Other Stories (2022)

The Adventures of the Puzzle Club - Q.B.I.De kritische lezer zal zich herinneren dat de twee neven die schreven als Ellery Queen in de jaren zestig en zeventig vijf korte verhalen publiceerden over de Puzzle Club en haar nieuwste lid, Ellery Queen zelf. Vijftig jaar later pakte Josh Pachter de handschoen op en gaf ons nog vijf verhalen over de Puzzle Club, elk even verbijsterend als de oorspronkelijke vijf, elk met een inleiding door een familielid, vriend of liefhebber van Mr. Queen.  

Het chapbook dat bij de gesigneerde en genummerde uitgave hoort bevat Pachter's verhaal "S.O.S.", dat door Dannay werd geredigeerd en in 1972 werd gepubliceerd in Ellery Queen's Mystery Magazine. (Klik op de kaft om meer te lezen.)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.