Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ tv-showPeter Lawford (7 sep 1923 - 24 dec 1984)
Lengte: 1m83 (6')
Ogen: Blauw
Haar: Bruin
Huwelijken
:
(1) Patricia Helen Kennedy
      (24 apr 1954 -  1 feb 1966, gescheiden)
      Kinderen:
      Christopher (b. 29 maa 1955),
      Sydney Maleia Kennedy (b. 25 aug 1956),
      Victoria Francis (b. 4 nov 1958),
       Robin Elizabeth (b. 2 jul 1961).
(2) Mary Ann Rowan
     (30 okt 1971 - 2 jan 1975, gescheiden)
(3) Deborah Gould(ina) (25 jun 1976 - 1977,
       gescheiden)
(4) Patricia Seaton (aka Stewart) 
     (5 jul 1984 - 21 dec 1984, zijn dood)
Een jonge Peter Lawford, zijn moeder Lady Lawford kleedde Peter tot hij 11 werd vaak in meisjes kledij.
Boven rechts: Een jonge Peter Lawford, zijn moeder Lady Lawford kleedde Peter tot hij 11 werd vaak in meisjes kledij.
Geboren op 7 september 1923 als Peter Sydney Ernest Aylen in London in 1923, enig kind van Luitenant Generaal Sir Sydney Turing Barlow Lawford, (1865-1953) en May Sommerville Bunny (1883-1972). Toen Peter werd geboren was zijn moeder nog getrouwd met Kapitein Dr Ernest Vaughn Aylen, één van Sir Sydney's officieren, terwijl zijn vader nog gehuwd was met Muriel Williams. May en Ernest Aylen leefden afzonderlijk met hun wederhelft. May gaf toe aan Aylen dat het kind niet het zijne was, een onthulling die resulteerde in een dubbele scheiding. Sydney en May zouden na hun scheidingen werden uitgesproken huwen in september 1924 toen hun zoon één jaar oud was. Zijn vroege kindertijd bracht hij door in Frankrijk (de koosnaam die zijn moeder hem in die tijd gaf was Pierrot) en door het vele reizen van zijn ouders, kreeg hij eigenlijk nooit een formele opleiding. Hij kreeg wel les door gouvernantes en leraren, en zijn opvoeding hield onder andere tennis en ballet lessen in. Pas toen hij ouder werd kreeg hij ook Spaans, Duits en muziekles. Hij las enkel voor hem geselecteerde boeken: Engelse verhalen over feeën, Engelse en Franse klassiekers, geen misdaadverhalen. May bleek een ambivalente moeder te zijn, soms onverschillig en overbezitterig. Lady Lawford kleedde haar zoon in meisjeskledij tot Peter de leeftijd van 11 had.
Peter Sydney Ernest Aylen met zijn ouders Luitenant Generaal Sir Sydney Turing Barlow Lawford, (1865-1953) en May Sommerville Bunny (1883-1972). Het nomadisch bestaan van zijn ouders leidde er toe dat Peter een formele opvoeding werd ontzegd.
Boven links: Peter Sydney Ernest Aylen met zijn ouders Luitenant Generaal Sir Sydney Turing Barlow Lawford, (1865-1953) en May Sommerville Bunny (1883-1972).
Boven rechts: Het nomadisch bestaan van zijn ouders leidde er toe dat Peter een formele opvoeding werd ontzegd.

Rond 1930, op zeven jarige leeftijd, maakte hij zijn acteerdebuut in de Engelse film Poor Old Bill. Hij was 14 toen Lawford zijn rechter arm ernstig bezeerde toen hij accidenteel door een glazen deur viel. Deze verwonding compromitteerde ernstig het gebruik van zijn onderarm en hand door onomkeerbare zenuwbeschading, een letsel die hij later leerde te verdoezelen. De aandoening bleek zo ernstig dat hij ook niet meer in aanmerking kwam voor legerdienst, zoals zijn ouders hadden voorzien. In plaats daarvan besloot Lawford een carrière van acteur te ambiëren, een beslissing die één van zijn tante er toe bracht hem uit te sluiten van een mogelijke aanzienlijke erfenis.

 

Zijn ouders verkozen de wereld rond te reizen en zich in luxe en weelde onder te dompelen, een levensstijl die grotendeels door hun rijke vrienden werd voorzien. Maar toen de Lawfords' fortuin na het begin van de oorlog in 1939 verdween waren ze kort nadien ook daar niet meer welkom en Peter diende werk te zoeken om voor hen te voorzien (Onder links).

Peter Lawford's ouders verkozen de wereld rond te reizen en zich in luxe en weelde onder te dompelen, een levensstijl die grotendeels door hun rijke vrienden werd voorzien. Maar toen de Lawfords' fortuin na het begin van de oorlog in 1939 verdween waren ze kort nadien ook daar niet meer welkom.Lawford rond de leeftijd van 16 jaar oud.
Boven rechts: Lawford rond de leeftijd van 16 jaar oud.

Als jonge acteur werkte Lawford als portier in het Westwood Village Theatre in Los Angeles. Net voor de Tweede Wereldoorlog kreeg Lawford de mogelijkheid om voor de Metro-Goldwyn-Mayer studios te werken. Eens dit contract met MGM getekend zou zijn moeder, naar verluid, bij studio hoofd Louis B. Mayer langs gegaan zijn om een salaris te vragen als haar zoon's persoonlijke assistent, waarop Mayer niet inging. Ze beweerde dat haar zoon "homosexueel" was en "toezicht" nodig had. Dit vertroebelde de relatie tussen haar en haar zoon.

De explosieve relatie met zijn moeder, het minderwaardigheidscomplex door zijn gebrek aan opleiding waren de directe aanleiding tot een progressief grotere wordende afhankelijkheid van alcohol en drugs.

 

In 1938 maakte hij zijn Hollywood debuut met een kleine rol in de film Lord Jeff.  Zijn eerste rol in een echt grote filmproductie was in A Yank At Eton (1942), tegenover Mickey Rooney, Lawford speelde er een snobistische windbuil. Zijn vertolking werd zeer geprezen. Gedurende deze tijd kreeg Lawford meer en meer hoofdrollen toen de grote MGM sterren als Clark Gable & James Stewart dienst namen in het leger. Later, was het de film Good News (1947), met June Allyson die Lawford's grootste verdienste zou worden. Met dit succes in film, voorzag Peter Lawford zijn ouders niet alleen van geld maar ook van de sociale status die ze eerder hadden verloren.
Beginnend in 1946 werkte hij ook mee aan enkele radio-optredens.

 
Peter Lawford's eerste rol in een echt grote filmproductie was in "A Yank At Eton" (1942), tegenover Mickey Rooney, Lawford speelde er een snobistische windbuil.June Lockhart, Laddie (één van Lassie's pups) en Peter Lawford in "Son of Lassie" (1945).
Boven links: Peter Lawford's eerste rol in een echt grote filmproductie was in A Yank At Eton (1942), tegenover Mickey Rooney, Lawford speelde er een snobistische windbuil.
Boven rechts: June Lockhart, Laddie (één van Lassie's pups) en Peter Lawford in Son of Lassie (1945).
Fred Astaire, Peter Lawford en Judy Garland in "Easter Parade" (1948).1949 Peter Lawford en Elizabeth Taylor in publiciteitsfoto voor "Little Women".
Boven links: Fred Astaire, Peter Lawford en Judy Garland in Easter Parade (1948).
Boven rechts: 1949 Peter Lawford en Elizabeth Taylor in publiciteitsfoto voor Little Women.

Lawford ontmoette in 1949 voor het eerst Patricia Kennedy, de jongere zus van het toenmalig lid van het Huis van Afgevaardigden van de V.S., John F. Kennedy

 

Hij liep tweedegraads brandwonden op aan zijn rechterarm en hand gedurende een optreden in een Jimmy Durante televisie show in 1950. Hij kreeg accidenteel titanium tetrachloride, die er werd gebruikt om een rookgordijn te maken, over zich. Durante en Lawford waren hechte vrienden en traden later nog frequent samen op op het bodium een zang-en-dans nightclub optreden.

 

Misschien wel Lawford's meest controversiële affaire, onder de vele, was die met de Afrikaans-Amerikaanse actrice Dorothy Dandridge. De twee gingen bijna publiek met hun relatie op een Cole Porter feestje, maar op het laatste ogenblik besloten ze dat dit zeer falicant voor hun carrière zou uitdraaien. Aldus arriveerden beide afzonderlijk op het feestje (1953).

 

Lawford maakte zijn televisiedebuut in 1953 als gastster in de Ronald Reagan's bloemlezing serie General Electric Theater. In 1954, speelde hij een krantencolumnist van de hartenrubriek genaamd Bill Hastings in de kortlopende NBC reeks Dear Phoebe met Marcia Henderson en Charles Lane.

 

Zijn eerste huwelijk, in 1954, was met societyfiguur Pat Kennedy. Peter gaf toe dat zijn liefde voor Pat niet op het eerste gezicht was maar “één die groeide na haar verschillende jaren her en der te hebben ontmoet.” Zijn aanzoek gebeurde tijdens een romantisch diner waarbij hij terloops suggereerde, “Op een dag zou ik met je willen trouwen.” Waarop ze tot zijn verrassing antwoordde, “Wat zou je denken van april?” En april is het geworden.


Van 1957 tot 1959, speelde Lawford samen met Phyllis Kirk in The Thin Man, een NBC serie van MGM gebaseerd op het boek van Dashiell Hammett.

Peter Lawford en zijn bruid Patricia Kennedy (24 april 1954)
1960, Patricia Kennedy, haar broer John F. Kennedy en Peter LawfordPatricia Kennedy, Tony Curtis, Frank Sinatra en Peter Lawford schateren het uit op de Democratische conventie in 1960.
Top: Peter Lawford en zijn bruid Patricia Kennedy (24 april 1954)
Boven links: 1960, Patricia Kennedy, haar broer John F. Kennedy en Peter Lawford.
Boven rechts: Patricia Kennedy, Tony Curtis, Frank Sinatra en Peter Lawford schateren het uit op de Democratische conventie in 1960.

Bij het begin van 1960 werd hij V.S staatsburger om zo voor zijn schoonbroer te kunnen stemmen tijden de presidentiële verkiezingen later dat zelfde jaar.

Hij kreeg een ster toegewezen op de Hollywood Walk of Fame ter hoogte van 6922 Hollywood Boulevard in Hollywood, Californië op 8 februari 1960.


Sinatra besloot zijn langlopende vete met Lawford (door Ava Gardner te daten) zijn beloop te laten en aldus werd Peter een lid van de "Clan" of "Rat Pack", samen met Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. en Joey Bishop. Het vijftal zou samen optreden in de films Ocean's Eleven (1960) en Sergeants 3 (1962). Ze traden ook samen op op het podium en waren vrij succesvol met hun informele Las Vegas toneelact gedurende het filmen van de eerste film.

 
"Ocean's Eleven" (1960) premiere in aanwezigheid van "rat packers" Frank Sinatra, Dean Martin en Peter Lawford!
Peter Lawford introduceert Marilyn Monroe op Kennedy's Democratische Conventie (1962) waar ze "Happy Birthday Mister President" zong.Marilyn Monroe en Peter Lawford in de Cal Neva Lodge, 29 juli 1962.
Top: Ocean's Eleven (1960) premiere in aanwezigheid van "rat packers" Frank Sinatra, Dean Martin en Peter Lawford!
Boven links: Peter Lawford introduceert Marilyn Monroe op Kennedy's Democratische Conventie (1962) waar ze "Happy Birthday Mister President" zong.
Boven rechts: Marilyn Monroe en Peter Lawford in de Cal Neva Lodge, 29 juli 1962.

Hij zou de laatste persoon geweest zijn die met Marilyn Monroe gesproken heeft net voor haar dood en hij was ook diegene die Marilyn Monroe op het podium introduceerde op Kennedy's Democratische Conventie in 1962 waar ze "Happy Birthday Mister President" zong. Peter kondigde haar aan met "the late Marilyn Monroe", een grap die betrekking had op haar gebrek aan punctualiteit, maar die drie maanden later veel minder grappig klonk.

Peter bleek ook een wat mysterieuze rol te hebben gespeeld in het verdoezelen van de ware toedracht rond Marilyn Monroe's dood in 1962. Zo zou ze hem gezegd hebben: “Say goodbye to Pat [Kennedy], say goodbye to the President and say goodbye to yourself because you’re a nice guy.” Aldus werden boezemvriend Lawford en andere leden van de Rat Pack geweerd op de begrafenis van Marilyn Monroe door haar echtgenoot Joe DiMaggio.


Gedurende 1963 maakte President Kennedy, Lawford's schoonbroer, een trip naar de Westkust van de V.S. zoals de plannen voorlagen zou hij hierbij ook verblijven in Sinatra's huis. Procureur Generaal Robert F. Kennedy, was reeds lang bezorgd over de geruchten met betrekking tot Sinatra's vermeende connecties met de onderwereld en overtuigde de President om de locatie te wijzigen naar het huis van Bing Crosby, welke (zo werd beweerd) een betere beveiliging van de President kon voorzien. Deze wijziging werd pas op het laatste ogenblik doorgevoerd, nadat Sinatra uitgebreide voorbereidingen had getroffen voor het beloofde en zeer gegeerde Presidentiële bezoek, waaronder de aanleg van een helihaven. Sinatra gaf Peter de schuld en verbrak hun definitief hun vriendschap. Peter was voorzien op aan te treden in de Rat Pack movie Robin and the 7 Hoods (1964). Hij werd vervangen door by Bing Crosby. Meer nog na zijn verbanning door Sinatra, kon Lawford ook nooit meer optreden in een grote filmproductie. De rest van zijn carrière trad hij aan als gastvedette in paswoord, panel- en gameshows opgevoerd als relikwie van een voorbije era.


Van Lawford wordt vaak beweerd dat hij homo- of bisexueel was. Hij werd in iedere geval romantisch gekoppeld aan actrices als Lana Turner, Ava Gardner, June Allyson, Rita Hayworth, Lee Remick, Kim Novak, Judy Holliday, Evelyn Keyes, en socialites Sharman Douglas en Melissa Weston.  Lawford nam ook de Kennedys' gebruikelijke gewoonte van vrouwenversieren met frequent alcohol en drugmisbruik over. In zoverre zelfs dat op een bepaald punt in februari 1966 zijn eerste vrouw Pat, eerst voor scheiding van tafel en bed en later voor feitelijke scheiding procedeerde, en daarmee de eerste van de stikt Katholieke Kennedys was dit dit zou doen. Lawford nam alle schuld op zich en gaf toe buitenechtelijke relaties te hebben gehad. Hij bleef, echter, goede relaties met de familie behouden. De eens zo professionele acteur verscheen steeds vaker laat bij filmopnames, maakte vijanden van de producers bij MGM en dronk zichzelf lazarus op dagelijkse basis. Het duurde dan ook niet lang voor Hollywood niet meer aan zijn deur kwam kloppen.

 

Hij ontmoette zijn tweede vrouw, Mary Rowan (dochter van Dan Rowan), in december 1970 terwijl hij te gast was op haar vader's televisie show, Laugh-In (1967).  Lawford huwde haar in oktober 1971, ze was toen op één dag na net geen 22; Lawford was 48.

In 1971 bracht Universal Pictures een twee uur durende pilootaflevering die bedoeld was als aanzet voor een reeks. In Ellery Queen, Don't Look Behind You speelde Lawford  Ellery Queen als een overjarige, "Swinging London" hipster... Van de serie kwam nooit iets in huis.Lawford met Inspector Queen gespeeld door Harry Morgan in "Ellery Queen, Don't Look behind You" (1971)
Boven links: Peter Lawford als Ellery Queen.
Boven rechts: Lawford met Inspector Queen gespeeld door Harry Morgan in Ellery Queen, Don't Look behind You (1971).

In 1971 bracht Universal Pictures een twee uur durende pilootaflevering die bedoeld was als aanzet voor een EQ reeks. In Ellery Queen, Don't Look Behind You speelde Lawford  Ellery Queen als een overjarige, "Swinging London" hipster...  "Ik speel Ellery met een zeker lichtheid. Hij lijkt een voor een groot deel op Nick Charles uit mijn vroegere Thin Man TV-reeks" getuigde Lawford. "Ellery is net zo presenteerbaar als iets anders dat deze herfst op TV te zien was" voegde hij er aan toe net voor hij vertrok naar Puerto Vallara, Mexico, om er te huwen met de jonge Mary Rowan de dochter van Laugh-In's Dan Rowan.
"Er is een vage mogelijkheid dat Ellery Queen volgend jaar effectief als serie kan opstarten, maar ik betwijfel het," zei Lawford zelf in een interview uit 1971. "Er zijn zo al meer dan genoeg misdaad en detective shows in de ether."
(16 nov 1971). Van de serie kwam dan ook nooit iets in huis.

Hij kreeg een terugkerende bijrol in The Doris Day Show tussen 1971 en 1973 al Day's personages liefdesinteresse.
Peter verscheen op het doe ook als medegastheer voor de 1974 M-G-M hit That's Entertainment, waarin muzikale hoogtepunten uit de studio's eerste jaren werden verwoven tot een film.

In 1972, onderging Lawford een operatie waarbij een pancreastumor werd verwijderd. Hij toen reeds een slechte gezondheid, het gevolg van lang alcohol misbruik.

Lawford huwde Mary Rowan in oktober 1971, ze was toen op één dag na net geen 22; Lawford was 48. In juni 1976, hij was toen 52, huwde hij de beginnende actrice Deborah Gould, 25, die hij drie weken daarvoor had ontmoet. Ze scheidden twee maanden nadien in 1977.
Boven links: Lawford huwde Mary Rowan in oktober 1971, ze was toen op één dag na net geen 22; Lawford was 48.
Boven rechts: In juni 1976, hij was toen 52, huwde hij de beginnende actrice Deborah Gould, 25, die hij drie weken daarvoor had ontmoet. Ze scheidden twee maanden nadien in 1977.

Rowan en Lawford gingen in 1973 uit elkaar en scheidden in januari 1975. In juni 1976, hij was toen 52, huwde hij de beginnende actrice Deborah Gould, 25, die hij drie weken daarvoor had ontmoet. Ze scheidden twee maanden nadien in 1977. Gedurende de periode dat hij van zijn tweede vrouw gescheiden leefde ontmoette hij de toen 18 jaar oude Patricia Seaton.

Zijn laatste rol was die van Montague Chippendale in Where Is Parsifal? (1983)

Patricia werd zijn vierde vrouw in juli 1984, twee maanden voor zijn dood.
Gedurende de periode dat hij van zijn tweede vrouw gescheiden leefde ontmoette hij de toen 18 jaar oude Patricia Seaton. Patricia werd zijn vierde vrouw in juli 1984, twee maanden voor zijn dood.
Boven links: Gedurende de periode dat hij van zijn tweede vrouw gescheiden leefde ontmoette hij de toen 18 jaar oude Patricia Seaton.
Boven rechts: Patricia werd zijn vierde vrouw in juli 1984, twee maanden voor zijn dood.
Tijdens zijn laatste jaren, zou hij brieven schrijven gericht aan JFK alsof hij in de hemel een publiek had. Zijn ganse leven door bleef hij vechten met alcoholisme, drugsmisbruik, prostitutie en "kinky sex". Op het eind bracht hij dan ook veel tijd door in de Betty Ford clinic om dit te boven te komen.
 
Lawford overleed in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles op kerstavond 1984, 61 jaar oud, aan hartstilstand. De stilstand was het gevolg van lever- en nierfalen na jaren van middelenmisbruik.

Zijn lichaam werd verast, en de as werd ondergebracht in het Westwood Village Memorial Park Cemetery. Na een vermeend dispuut tussen zijn weduwe en het kerkhof werd Lawford's as in 1988 uit het kerkhof verwijderd. Het is verstrooid in de Stille Oceaan net voor de kust van Californië door zijn weduwe, Patricia Seaton Lawford, the National Enquirer voorzag de boot in ruil voor de scoop.
Een naamplaat met Lawford's naam is nog op Westwood Village Memorial Park terug te vinden.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(2) IMDb
(3) Peter Lawford editoral at Craig's Big Bands & Big Names

(4) Obituary New York Times by Eric Pace, Dec 25, 1984
(5) 'They're bullies and they treat their women like crap': One former
     Kennedy wife tells of Robert Kennedy's come-ons, JFK's stealing, and
     the family's philandering Mail Online by Daily Mail Reporter,
     May 27. 2012
(6) Book Review: Peter Lawford: The Man Who Kept the Secrets by Laura
     Grande, Jun 25. 2013  (via Waybackmachine)
(7) Marilyn and the Lawfords by Tara Hanks at Immortal Marilyn, 2015
(8) The Passing of Peter Lawford Rekindles Memories of the Joys and
     Sadness of a Camelot Lost at People.com by Malcolm Boyes,
     Jan 14. 1985
(9) Peter, Peter, Peter article by TJB on Stirred, Straight Up with a twist,
     published Sep 7, 2008
(10) Radiogoldindex
(11)
OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Old Time Radio Downloads
(2) The Peter Lawford & Patricia Kennedy Wedding, Youtube,
     HelmerReenberg
(3) Peter Lawford & Patricia Kennedy - Wedding Party April 24, 1954
     Youtube HelmerReenber
(4) Lawford-Kennedy Wedding (1954) Youtube, British Pathé
(5) Easter Parade Youtube Clip Peter Lawford and Judy GarlandDit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde éénmalig de rol van Ellery Queen in één TV-film.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"

Pagina aangemaakt 6 aug 2017
L
aatste update 25 jul 2020

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.