NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

Ellery Queen, Don't Look Behind You   t e r u g

NBC,  11 of 19 november 1971
 96 minuten
Producer: Leonard J.Ackerman
Executive producer: Edward J. Montagne
Regisseur: Barry Shear
Screenplay naar een EQ-verhaal: Ted Leighton
Muziek: Jerry Fielding
Rolverdeling:
EQ: Peter Lawford
Inspecteur Queen: Harry Morgan
Sgt.Velie: Bill Zuckert
Dr. Edward Cazalis: E.G. Marshall
Mrs. Cazalis: Coleen Gray
Celeste Phillips: Stephanie Powers
Politie Commissaris: Morgan Sterne,
Christy: Skye Aubrey


Queen
bleef dertien jaar weg van het televisiescherm. Tot Universal Pictures plannen had voor een serie met deze 2 uur durende piloot. Deze piloot werd nooit een serie omdat het werd verdrongen door Rock Hudson's nieuwe show, McMillan and Wife. Beide waren in strijd om deel te worden van het NBC Mystery Theater waartoe ook McCloud en Columbo behoorden. Deze eigenlijk als Catch me if you can aangekondigde film is op zijn best een onderhoudende maar net zo gemakkelijk te vergeten mysterie rond een geroemde detective die bij z'n terugkeer de Hydra-zaak van de politie overneemt. De relatie tussen Lawford en Morgan begint goed maar verdwijnt naarmate de film vordert. E.G. Marshall speelt de rol van de consulterende psychiater met een eigen agenda en Coleen Gray zijn vrouw. Stephanie Powers loopt wat verloren als verdachte die in kennis komt met Ellery.

Peter LawfordHarry Morgan


Lawford speelt Ellery als een overjarige, hippe, swingende Londense ster. Harry Morgan, geschikt als moegetergde vader, werd herschreven als moegetergde oom! Op deze manier werd ook het duidelijk hoorbaar verschil in accent en leeftijd tussen beide acteurs aanvaardbaar.

Edward J. Montagne, uitvoerend producer, had dit te zeggen over de keuze voor de hoofdrollen: "Ik moest wel voor een wat oudere Ellery gaan, omdat jongere acteurs het nu eenmaal niet goed doen in dit type van rollen. Welnu, Lawford is gewoon te oud om nog een actieve vader in het politiecorps te hebben."
Dus voor deze televisieversie van Queen had hij een oom in plaats van een vader in het korps. De beroemde detective was ook van opvallender dan de meest zich hem zullen herinneren. "Hij is een bon vivant, een knappe man. Hij woont in een mooi appartement met veel meisjes rond hem."


De structuur van Paniek op Manhattan is aanwezig, maar alle subtiele verwijzingen en inzichten werden overboord gegooid.
Het doet de spankracht ook geen deugd dat de connectie tussen de misdaden, alhoewel goed gevonden, al wordt prijsgegeven halverwege de film. Met een beperkte keuze uit twee verdachten, waarvan één dan nog overduidelijk, is er nauwelijks enige deductie vereist om tot de identiteit van de moordenaar te komen.

Het script werd geschreven door Richard Levinson en William Link. Op de aftiteling als "Ted Leighton" omdat ze het niet eens waren met veranderingen die aan het script werden aangebracht toen ze van een vakantie in Europa genoten.

 Productie foto's van "Ellery Queen, Don't Look Behind You" (L naar R) Regisseur Barry Shear, Stephanie Powers en Peter Lawford.(L naar R) Peter Lawford, Stephanie Powers en regisseur Barry Shear.
Boven: Productie foto's van Ellery Queen, Don't Look Behind You met regisseur Barry Shear, Stephanie Powers en Peter Lawford.

 

Referenties
(1) IMDb
(2) Modcinema

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Full Movie YouTube (jammer genoeg voorzien van een kader)

Pagina aangemaakt 19 feb 2018  
Laatste update 19 feb 2018
  

Vorige lijst ...    t e r u g    Volgende lijst ...

Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.