NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

Ellery Queen, Don't Look Behind You   t e r u g

NBC,  11 of 19 november 1971
 96 minuten
Producer: Leonard J.Ackerman
Executive producer: Edward J.Montague
Regisseur: Barry Shear
Screenplay naar een EQ-verhaal: Ted Leighton
Muziek: Jerry Fielding
Rolverdeling:
EQ: Peter Lawford
Inspecteur Queen: Harry Morgan
Sgt.Velie: Bill Zuckert
Dr. Edward Cazalis: E.G. Marshall
Mrs. Cazalis: Coleen Gray
Celeste Phillips: Stephanie Powers
Politie Commissaris: Morgan Sterne,
Christy: Skye Aubrey

Queen bleef dertien jaar weg van het televisiescherm. Tot Universal Pictures plannen had voor een serie met deze 2 uur durende pilot. Deze eigenlijk als 'Catch me if you can' aangekondigde film is op zijn best een onderhoudende maar net zo gemakkelijk te vergeten mysterie rond een geroemde detective die bij z'n terugkeer de Hydra-zaak van de politie overneemt. De relatie tussen Lawford en Morgan begint goed maar verdwijnt naarmate de film vordert. E.G. Marshall speelt de rol van de consulterende psychiater met een eigen agenda en Coleen Gray zijn vrouw. Stephanie Powers loopt wat verloren als verdachte die in kennis komt met Ellery.

Peter LawfordHarry Morgan

Lawford speelt Ellery als een overjarige, hippe, swingende Londense ster. Harry Morgan, geschikt als moegetergde vader, werd herschreven als moegetergde oom! Op deze manier werd ook het duidelijk hoorbaar verschil in accent en leeftijd tussen beide acteurs aanvaardbaar.

De structuur van "Paniek op Manhattan" is aanwezig, maar alle subtiele verwijzingen en inzichten werden overboord gegooid. Het doet de spankracht ook geen deugd dat de connectie tussen de misdaden, alhoewel goed gevonden, al wordt prijsgegeven halverwege de film. Met een beperkte keuze uit twee verdachten, waarvan één dan nog overduidelijk, is er nauwelijks enige deductie vereist om tot de identiteit van de moordenaar te komen.

Het script werd geschreven door Richard Levinson en William Link. Op de aftiteling als "Ted Leighton" omdat ze het niet eens waren met veranderingen die aan het script werden aangebracht toen ze van een vakantie in Europa genoten.

Production still from "Ellery Queen, Don't Look Behind You" (L to R) Director Barry Shear, Stephanie Powers and Peter Lawford(L to R) Peter Lawford, Stephanie Powers and director Barry Shear

Referenties
(1) IMDb
(2) Modcinema

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Full Movie YouTube (jammer genoeg voorzien van een kader)

Pagina aangemaakt 19 feb 2018  
Laatste update 19 feb 2018
  

Vorige lijst ...    t e r u g   Volgende lijst ...

Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.