click on photo to go back

Hugh Marlowe (30 jan 1911 - 2 mei 1982)

 

Een jonge Hugh Marlowe

Lengte:1m 80.
Gewicht: 77 kg
Broers & zus: Sidney (1909), G. Worthington (twin),
Shirley R. (1912)

Huwelijken:
1) Edith Atwater, actrice
    (18 nov 1941 - Sep 16. 1945, gescheiden)
(2) K.T. Stevens (aka Gloria Wood), actrice
     (7 mei 1946 - 1967, gescheiden)
     zonen:
     Chris(tian) Marlowe, sportcommentator (28 sep 1951)
     Jeff Marlowe, cinematograaf (7 jul 1948)

(3)
Rosemary Torri (1968 - 1982, zijn dood).
     zoon
: Hugh Marlowe Jr. (Feb 1969)

Hugh Marlowe werd geboren op 30 januari 1911 als Hugh Herbert Hipple in Philadelphia, Pennsylvania, als zoon van Mildred en George W.Hipple uit Chicago. Hij ging naar de Senn High School in Chicago waar hij zijn eerste stappen op het toneel zette en speelde 'football' in Wisconsin.

Met zijn naam is dan ook begrijpelijk dat hij bij het starten van zijn carrière als acteur meteen ook z'n naam veranderde.
Marlowe (soms gecrediteerd als John Marlowe) werd meestal uitgespeeld als tweede plans hoofdrol maar hijzelf verkoos karakterrollen. Marlowe sprak steeds met een heldere stem en articuleerde goed zodat het publiek geen probleem had om hem te horen en te begrijpen wat hij zei. Marlowe sprak Spaans, hield van klassieke muziek,las de Bijbel, Shakespeare en Dante. Iets wat hij meekreeg toen hij nog werkte als klerk in Marshall-Field's boekenafdeling. Hij verafschuwde chemie maar mocht hij een tweede kans krijgen zou hij dokter of chemicus willen studeren.

Hij begon zijn carrière als radio omroeper bij WHO in Des Moines, Iowa, en wanneer hij het station verliet werd zijn job overgenomen door een andere aspirant acteur genaamd Ronald Reagan.
Hij maakte zijn debuut op radio in een aflevering van Hollywood Hotel met Leslie Howard in "The Amateur Gentlemen" (1935), hij werkte ook voor The Kate Smith Hour, the American School of the Air als Jim in de Brenda Curtis serie tegenover Vicki Vola.
 

Marlowe deed ervaring op in het Pasadena Playhouse, in die dagen een gevierd trainingsveld voor beginnende acteurs. en zijn filmcarrière kwam van de grond in 1936. Hij maakte zijn toneeldebuut in London en later ook in Broadway met Arrest That Woman (1936). Een jaar later gevolgd door zijn filmdebuut in Married Before Breakfast (1937) als Kenneth. 

Het wordt Hugh Marlowe and Marion Shockley appear before a CBS microphone to promote the Adventures of Ellery Queenstilaan gewoonte om (ten onrechte) een carrière op radio te minimaliseren. Zo ook bij Hugh, maar toegegeven zijn radiowerk was wel degelijk een tussenstap op weg naar grotere zaken op toneel of in film
. Hij speelde als eerste Ellery Queen in het eerste seizoen van de succesvolle radioserie (1940) tegenover Marion Shockley (Afbeelding links). De volkstelling uit 1940 vermeldt de 29-jarige Marlowe als "gescheiden" (!).


Gedurende zijn gehele leven bleef Hugh ook in toneelstukken spelen op Broadway. Zo verscheen hij in 1941 in het Broadway stuk The Land is Bright as
Wayne Kincaid.  In dit stuk ontmoette hij K.T.Stevens, dochter van regisseur Sam Wood.  Ze traden ook beiden aan in een Chicago productie uit 1944 genaamd The Voice of the Turtle, en huwden in 1946. Het koppel zou nog meer dan 20 toneelproducties sieren, waaronder de Broadway productie van de filmklassiek Laura (1944).

 

      Marlowe's film debut as John Marlowe in "Brilliant Marriage" (1936). In het Broadway stuk (1941-42) "The Land is Bright" als Wayne Kincaid tegenover Diane Barrymore.
Boven
links: Marlowe's film debut as John Marlowe in Brilliant Marriage (1936).
Boven rechts: In het Broadway stuk (1941-42)
The Land is Bright als Wayne Kincaid tegenover Diane Barrymore.

      Mr. en Mevr. Hugh Marlowe (Edith Atwater), ontmoeten kennissen uit Chicago terwijl hij er terug is om tegenover Gertrude Lawrence te spelen in "Lady in the Dark" in  Civic Opera House (jan, 1943). K.T. Stevens en Hugh Marlowe, die naast het podium de hoofdrol speelden in een trouwceremonie deze week, bezorgen het publiek ook verder plezier met hun romance en lichte komedie in "The Voice of the Turtle," een Broadway hit (1946).
Boven links: Mr. en Mevr. Hugh Marlowe (Edith Atwater), ontmoeten kennissen uit Chicago terwijl hij er terug is om tegenover Gertrude Lawrence te spelen in Lady in the Dark in Civic Opera House (jan, 1943).
Boven rechts: K.T. Stevens en Hugh Marlowe, die naast het podium de hoofdrol speelden in een trouwceremonie deze week, bezorgen het publiek ook verder plezier met hun romance en lichte komedie in
The Voice of the Turtle, een Broadway hit (1946).
 

Marlowe verscheen in opmerkelijke films als Meet Me in St. Louis (1944), Twelve O'Clock High (1949), All About Eve (1950) (onder links met Bette Davis), Night and the City (1950) en The Day the Earth Stood Still (1951)  with Patricia O'Neal (onder rechts).

 Marlowe met Bette Davies in "All About Eve" (1950). Met Patricia O'Neal in "The Day the Earth Stood Still" (1951).

Hij maakt voor het eerst zijn opwachting in een TV reeks in 1953's The Philco Television Playhouse episode: "Train to Trouble" (episode # 6.4). Kort daarop krijgt hij de hoofdrol in The Adventures of Ellery Queen (1954-56) een rol die hij zo'n veertien jaar eerder ook op radio had gespeeld. Over TV-speurders wou Hugh Marlowe in 1954 dit kwijt: "Ondanks wat iedereen schijnt te zeggen is een mysterie één van de weinige plots die in 28 minuten kan worden opgelost. Je hebt geen Robert E. Sherwood nodig om het te schrijven. Ik zou liever een 28-minuten mysterie goed brengen dan één of andere klassieker, waar men na 50 uren repetities er toch niet in slaagt om ze in een uur te condenseren."

Hugh Marlowe, Nina Foch, Edward G. Robinson in "Illegal" (1955) waarin Marlowe gestalte geeft aan een jonge ambitieuze advocaat. Dr. Russell Marvin (Hugh Marlowe) en zijn vrouw Carol Marvin (Joan Taylor) zijn beide wetenschappers die experimenteren met raketten die de atmosfeer van de Aarde onderzoeken met het oog op toekomstige ruimtevaart in "Earth vs Flying Saucers" (1956).
Boven links: Hugh Marlowe, Nina Foch, Edward G. Robinson in Illegal (1955) waarin Marlowe gestalte geeft aan een jonge ambitieuze advocaat.
Boven rechts: Dr. Russell Marvin (Hugh Marlowe) en zijn vrouw Carol Marvin (Joan Taylor) zijn beide wetenschappers die experimenteren met raketten die de atmosfeer van de Aarde onderzoeken met het oog op toekomstige ruimtevaart in
Earth vs Flying Saucers (1956).

De TV series Alfred Hitchcock Presents (1955) had verschillende rollen voor Hugh en hij speelde er zowel Harold Skinner, Rev. Richard Fell, Dr. Ralph Mannick, Philip Baxter Sr., als Bernard Butler.

Veel meer gewaagder dan zijn rollen op het witte doek was een incident dat plaats vond toen Marlow de hoofdrol vertolkte in Anniversary Waltz in het Alcazar Theater in San Francisco in 1956. Luttele seconden nadat het doek neer kwam, sloeg zijn co-ster Marjorie Lord hem in het gezicht en Marlowe sloeg haar terug. De tabloids waren in de wolken. HIJ KUST, ZIJ SLAAT, HIJ IS ONTSLAGEN, was de kop in de New York Journal-American.
De versies van het incident verschillen. De ruzie was ongeveer een week eerder begonnen toen Marjorie Lord protesteerde dat Marlowe "onnodig passioneel te werk ging in de liefdesscènes." Ze beschuldigde hem er van  'enkele vrij ruwe omhelzingen in het script te introduceren die er niet waren." De bewust nacht gebeurde er iets wat tot het gevecht aanleiding gaf. In kranten haalde men Marjorie aan: "Regelmatig, deed hij... wel enkel dingen die gewoon niet in het script staan," en zei ze "Mr. Marlowe leek niet veel gevolg aan woorden te geven die gaf ik hem een mep."
Marlowe liet men antwoorden "Dus in het heetst van het moment sloeg ik haar terug en zei haar, 'Ik zou dat President Eisenhower zelf nog niet laten doen als hij gelijk had.' Waarop zij antwoordde, 'Je gaat nooit nog toegestaan worden om iemand te kussen zoals je mij vanavond hebt gekust.' Meer was er niet aan. Ze is een prachtige persoon."  Na het incident werkten de acteurs de voorstelling af. De daaropvolgende nacht, toen Marlowe aan de acteuringang verscheen, werd hij niet toegelaten. De acteur werd op de hoogte gebracht dat zijn contract was beëindigd.

De rol van dokter lijkt hem blijkbaar op de huid geschreven In Earth vs. Flying Saucers (1956) speelt hij Dr. Russell A. Marvin, in World Without End  (1956) was hij Dr. John Borden en Doc Carozal in Castle of Evil (1966).

Hugh Marlowe in "13 Frightened Girls" (1963). In een episode van "Voyage to the Bottom of the Sea",  "Thing from Inner Space" (1966) speelde Marlowe Bainbridge Wells.
Boven links: Hugh Marlowe in 13 Frightened Girls (1963).
Boven rechts: In een episode van
Voyage to the Bottom of the Sea, "Thing from Inner Space" (1966) speelde Marlowe Bainbridge Wells.

Van dan af aan verscheen hij nog hoofdzakelijk als gastacteur op televisie, meestal in westerns of misdaadseries. In 1962, speelde Marlowe Sam Garner in een episode genaamd "The Pitchwagon" in Rawhide (CBS). Hij maakte niet minder dan zes maal zijn opwachting in Perry Mason, (1959-1965) in verscheidene rollen: Dokter Lambert, Brander Harris, Cmdr. James Page, Guy Munford, Jarvis Baker en Ernest Stone.

Het huwelijk met KT Stevens ging goed tot ongeveer 1966, toen Hugh verliefd werd op een co-ster, de getalenteerde jonge actrice Rosemary Torri. Ze begonnen een affaire en mid 1968 werd Rosemary zwanger. K.T. en Hugh scheiden snel en onmiddellijk daarna hertrouwde Hugh met Rosemary. Hun zoon, Hugh Marlowe III, werd in februari 1969 geboren. 4

Ook buiten Broadway deed Hugh Marlowe toneelwerk, dit was het geval in The Deer Park (1967) en All My Sons (1974).

In "The Last Shot You Hear" (1969) speelde Hugh Charles Nordeck de internationaal vermaarde huwelijksconsulent die het gebruik van het geweer aan zijn vrouw demonstreert... Van 1969 to 1982 tot speelde hij de zeer populaire Jim Matthews in de Amerikaanse soap serie "Another World."


In The Last Shot You Hear (1969) speelde Hugh Charles Nordeck de internationaal vermaarde huwelijksconsulent die het gebruik van het geweer aan zijn vrouw demonstreert... (boven links). Van
1969 to 1982 tot speelde hij de zeer populaire patriarch van de Matthews familie Jim Matthews in de Amerikaanse soap serie Another World (boven rechts).

Op 2 mei 1982 overleed Hugh Marlowe in zijn appartement  Manhattan, New York aan een hartaanval.   

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia

(3) All About All About Eve, Sam Staggs (2001)
(4) K.T. Stevens, StellaStar on Those Obscure Objects of Desire

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Earth vs. The Flying Saucers (Trailer, 1956)
(2) World without End  (Clip, 1955)
(3) Hugh Marlowe radio star at Old Time Radio Downloads
(4) RUSC Hugh Marlowe

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen zowel in een Ellery Queen radio als TV-serie.


Pagina aangemaakt voor 18 juni 2016
Laatste update 22 december 2018

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.