Klik op de foto om terug te gaan...

George Nader (19 okt 1921 - 4 feb 2002)

George Nader als St.Johns Military Academy Student, op achtjarige leeftijd.Een vijfjarige George Nader die de zomer doorbracht in het strandhuis van zijn ouders in Playa del Rey.

 

 

 

 

Lengte: 6'1" of 1m 85 cm
Gewicht:: 180-lb of 81 kg

Partner:  Mark Miller.


Boven links: Een vijfjarige George Nader die de zomer doorbracht in het strandhuis van zijn ouders in Playa del Rey.
Boven rechts: George Nader als St.Johns Military Academy Student, op achtjarige leeftijd.


Geboren in
Pasadena, Californië, als George Garfield Nader Jr., zoon van Alice Scott, uit Kansas, en George G. Nader, uit Illinois. Reeds in school was hij gebeten door de acteermicrobe. Hij volgde die interesse op in de Occidental College, waar hij een graad in Engels behaalde in 1943. Hij maakte deel uit van het zwemteam en was er ook voorzitter van de Dramatic Club. Afkomstig van Los Angeles, ging hij bijna vanzelfsprekend naar Glendale High School. Hij nam dienst in de zeemacht en diende als communicatie officier in de oorlog in de Stille Oceaan. Na de oorlog trad hij op in verscheidene producties in het lokale toneelhuis in Pasadena waar hij drie jaar doorbracht. Daar ontmoeten hij ook, in 1947, Mark Miller, die één van de hoofdrollen had bemachtigd in een productie van Oh, Susannah!  Nader zat er in het koor. Tegen 1952  begon Miller ook te werken als Nader's manager.

Claudia Barrett, George Nader, John Mylong spelen in Phil Tucker's "Robot Monster" (Afbeelding gebruikt met toestemming van Deeky Wentworth - El Topo Entertainment).Dit leidde tot diverse niet gecrediteerde rollen in een handvol films waarin hij uiteindelijk werd opgemerkt door regisseur Phil Tucker die Nader de hoofdrol gaf in de illustere 3D thriller Robot Monster (aka Monsters from the Moon en Monster From Mars) (1953).  


Boven links: Claudia Barrett, George Nader, John Mylong spelen in Phil Tucker's Robot Monster (Afbeelding gebruikt met toestemming van Deeky Wentworth - El Topo Entertainment)

Golden Globe award winner (1954)  voor "Meest beloftevolle nieuwkomer," was hij meestal geen partij indien hij in competitie moest treden met meer beroemde hoofdrolspelers als Rock Hudson, Tony Curtis of Jeff Chandler.
Nader bemachtigde rollen in films als Carnival Story, Six Bridges to Cross, The Second Greatest Sex, Congo Crossing, The Female Animal, Away All Boats, Man Afraid, Joe Butterfly, Flood Tide en Nowhere to Go.


   George Nader in "Lady Godiva" (1955) met Maureen O'Sullivan. "Unguarded Moment" (1956) George tegenover (een droge!) Esther Williams in een film over een leerkracht die door één van de studenten wordt geterroriseerd.
Boven links: George Nader in Lady Godiva (1955) met Maureen O'Sullivan.
Boven rechts: Unguarded Moment (1956) George tegenover (een droge!) Esther Williams in een film over een leerkracht die door één van de studenten wordt geterroriseerd.

Nader’s filmcarrière kwam eigenlijk in het slop tegen het eind van de jaren 50 De filmstudios deden hun best om hun sterren een heterosexueel imago op te kleven en er werden dan ook geregeld uitstapjes georganiseerd voor Nader met diverse actrices.


 George Nader met vriend Rock Hudson op Lake Arrowhead (jaren 50). George Nader in een Universal promotionele foto met Julie Adams. Ze speelden beide de hoofdrol in "Four Girls in Town" (1957).
Boven links: George Nader met vriend Rock Hudson op Lake Arrowhead (jaren 50).
Boven rechts: George Nader in een Universal promotionele foto met Julie Adams. Ze speelden beide de hoofdrol in Four Girls in Town (1957).

  Joanna Moore en Nader in "Appointment with a Shadow" (1958). Nader speelt er een reporter die door drankmisbruik aan lagerwal is geraakt en zichzelf probeert op te werken door te breken met zijn gewoonte en bovendien te helpen bij het arresteren van een crimineel. George Nader met zijn vader George Nader Sr. (1957).
Boven links: Joanna Moore en Nader in Appointment with a Shadow (1958). Nader speelt er een reporter die door drankmisbruik aan lagerwal is geraakt en zichzelf probeert op te werken door te breken met zijn gewoonte en bovendien te helpen bij het arresteren van een crimineel.
Boven rechts: George Nader met zijn vader George Nader Sr. (1957).

TV's Shannon: een onderzoeker van fraude, moord en spionage in het zakelijk Amerika.
Op televisie, trad Nader op in drie korte series: The Further Adventures of Ellery Queen (1958), The Man and The Challenge (1960) en Shannon (1961). Hij maakte ook frequent zijn opwachting in The Loretta Young Show en was vaak ook gastvedette in episodes van Alfred Hitchcock presents.


Boven rechts: TV's Shannon: een onderzoeker van fraude, moord en spionage in het zakelijk Amerika.


Midden in de jaren 6
0 echter dreigde Confidential Magazine, details van Nader's homosexualiteit vrij te geven: Er wordt verondersteld dat de studio alles in zijn werk stelde om dit te voorkomen maar het betekende ook het einde van zijn Hollywood carrière. Nader zocht en vond zijn heil in Europe, waar hij regelmatig bleef werken en er ook de hoofdrol kreeg in Duits-Italiaanse co-producties rond FBI agent Jerry Cotton. De series (8 films) bleken immens populair en hebben nog steeds een vrij groot succes als cultfilms.

George Nader als Jerry Cotton.G-Man Jerry Cotton (George Nader) in "Die Rechnung - eiskalt serviert".De zevende Cotton film "Der Tod im Roten Jaguar" uit 1968.
Boven links: George Nader als Jerry Cotton.
Boven midden: G-Man Jerry Cotton (George Nader) in Die Rechnung - eiskalt serviert.
Boven rechts: De zevende Cotton film Der Tod im Roten Jaguar uit 1968.


In 1972
keerde het koppel naar de V.S. terug waar ze hun tijd verdeelden tussen Palm Springs en Hawaii. Hij trok zich in 1974 terug nadat hij een oogletsel opliep tijdens een auto-ongeval en glaucoom ontwikkelde.
Hij begon met schrijven en zeker zijn eerste (homo-erotische) sci-fi verhaal Chrome (1978) kende succes met zes herdrukken. Hieraan kunnen we ook toevoegen dat Nader het onderwerp was van een uitgebreide biografie Jerry Cotton - George Nader and his films gepubliceerd in 1998.

Het was pas in 1986 na de dood van Rock Hudson dat Nader en Miller zich outen. Hudson liet het grootste deel van zijn nalatenschap aan zijn twee vrienden na.
Nader en Miller hadden recentelijk nog een boek geschreven The Perils of Paul, rond de homo gemeenschap in Hollywood, waarvan Nader niet wilde dat deze voor zijn dood zou verschijnen.

 
In april 2000 werd Nader geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, Duitsland.

Rechts: In april 2000 werd Nader geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, Duitsland.

Nader's laatste verschijning in het publiek was op het 1ste Jaarlijkse Palm Springs Film Noir Festival in mei 2001 waar hij na de vertoning van de Britse film  Nowhere to Go, waarin hij de hoofdrol had naast Maggie Smith, nog een staande ovatie kreeg.

Nader werd opgenomen in het Desert Regional Medical Center in september van 2001 met een geheimzinnig bacteriële infectie, twee weken na zijn terugkeer in zijn huis in Palm Springs na een vakantie in Hawaii.
Toen de gezondheid van de acteur verslechterde werd hij naar intensieve zorgen overgebracht voor observatie. De dokters konden er de oorzaak van de infectie niet ontdekken. Hij werd een maand later opgenomen in het Motion Picture & Television Fund Country Home in Woodland Hills waar hij verbleef tot aan zijn dood op 4 februari
2002. Hij werd 80 jaar oud. Nader laat partner Miller, zijn nicht Sally Kubley en neef, acteur Michael Nader na. Na zijn crematie werd zijn as op zee verstrooid. Er is een gedenksteen met zijn naam (naast Mark Miller en Rock Hudson) in Cathedral City's Forest Lawn Cemetery.Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1)  IMDb
(2)  Wikipedia

(3)  Obituary '"George Nader, Film & Tv Actor Dies" (5 februari 2002)
(4)
Soundclip op deze pagina uit de film met toestemming van
    
The Bad Movie Website)

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Four Guns to the Border (1954)
(2) Man and the Challenge (1960)
(2) Jerry Cotton Death and Diamonds (1968)

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen in een Ellery Queen TV serie.Pagina aangemaakt voor 20 mei 2016  
Laatste update 23 september 2018  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.