Klik op de foto om terug te gaan...

George Nader (19 okt 1921 - 4 feb 2002)

George Nader als St.Johns Military Academy Student, op achtjarige leeftijdEen vijfjarige George Nader die de zomer doorbracht in het strandhuis van zijn ouders in Playa del Rey

 

 

 

 

Lengte: 6'1" or 1m85 cm
Gewicht:: 180-lb or 81 kg

Partner:  Mark Miller

:

 

Geboren in Pasadena, California, als George Garfield Nader Jr., zoon van Alice Scott, uit Kansas, en George G. Nader, uit Illinois. Reeds in school was hij gebeten door de acteermicrobe. Hij volgde die interesse op in de Occidental College, waar hij een graad in Engels behaalde in 1943. Hij maakte deel uit van het zwemteam en was er ook voorzitter van de Dramatic Club. Komende uit Los Angeles, ging hij bijna vanzelfsprekend naar Glendale High School. Hij nam dienst in de zeemacht en diende als communicatie officier in de oorlog in de Stille Oceaan. Na de oorlog trad hij op in verscheidene producties in het lokale toneelhuis in Pasadena waar hij drie jaar doorbracht. Daar ontmoeten hij ook, in 1947, Mark Miller, die één van de hoofdrollen had bemachtigd in een productie van Oh, Susannah!  Nader zat er in het koor. Tegen 1952  begon Miller ook te werken als Nader's manager.

Claudia Barrett, George Nader, John Mylong spelen in Phil Tucker's Robot Monster (Afbeelding gebruikt met toestemming van Deeky Wentworth - El Topo Entertainment)Dit leidde uiteindelijk tot diverse niet gecrediteerde rollen in een handvol films waarin hij uiteindelijk werd opgemerkt door regisseur Phil Tucker. Deze gaf Nader de hoofdrol in de illustere 3D thriller Robot Monster (AKA Monsters from the Moon and Monster From Mars) (1953). Soundclip op deze pagina uit de film (met toestemming van The Bad Movie Website)

Golden Globe award winner (1954)  voor "Meest beloftevolle nieuwkomer," was hij meestal geen partij indien hij in competitie moest treden met meer beroemde hoofdrolspelers als Rock Hudson, Tony Curtis of Jeff Chandler.
Nader bemachtigde rollen in films als Carnival Story, Six Bridges to Cross, The Second Greatest Sex, Congo Crossing, The Female Animal, Away All Boats, Man Afraid, Joe Butterfly, Flood Tide en Nowhere to Go.

George Nader in 'Lady Godiva' (1955) met Maureen O'Sullivan. 'Unguarded Moment" (1956) George tegenover (een droge!) Esther Williams in een film over een leerkracht die door één van de studenten wordt geterroriseerd.

Nader’s filmcarrière kwam eigenlijk in het slop tegen het eind van de jaren 50 De filmstudios deden hun best om hun sterren een heterosexueel imago op te kleven en er werden dan ook geregeld uitstapjes georganiseerd voor Nader met diverse actrices.

George Nader met vriend Rock Hudson op Lake Arrowhead (jaren 50) George Nader in een Universal promotionele foto met Julie Adams. Ze speelden beide de hoofdrol in 'Four Girls in Town' (1957)
Joanna Moore en Nader in Appointement with a Shadow (1958). Nader speelt er een reporter die door drankmisbruik aan lagerwal is geraakt en zichzelf probeert op te werken door te breken met zijn gewoonte en bovendien te helpen bij het arresteren van een crimineel. George Nader met zijn vader George Nader Sr. (1957)

Tv's Shannon: een onderzoeker van fraude, moord en spionage in het zakelijk Amerika.
Op televisie, trad Nader op in drie korte series: 'The Further Adventures of Ellery Queen' (1958), 'The Man and The Challenge' (1960) en 'Shannon'(1961). Hij maakte ook frequent zijn opwachting in "The Loretta Young Show" alsook als gastvedette in episodes van'Alfred Hitchcock presents'.

Midden in de jaren 60 echter dreigde 'Confidential Magazine', details van Nader's homosexualiteit vrij te geven: Er wordt verondersteld dat de studio alles in zijn werk stelde om dit te voorkomen maar het betekende ook het einde van zijn Hollywood carrière. Nader zocht en vond zijn heil in Europe, waar hij regelmatig bleef werken en er ook de hoofdrol kreeg in Duits-Italiaanse co-producties rond FBI agent Jerry Cotton. De series (8 films) bleken immens populair en hebben nog steeds een vrij groot succes als cultfilms (In april 2000 werd Nader dan ook geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, Duitsland).

George Nader als Jerry CottonG-Man Jerry Cotton (George Nader) in een episode met als titel Die Rechnung - eiskalt serviertDe zevende Cotton film Der Tod im Roten Jaguar uit 1968

In 1972 keerde het koppel naar de V.S. terug waar ze hun tijd verdeelden tussen Palm Springs en Hawaii. Hij trok zich in 1974 terug nadat hij een oogletsel opliep tijdens een autoongeval en glaucoom ontwikkelde.
Hij begon met schrijven en zeker zijn eerste (homo-erotische) Sci-Fi verhaal 'Chrome' (1978) kende succes met zes herdrukken. Hieraan kunnen we ook toevoegen dat Nader het onderwerp was van een uitgebreide biografie 'Jerry Cotton - George Nader and his films' gepubliceerd in 1998.

Het was pas in 1986 na de dood van Rock Hudson dat Nader en Miller zich outen. Hudson liet het grootste deel van zijn nalatenschap aan zijn twee vrienden na.
Nader en Miller hadden recentelijk nog een boek geschreven "The Perils of Paul," rond de homo gemeenschap in Hollywood, waarvan Nader niet wilde dat deze voor zijn dood zou verschijnen.

Nader's laatste verschijning in het publiek was op het 1ste Jaarlijkse Palm Springs Film Noir Festival in mei 2001 waar hij na de vertoning van de Britse film  "Nowhere to Go", waarin hij de hoofdrol had naast Maggie Smith, nog een staande ovatie kreeg.

Nader werd opgenomen in het Desert Regional Medical Center in september van 2001 met een geheimzinnig bacteriële infectie, twee weken na zijn terugkeer in zijn huis in Palm Springs na een vakantie in Hawaii.
Toen de gezondheid van de acteur verslechterde werd hij naar intensieve zorgen overgebracht voor observatie. In april 2000 werd Nader geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, DuitslandDe dokters konder er de oorzaak van de infectie niet ontdekken. Hij werd een maand later opgenomen in het Motion Picture & Television Fund Country Home in Woodland Hills waar hij verbleef tot aan zijn dood op 4 februari
2002. Hij werd 80 jaar oud. Nader laat partner Miller, zijn nicht Sally Kubley en neef, acteur Michael Nader na. Na zijn crematie werd zijn as op zee verstrooid. Er is een gedenksteen met zijn naam (naast Mark Miller en Rock Hudson) in Cathedral City's Forest Lawn Cemetery.


Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Referenties
(1)  IMDb
(2)  Wikipedia

(3)  Obituary '"George Nader, Film & Tv Actor Dies" (5 februari 2002)

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Four Guns to the Border (1954)
(2) Man and the Challenge (1960)
(2) Jerry Cotton Death and Diamonds (1968)


Laatste update 20 mei 2016

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.