Klik op de foto om terug te gaan...

George Nader (19 okt 1921 - 4 feb 2002)
Lengte: 6'1" of 1m 85 cm
Ogen: blauw
Gewicht:: 180-lb of 81 kg

Partner:  Mark Miller.

Broer:  Richard Scott Nader (5 jul 1918 - 18 aug 1920)
Hij ging bij de marine en diende als communicatieofficier in de oorlog in de Stille Oceaan. Hier is hij, 22 jaar oud, in marine-uniform.
Boven rechts: Naderging bij de marine en diende als communicatieofficier in de oorlog in de Stille Oceaan. Hier is hij, 22 jaar oud, in marine-uniform.
 
Geboren op 19 oktober 1921 in Pasadena, Californië, als George Garfield Nader Jr., zoon van Alice Scott, uit Kansas, en George G. Nader, uit Illinois. Geboren in een leven van rijkdom en voorrecht, hoewel George's relatie met zijn vader, die een makelaar was voor Signal Oil, enkel in theorie leek te bestaan. Een maîtresse in Santa Barbara nam het grootste deel van Nader, Sr.'s vrije tijd in beslag. En als voor George's overdreven oplettende moeder, vertelde de oudere Nader eens aan zijn zoon: "Negeer haar ... Dat doe ik ook."
George Nader gefotografeerd door zijn ouder aan 3 maanden.Een 16 maanden jonge George Nader.George Nader op 3 jarige leeftijd.Nader (5) die zijn zomer doorbrengt in zijn ouders' strandhuis in Playa del Rey.George Nader als St. Johns Military Academy Student, 8 jaar.
Boven van links naar rechts George Nader op verschillende leeftijden: 3 maanden oud; 16 maanden oud, op 3 jarige leeftijd; als 5 jarige die de zomer doorbrengt in het strandhuis van zijn ouders in Playa del Rey; als St. Johns Military Academy Student, op 8 jarige leeftijd.
 
Reeds vroeg op school werd hij gebeten door de acteermicrobe. Hij volgde die interesse op in de Occidental College, waar hij een graad in Engels behaalde in 1943. Hij maakte deel uit van het zwemteam en was er ook voorzitter van de Dramatic Club. Afkomstig van Los Angeles, ging hij bijna vanzelfsprekend naar Glendale High School.
 
Privé foto George Nader (links) tijdens zijn High School jaren met vrienden aan het strand. George Nader (staand achter pianist) was 20 toen deze candid foto werd genomen in het Phi Gamma Delta Fraternity huis in Occidental College.
Boven links: Privé foto George Nader (links) tijdens zijn High School jaren met vrienden aan het strand.
Boven rechts: George Nader (staand achter pianist) was 20 toen deze candid foto werd genomen in het Phi Gamma Delta Fraternity huis in Occidental College.
 
Hij nam dienst in de zeemacht en diende, gestationeerd op Johnson Island, als communicatie officier in de oorlog in de Stille Oceaan. Na de oorlog trad hij op in verscheidene producties in het lokale toneelhuis in Pasadena (Pasadena Playhouse) waar hij drie jaar doorbracht. Daar ontmoeten hij ook, in mei 1947, Mark Miller, die één van de hoofdrollen had bemachtigd in een productie van Oh, Susanna. Nader zat er in het koor. De twee werden verliefd en stichtten samen een huishouden. Miller was van plan om naar New York te gaan om opera te studeren, maar liet zijn plannen varen om in Californië te blijven en Nader te helpen zijn carrière te starten. Miller nam verschillende banen, waaronder opdienen in een drive-in en als schoenenverkoper, dit om voor een inkomen te zorgen terwijl Nader zich vestigde als acteur.

In januari 1951 werd Hudson voorgesteld aan acteur George Nader en zijn partner, Mark Miller. Voor de komende vierendertig jaar, zouden de drie vrijwel onafscheidelijk zijn. Een schijnbaar eindeloze parade van minnaars, korte termijn vriendjes, en one-nighters zou Rocks leven passeren, maar Nader en Miller slaagden erin om hem te voorzien van iets meer blijvend-een gevoel van continuïteit en een soort van surrogaat familie. 

In 1952 was Nader succesvol genoeg om Miller als manager voor Nader te laten werken. Nader speelde bijrollen in Hollywood-films, speelde in een tv-show pilot tegenover Celeste Holm in 1950, zijn eerste film was Rustlers on Horseback en kreeg daarna een hoofdrol in zijn eerste grote film, Monsoon (1952).
 
"Han glömde henne aldrig" (ook "The Long Search") foto van Anita Björk en George Nader in een scene uit de film uit 1952. Ursula Thiess en George Nader in "Monsoon" (1952)
Boven links:  Han glömde henne aldrig (ook The Long Search) foto van Anita Björk en George Nader in een scene uit de film uit 1952.
Boven rechts:  Ursula Thiess & George Nader in Monsoon (1952)
George Nader and Paulette Goddard in "Sins of Jezebel" (1953). Claudia Barrett, George Nader, John Mylong spelen in Phil Tucker's "Robot Monster" (Afbeelding gebruikt met toestemming van Deeky Wentworth - El Topo Entertainment).
Boven links: George Nader and Paulette Goddard in Sins of Jezebel (1953)
Boven rechts: Claudia Barrett, George Nader, John Mylong spelen in Phil Tucker's Robot Monster (Afbeelding gebruikt met toestemming van Deeky Wentworth - El Topo Entertainment)
 

Dit leidde tot diverse niet gecrediteerde rollen in een handvol films waarin hij uiteindelijk werd opgemerkt door regisseur Phil Tucker die Nader de hoofdrol gaf in de illustere 3D thriller Robot Monster (aka Monsters from the Moon en Monster From Mars) (1953).  Gedraaid in slechts vier dagen voor een luttele zestienduizend dollar, bracht meer dan een miljoen dollar op in zijn eerste run, maar verdiende ook de de twijfelachtige onderscheiding als één van de vijftig slechtste films uit de geschiedenis. Het is een cult klassieker geworden.

 
Golden Globe award winner (1954)  voor "Meest beloftevolle nieuwkomer," was hij meestal geen partij indien hij in competitie moest treden met meer beroemde hoofdrolspelers als Rock Hudson, Tony Curtis of Jeff Chandler.
Nader bemachtigde rollen in films als Carnival Story, Six Bridges to Cross, The Second Greatest Sex, Congo Crossing, The Female Animal, Away All Boats, Man Afraid, Joe Butterfly, Flood Tide en Nowhere to Go.
 

George Nader in "Lady Godiva" (1955) met Maureen O'Sullivan."Unguarded Moment" (1956) George tegenover (een droge!) Esther Williams in een film over een leerkracht die door één van de studenten wordt geterroriseerd.
Boven links: George Nader in Lady Godiva (1955) met Maureen O'Sullivan.
Boven rechts: Unguarded Moment (1956) George tegenover (een droge!) Esther Williams in een film over een leerkracht die door één van de studenten wordt geterroriseerd.
 
Volgens Mark Miller waren er, zelfs nadat Nader tekende bij Universal, redenen waarom zijn schermcarrière nooit bloeide op dezelfde manier als die van Hudson. "Rock kwam veel verder bij Universal Studios dan George omdat George weigerde het seksuele spel te spelen. Rock speelde het tot het uiterste. Daarom kreeg Rock alle goede rollen, de beste acteurs, en de beste regisseurs. George kreeg juist het tegenovergestelde- middelmatige scripts, en geen enkele top regisseur. Geen van de regisseurs gaf hem ook maar enige richting. Hij stond bekend als de one-take acteur." Miller ging verder: "Nader had een afkeer van publiciteit en neigde naar een laag profiel. Hij was bereid om hard te werken, maar niet zo hard. "

Nader’s filmcarrière kwam eigenlijk in het slop tegen het eind van de jaren 50 De filmstudio's deden hun best om hun sterren een heterosexueel imago op te kleven en er werden dan ook geregeld uitstapjes georganiseerd voor Nader met diverse actrices. Hoewel Nader en Miller samenwoonden, erkende geen van beiden openlijk zijn homoseksualiteit. Een publicist ging zelfs zo ver dat hij suggereerde dat om te voorkomen dat hij zou worden ge-out door een schandaalblad als Confidential, Nader zou moeten trouwen en dan een paar jaar later zou moeten scheiden. Een vrouwelijke secretaresse was hiertoe zelfs bereid. Nader en Miller bespraken de mogelijkheid, maar Nader kon het niet opbrengen om deel te nemen aan een dergelijke schijnvertoning.
 
George Nader met vriend Rock Hudson op Lake Arrowhead (jaren 50). George Nader in een Universal promotionele foto met Julie Adams. Ze speelden beide de hoofdrol in "Four Girls in Town" (1957).
Boven links: George Nader met vriend Rock Hudson op Lake Arrowhead (jaren 50).
Boven rechts: George Nader in een Universal promotionele foto met Julie Adams. Ze speelden beide de hoofdrol in Four Girls in Town (1957).
 Joanna Moore en Nader in "Appointment with a Shadow" (1958). Nader speelt er een reporter die door drankmisbruik aan lagerwal is geraakt en zichzelf probeert op te werken door te breken met zijn gewoonte en bovendien te helpen bij het arresteren van een crimineel. George Nader met zijn vader George Nader Sr. (1957).
Boven links: Joanna Moore en Nader in Appointment with a Shadow (1958). Nader speelt er een reporter die door drankmisbruik aan lagerwal is geraakt en zichzelf probeert op te werken door te breken met zijn gewoonte en bovendien te helpen bij het arresteren van een crimineel.
Boven rechts: George Nader met zijn vader George Nader Sr. (1957).
 

TV's Shannon: een onderzoeker van fraude, moord en spionage in het zakelijk Amerika. In 1958 besloot Nader de studio te verlaten en freelance te gaan werken. Op televisie, trad Nader op in drie korte series: The Further Adventures of Ellery Queen (1958), The Man and The Challenge (1960) en Shannon (1961). Toen Nader de hoofdrol speelde met Loretta Young in haar TV-show Letter to Loretta, werd hij overladen met fanmail, en Lorretta tekende hem in voor nog een aantal shows, - een record in haar programma (1953-1961). Hij was vaak ook gastvedette in episodes van Alfred Hitchcock presents.

Boven rechts: TV's Shannon: een onderzoeker van fraude, moord en spionage in het zakelijk Amerika.

 

Hij woonde in een, in ranch stijl opgetrokken, huis in de San Fernando Valley. Toen de Ellery Queen productie naar New York verhuisde wilde George Nader er geen deel meer van uitmaken. Gedurende zijn 20 afleveringen lange deelname aan de reeks werkte George zes dagen per week met telkens maar 36 uur tussen twee episodes. Er zijn maar weinig sterren die met een dergelijk zwaar schema overweg zouden kunnen, maar George aanvaarde die condities met de glimlach. "Ik wilde de show niet verlaten," zo zei hij, "Ik laat die ook niet in de steek. Het programma laat mij in de steek. Ik haat ook New York niet zoals in de pers werd vermeld. Mijn redenen om hier te blijven zijn simpel. Ik ben opgevoed in Zuid Californië, mijn thuis en vrienden zijn hier. Ik ben een soort strandjongen in hart en nieren en ik hou er niet van om zo ver van de Stille oceaan te zijn."
Nader had niet echt klachten over Ellery, al vindt hij met enige weemoed terugblikkend dat de serie afgelopen herfst misschien beter niet zo snel in productie was gegaan.
"Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik een Ellery Queen geweest," zei hij, "en het was een grote vergissing op iemands conto om van Ellery een soort combinatie te willen maken van Mike Hammer en wie ook populair was op dit ogenblik. Dit zorgde bij mij voor irritatie."
24 uur voor NBC aankondigde dat Lee Philips de nieuwe TV Ellery zou worden, wist Nader alleen dat er nog een zestal kandidaten waren. "Ik weet dat ze aan Alfred Drake dachten." zei hij "maar ik denk dat die te veeleisend was." Hij vermelde ook Steve Forrest en Ron Randall als mogelijke vervangers.

Mid jaren 60 dreigde Confidential Magazine, de details over Nader's homosexualiteit vrij te geven: Er wordt verondersteld dat de studio alles in zijn werk stelde om dit te voorkomen maar het betekende ook het einde van zijn Hollywood carrière. In 1964 verhuisden hij en Miller naar Hamburg in Duitsland, waar Nader een dozijn films maakte en er ook de hoofdrol kreeg in Duits-Italiaanse co-producties rond FBI agent Jerry Cotton. De series (8 films) bleken immens populair en hebben nog steeds een vrij groot succes als cultfilms.

 
 George Nader als Jerry Cotton. G-Man Jerry Cotton (George Nader) in "Die Rechnung - eiskalt serviert". De zevende Cotton film "Der Tod im Roten Jaguar" uit 1968.
George Nader op de achterflap van het Duitse tijdschrift Bravo van 27 januari 1969.
Top links: George Nader als Jerry Cotton.
Top midden: G-Man Jerry Cotton (George Nader) in Die Rechnung - eiskalt serviert.
Top rechts: De zevende Cotton film Der Tod im Roten Jaguar uit 1968.
Top: George Nader op de achterflap van het Duitse tijdschrift Bravo van 27 januari 1969.
 
In 1972 keerde het koppel naar de V.S. terug waar ze hun tijd verdeelden tussen Palm Springs en Hawaii. Hij trok zich in 1974 terug nadat hij een oogletsel opliep tijdens een auto-ongeval.  Door deze netvliesloslating werd hij blind aan één oog. Hij onderging een operatie om het netvlies te herstellen, maar ontwikkelde glaucoom. Hij kon niet in films werken omdat de sterke lichten hem zijn zicht ontnamen. Miller was van plan een baan in onroerend goed te nemen om het paar te onderhouden, maar Rock Hudson nam hem aan als zijn secretaris.
Nader begon met schrijven en zeker zijn eerste (homo-erotische) sci-fi verhaal Chrome (1978) kende succes met zes herdrukken. Hieraan kunnen we ook toevoegen dat Nader het onderwerp was van een uitgebreide biografie Jerry Cotton - George Nader and his films gepubliceerd in 1998.
 
 George Nader met ontbloot bovenlijf in "Beyond Atlantis" (1973). George Nader in 1978, bij de publicatie van "Chrome".
Boven links: George Nader met ontbloot bovenlijf in Beyond Atlantis (1973)
Boven rechts: George Nader in 1978, bij de publicatie van Chrome.
 

Nader en Miller zouden belangrijke steun verlenen aan Hudson, met name in zijn laatste strijd tegen AIDS, waaraan hij in 1985 overleed. Miller zei dat ze 'Het Trio' werden genoemd, maar dat ze nooit seks hadden en dat het pure vriendschap was, aangewakkerd door verhalen over elkaars veroveringen. Hudson liet het grootste deel van zijn nalatenschap na aan Nader en Miller. Het was pas in 1986 na de dood van Rock Hudson dat Nader en Miller zich outen. Miller zei dat het uit de kast komen niet hun grootste bezorgdheid was. Met Rock's overlijden en alle publiciteit die er mee gepaard ging zeiden Nader en Miller, "Well, they've outed us as gay, but not as Republicans." Ze geloofden dan ook dat dit hun carrière nog meer kon raken dan bekend maken dat ze homofiel waren in Hollywood.

Nader en Miller hadden recentelijk nog een boek geschreven The Perils of Paul, rond de homo gemeenschap in Hollywood, waarvan Nader niet wilde dat deze voor zijn dood zou verschijnen.

In april 2000 werd Nader geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, Duitsland.

 
Rechts: In april 2000 werd Nader geëerd op een Jerry Cotton film retrospectieve in Titisee-Neustadt, Duitsland.

Nader's laatste verschijning in het publiek was op het 1ste Jaarlijkse Palm Springs Film Noir Festival in mei 2001 waar hij na de vertoning van de Britse film  Nowhere to Go, waarin hij de hoofdrol had naast Maggie Smith, nog een staande ovatie kreeg.

Nader werd opgenomen in het Desert Regional Medical Center in september van 2001 met een geheimzinnig bacteriële infectie, twee weken na zijn terugkeer in zijn huis in Palm Springs na een vakantie in Hawaii. Toen de gezondheid van de acteur verslechterde werd hij naar intensieve zorgen overgebracht voor observatie. De dokters konden er de oorzaak van de infectie niet ontdekken. Hij werd een maand later opgenomen in het Motion Picture & Television Fund Country Home in Woodland Hills waar hij verbleef tot aan zijn dood op 4 februari 2002. Hij werd 80 jaar oud. Nader laat partner Miller, zijn nicht Sally Kubley en neef, acteur Michael Nader na. Na zijn crematie werd zijn as op zee verstrooid. Er is een gedenksteen met zijn naam (naast Mark Miller en Rock Hudson) in Cathedral City's Forest Lawn Cemetery.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia

(3) Obituary '"George Nader, Film & Tv Actor Dies" (5 februari 2002)
(4)
Soundclip op deze pagina uit de film met toestemming van
    
The Bad Movie Website)
(5) Radiogoldindex

(6) OTRRpedia
(7) Rotten Tomatoes
(8) Nader, George (1921-2002) by Linda Rapp
(9) All That Heaven Allows A Biography of Rock Hudson - Mark Griffin

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Man and the Challenge (1960)
(2) Jerry Cotton Death and Diamonds (1968) short clip from the movie
(3) Shannon TV-titles (1961)
(4) Single George Nader sings "Jeder Abschied tut Weh" (Feb 1967)
(5) Single George Nader sings "Hello, Hello"

Andere artikels over deze acteur
(1) Well, I Guess I'll See You Nader! (22 april 2011)
(2) Queer Places

(3) "
Mayberry's ''new doctor'' once shared advice on how to be a popular teen"
     by MeTV Staff, July 2. 2021

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen in een Ellery Queen TV serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"Pagina aangemaakt voor 20 mei 2016  
Laatste update 17 april 2022  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.