Klik op de foto om terug te gaan...

Appeared on radio showBill Smith (4 juni 1906 - 1992)


Lengte: 1m 78 cm (5' 10")
Ogen: blauw
Haarkleur: bruin
Gehuwd met Helen Josephine Farrell, schoollerares (28  juni 1932 - 1975, haar dood)
5 kinderen (in 1952)
  William James Smith Jr. (21 nov 1933 - 24 aug 1996)
                                             zeeman in opleiding (in 1951)
  Barbara Smith
  Helen H. Smith (speelt piano in 1959)


Het internet heeft veel detailkennis over, anders lang vergeten, acteurs laten herontdekken. Maar deze schijnbaar onuitputtelijke stroom aan informaties kent ook zijn problemen. Zo heeft Bill Smith het nadeel om twee wel zeer veel voorkomende namen te hebben. Dit heeft maakt vergissingen bijna onvermijdbaar. Kijk bvb. maar op deze lijst met namen bij IMDb en dan zul je begrijpen waarmee we geconfronteerd worden. "De" Bill Smith die wij zoeken is zeker niet de William Smith geboren op 24 maart 1933. Deze acteur, die in mijn herinnering, voor altijd en immer Falconetti (uit Witte Zwanen, Zwarte Zwanen ook nog gekend als The Jordaches) zal zijn begon wel degelijk zeer vroeg met acteren. Los van hun fysieke uiterlijk, kan hij nooit alle rollen gespeeld hebben die "onze" Bill Smith opnam.  De informatie nu terug te vinden op het net is behoorlijk door elkaar gehaald. Hieronder bieden we de informatie aan die we denken echt te kunnen toewijzen aan 'Bill Smith'. Zoals altijd ben je meer dan welkom om ons toevoegingen toe te sturen. Dat kun je doen door onderaan op de pagina op Uncle Sam te klikken.   


William James Smith werd geboren op 4 juni 1906 in New York als kind van Patrick J. Smith en Rose Ann (Roseanna) Connelly, hij bracht zijn jeugd door in Providence, Rhode Island.

Hij genoot zijn opleiding aan de La Salle Academy en begon in Georgetown University aan diplomatieke studies, maar studeerde af in de richting amateurtoneel en amusement.  Hij werd al snel aangetrokken door orkesten gezien zijn bariton mooi paste bij de populaire muziek.

Vervolgens ging hij in 1929 naar New York om er aan de New York Academy drama te volgen en begon vervolgens in 1930 als drummer en zanger (bariton) bij het Harold Stern & Orchestra, een populaire band in New York. Die eerste job, behield hij acht jaar. Als solo vocalist, deed Bill ook slimme imitaties van bekende radio personaliteiten, die ook steeds warm werden onthaald.

Hij begon bij de radio als zingend en door wat commerciële aankondigingen voor de band te verzorgen. Daarna kwamen ook vele dramatische rollen. Als hobby beoefende hij golf.

Op 28 juni huwde hij Helen Josephine Farrell, een voormalig schoollerares uit Providence. Het koppel kende elkaar sinds hun jeugd. De ceremonie vond plaats in de Paulist Fathers Church in Manhattan. Ze werd gevolg door een feest in de St. Moritz op uitnodiging van Maestro Stern. Ze woonden in Rockville Center, Long Island waar het koppel vijf kinderen kreeg die allen muzikale aanleg hadden.

In 1945 kreeg hij een vaste radio rol als Philip Baxter (1945-1947), één van Boston's meest aantrekkelijke en rijkste weduwnaars in Stella Dallas. De reeks die gebaseerd was op het gelijknamig boek van Olive Higgins Prouty, was op NBC te horen van maandag tot en met vrijdag.

   In 1945 kreeg Bill Smith een vaste radio rol als Philip Baxter (1945-1947), één van Boston's meest aantrekkelijke en rijkste weduwnaars in "Stella Dallas". De reeks die gebaseerd was op het gelijknamig boek van Olive Higgins Prouty, was op NBC te horen van maandag tot en met vrijdag. Poppa Dennis, of dominee Richard Dennis (Bill Smith) in "The Brighter Day"  (1949).
Boven links: Bill Smith als Philip Baxter (1945-1947) in Stella Dallas
Boven rechts: Poppa Dennis, of dominee Richard Dennis (Bill Smith) in The Brighter Day (1949).

Nadat hij nog te horen was in verschillende afleveringen van Crime Club (1946-1947) voor Mutual, blijf hij zijn toevlucht zoeken tot de detectives.

In 1947 werden ingrijpende wijzigingen in de rol verdeling van de radio reeks The Adventures of Ellery Queen doorgevoerd, waaronder de introductie van Bill Smith als Inspecteur Queen. Hij zou de rol 10 episodes op zich nemen tot de show naar Hollywood verhuisde.


           Onder de naam William Smith speelde Bill (links) naast Howard Lindsay (rechts) in de Russell Crease - Howard Lindsay komedie "Life With Mother" de rol van Michael (Okt 1948).
Boven: Onder de naam William Smith speelde Bill (links) naast Howard Lindsay (rechts) in de Russell Crease - Howard Lindsay komedie Life With Mother de rol van Michael, een bediende met een drankprobleem (okt 1948 - 1949). Bill hield wel van de naam Michael Smith en behield die als artiestennaam voor zijn theater producties. Bovendien kwam hij er ook achter dat  Actor's Equity zowel een William Smith als een Bill Smith had geregistreerd.


In Secret Missions (Mutual) trad Bill Smith in minstens 3 afleveringen op. "Arctic Mission" ging over een agent die naar Spitzbergen werd gezonden om uit te zoeken of de Russen zestig Nazi wetenschappers bevoorraden die ergens rond de poolcirkel leefden (2 aug 1949). Een andere aflevering met ongekende titel werd uitgezonden op 26 september 1949 en ging over de eerste bekende explosie van een Russische atoombom. Tot slot was er ook "The Case Of Colonel X" (3 okt 1949) die ging over een militair attaché voor de zeemacht in Polen die er achter kwam dat deze in het geheim duikboten aan de Russen leverden.

1000 Dollar Reward (NBC, 25 jun 1950 - 10 okt 1950) was een zondags spelprogramma gepresenteerd door John Sylvester, Bill Smith kwam hierin voor. Op het einde van die radioreeks The Adventures Of The Thin Man (1941-1950) speelde hij ook kort de rol van Nick Charles.

In de zeer populaire radio soap The Brighter Day speelde Bill Smith (1949-1953) Poppa Dennis, of dominee Richard Dennis speelde tegenover dochter Liz Dennis (Margaret Draper) die zelf huishoudster, typiste van sermoenen en samenhouder van de familie was.

   Bill Smith al lid van de "The Brighter Day" cast (1949).Afgebeeld in hun originele radio rollen - Bill Smith al Dom. Dennis, Les Damon als Larry, en Joan Alexander als Althea. ( "The Brighter Day" was te horen op CBS radio en gesponsord door Cheer, 1952).Bill Smith in een advertentie uit 1949 voor "The Brighter Day".
Boven links: Bill Smith al lid van de The Brighter Day cast (1949)
Boven midden: Afgebeeld in hun originele radio rollen - Bill Smith al Dom. Dennis, Les Damon als Larry, en Joan Alexander als Althea. (
The Brighter Day was te horen op CBS radio en gesponserd door Cheer, 1952)
Boven rechts: Bill Smith in een advertentie uit 1949 voor
The Brighter Day.

  "The Brighter Day", CBS radio. Bill Smith speelt Dominee Dennis; Mary K. Wells, Patsy en Philip Pine, Alan (1953).Harold "Hal" Holbrook (links) en Bill Smith (rechts) in TV's "The Brighter Day".
Boven links:
The Brighter Day, CBS radio. Bill Smith speelt Dominee Dennis; Mary K. Wells, Patsy en Philip Pine, Alan. (1953)
Boven rechts: Harold "Hal" Holbrook (links) en Bill Smith (rechts) in TV's
The Brighter Day.


Harold "Hal" Holbrook herinnert nog een auditie voor de The Brighter Day TV show in het najaar van 1953 "...met een oudere acteur, Bill Smith, die de rol van dominee/vader zou gaan spelen. Hij was goed, zeer natuurlijk - hij had de rol al verschillende  jaren op radio gespeeld en ze zouden hem dat ook op TV laten doen. Ik probeerde zelf ook natuurlijk en kalm te zijn, maar dat lukte me niet..."
Enkel Bill Smith maakte voor deze TV show de overgang van radio naar televisie maar verdween er zelf uit na het seizoen 1954. Hij werd vervangen door Blair Davies. (beelden en videomateriaal tonen duidelijk dat Blair Davis dominee Dennis speelde voor 1956).

In 1955 was hij te horen in een X Minus One #1 aflevering (24 april 1955) genaamd "No Contact".

In radio's Young Dr.Malone speelde Bill dr. Brown (1956-1959) tegenover zijn vriend uit het echte leven Sandy Becker (Jerry Malone). Nog steeds wonend in Rockville (36 Lehigh court) was hij in 1959 ook op TV te zien in From These Roots.

Hij deed ook enkel radio-optredens in Yours Truly Johnny Dollar (1961-29 juli 1962).

Nadien is opnieuw niet veel meer geweten over Bill Smith. Behalve dat zijn vrouw in 1975 en hijzelf in 1992 overleed.

 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia

(3) RUSC Radio programs, biography is the "wrong" Bill Smith (!)
(4) OTRRpedia

(5) IBDB

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Oldtimeradiodownloads

(2) The Brighter Days Internet Archive full episodes
(3) Just A Little Flower Shop Around The Corner - Harold Stern
     Biltmore Orchestra - Recorded March 22, 1933 Vocal by Bill Smith

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Inspecteur Queen in de  Ellery Queen radio reeks.

Pagina aangemaakt 1 juli 2018
Laatste update 23 november 2018

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.