NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 10 11

RADIO   Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)

In september 1940 had Variety gerapporteerd dat de auteurs
redelijk overstuur waren over wat hoe het "The Adventures of Ellery Queen" radio series verging nadat het commercieel ging en onder beheer van een advertentie agentschap viel. Ze verwezen naar de zaak als bevestiging van het feit dat adverteerders een goed literair eigendom volledig kunnen laten leeglopen en aldus de creatieve geesten er achter een blauw oog verkopen. Gulf liet de serie naar verluid vallen omdat ze dit als een flop beschouwden, met weinig kansen op het vinden van een nieuwe sponsor. De auteurs verwezen bitter naar twee wijzigingen die het agentschap had doorgevoerd ofwel onmiddellijk ofwel na verloop van tijd. Allereerst, werd de show teruggebracht naar een half uur, alhoewel de auteurs aangeven dat in ieders professionele opinie, de ontwikkeling van de literaire vorm minstens een uur nodig heeft. Vervolgens, de handige regie door George Zachary, die de show liet worden wat hij was bij CBS en die ook zo overbracht, werd aan de kant gezegd, zo denken de auteurs toch, alleen omdat hij geen Young & Rubicam man was. Hij behield zijn loon omdat hij in het pakket inbegrepen was maar mocht grotendeels niks anders doen dan met zijn duimen draaien en piekeren. Verschillende agentschappen kregen hierna wat reacties van de succesvollere auteurs of van diegene die moedig genoeg waren zich te verzetten tegen de versmachtende invloed van het systeem met de agentschappen of tegen het aan de kant gezet worden van nieuwkomers die niets over de creatie van het eigenlijk programma kenden.
Niettegenstaande Dannay in 1940 ook nog een bijna fataal ongeval had, aanvaarden ze dat jaar terug het aanbod om één radioscript per week af te leveren.
In 1941 deed de ploeg een episode in The Campbell Playhouse (het vervolg op The Mercury Theater On The Air, CBS De naam werd veranderd om de sponsor te plezieren, wat wel eens meer gebeurde en de serie nam een start met een reeds vrij groot aantal luisteraars. In 1941 was George Zachary de producer van deze 30 minuten lange uitzendingen ... Aflevering 78 uitgezonden op 25/04/1941 droeg de naam "Do Not Disturb" werd aangekondigd als "komisch mysterie" met de volledige Ellery Queen radio ploeg en Edmund Lowe, William Powell en Diana Lewis (Mrs. Powell) in een hoofdrol. Geen enkele aflevering van deze serie is vandaag nog beschikbaar.
Op 3 juni 1941 kon je Frederic Dannay en Manfred Lee horen in een 10 minuten durende uitzending genaamd America in Transition (WABC 3:45 pm). De auteurs van de Ellery Queen detective verhalen, verklaarden er waarom detective verhalen zo populair zijn in America.
Fred stelde niet alleen zijn anthologie 101 Years' Entertainment samen en lanceerde EQMM (najaar 1941).
Onder de namen Mr. Queen (Manfred B. Lee) en Mr. Ellery (Fred Dannay) verschenen zij in de Speaking of Books uitzending op WGY, Schenectady, N.Y., 28 november 1941. In "Ellery Queen meets the critics" bespraken zij het pas verschenen 101 Years' Entertainment samen met Howard Haycraft, Basil Davenport en Granville Hicks. De inhoud van deze uitzending is bewaard gebleven in een uitgave van The Wilson Library Bulletin.
    "Ellery Queen ontmoet de critici". Howard Haycraft, Ellery Queen (Frederic Dannay en Manfred B. Lee), Basil Davenport, en Granville Hicks.
Boven van links naar rechts: "Ellery Queen ontmoet de critici". Howard Haycraft, Ellery Queen (Frederic Dannay en Manfred B. Lee), Basil Davenport, en Granville Hicks.
De twee neven traden ook op in Behind the Mike (25 jan 1942 3:30 pm) een  programma welke de luisteraars niet alleen een inzicht verschafte in de werking van NBC maar ook in verschillende technologieën en gebruiken binnen de meeste netwerken van die tijd. Deze episode kwam onder de titel "Creating Ellery Queen". In 1942, viel het bijna samen met de start van een nieuw seizoen wanneer, na een afwezigheid van 15 maanden, uiteindelijk een nieuwe sponsor werd gevonden voor de hoofdserie...
Eens de CBS reeks voorbij keerden de neven even naar de proza terug en schreven samen Calamity Town (1942). Hierna probeerden ze andere horizonten. De reden hiervoor moet men zoeken in het feit dat Calamity Town  (één van hun toen beste werken) genegeerd werd als kandidaat voor prepublicatie in een nationaal magazine. Ze vonden het beter om hun risico's wat te verdelen. Tegen die tijd had Ellery ook in de film zijn intrede gedaan maar zoals Dannay zelf ooit zei:  "...de ene film was nog slechter dan de vorige...". Op radio hadden ze veel meer controle over hun eigen figuur en het eindproduct en eigenlijk gewoon meer geluk, hun agent werd verzocht een netwerk en sponsor te zoeken.

 

  Seizoen 2
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
  
NBC Bromo-Seltzer Thursdays 9:30 - 10:00 pm 1942 - 1943 (68-93)
   Ernest ChappellEast Coast version Saturdays 7:30 - 8:00 pm
   Producer/Director: George Zachary - Knowles Entriken
   Omroeper: Ernest Chappell (rechts)
   Scripts: Frederic Dannay, Manfred B. Lee
   Muziek: Charles Paul, organist
   Sterren: Carleton Young (Ellery),
Santos Ortega (Inspecteur
                 Queen),
Ted de Corsia (Velie), Marion Shockley (Nikki Porter)
  


Hugh Marlowe en Marion Shockley.Inspector Queen draait de rollen om. Ellery Queen, Columbia's meester der mysteries, en Nikki luisteren aandachtig naar Inspecteur Queen. Normaliter is het voor Ellery's veel moeilijker om ook maar een woord er tussen te krijgen, zeker wanneer de jongelingen echt op dreef zijn. Dit keer echter, luisteren ze niet alleen, maar zijn ook echt geconcentreerd.
Boven links: Hugh Marlowe en Marion Shockley.
Boven rechts: Inspecteur Queen draait de rollen om. Ellery Queen, Columbia's meester der mysteries, en Nikki luisteren aandachtig naar Inspecteur Queen. Normaliter is het voor Ellery's veel moeilijker om ook maar een woord er tussen te krijgen, zeker wanneer de jongelingen echt op dreef zijn. Dit keer echter, luisteren ze niet alleen, maar zijn ook echt geconcentreerd.Manny en Kaye Brinker huwden op 4 juli 1942, tevens de dag van de laatste uitzending van de serie. Gedurende hun drie daaropvolgende vrije maanden werd er met Dannay gewerkt aan There was an Old Woman.

30 min kopie beschikbaar in The Paley Center for Media (N.Y.- L.A)Information Please (NBC Red) liep van 1938 tot 1946, in deze reeks quiz programma's konden luisteraars vragen voorleggen aan een panel van experts. Die luisteraars werden betaald als hun vraag werd gebruikt, en kregen meer prijzen indien de experts het antwoord schuldig bleven. Op 18 september 1942 bestond het panel uit John Kieran en Franklin Pierce Adams met als gastpanelleden Christopher Morley en Orson Welles. Nadat presentator Milton Cross de regels had uitgelegd, beantwoorden de experts vragen over onderwerpen waaronder geschiedenis, populaire en klassieke literatuur, stomme films, en aardrijkskunde. Sommige vragen gingen over de radio en theater carrière van Welles. Omdat de experts een antwoord schuldig bleven over de fictionele detective, werd detectiveschrijver "Ellery Queen" voor zijn ingezonden vragen een "war bond" en een set van de Encyclopaedia Britannica toegekend.

Na een gewone radio uitzending op 28 maart 1942 werd Ellery opgevoerd als sportexpert bij Bill Stern (WEAF, 10 p.m.)


Op 6 juni 1943 was "Ellery Queen" te gast in The Texaco Star Theatre with Fred Allen (aka The Fred Allen show). Ellery Queen, met behulp van "One Long Pan" lost "The Adventure of the Jockey Who Rode With Death" op.  Dit was Carleton Young met Fred Allen zelf in de rol van armstoel detective (samen met nog enkele van zijn komische creaties). Allen moest een royalty betalen voor toestemming om Carleton Young zijn Ellery Queen karakterisering te laten opvoeren. Geen enkele van de acteurs worden met hun eigen naam vernoemd in de 30 minuten durende uitzondering maar het wordt aangenomen dat de rol van Nikki door Marion Shockley werd opgenomen. (Zie ook lijst Seizoen 3)

Ondertussen werd op 16 december 1942 aangekondigd (Variety) dat Manfred en Fred een speciale serie zouden maken voor de overheid met als onderwerp de veiligheid van oorlogsinformatie. Ze pleegden hiervoor overleg met George Zachary die de Ellery Queen show had verlaten en nu radio productiechef was bij het Bureau voor Oorlogsinformatie. Ze behielden controle over de verhaallijn maar ze zouden wel een aantal slogans die het bureau voorzag moeten opnemen in de verhalen. Een van deze is "Tom, Dick and Harry" of "The Adventure Of The Murdered Ship"  zeker niet het beste voorbeeld van een EQ-luisterspel (EQMM, 7/43) maar wel een schoolvoorbeeld als het gaat om de beïnvloeding van het oorlogsbureau aan te tonen. In 1944 werd onder openlijk sponsorschap van het OWI een (15 minuten) "special" gebaseerd op de West kust uitzending van "The Bullet-Proof Man" (11-18-43) uitgezonden onder de naam "The Adventure of the Wounded Lieutenant", en diezelfde zomer ook gepubliceerd in EQMM (EQMM, 7/44).  Seizoen 3
  
The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
  
NBC Bromo-Seltzer Thursdays 9:30 - 10:00 pm 1942 - 1943 (94-145)
   East Coast version Saturdays 7:30 - 8:00 pm
   Producer/Director: Knowles Entriken, Bruce Kamman
   Omroeper: Ernest Chappell 
Stand-by omroeper: Ben Grauer
   Scripts: Frederic Dannay, Manfred B. Lee
   Muziek: Charles Paul, organist
   Sterren: Carleton Young (Ellery),
Santos Ortega (Inspecteur Queen),
                
Ted de Corsia (Velie), Marion Shockley, Helen Lewis (negen
                 weken beginnend in september 1943) (Nikki Porter)


            Sydney Smith Marion Shockley, actrice speelt Nikki Porter in NBC's  "Ellery Queen". NBC foto is gemarkeerd 18/03/42 en bevat de tekst: "SCREAM TEST: screaming technique is part of the necessary equipment for Marion Shockley" 
Boven links: Sydney Smith
Boven rechts: Marion Shockley, actrice speelt Nikki Porter in NBC's
Ellery Queen. NBC foto is gemarkeerd 18/03/42 en bevat de tekst: "SCREAM TEST: screaming technique is part of the necessary equipment for Marion Shockley".


Seizoen 4
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)
lijst met titels
  
NBC Bromo-Seltzer Thursdays 9:30 - 10:00 pm 1943 - 1944 (146-197)
   East Coast version Saturdays 7:30 - 8:00 pm
   Producer/Director: Bruce Kamman / Bill Tuttle / Bob Steel
   Omroeper: Ernest Chappell
   Scripts: Frederic Dannay, Manfred B. Lee
   Muziek: Charles Paul, organist
   Sterren: Sydney Smith,(Ellery),
Santos Ortega (Inspecteur Queen),
                
Ted de Corsia (Velie), Helen Lewis (5 episodes),
                 Marion Shockley (Nikki Porter)In het midden van de oorlog bereikten ze de piek van hun
succes, waar ze naar verluid zo'n $50 000 per jaar verdienden, het gros daarvan binnengereven door de radioavonturen die wekelijks door zo'n 15 miljoen mensen beluisterd! In 1943 werden een aantal herhalingen uitgezonden en ze gebruikten de vrijgekomen tijd om The Murderer is a Fox te schrijven. Sydney Smith werd binnengehaald als Ellery Queen en zou de rol voor zo'n vier jaar behouden. Als gimmick hield NBC ook zijn identiteit een geheim en net als Hugh Marlowe voor hem dat ook dat gedaan ging Smith volledig op in het Ellery Queen personage. Daags nadat Bill Stern als "armchair detective" te gast was in de EQ show verscheen op 18 augustus 1944 Sydney Smith als Ellery Queen in Bill Stern's Sports Newsreel. In zijn 15 minuten durende shows bracht sportverslaggever Bill Stern vele verhalen over en rond sport of sportfiguren - vele daarvan waren gebaseerd op geruchten of zelfs ronduit fabels te noemen. Elke week had hij een andere gast die zelf een verhaal bracht.


    Seizoen 5
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)
lijst met titels
  
NBC Bromo-Seltzer Thursdays 9:30 - 10:00 pm 1943(198-210)
   East Coast version Saturdays 7:30 - 8:00 pm
   Producer/Director: Bob Steel
   Omroeper: Ernest Chappell
   Scripts: Frederic Dannay, Manfred B. Lee
   Muziek: Charles Paul, organist
   Sterren: Sydney Smith,(Ellery), Santos Ortega (Inspecteur Queen),
                 Ted de Corsia (Velie), Marion Shockley (Nikki Porter)


Quick as a Flash was een 30 minuten durend radiospelprogramma dat fragmenten met gastacteurs uit radio-detectiveshows presenteerde. Gecreëerd door regisseur Richard Lewis met aan de microfoon Ken Roberts, debuteerde het programma op het Mutual Network op zondag 16 juli 1944. De laatste ronde was een mysterie met een gastdetective zoals "Nick Carter", "The Falcon", of "Ellery Queen", ... De eerste deelnemer die de aanwijzing vond en het mysterie oploste, won de ronde. Af en toe kon niemand het ontrafelen, dan gaf de gastdetective zelf de oplossing. Onder de acteurs zat ook Santos Ortega (1944-47). Op zondag 21 januari 1944 had het Sydney Smith als gast in de rol van Ellery Queen.


Dunninger, The Master Mentalist (ABC, later NBC) begon in 1943 met mentalist Joseph Dunninger. In de uitzending van 26 juli 1944 was Marion Shockley als "Nikki Porter" uit Ellery Queen te gast (De aflevering is nog steeds verkrijgbaar). Dunninger begint met het voorspellen van de naam Malini en voorspelt dan plaatsen en adressen. Het beoogde effect was de illustratie van de waarde van een waarzeggerij bij moordzaken. Andere gasten waren Raymond Edward Johnson van Inner Sanctum, Muriel Stafford grafoloog en Dick Brown zanger.


    The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
  
CBS Anacin Wednesdays 7:30 - 8:00 pm 1945 (211-239)
   Producer/Director: Bob Steel
   Omroeper: Don Hancock
   Scripts: Frederic Dannay (Anthony Boucher), Manfred B. Lee
   Sterren: Sydney Smith,(Ellery), Santos Ortega (Inspecteur Queen),
                 Ted de Corsia (Velie), Barbara Terrell / Gertrude Warner  nam
                 over vanaf 7-25-45 (Nikki Porter).


(Chesterfield Cigarettes Presents) Music that Satisfies was een 15 minuten durend muziekprogramma die tweemaal per week werd uitgezonden. The Music that Satisfies Ellery Queen was te horen op dezelfde dag als een normale Queen radio play (21 maa 1945).D
e volgende serie kende zijn deel van rolwisselingen maar niets
was zo
radicaal als de vervanging van Dannay door
Anthony Boucher. Mary Dannay was stervende (ze stierf later op het jaar) en Fred moest zijn prioriteiten herschikken. Zoals ze eerder al een aantal verwerkingen van radioverhalen naar proza hadden uitgegeven in "onderaanneming" werd vanaf "The Corpse of Mr.Entwhistle"  hetzelfde gedaan met Fred's aandeel in de radioverhalen. Alle behalve een paar waren dan ook het 'anonieme' werk van Anthony Boucher met Manfred B.Lee. In tegenstelling tot Dannay en Lee, was Boucher een diep religieus man en de figuur van Ellery Queen zou veranderen van gevierde gentlemen tot sociaal bezorgde burger.

 

   Seizoen 6
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)
lijst met titels
  
CBS Anacin Wednesdays 7:30 - 8:00 pm 1945 - 1946 (240-291)
   Producer/Director: Bob Steel
   Omroeper: Don Hancock
   Scripts: Frederic Dannay(Anthony Boucher), Manfred B. Lee
   Sterren: Sydney Smith (Ellery), Santos Ortega (Inspecteur Queen),
                 Ted de Corsia (Velie), Gertrude Warner /Charlotte Keane  nam
                  midden juli 1946 over
(Nikki Porter).


  In 1946 wonnen zowel Mr. & Mrs. North als Ellery Queen een Edgar Award voor beste radio drama. Richard Coogan (zelf ooit gastdetective) nam eind 1946 de Ellery Queen-rol over. Anthony Boucher omschreef Coogan’s interpretatie in een brief aan Manfred B. Lee  als "niet zo zelfingenomen" als zijn voorgangers. (NevinsWest 87th Irregular)


Gertrude Warner, (een, naar gewoonte, verborgen) "Ellery Queen" en Santos Ortega in de studio (11-1945)Warren Hull, Parks Johnson (toen de Vox Poppers de gastdetectives waren) en Charlotte Keane voor de CBS micro, (21 augustus 1946).
Boven links: Gertrude Warner, (een, naar gewoonte, verborgen) "Ellery Queen" en Santos Ortega in de studio (11-1945).
Boven rechts: Warren Hull, Parks Johnson (toen de Vox Poppers de gastdetectives waren) en Charlotte Keane voor de CBS micro, (21 augustus 1946).


  Seizoen 7
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)
lijst met titels
   CBS Anacin Wednesdays 7:30 - 8:00 pm 1946 - 1947 (292-318)
   Producer/Director: Bob Steel
   Omroeper: Don Hancock
   Scripts: Anthony Boucher, Manfred B. Lee, Tom Everitt
   Sterren: Sydney Smith / Richard Coogan / Lawrence Dobkin (Ellery)
                  Santos Ortega / Bill Smith (Inspecteur Queen)
                  Ted de Corsia  / Ed Latimer (Velie), Charlotte Keane
                  (Nikki Porter)Het begin van een typische episode in het seizoen 1947-1948 begon als volgt: "I dedicate this program to the fight against crime- not only crimes of violence and crimes of dishonesty, but also crime of intolerance, discrimination and bad citizenship-crimes against America." eindigend met iets soortgelijks: "This is Ellery Queen saying goodnight till next week, and listening all Americans every night - and every day- in the fight against bad citizenship, bigotry, and discrimination-the crimes which are weakening America! In 1947 toen de rassenscheiding door veel staten nog werd opgelegd was dit vrij gedurfd. Lawrence Dobkin speelde Ellery en zou later nog een Ellery Queen tv-series regisseren. We vermelden tevens de verschijning van Kaye Brinker (Mevrouw Lee!) in de 1947-48 serie, ze is te horen in "The Message in Red".

  Seizoen 8
   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
  
NBC Anacin Sundays 6:30 - 7:00 pm 1947 (319-328)
   Producer/Director: Tom Victor
   Omroeper: Don Hancock
   Scripts: Anthony Boucher, Manfred B. Lee, Tom Everitt
   Muziek: Chet Kingsbury, Orgelist
   Sterren: Lawrence Dobkin (Ellery), Bill Smith (Inspecteur Queen),
                 Ed Latimer  / George Mathews (Velie), Charlotte Keane
                 (Nikki Porter)

 Show gaat naar Hollywood

   The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
   ABC Sustained Thursdays 7:30 - 8:00 pm 1947 - 1948 (329-338)
   ABC Sustained Thursdays 8:30 - 9:00 pm 1948 (339-355)
   Producer/Director: Dick Woolen / Dwight Hauser
   Omroeper: Paul Masterson
   Scripts: Anthony Boucher, Manfred B. Lee, Tom Everitt
   Muziek: Rex Koury, Orgelist
   Sterren: Lawrence Dobkin / Howard Culver (Ellery),
                 Herb Butterfield (Inspecteur Queen),  Alan Reed (Velie),
                 Virginia Gregg / Kay
e Brinker (Nikki Porter)Ellery Queen
deed nog een opgemerkt optreden toen The Ford Theatre op 4 jan 1948 een heruitgave bracht van één van de één uur lange episodes uit het eerste seizoen, "The Adventures Of A Bad Boy." Met Hugh Marlowe (Ellery Queen), Charlotte Keane (Nikki Porter), Santos Ortega (Inspector Queen), Ted de Corsia (Sgt Velie), Brad Barker, Harold Dyranforth, Sarah Fussell, John Gibson, Avril Harris, Jane Houston, Anne Seymour, Walter Vaughn,  Guy Wallace, geschreven door Frederic Dannay & Manfred B. Lee, continuïteit door George Faulkner, editor Howard Teitman, regie George Zachary, muziek Lyn Murray, en met als gastheer Howard Lindsay (1948)
.

Na de laatste uitzending van serie 8 op 27 mei 1948 verdween de reeks uit de ether. Voor de volledigheid willen we ook vermelden dat bepaalde bronnen William P. Rousseau opgegeven als regisseur voor Ellery Queen. Dit konden we tot op heden echter niet bevestigen.
 
Op 12 en 13 april 1951 verschenen Manfred B. Lee en Frederic Dannay  in The Tex and Jinx Show , WNBC, New York City. Tex McCrary en Jinx Falkenburg interviewden de auteurs die beschreven hoe weinig ze in hun bureel geraakten en vertelden over die ene keer toen ze hun post drie jaar verzuimden op te halen. Ze vertellen ook over hun eerste boek dat in 1929 werd gepubliceerd.
E llery Queen verscheen voor een korte tijd tussen 1954 en 1955
opnieuw in een Australische reeks van 52 Ellery Queen radioverhalen die waren heropgenomen voor de Australische markt met lokale acteurs en lokale publiciteit, vrij gewoon in die tijd. Charles "Bud" Tingwell, de Australische acteur die Ellery Queen gestalte gaf in de heropgenomen episodes.Deze Australische episodes werden geproduceerd door Grace Gibson Radio Productions en werden allen geheel of gedeeltelijk geregisseerd door John Saul. De originele rolverdeling omvatte Charles Tingwell (rechts) als Ellery Queen, Wendy Playfair als Nikki Porter en Harp McGuire als Inspector Queen.  Verder maakten ook o.a. Lloyd Berrell (Velie) en Georgie Sterling (verschillende rollen) deel uit van de vaste bezetting. Laat in de series, om ongekende redenen, verdween Tingwell uit de productie en wisselde Harp McGuire de rol van Inspecteur Queen in voor die van Ellery Queen , de vrijgekomen rol van de inspecteur werd ingevuld door Edward Howell. De scripts verschilden maar weinig van de originelen bvb. New York City werd Sydney.  De episodes werden allen opgenomen en twee van hen hebben het overleefd. De data van uitzending worden vaak (zo niet altijd) verward met de datum van originele uitzending in de V.S.
 
  Australische uitzendingen
  
The Adventures of Ellery Queen Klik voor de lijst met episodes... (en meer!)
lijst met titels
  
Grace Gibson Radio productions Fridays 7:30 - 8:00 pm
   1954-1955 (1-52)
   Director: John Saul ...
   Sterren: Charles Tingwell (EQ), Wendy Playfair (Nikki), Harp McGuire
   (RQ/../EQ), Nigel Lovell (Velie)

We vermelden voor de volledigheid hier nog enkele radio "stuiptrekkingen". Geen nood want ondertussen nam televisie de belangstelling in Queen verhalen over (1951).

In 1957 zond de BBC in een zes weken lange zomerserie afleveringen uit gebaseerd op de vroegste Queen kortverhalen.
In de jaren 60 verhuurden de neven hun held om (mis)(ge)bruikt te worden in een gesyndiceerd pakket van 100 (dwaze) één minuut lange mysteries waarvoor geen enkele medewerking van Lee noch Dannay werd gevraagd noch verwacht. De meeste 60-seconden mysteries zijn bewaard gebleven.


   Ellery Queen's Minute Mysteries
Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels
  (Syndicated)

Label op een band met Ellery Queen Minute Mysteries  
Bill Owen nam de rol van Ellery op zich. Er zijn
  niet minder dan 520 van deze één-minuut-lange
  mysteries geproduceerd door Creative Marketing
  and Communications, Cincinnati, Ohio die
 
werden uitgebracht in een band (reel-to-reel)
  format.   

            Set 1: november 1965 (episode 1-130)
            Set 2: april 1966 (episode 131-259)
            Set 3: september 1966 (episode 260-390)
            Set 4: februari 1967 (episode 391-520)

Preserved in the Library of Congress10-26-78/12-05-78 Whodunnit? 59' Geproduceerd door John Weber. In het National Public Radio programma getiteld Options onderzoekt verslaggeefster Wendy Blair hoe feit en fantasie worden omgezet in mysterie. Ze praat met uitgevers, boekverkopers, redacteuren, lezers en schrijvers van detective thrillers. Onder de geïnterviewden zijn Ross MacDonald, H.R.F. Keating en de helft van het Ellery Queen team, Frederic Dannay, die samen de kunst van de detective thriller bespreken (Cassette bewaard in Library of Congress, en ook op cassette in de Chicago Public Library).

Na het verval van de populariteit van Old Time Radio (OTR) leek het alsof deze vorm van ontspanning voor de grote massa's verloren was. Alhoewel dit nog steeds waar blijkt te zijn kunnen we toch van een zekere revival spreken. Dit is het geval "...De rolverdeling, geregisseerd door Sharon Wood, bestaat uit Brian Bevacqua,Mary Carter, Mike Grace,Kara Lee, Meredith Lewko, Scott Magnuson, Stan Marro, Eric Peirce, Julie Richardson, Arthur Vidro en Dori Yacono. Vertoningen op woensdag 8 en zaterdag 11 mei in de the First United Methodist Church, Sullivan Street, Claremont, New Hampshire.. " voor Ellery Queen in Japan en Italië. We moesten wachten tot 2013 alvorens ook de Verenigde Staten een noemenswaardig additie tot deze categorie kon brengen. Off Broad Street Players (OBSP) bracht een eerbetoon met de productie van twee hoorspelen uit de jaren '40 waarin de populaire detective ook wordt opgevoerd. De radio shows hadden een aantal vooraanstaande gasten onder het publiek hebben die zullen mee zoeken naar de schuldige als “armchair detectives”. Dat onderdeel zat ook in de originele radioshows en zal dus ook niet ontbreken in de OBSP productions. Schrijver van detectiveverhalen Michael Nethercott nam deze taak op zich op 8 mei. Andere bekende gasten uit de 40s zullen worden gestalte gegeven door OBSP members Trudee, Chris Rice, Mike Cirre, en andere leden van de gemeenschap. OBSP verkoos dit werk omwille van de lokale verankering van de schrijver of hun familie aan deze regio.

Boven rechts: "...De rolverdeling, geregisseerd door Sharon Wood, bestaat uit Brian Bevacqua,Mary Carter, Mike Grace,Kara Lee, Meredith Lewko, Scott Magnuson, Stan Marro, Eric Peirce, Julie Richardson, Arthur Vidro en Dori Yacono. Vertoningen op woensdag 8 en zaterdag 11 mei in de the First United Methodist Church, Sullivan Street, Claremont, New Hampshire.. " 


 Nederlandstalige hoorspelen
 Klik voor de lijst met episodes... (en meer!) lijst met titels

"En in het Nederlands?" hoor ik u al denken... Alhoewel we in programmabladen van weleer het bewijs terug vonden dat via de korte golf men in Europa minstens een deel van de originele Amerikaanse uitzendingen (1 uur lange afleveringen) kon horen (W2XE uit New York) toch is het twijfelachtig of alle aflevering zo te beluisteren waren en of dit hier populair was. (Zie hieronder)

              


Hoorspelen waren, voor TV overnam, ook in het Nederlandstalig taalgebied een belangrijk deel van de radio programmatie. Dat was ook zo in België en Nederland. Er zijn ook voorbeelden terug te vinden van Nederlandstalige hoorspelen van Ellery Queen die werden uitgezonden in Nederland. Anders dan de Amerikaanse tegenhangers waren deze uitzendingen vaak bewerkingen van volledige verhalen of kortverhalen. De volledige romans werden dan over verschillende afleveringen uitgezonden. Men deed zelfs moeite om de "Uitdaging aan de lezer" min of meer te integreren onder de vorm van een wedstrijd.

Eind 1939 zond de VARA op Hilversum een 11 delige bewerking uit van Halfway House (Het eenzame landhuis) door A.D. Hildebrand. Het geheel werd opgenomen op wasplaten en werd veertien dagen later heruitgezonden. Deze reeks werd naadloos opgevolgd door een bewerking van The Door Between (De Tussendeur/Tusschendeur) (1940) gemaakt door grotendeels hetzelfde team.

In Belgie maakt Bert Janssens een hoorspel op de radio, het betrof een bewerking uitgezonden van "The Adventure of the Seven Black Cats" (1934). De vertaling door Herman Niels werd uitgezonden via de NIR op donderdag 3 april 1947 als "Zeven Zwarte Katten".

Op 7 maart 1954 werd één uitzending verzorgd door de AVRO dit keer op basis van het kortverhaal "The Lamp of God". De uitzending was de hoofdattractie van een avondvullend programma Radioscoop en droeg als titel "Het Huis in de Wildernis". Ze werd heruitgezonden op 26 sep 1960.

Tot slot voorzagen Léon Povel en Willem Tollenaar de regie voor het KRO hoorspel Het Glazen Dorp welke uitgezonden werd in vier afleveringen in januari van 1961.

 

Referenties
(1) Francis M.Nevins JrWest 87th Irregular & Ray Stanich The Sound of Detection 
(2) David S.Siegel "A Challenge to the Listener: Ellery Queen on the Air"

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 567891011


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.